Maria Antonieta d'Àustria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Maria Antonieta 1778, retrat d'Élisabeth Vigée-Lebrun

Maria Antonieta d'Àustria (Viena, 23 d'agost de 1755 - París, 16 d'octubre de 1793)[1] fou reina de França, mulller de Lluís XVI de França. Pertanyent a la dinastia dels Habsburg, fou arxiduquessa d'Àustria, i princesa d'Hongria i de Bohèmia amb el doble tractament d'altesa reial i imperial.

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

Nascuda a Viena el dia 23 d'agost de 1755 essent filla de l'emperador Francesc I i de l'arxiduquessa Maria Teresa I d'Àustria. Maria Antonieta era néta per via paterna del duc Leopold III de Lorena i de la princesa Elisabet Carlota d'Orleans; mentre que per via materna ho era de l'emperador Carles VI i de la princesa Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

Casada, per l'arquebisbe de la Catedral de Reims, el 1770, amb qui seria quatre anys més tard Lluís XVI de França, fill de Lluís de França i de la princesa Maria Josepa de Saxònia. El casament per procurationem es va dur a terme a Àustria, mentre que el considerat com a veritable va tenir lloc el 26 de maig de 1770 a la Capella del Palau de Versalles en una celebració íntima i familiar, només permesa a personatges de l'aristocràcia.

La parella tingué quatre fills.

Personalitat[modifica | modifica el codi]

Era considerada una dona frívola, reaccionària i de gustos cars. Va exercir una forta influència política sobre el seu marit i, en conseqüència, sobre tot el país. En 1781, finalment, va tenir el seu primer fill mascle.

Regnat[modifica | modifica el codi]

Va ignorar la crisi financera per la qual travessava el país i va desautoritzar les reformes liberals de Turgot i Necker. No va tenir contemplacions amb les masses famolenques que es concentraven davant el palau de Versalles i va enviar contra elles les seves tropes. El poble sempre va pensar que la seva reina servia els interessos austríacs. Va posar el rei contra la Revolució, i va rebre el suport de Mirabeau i Barnave en la defensa de les seves idees monàrquiques.

El 13 d'agost de 1792, va ser detinguda i empresonada juntament amb Lluís XVI, els seus fills i la seva cunyada Elisabet a la Torre del Temple. Va morir executada a la guillotina el dia 16 d'octubre de 1793.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Maria Antonieta d'Àustria». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 17 gener 2015].