Hvannasund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hvannasund
Land Danmark Danmark
Autonomt område Færøyene Færøyene
Region Norðoyar
Kommune Hvannasund
Tidssone WET (UTC+0)
Befolkning 260 (2009)

Norðdepil (t.v.) og Hvannasund

Hvannasund (IPA: [ˈkvanːasʊnd], dansk: Kvannesund) er en bygd på Færøyene, og ligger på sørkysten av Viðoy, vendt mot NorðdepilBorðoy. Hvannasund er administrasjonssentrum i Hvannasunds kommuna, som omfatter Hvannasund, Norðdepil, Depil, Múli og Norðtoftir. Hvannasund er ved siden Viðareiði den eneste bygda på Viðoy. Hvannasund har siden 1963 hatt forbindelse med Norðdepil via en veidemning, og forbindelse med Klaksvík via to tunneler siden 1967. Fergeforbindelsen med øyene Fugloy og Svínoy gjør også Hvannasund trafikkmessig viktig for Norðoyar.

1. januar 2009 hadde Hvannasund 260 innbyggere, mot 244 i 1985.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hvannasund er første gang nevnt skriftlig i 1584.[2] Bygda har fått navnet etter sundet mellom Viðoy og Borðoy, som bærer samme navn. Nabobygda Norðdepil ble først grunnlagt i 1866 av Poul Sivar Sivertsen, en utflytter fra Hvannasund. I 1619 strandet et skotsk smuglerskip ved Hvannasund, og eieren solgte vraket til bygdas fire bønder for 144 kilo fjær og 230 par hoser. I 1702 ble syv menn fra SS «Island» fra København berget av en båt fra Hvannasund etter at «Island» forliste nord for øyene. Bygda selv har vært rammet av to større forlis: 23. januar 1918 sank en båt fullastet med fisk, og én av de seks ombord omkom. 7. november 1946 kantret en båt av en kastevind, og tre av de fire ombord omkom. I 1893 forårsaket et voldsomt regnvær et fjellskred ved Hvannasund. Rundt halvparten av bygdas innmark ble ødelagt, og mange hus ble skadet eller ødelagt, men innbyggerne rakk å komme seg i sikkerhet.

Hvannasund ble i 1872 en del av Norðoya prestagjalds kommuna, og senere Viðareiðis, Fugloyar og Svínoyar kommuna fra 1908. I 1950 ble dagens Hvannasunds kommuna utskilt fra Viðareiðis kommuna, og de seks bygdene langs Hvannasund dannet fra da av en egen enhet med bygda Hvannasund som administrasjonssentrum. Senere har bygda Fossá blitt avfolket.

Hvannasund har, som de fleste bygdene på Færøyene, gått fra å være et gammelt bondesamfunn til å bli et mer moderne fiskeri- og industrisamfunn. Hvannasund har utpekt seg som et godt utgangspunkt for en trygg fiskerihavn, og i 1963 startet en moderne prosesseringsbedrift opp sin virksomhet. Selv i dag omfatter det aller meste av næringslivet i bygda kyst- og havfiskeri og relaterte virksomheter.

Den første skolen i nærområdet ble oppført i Norðdepil i 1895, og barna fra Hvannasund ble derfor rodd over sundet. En egen skole ble bygd i Hvannasund i 1932, og tjener i dag som rådhus. I 1985 ble den nye skolen bygd på Fossánes, og har går nå alle barna i kommunen til og med 7. skoleår. Elevene på ungdomstrinnet blir kjørt til Klaksvík.

Dagens Hvannasunds kirkja ble innviet i 1949. I juli 1969 ble bygda besøkt av kongeparet Frederik IX og Ingrid, som kom med kongeskipet «Dannebrog».

26. mai 2008 reiste plutselig en bølge på 2,5–3 meter seg, og traff det flate landet ved Hvannasund med stor styrke. Et par dager senere ble det meldt at en mindre tsunami hadde truffet bygda, uten at dette førte til noen menneskelige eller materielle skader.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagstova Føroya
  2. ^ Heimabeiti
  3. ^ ANB, NTB, Ritzau. «Lokal tsunami rammet Færøyene», siste.no, 29. mai 2008
  4. ^ Vilmund Jacobsen. «Fyribrigdið í Hvannasundi eitt loyndarmál», Sosialurin, 30. mai 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Hvannasund – bilder, video eller lyd