1986

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Almanacco.png
Το 1986 σε άλλα ημερολόγια
Γρηγοριανό ημερολόγιο 1986
MCMLXXXVI
Ab urbe condita 2739
Αρμενικό ημερολόγιο 1435
ԹՎ ՌՆԼԵ
Κινεζικό ημερολόγιο 4682 – 4683
乙丑 – 丙寅
Αιθιοπικό ημερολόγιο 1978 – 1979
Εβραϊκό ημερολόγιο 5746 – 5747
Περσικό ημερολόγιο 1364 – 1365
Ισλαμικό ημερολόγιο 1407 – 1408
Ινδουιστικά ημερολόγια
Βικράμ Σαμβάτ 2041 – 2042
Σάκα Σαμβάτ 1908 – 1909
Κάλι Γιούγκα 5087 – 5088
Ημερολόγιο για το 1986
από τα Wikidata

Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 1986 κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Ιανουαρίου - Η οικογένεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας μεγαλώνει κατά δύο ακόμα μέλη, καθώς με την είσοδο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σχηματίζεται η ΕΟΚ των 12.
  • 28 Ιανουαρίου - Το Διαστημικό Λεωφορείο Τσάλλεντζερ ξεφεύγει εκτός πορείας 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, όταν σημειώνεται αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος στους αγωγούς στερεών καυσίμων, η οποία προκάλεσε ρήγμα στον δεξιό πύραυλο καυσίμων, επιτρέποντας θερμό αέριο υπό πίεση από το εσωτερικό του κινητήρα του πυραύλου να διαρρεύσει έξω. Η διαρροή έσπασε την πρόσδεση που συνέδεε τον πύραυλο με την Εξωτερική Δεξαμενή Καυσίμων, με αποτέλεσμα την αποκόλλησή τους. Μετά από μια ανεξέλεγκτη τροχιά μερικών δευτερολέπτων, το Λεωφορείο καταστρέφεται από δυνάμεις αεροδυναμικής αντίστασης και πέφτει στον ωκεανό, λίγο πιο έξω από τις ακτές της κεντρικής Φλόριντα (αντίθετα με την λαϊκή εντύπωση, το Τσάλεντζερ δεν εξερράγη). Νεκροί και οι 7 επιβάτες.
  • 28 Φεβρουαρίου - Δολοφονείται ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε, επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα.
  • 5 Μαρτίου - Παραδίδεται στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος Κηφισίας - Κατεχάκη.
  • 2 Απριλίου - Έκρηξη βόμβας στην καμπίνα ενός Mπόινγκ 727 της TWA ενώ πετούσε πάνω από το Άργος, σε πτήση από Ρώμη προς Αθήνα. H έκρηξη άνοιξε τρύπα 1,5×1,5 μέτρων στην άτρακτο, με αποτέλεσμα τέσσερις από τους 114 επιβάτες να εκτιναχθούν έξω! Από την εκρηκτική αποσυμπίεση τραυματίστηκαν επίσης άλλοι 5 επιβάτες. O πιλότος κατάφερε τελικά να προσγειώσει το αεροσκάφος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Την βόμβα είχε τοποθετήσει η αραβική τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Νιντάλ.
  • 26 Απριλίου - Έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ, στην Σοβιετική Ένωση. 31 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους αμέσως μετά την έκρηξη στον σταθμό και πολλές χιλιάδες άλλοι τα επόμενα χρόνια από καρκίνο. Το συγκεκριμένο πυρηνικό ατύχημα εξακολουθεί να είναι το χειρότερο της Παγκόσμιας Ιστορίας.
  • 21 Αυγούστου - Τραγωδία στην λίμνη Νίος στο Καμερούν, όταν μια λιμναία έκρηξη απελευθερώνει ξαφνικά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε λιμναία νερά, σκοτώνοντας 1.800 ανθρώπους κοντά στη λίμνη, από ασφυξία.
  • 13 Σεπτεμβρίου - Σεισμός έντασης 6,2 Ρίχτερ πλήττει την Καλαμάτα με 20 νεκρούς, 80 τραυματίες και 2.000 κτίρια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Το 20% του συνόλου των κτιρίων της Καλαμάτας κρίθηκε ακατάλληλο.
  • Νοέμβριος - Έρχεται στην δημοσιότητα το σκάνδαλο της Υπόθεσης Ιράν-Κόντρα, σχετικά με κρυφή πώληση όπλων στο Ιράν από την κυβέρνηση Ρέιγκαν, παρά το σχετικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί από την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, με σκοπό τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν στην χρηματοδότηση των ανταρτών Κόντρας της Νικαράγουα.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1986 (από τα Wikidata-logo.svg Wikidata)

Θάνατοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1986 (από τα Wikidata-logo.svg Wikidata)