Wikipedia:Projekt Göteborg/Fotosafari

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Detta är en del av Projekt Göteborg. Den här undersidan i projektet skapades inför vår första göteborgska fotosafari.

Fotosafari 1 – Västra Göteborg (1 juli 2012)[redigera wikitext]

Karta över fotosafarin den 1 juli 2012.

Den här safarin har presenterats här. Vi utgick från Majorna (samling 11:00 här och det var stor chans att Göteborgs-Posten skulle ta del av det hela) och västra Göteborg den här gången, eftersom det fanns gott om ställen i närheten som saknar bilder. En hel del intressanta ställen saknade både bild och artikel. Nedan listas förslag på fotoobjekt.

Utifrån vårt "basläger" på Slottsskogsgatan, hade vi följande fem "distrikt" att beta av, listade i den ordning det kunde vara rimligt att vi hann med dem:

Mitten (Klippan/Sandarna/norra Kungsladugård)[redigera wikitext]

Söder/sydöst (Kungsladugård)[redigera wikitext]

Norr (Hisingen norr om Majorna[redigera wikitext]

Väster (Kungssten/Nya Varvet)[redigera wikitext]

Öster (Majorna öster om Gråberget)[redigera wikitext]

Resultat[redigera wikitext]

Vi gick 18,7 km under eftermiddagen[1]. Vi hann med i princip hela de båda första kategorierna. De uppladdade fotona syns här: Photo safari Western Göteborg July 2012. Göteborgs-Posten tvangs tyvärr ställa in sin medverkan, på grund av utryckning till oroligheter (skottlossning) vid Sahlgrenska, men är intresserade av att ta del av vår nästa safari istället.

Fotosafari 2 – Södra Hisingen (1 september 2012)[redigera wikitext]

Karta över Hisingen.
Karta över fotosafarin den 1 september 2012.

Vi tänkte oss att samlas lördagen 1 september och beta av lämpliga fotoobjekt i södra Hisingen. Samling på Älvsnabben-hållplats (Eriksberg) strax efter 11:00. Då har vi nära till hela Norra Älvstranden, med fotoobjekt från Färjestaden i väster till Lindholmsskolan i öster. I norr finns Kyrkbyn, Lundby, med mera, men då behöver vi nog kollektivtrafik/cykel (vi är minst två som skippar cykel och prioriterar ett mer koncentrerat fotande). Se även diskussionssidan för trevligt erbjudande om matstation under dagen.

2012 års upplaga av Wiki loves monuments startar den 1 september, så det finns möjlighet att deltaga i den tävlingen med de foton som tas under fotosafarin. Monument i områdena har märkts med WLM nedan.

Lämpliga områden att beta av kan vara:

Söder (Lindholmen/Eriksberg/Färjestaden)[redigera wikitext]

(ligger närmast till om man tar färjan från Klippan)

Mitten (Lundby/Kyrkbyn)[redigera wikitext]

Öster (Brämaregården/Backaplan/Tingstadsvassen)[redigera wikitext]

Norr (Kvillebäcken/Aröd)[redigera wikitext]

Väster (Biskopsgården, väster om norra brofästet)[redigera wikitext]

Resultat[redigera wikitext]

Vi blev fyra personer och gick cirka 12–14 km (vi gick ibland olika vägar) under dagen, från samlingspunkten i Eriksbergs Älvsnabben-hållplats till Lundbystrand (och två av oss vidare upp till Keillers park/Ramberget). Några foton togs i Kyrkbyn, i samband med vår lunch, men annars var det norra älvstranden som gällde. Klockan 13–14 deltog GP i vår safari, då vi betade av Slottsberget. Resultatet av deras reportage syntes i söndagens tryckta tidning på sid 12–13 samt i webbversionen redan på lördagskvällen.

Fotosafari 3 – öster om centrum (29 september 2012)[redigera wikitext]

Foto från septembersafarin 2012 – skylt på det numera hotade Valhallabadet.

