אוכלוסייה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

אוכלוסייה או אוכלוסיןיוונית: όχλος - המון אדם) היא קבוצה או אוסף מוגדר של פרטים. על פי רוב המונח מתייחס לקבוצה של בני אדם, אך הוא יכול לכלול גם קבוצות אחרות, במיוחד בהקשרים מדעיים.

היבט אנושי דמוגרפי[עריכת קוד מקור | עריכה]

השימוש הנפוץ למילה אוכלוסייה מתייחס בדרך כלל למובן האנושי והדמוגרפי שלה. כלומר, הכוונה היא לכלל התושבים במקום מוגדר (מדינה, אזור, עיר) ובזמן מוגדר. לדוגמה, אוכלוסיית כדור הארץ היא למעלה משבעה מיליארד אנשים.

צפיפות האוכלוסייה משקפת את מספר הפריטים באוכלוסייה ליחידת שטח.

האוכלוסייה האנושית נחקרת מנקודת מבט מגוונות. דמוגרפיה עוסקת בדינמיקה של אוכלוסיית האדם, כלומר השינויים החלים בה בהתאם למאפיינים שונים, כגון מין, גיל, השכלה, גזע וכדומה. היבטים אחרים של האוכלוסייה נחקרים במסגרת הסוציולוגיה, הכלכלה והגאוגרפיה.

במדינת ישראל מסופק מידע רב אודות האוכלוסייה על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

מספר אנשים בשטח מסוים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מספר התושבים ששטח מסוים יכול לשאת, תוך הבטחת תנאי קיום מסוימים, נקרא אוכלוסייה פוטנציאלית (Population potential). מצב שבו כמות האוכלוסייה קטנה, והשטח עליו היא יושבת יכול לאכלס יותר תושבים נקרא אוכלוסיית חסר (Underpopulation), בעוד שמצב הפוך, בו כמות האוכלוסייה גדולה מדי בשטח נתון, נקרא אוכלוסיית יתר (Overpopulation).

היבט מחקרי[עריכת קוד מקור | עריכה]

במחקר ובסטטיסטיקה, המושג "אוכלוסייה" מושאל כדי לתאר את כלל אוסף הפרטים שאיש המדע מעוניין לחקור. פרטים אלו יכולים להיות בעלי חיים, אנשים ועוד. למשל, אוכלוסיית הנמרים בנגב. כמו כן, גם כאשר מושא המחקר הוא אנושי אין הכוונה בהיכרח לכלל האנושות, אלא לקבוצה הנחקרת בלבד. למשל, אימהות חד הוריות בשנות ה-20 לחייהן.

לעתים המונח "אוכלוסייה" משמש כקיצור ל"אוכלוסייה הנורמאלית", אשר מתייחסת לאופן התפקוד התקין או הממוצע של רוב האנשים במדד מסוים. שימוש זה נעשה בעיקר במדעי החברה בהקשר למחקרים בהם משווים קבוצות בעלות מאפיינים ייחודיים או חריגים לכלל האוכלוסייה. למשל, מחקר הבודק מהיא רמת ההשכלה הממוצעת בקרב בני מיעוטים ביחס לאוכלוסייה.

נהוג להסיק ממסקנות אודות אוכלוסיית המחקר על סמך נתונים ממדגם מיצג שלה‏[1].

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ שמואל זמיר ורות בייט-מרום (2005). מבוא לסטטיסטיקה לתלמידי מדעי החברה א. רעננה: האוניברסיטה הפתוחה.
Social sciences.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי החברה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.