Organizația Mondială a Sănătății

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Drapelul OMS

OMS „Organizația Mondială a Sănătății” (sau WHO - acronimul în limba engleză a denumirii World Health Organization) cu sediul central la Geneva a fost înființată la 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale. Bugetul pe anul 2009 a fost de aproape 5 miliarde de dolari americani.[1]

Este o organizație internațională care are rolul de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob.[2]

Finanțarea bugetului se face prin cotizații plătite de către țările membre, contribuții voluntare ale țărilor membre sau donații. Cotizațiile sunt calculate conform unei scări mobile: țările bogate plătesc mai mult iar cele sărace mai puțin (de ex. Belize plătește doar câteva mii de dolari americani pe an).[3] [4]

Istoria[modificare | modificare sursă]

Cu ocazia unei conferințe ținute la Paris în martie- aprilie 1946 de către 18 membri ONU, un comitet tehnic a redactat un plan de constituție pentru o organizație mondială a sănătății. Erau descrise principiile de activitate și funcțiile pe care urma să le aibă organizația. Aceste propuneri au fost apoi prezentate delegațiilor naționale la o conferință ținută la New York în iunie-iulie 1946. Pe 19 iulie, 61 de state au semnat constituția. China și Regatul Unit au semnat necondiționat, iar celelalte delegații au semnat cu condiții. A fost dată autorizarea să se stabilească o comisie interimară cu 18 membri. Un canadian, dr. Brock Chisholm, a fost numit secretar-executiv al acestei comisii, care urma să conducă programul până când 26 de țări semnau constituția necondiționat. Această a 26-a semnătură a fost obținută pe data de 7 aprilie 1948- dată care este considerată ca zi de naștere a Organizației Mondiale a Sănătății.

Scopul OMS[modificare | modificare sursă]

Rolul organizației, stabilit în constituția ei, este menținerea în cea mai bună stare a sănătății populațiilor pe glob. Strategia de combatere a bolilor a fost formulată în „Declarația de la Alma-Ata” (1978) din Kazahstan.

Nivelul de sănătate atins trebuie să-i asigure omului o stare fizică și psihică pentru a putea deveni productiv și folositor societății.

Concepția despre sănătate și despre menținerea ei prin strategia combaterii bolilor este formulată în „Charta de la Ottawa” (1986).

Directori generali ai OMS[modificare | modificare sursă]

Nume Stat Perioada
Brock Chisholm Canada 1948–1953
Marcolino Gomes Candau Brazilia 1953–1973
Halfdan T. Mahler Danemarca 1973–1988
Hiroshi Nakajima Japonia 1988–1998
Gro Harlem Brundtland Norvegia 1998–2003
Jong-wook Lee Coreea de Sud 2003–2006 (d. 22 mai)
Anders Nordström Suedia 2006
Margaret Chan China 2006–2012


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The World Health Organization - Council on Foreign Relations
  2. ^ acest rol este de o însemnătate deosebită mai ales pentru țările sărace.
  3. ^ FORCES - The financing of the WHO
  4. ^ Status of Member Contributions

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]