I samband med Bokmässan anordnades en fotosafari i omgivningarna. Tre entusiastiska wikipedianer började vid Korsvägen, tog en avstickare in på Södra Vägen, gick sedan längs Skånegatan förbi Ullevi, ner till Mariakyrkan och Fattighuset, vidare längs Stampgatan varifrån vi fotograferade de nya delarna av Rättscentrum Göteborg och Barnhuset, till Polhemsplatsen där gamla Västgötabanans stationshus och GP-huset fotograferades, österut längs Odinsgatan där Odinsskolan avbildades, söderut längs Folkungagatan och sedan längs västra sidan av Skånegatan, där vi gjorde en avstickare in mot polishuset för att få bilder på ett par ursprungliga fontellare. Efter två och en halv timmar gick två av oss åter in på mässan.

Bilderna återfinns på Commons i Photo safari Göteborg 29 September 2012.

Fotosafari 4 – Östra Mölndal (17 juni 2013)[redigera wikitext]

Vår vandring i östra Mölndal 17 juni 2013.

Vi samlas klockan 13:00 vid Serviceförvaltningen, Privatvägen 1 (från Mölndals Bro följ Nämndemansgatan söderut cirka 500 m). Vi har blivit lovade att få fotografera området medan det fortfarande ser ut som ett industriområde. Om ett par år ska här rivas och byggas höga lägenhetshus istället. Vi kan vara inne på området fram till 16:00, så efter det fortsätter vi lämpligen vårt fotograferande i andra delar av området (Mölndals kråka, Kvarnbyskolan, Kvarnbyvallen, Mölndalsbro…). Frågor besvaras lämpligen på Användardiskussion:Paracel63 eller Användardiskussion:Historiker.

Resultat[redigera wikitext]

Vi var fyra stycken (Paracel63, Historiker, Luen och Averater). Resten av rapporten är kopierad från anv:Historikers text här:

"En mycket lyckad fotosafari i strålande väder. Vi kom vid olika tidpunkter, men fick gott om tid att gå runt i de gamla öde och förfallna industrilokalerna. Det var en form av urban exploration, men med tillstånd och en som följde med oss och visade runt. För min del blev det 263 bilder att nu välja bland och lägga upp på Commons. Övriga deltagare har också en mängd bilder, så nu har vi att göra ett tag framöver. Ett stort tack till Jukka och Björn på Serviceförvaltningen som gav oss tillstånd respektive följde med oss runt.
"När vi var klara inne på området klockan 16 fortsatte tre av oss runt i Mölndals Kvarnby och vi avslutade strax före klockan 19.30. Två gjorde en mindre bergsklättring för att få översiktsbilder över bruksområdet och Kvarnbyn. Nu ser vi fram emot en ny fotosafari under sommaren. Kanske i västra Mölndal?
"Ett kulturhistorisk inventering utförd för Mölndala AB finns här - bra att använda vid beskrivning av uppladdade bilder. Det finns nu en kategori på Commons: Photo safari Mölndal 17 June 2013."

Fotosafari 5 – Centrala/Västra Mölndal (1 september 2013)[redigera wikitext]

Vi samlas klockan 12.00 vid spårvagnshållplatsen Mölndals centrum (Broplatsen), närmare bestämt vid Brogatans början (57°39′20.99″N 12°1′1.53″Ö / 57.6558306°N 12.0170917°Ö / 57.6558306; 12.0170917), för att denna gång ta oss an centrala/västra Mölndal (det vill säga väster om motorvägen och Mölndalsån). Mölndal är dåligt täckt vad gäller foton på Wikimedia Commons.

Vår vandring i central/västra Mölndal 1 september 2013.

Fotoobjekt[redigera wikitext]

 • Fässbergs kyrka
 • Fässbergs församlingshem
 • Fässbergs by
 • Fässbergs prästgård
 • Fässbergsgymnasiet
 • Mölndals centrum
 • Stadshuset
 • Folkets hus
 • Hagåkersgatan (efterkrigstidens bebyggelse)
 • Häradsgatan (efterkrigstidens bebyggelse)
 • Åbytravet
 • Åby fritidscentrum
 • Åbyområdet
 • Bifrostområdet
 • Bifrostkyrkan
 • Åbyskolan/Katrinebergsskolan
 • Ekhagaskolan
 • Bosgårdsskolan
 • Safjället
 • Balltorps by
 • Lunnagården
 • Mölndals sjukhus
 • F.d. Pedagogen

Resultat[redigera wikitext]

