Euroopan lippu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Euroopan lippu.
Lipun suhteet.
Lippurivi Helsingin satamassa
Suomen rajakilpi Kilpisjärvellä

Euroopan lippu koostuu kahdentoista keltaisen tähden kehästä sinisellä taustalla. Se on Euroopan kansojen yhtenäisyyden symboli.[1]

Vaikka lippu liitetään useimmiten Euroopan unioniin, se oli alun perin Euroopan neuvoston käyttämä ja tarkoitettu edustamaan koko Eurooppaa mistään tietyistä järjestöistä riippumatta. Se otettiin käyttöön neuvostossa 8. joulukuuta 1955 ja Euroopan yhteisössä 26. toukokuuta 1986. Euroopan unionin korvattua Euroopan yhteisön lippua ovat hallinnoineet yhdessä neuvosto ja unioni. Lippu on lisäksi kuvattu kaikissa euroseteleissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lipun tähtien määrä ei liity EU:n jäsenmaiden määrään. Vuonna 1953 Euroopan neuvostolla on 15 jäsentä, ja ehdotettiin, että tulevassa lipussa olisi yksi tähti jokaiselle jäsenmaalle (eikä se vaihtuisi tulevien jäsenien myötä). Saksan liittotasavalta vastusti ajatusta, sillä yksi neuvoston jäsenistä oli Saarin kiistelty alue, ja Saksan mielestä tähti merkitsisi alueen itsenäisyyden tunnustamista. Ranska taas vastusti neljäntoista tähden lippua, sillä se viittaisi Saarin liittämiseen Saksaan. Myytin mukaan Italian edustaja vastusti kolmeatoista tähteä, koska 13 on epäonnennumero ja Yhdysvaltain varhaisissa lipuissa oli tuo määrä tähtiä. Numeroon 12 päädyttiin lopulta koska sillä ei ollut poliittisia viittauksia ja 12 nähtiin täydellisyyden symbolina[2]: 12 tähtimerkkiä, 12 tuntia kellossa, 12 kuukautta vuodessa, 12 apostolia, 12 olymposlaista jumalaa ja 12 roomalaista laintaulua.

Käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäasiainministeriö on eräissä yhteyksissä suosittanut liputtamista lipulla mahdollisuuksien mukaan kansallislippumme rinnalla. Esimerkiksi toukokuun 9. päivänä vietettävänä Eurooppa-päivänä on suositeltu liputtamista myös Euroopan lipulla.

Liputtaminen on perusteltua erityisesti silloin, kun liputuksen aihe liittyy EU:n toimintaan. Muu käyttö liittyy yleensä vierailuihin tai kokouksiin, joihin tulee osallistujia EU-instituutioista tai EU-maista.

Lippua käytetään myös Suomen lipun rinnalla ulkorajoilla olevilla rajanylityspaikoilla sekä kansainvälisillä lentoasemilla ja satamissa.[1]

Raamatullinen tulkinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On väitetty, että tähtien lukumäärällä olisi yhteyksiä neitsyt Marian 12-tähtiseen sädekehään, joka esiintyi usein katolisessa kristillisessä taiteessa. Lippu ja EU olisivat osa salaliittoa, joka yrittää elvyttää Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan. Jotkut uskonnolliset järjestöt toisaalta väittävät tähtien edustavan babylonialaista taivaanjumalaa, mikä osoittaisi EU:n johdossa vallitsevan ”jumalattoman tilan”. Suurin osa puolueettomista viranomaisista kumoaa väitteet taruina, mutta lipun suunnittelija Arsene Heitz on myöntänyt Raamatun ilmestyskirjan auttaneen innoittamaan häntä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b http://www.intermin.fi/fi/ministerio/suomen_lippu_ja_vaakuna/liputus_eu-lipulla Liputus Euroopan unionin lipulla
  2. Euroopan lippu Europa.eu. Euroopan unioni. Viitattu 25.2.2008.
  3. The European Commission and religious values. The Economist, 28.10.2004. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.2.2008. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unioni
Flag of Europe.svg

Osa politiikan artikkelisarjaa:
Euroopan unionin politiikka


Perussopimukset
Rooma · Maastricht
Amsterdam · Nizza · Lissabon
Toimielimet
Euroopan parlamentti

Puhemies Martin Schulz
Jäsenet (2014–2019)


Eurooppa-neuvosto

Puheenjohtaja: Herman Van Rompuy


Neuvosto

Puheenjohtajuus: Italia (loppuvuosi 2014)


Euroopan komissio

Puheenjohtaja Jean-Claude Juncker
Nykyinen komissio (2014–2019)


Euroopan unionin tuomioistuin

Puheenjohtaja · Ensimmäisen asteen tuomioistuin
Virkamiestuomioistuin


Euroopan keskuspankki

Pääjohtaja: Mario Draghi


Euroopan tilintarkastustuomioistuin
Vaalit
Vaalit 2009 · Vaalit 2014 · Vaalipiirit
Puolueet · Parlamenttiryhmät · Kansanäänestykset Euroopan unionista
Liittyvät aiheet
Jäsenvaltiot · Laajentuminen · Ulkomaan suhteet
Laki · EMU · Muut instituutiot · Erillisvirastot
 n  k  m 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]