Any de traspàs

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un any de traspàs, any bixest[1] o any bissextil[2] és un any civil que té un dia més que els anys comuns, és a dir, té 366 dies. El dia de més s'afegeix al final del mes que era el darrer en el calendari romà: el febrer, de tal manera que aquest mes passa a tenir 29 dies. Aquest dia s'anomenà Bisextus calendas martii, ja que s'afegí darrere del sextus calendas martii, d'aqui el seu nom.

El repartiment dels anys civils en anys comuns i de traspàs es fa d'acord amb el calendari gregorià: en cada període de 400 anys n'hi ha 303 de comuns i 97 de traspàs. S'alternen de la següent manera: són de traspàs els anys en què les dues darreres xifres de l'any són múltiple de 4, excepte si aquestes xifres són 00. Aleshores, cal tenir en compte les dues primeres xifres de l'any. Si són múltiples de 4, l'any també serà de traspàs.

Per exemple, el 1996 va ser de traspàs, perquè 96 és múltiple de 4; El 1900, no fou de traspàs. Però el 2000, les dues darreres xifres també eren 00 i calia tenir en compte el 20. Com que és múltiple de 4, també va ser de traspàs. En resum: És de traspàs cada any múltiple de 4, excepte el múltiples de 100, que no ho són, i excepte els múltiples de 400, que sí que ho són.


L'any de traspàs també s'anomena "bixest" o "bissextil", mots que fan referència al dia bis-sextus pridie Martias Kalendas, és a dir, al dia que s'intercalava entre el "sextus" i el "quintus" de les calendes de març, finals de febrer, en la proposta juliana inicial. També existeix una etimologia popular que fa derivar el nom de "bixest" del fet que el nombre de dies que té (366) acaba en dos sisos.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «any bixest». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «any de traspàs». ésAdir. [Consulta: 26 d'abril de 2012].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Any de traspàs Modifica l'enllaç a Wikidata