Vi var två entusiaster (Paracel63 och Historiker) som trotsade regnskurarna, gick 16,45 km med snitthastigheten 2,4 km/timme under totalt 7 timmar, varav vi förflyttade oss under hälften av tiden, enligt GPS:en. Färdväg och fotoobjekt: Knutpunkt Mölndal, Mölndals centrum med Brogatan och torget, Albert vid torget, nya höghuset vid f.d. Sahlins terrass, stadshusparken, stadshuset, Folkets hus, statyer vid stadshusplan ("offentlig konst stadigvarande placerad utomhus"), Mölndals sjukhus, efterkrigstidens bebyggelse vid Vänortsgatan, Hagåkersgatan och Häradsgatan, MAIK:s klubbstuga, Bosgårdsskolan, Jungfruplatsen, Bifrostkyrkan, Bifrostområdet, Fässbergs kyrkogård, minnesmärke över Fässbergs gamla kyrka, Fässbergs prästgård, Pedagogen park, Fässbergs by, Kappahls centrallager och huvudkontor, Idrottsvägen med friidrottsarena, simhall, ishall, bandybana, Mölndals bandys klubbstuga, MASS klubbstuga, Jitex arena, tennis- och badmintonhall, vidare till Åby travbana, Cirkus Maximum, Åbybergsparken, doktor Björks villa, Aktiviteten, Frejaplan, Fässbergsgymnasiet, Fässbergs församlingshem, Fässbergs kyrka, Storgatan, Scandic hotell, Mölndals Bro, Mölndals station och hotell Mölndals bro. Bilderna återfinns i Photo safari Mölndal 1 September 2013.

Fotosafari 6 – Västra Göteborg ("skärgårdssafari", 29 juni 2014)[redigera wikitext]

Från Saltholmen och till Donsö/Styrsö hann vi under eftermiddagen. Ungefärliga färdvägar i orange.
—> Se vidare diskussionssidan
—> Anmälan på Wikiträffar

Vi ger vi oss ut i södra skärgården. Här nedan kommer kommer förslag på fotobjekt att läggas upp. Därefter bestämmer vi sedan slutlig rutt. Sedan kan vädret komma att påverka den genomförda rutten. På lördag kväll ser prognoserna för söndagen hyfsat okej ut med (nästan) inget regn i havsbandet.[3][4] SMirC-smile.svg

Fotoförslag[redigera wikitext]

 • Styrsö: Arbores skog, Öbergska, Tången, Bratten, skolorna?, Hembygdsmuseet
 • Köpstadsö
 • Donsö: Fiskeflottan
 • Alla gator och vägar. En stor del av Göteborgs vägnät har ju artiklar så det borde även öarnas få om de som skriver orkar och vill.
 • All offentlig konst.

Transport[redigera wikitext]

 • Avgång Saltholmen kl. 11.35 (linje 281)
 • Ankomst Donsö kl. 12.12
 • Fotosafari på Donsö/Styrsö (däremellan tar vi bron) så länge vi har lust.
 • Återfärd från Styrsö Tången kl. 17:38 (linje 282)

Resultat[redigera wikitext]

Fem fotografer deltog i safarin. Resultatet kan nu laddas upp till Commons-kategorin Skärgårdssafari 29 June 2014.

Fotostuga 17 augusti 2014[redigera wikitext]

Vi försöker täcka intressanta saker runt Långedrag/Saltholmen//Nya Varvet etc. Jolliro kan bistå med "basläger". Vi samlas hos henne 12:00. Hon finns här: [5]. Frågan är bara vilken lördag/söndag. P.g.a. regn blev det fotostuga istället. Vi blev inbjudna till Jolliro och tillbringade istället eftermiddagen vid ett köksbord, där vi gjorde god inomhusnytta.

Fotosafari 7 – Västra Göteborg ("Älvsborg", 13 juni 2015)[redigera wikitext]

Vår vandring under "landbackesafarin" 13 juni 2015 (blå linje), från Saltholmen till Nya Varvet.

Vi gör ett nytt försök att fotografer i Västra Göteborg: Saltholmen, Långedrag, Hagen med mera. Vi planerar vidare på denna sida.

