Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Vesti :: Beograd

Dekorativno osvetljenje za Kapetan Mišino zdanje i Kolarčevu zadužbinu »

07. Februar -> 09. Februar. 2009. | 13:40, Izvor : Studio B, Komentari: 0 komentari

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove uputio je javni poziv za dostavljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije za dekorativno osvetljenje ove dve zgrade.

Projekti će se raditi prema projektnom zadatku Uprave za energetiku i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije jer su oba objekta proglašena za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Procenjena vrednost potrebnih sredstava za izradu ove dokumentacije za zgradu Kapetan Mišinog zdanja iznosi 1,7 miliona dinara i isto toliko za Zadužbinu Ilije M. Kolarca.

Zadužbina kapetana Miše Anastasijevića na Studentskom trgu 1 građena je od 1858. do 1863. godine, kao privatna palata Miše Anastasijevića, a prema projektu Jana Nevole. Miša Anastasijević, predsednik Narodne skupštine i najbogatiji čovek u Srbiji toga vremena, palatu je poklonio srpskom narodu za prosvetne i kulturne svrhe.

Prema volji darodavca, u zgradi su bile smeštene skoro sve značajnije prosvetne i kulturne institucije u Kneževini Srbiji - Ministarstvo prosvete, Velika škola (preteča Univerziteta), Narodni muzej, galerija slika i biblioteka. Danas je u njoj Rektorat Beogradskog univerziteta i deo Filozofskog fakulteta.

Kolarčeva zadužbina podignuta je voljom poznatog veletrgovca i velikog srpskog dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca (1800 - 1878), koji je sve što je imao ostavio svom narodu za razvoj nauke i kulture. Kada je zgrada izgrađena, 1932. godine, u njoj otpočeo rad Kolarčev narodni univerzitet u kom su održavana predavanja iz svih oblasti nauke i umetnosti.

Danas se u ovoj zgradi, pored ostalih sadržaja, nalazi i jedna od najboljih koncertnih dvorana u Srbiji.

 Nazad na vrh

vrati se na prethodnu stranu

Trenutno nema komentara za ovu vest

Arhiva »

Datum:

Iz kategorije: