Kuka tahansa voi oppia uimaan!

Monella kuntoilijalla on haavena osallistua triathlon kilpailuun, mutta suurin kompastuskivi haaveen toteuttamiseksi on uintiosuus. Pyöräily ja juokseminen sujuu useimmilla hyvin, mutta uinti on yleensä laji, joka aiheuttaa mietintää. Uinti tuo haasteita lajin teknisyyden kautta ja lisäksi vielä pitäsi hallita omaa vartalonsa vedessä. Kuka tahansa voi kuitenkin halutessaan oppia tämän taidon, jos vain haluaa!

IMG_2284

Inspiraatiota voit hakea YLE:n ohjelmasta, ”Tähtäimessä triathon” jossa neljä sohvaperunaksi leimattua henkilöä alkavat harjoitella triathlonkilpailua varten. Heidän uintitaitonsa ei ollut maata mullistava alussa, mutta jokainen heistä suoritti triathlonkilpailun viime kesänä. Kannattaa tietenkin erityisen tarkkaan katsoa jakso nr 2, missä minä annan vinkkejä uintitekniikkaan.

Joulun aikaan minun lapsuuden ystävät näkivät ohjelman ja kysyivät voisinko pitää heille yhden tunnin uintiopetusta. Tytöillä oli paljon intoa, mutta osalta puuttui uikkareita ja uimalaseja ja kenelläkään ei ollut uimalakkia. Oma varustevarastoni on sen verran iso, että kaivoin tarvittavat välineet ystävilleni ja jouluna pidin heille tunnin mittaisen treenin. (Huomaa videossa upeat FINLAND uimalakit) Näillä tytöillä ei ole tavoitteena osallistua kilpailuihin. He halusivat vain oppia uimaan paremmin. Tunti alkoi 5min omalla lämmittelyllä. Kaikki kolme uivat mummorintauintia. Mummorintauinnissa on sellainen huono puoli, että siinä kipeytyy niskat nopeasti, koska siinä joutuu jännittämään päätä taaksetaivutukseen. Suosittelen välttämään tätä uintityyliä! Opettele ennemmin uimaan kunnon rintauintia tai vapaauintia, tai hae vaikka vesijuoksuvyö ja vesijuokse, muttä älä kuormita sun niskaa tällä tyylillä!

Minun ystävilläni suurin ongelma oli hengittäminen uidessa, joten harjoittelimme tätä paljon. Tytöille iski myös lievä paniikin tunne kun tehtävä oli pidättää hengitystä veden alla. Tietenkin se on inhottava tunne kun et voi enää normaaliin tapaan hengittää vapaasti. Pelon voittaminen ja sisäisen rauhan löytäminen ovat avainsanoja tässä vaiheessa. Jos panikoit jännität lihaksia ja kulutat enemmän happea ja tarve hengittää kasvaa. Jos rentoudut, hapen kulutus vähenee ja voit olla pidempään veden alla. Teimme hengityksen kontrolloimisharjoituksia veden alla, ja istuimme uima-altaan pohjalla rauhoittamassa mielemme. (Pienen opastuksen jälkeen kaikki pääsivät myös alas istumaan pohjalle)

Olen aivan yllättynyt miten nopeasti tytöt oppivat olemaan altaassa ja sisäistivät ohjeeni. Luulin myös, että ystäväni olisivat viihtyneet paremmin saunaosastolla kun altaassa, mutta yllätyin tässäkin siitä, miten innostuneita he olivat oppimaan uutta. Aivan kun he olisivat nyt oivaltaneet sen minkä itse ymmärsin 10-vuotiaana, miten mahtava elementti vesi on ja miten ihanaa siinä on liikkua.

Tässä videossa voitte nähdä pienen näytteen ystäväni oppimista taidoista yhden tunnin aikana. Melko uskomaton suoritus tältä triiolta ja mielestäni he todistavat tässä, että kuka tahansa voi oppia uimaan vapaauintia. Ei tarvitse olla urheilutaustaa kunhan on liikenteessä hyvällä fiiliksellä, ja tietenkin oppimista edistää se että on hyvä coachiopastamassa :D

Hyvää Uutta Vuotta teille kaikille ja mukavia treenejä!

1 kommentti

Avainsanat: , , ,

Linda Laihorinne

Linda Laihorinne

Kirjoittaja on 29-vuotias kilpauimari, joka edelleen pistää nuoremmat kilpasiskot koville. Linda on kokenut arvokisakävijä, EM-kisoihin hän on osallistunut yhteensä 6 kertaa. Yhdet MM-kilpailut hän on myös nähnyt kisa-altaan puolelta. SM-kisa-altaasta reppuun on kertynyt lukuisia mestaruuksia sekä iso kasa himmeimpiä mitaleja.

Vinkkejä avovesiuintiin!

Kävin eilen ensimmäistä kertaa tälle kesälle uimassa treenin järvessä. Oli ihana käydä uimassa ulkona, onhan se vaan ihan eri asia kun sisällä treenaaminen. Tässä on muutama vinkki ensikertalaisille (tai muistutuksia kokeneelle uimarille).

bild

1. Märkäpuku ja sen pukeminen. Jos aiot uida pidempää matkaa kylmässä vedessä, hanki märkäpuku! Märkäpuvun pukeminen rannalla uimapuvun päälle on haasteellista. Baby oil:in sively nilkkoihin auttaa huomattavasti muuten aika hankalaa operaatiota.