Fotoförslag[redigera wikitext]

Resultat[redigera wikitext]

Vi var tre fotografer (Historiker, Luen och Paracel63). I stora drag förlöpte dagen enligt planerna, och de flesta av namnen på listan betades av. KA4:s område (inklusive Oscar II:s fästning) var dock avspärrat, och vid 16:45-tiden avbröt vi dagens fotograferande på grund av alltmer ihållande regn. Fram till dess hade vi haft både sol, moln och endast några droppar från ovan. Kustområdet mellan fästningen och Nya Varvet återstår därför att ta hand om. Däremot är ett stort antal intressanta byggnader från Saltholmen till Kungssten nu förevigade. Och vi hittade till slut fram till Peter Rangmars grav. :-)--Paracel63 (diskussion) 13 juni 2015 kl. 20.48 (CEST)

Resultatet kan nu laddas upp till Commons-kategorin Photo safari Göteborg Älvsborg 13 June 2015. --Historiker (diskussion) 14 juni 2015 kl. 22.10‎‎ (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand av Allexim.)
Bra jobbat! :-) --Allexim (diskussion) 7 juli 2015 kl. 08.53 (CEST)

Fotosafari 8 – Kungälv (söndag 9 augusti 2015)[redigera wikitext]

Vandringar (röda streck) under fotosafarin i Kungälv, 9 augusti 2015. Vi var nästan hela tiden uppdelade i två grupper med 2-3 personer i varje grupp. Vi utgick från Eriksdal (Grön Express inkom 11:05) och delade upp oss vid bron. Ena gruppen tog hand om Fontin, andra gruppen Västra gatan etc. Återsamling och sen lunch på pizzeria vid kommunalhusrondellen. Därefter gick en grupp mot norr och en västerut. Sista samling vid ICA Maxi inför sista promenaden till bussterminalen och Grön Express (avgång 17:00) mot Göteborg.
Översikt över Ytterby och Kungälv.

Vi drar till Kungälv, en liten stad med anor i södra Bohuslän. Kategori:Kungälv listar lite artiklar som kan behöva bilder. Här finns bildkategorin på Commons. Namnen på intresserade kan listas på wp:Wikiträffar-sidan.

Fotoförslag[redigera wikitext]

Se också:

Transport[redigera wikitext]

 • Vi tar lämpligen bussen. Grön Express går varje kvart från Nordstan och tar en knapp halvtimme till Kungälv. Tidtabell. Föreslaget är 10:38 från Korsvägen (10:47 i Nordstan, Hj. Brantingspl. 10:51).
 • Resväg: Förslag är att vi på uppvägen stiger av vid Eriksdal söder om zongränsen. Då sparar vi typ tjugo kronor på bussbiljetten. Vi tar en fot(o)vandring in mot Kungälvs centrum via Bohus fästning. Sedan vandrar vi i stan tills vi är nöjda och tar bussen i centrala Kungälv på tillbakavägen.
 • Telefonnummer för att nå Paracel63: 0730-691761.

Rapport[redigera wikitext]

Vi var i Kungälv i sex timmar. Till slut blev vi sex fotografer, största delen av tiden uppdelade i två grupper. På mitten möttes vi för en välbehövlig stund med pizza, vila och avstämning. I snitt 200 bilder per kamera lär ha tagits. Vi hade stor nytta listorna ovan (tack, Vesihiisi och ni andra!), och det allra mesta hanns med (om det inte var för långt från centrum). Bilderna återfinns i Commons-kategorin Photo safari Kungälv 9 August 2015.

Vissa av skulpturerna var endast tillfälligt utställda, som del av konstprojektet "Skulptur så in i Norden". Här är listan på de konstverk som det gäller. Eftersom de inte är premanent utställda, täcks de inte av panoramafrihet och bör inte laddas upp på Wikimedia Commons.

Förslagslista[redigera wikitext]

"Inomhusträff"

Commons-icon.svg Inomhusträff där vi laddar upp foton och kompletterar Göteborgsartiklar. Se vidare diskussionssidan.

Fotosafari på Nordens ark

Kanske kan vi besöka Nordens Ark? Se vidare diskussionssidan.

Referenser[redigera wikitext]

 1. ^ 2012_07_01_photo_safari_goteborg_foot.gpx
 2. ^ Göteborgs folkhögskola Hämtat 2014.08.15
 3. ^ Hagenskolan Hämtat 2014.08.15
 4. ^ Göteborgs roddförening Hämtat 2014.08.15
 5. ^ Ängholmens varv Hämtat 2014.08.15
 6. ^ Hinsholmens båtförening Hämtat 2014.08.15