פילוג הכנסייה הנוצרית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
ערכים בנצרות
נצרות
P christ2.png
פורטל נצרות
מושגים בנצרות
השילוש הקדוש:
האבהבןרוח הקודש

פילוג הכנסייה הנוצרית או פילוג מזרח-מערב או הפילוג הגדול, מכונה בלעז "הסכיזמה הגדולה"‏[1], הוא תהליך הניתוק בין הכנסייה האורתודוקסית המזרחית ובין הכנסייה הרומית-קתולית המערבית.

שתי הכנסיות הופרדו בשל סיבות דוקטריניות, תאולוגיות, לשוניות, פוליטיות וגאוגרפיות. רוב המחלוקות לא נפתרו עד היום. 12 קהילות כנסייתיות, אשר במקור זוהו עם האורתודוקסיה המזרחית חזרו להיות נאמנות לאפיפיור במאות שבאו אחרי הפילוג, וכיום נקראות כנסיות קתוליות אורתודוקסיות-טקסית.

הסיבה הרשמית-תאולוגית לפילוג הייתה הוויכוח האם להוסיף בתפילת "אני מאמין" (הקרדו), למשפט "הרוח הקדושה נאצלה מן האב" את המילים "ומן הבן", כפי שרצו הלטינים. או לא להוסיף, כפי שרצו היוונים.

גם בתקופה שלפני הפילוג לא הייתה לנצרות סמכות דתית מרכזית אחת. הכנסייה הקדומה נשלטה בידי חמישה פטריארכים: הפטריארכים של רומא, קונסטנטינופול, אנטיוכיה, אלכסנדריה וירושלים, ולכל אחד מהם הייתה סמכות על הבישופים באזורו. בזמן הפילוג הפטריארך הרומי מחד, וארבעת האחרים מאידך, התפצלו זה מזה, אך אף אחד מהם לא היה מוסד חדש. כל קבוצה החשיבה (ומחשיבה עד היום) את עצמה ככנסייה הקדושה היחידה, וטוענת שהקבוצה השנייה היא שעזבה את הכנסייה הזו בזמן הפילוג.

סיבה היסטורית-פוליטית לפילוג ניתן לראות במעבר של השליט הרומי והאוטוריטות הפוליטיות מרומא לקונסטנטינופול. השליט נהג להתערב גם בנושאים דתיים, וכך נוצר מתח בנושאים אלו בינו לבין האפיפיור. עקב כך הבישופים התחלקו לשניים- אלה שהלכו בעקבות האפיפיור מרומא ואלה שהלכו בעקבות השליט שבקונסטנטינופול.

בסופו של תהליך הפילוג נוצרו שתי הכנסיות הראשיות בנצרות - הכנסייה האורתודוקסית והכנסייה הקתולית.

ב־27 בנובמבר 2004, בניסיון לקדם איחוד נוצרי, החזיר האפיפיור יוחנן פאולוס השני את עצמותיהם של הפטריארך יוחנן כריסוסטומוס ושל גרגוריוס מנזיאנזוס לאיסטנבול לידי הכנסייה האורתודוקסית.

"הפילוג הגדול" במאה ה-11 (כחול ואדום) בגרף הפילוגים העיקריים של הנצרות


ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ סכיזמה היא ביטוי שבו מכנה הכנסייה הקתולית כל מקרה בו נותקו יחסים עם פטריארך ביזנטי כלשהו.