2. Muut varusteet: Uimalasit ja uimalakki. Lakki lämmittää päätä ja pitää hiukset pois silmistä. On olemassa paksumpia neopreeni lakkeja, mutta minä olen ainakin pärjännyt hyvin tavallisella uimalakilla. Avovesiuintiin on omanlaiset uimalasit, minä olen kuitenkin vielä uinut sisälaseilla. Toimii hyvin treeneissä ainakin.

3. Ui rauhassa. Jos et ole vielä aikaisemmin uinut ulkona, kannattaa aloittaa rauhassa. Tunnustele miten märkäpuku toimii. Mitä keho sanoo kylmästä vedestä, miten hengitys toimii ym. Kovat vedot voit jättää toiseen kertaan, myös vaikka olisit uinut paljon sisäaltaassa. Ulkona uiminen on aivan eri asia kun sisällä uiminen. Jos et jaksa uida vapaauintia voit välillä mennä rauhallisempaa vauhtia selälleen.

4. Ui ryhmässä tai lähellä rantaa. Turvallisuus ennen kaikkea. Vaikka märkäpuku kelluttaa, on hyvä että apu on lähellä jos esim. lihakset alkavat kramppaamaan.

5. Navigoi vedessä. Ota jokin kiinteä maamerkki mitä kohtaan lähdet uimaan ja nosta katse noin 5 vedon välein tarkistamaan että  uit maamerkkiä kohti. Virtaukset ja tuulenpuuskat vievät helposti uimarin väärään suuntaan.

6. Laita lämmintä vaatetta päälle uinnin jälkeen. Kylmässä vedessä kehon lämpötila laskee. Varaa siis hyvin vaatetta mukaan uintireissun jälkeen. Vaihda heti pois märkä uimapuku ja pue kuivaa ja lämmintä vaatetta kotimatkan pyöräilylenkkiä varten.

7. Nauti ulkoilmasta!

Ei kommentteja

Avainsanat:

Linda Laihorinne

Linda Laihorinne

Kirjoittaja on 29-vuotias kilpauimari, joka edelleen pistää nuoremmat kilpasiskot koville. Linda on kokenut arvokisakävijä, EM-kisoihin hän on osallistunut yhteensä 6 kertaa. Yhdet MM-kilpailut hän on myös nähnyt kisa-altaan puolelta. SM-kisa-altaasta reppuun on kertynyt lukuisia mestaruuksia sekä iso kasa himmeimpiä mitaleja.

SM-kilpailut ja itsensä psyykkaamista

IMG_1305

SM-kisat oli viime viikolla ja ne olivat myös kauden pääkisat. Oma uinti ei oikein kulkenut ennen kisaa. Olo oli enemmän sellainen kun kuvassa näette: Aika väsynyt. Yritin kovasti psyykata itseni kisakuntoon. Hoin itselleni: Linda, olet nopea. Linda olet vahva. Linda, sulla on hyvä ote veteen… Olen nopea, olen vahva, minulla on hyvä ote veteen… Koin että vahvistun, sitä myöten kun uskottelin itelleni että minussa todellakin on nämä ominaisuudet mitkä kuuluu kovaan kisasuoritukseen.

Mutta se ei nyt kuitenkaan riittänyt. 100 vapaauinti, joka on mun päälaji oli ekana päivänä. Ajallisesti uinti oli tosi surkeeta. Olo altaasa ei ollut niin huono kun mitä aika näytti. Ensimmäisen startin jälkeen minulla oli 50 vapaauintia ja 50m perhosuintia. Jatkoin iteni psyykkaamista näille matkolle, ja olo oli paljon vahempi kuin ensimmäisessä kisassa. Joten jollakin tavalla itsepsyykkaaminen kyllä toimi. :)

Se ei nyt kuitenkaan poista sitä faktaa, etten uintu omalla tasollani. Oma uinti on hukassa. Seuraavat isommat kisat on kesällä GP-challange skabat. Mutta voi olla, että kisaohjelmaan tulee muutama triathloni myös. Nyt ainakin lähden rakentamaan peruskuntoa pääasiassa pyörällä, lenkkipolulla ja tanssilattialla. Teen niitä lajeja mitä just nyt tuntuu kivalta ja jätän uinnin vähemmälle niin kauan kun tuntuu kivemmalta tehä muita lajeja. En usko että kannattaa väkisin tehdä sellaista mitä maistuu puulle. Ennemmin pidän taukoa ja odotan että into uintitreeneihin palaa taas. Joten nyt vaan nauttimaan keväästä ja auringosta ja ulkoliikunnasta!

IMG_0948

Ei kommentteja

Linda Laihorinne

Linda Laihorinne

Kirjoittaja on 29-vuotias kilpauimari, joka edelleen pistää nuoremmat kilpasiskot koville. Linda on kokenut arvokisakävijä, EM-kisoihin hän on osallistunut yhteensä 6 kertaa. Yhdet MM-kilpailut hän on myös nähnyt kisa-altaan puolelta. SM-kisa-altaasta reppuun on kertynyt lukuisia mestaruuksia sekä iso kasa himmeimpiä mitaleja.