Google Streetview

Internetgebruikers zijn soms toch vreemde wezens hè. Vandaag (vanuit Singapore gezien dan toch) werd dan eindelijk de Belgische versie van Google Streetview online gezet, en zoals het een consumentenprogramma als Peeters&Pichal betaamt moet natuurlijk de mening van Jan met de Pet gevraagd worden.
De reactie van Griet is een beetje bezorgd:

Ik vind dit toch wel eng… ik zie juist mijn moeder haar fiets binnen zitten. En op de oprit staat de auto en (tijdelijk) onze campingcar. De nummerplaten zijn wel onduidelijk gemaakt, maar het blijft toch vreemd.

Dat is natuurlijk te begrijpen, een makkelijk te stelen campingcar, een mooie wagen voor de deur, en Google gooit dat maar te grabbel. Gelukkig weten we niet waar Griet woont.

Alhoewel? Wat doet de bezorgde Griet? Sluit ze haar bericht toch niet af met een link naar de Google Streetview op haar eigen huis zeker? :-)

streetview

Groepsfoto

Eigenlijk zouden we dat vaker moeten doen, het fototoestel in de handen van een wildvreemde voorbijganger duwen en vriendelijke vragen om een foto te nemen…

 

Groepsfoto

Bouwdoos

Een instemmend geknik vanachter het bureautje in mijn hotelkamer, De Sponzen Ridder slaat de nagel op de kop over de bouwsteendoosgekte in het thuisland:

 

En ook: zoveel mensen die zonder te denken duizend frank boven halen voor iets waar ze niet eens van wisten dat ze het wilden, zijn dat dezelfde mensen die verontwaardigde lezersbrieven sturen als de treinticketten met een halve euro opslaan?

E-boeken op de Kindle

Juist ja, hoe Nederlandstalige boeken van op e-boek op de Kindle krijgen? Eenvoudig eigenlijk, gewoon enkele stappen en een USB kabeltje:

 • Het boek downloaden gebeurt automatisch in Adobe Digital Editions, het epub bestand staat in Mydocuments\My Digital Editions. Dat bestand kan je nog niet gebruiken om op de Kindle te zetten, het is beveiligd met een DRM beveiliging.
 • De DRM verwijder je in een minuutje tijd met behulp van Python. De eerste keer is even foefelen, maar deze handleiding is echt duidelijk.
 • De Epub moet nu nog omgezet worden naar een .mobi bestand en op de Kindle opgeladen worden. Dat doet Calibre, een gratis e-book manager die alle bestanden (ook Word documenten, PDF’s,…) automatisch converteert en op de Kindle laadt.
  calibre

De eerste maal is het wat vloeken en sakkeren, maar eenmaal je de workflow in de hand hebt is het een kwestie van minuutjes. Minder snel dan een boek kopen op de Amazon store natuurlijk maar het gezegde van roeien en riemen is wel van pas hier…

Mondialisering

Een auto-oplader, en een cover voor mijn Galaxy SII voor net geen 6 Dollar , verzending vanuit China inbegrepen. Dat zijn dus vier Euro dertig cent.
Ik kan er nog altijd niet aan uit hoe iemand aan die prijs twee producten gemaakt, ingepakt en verzonden krijgt. Over de kwaliteit van de oplader kan ik me nog niet uitspreken maar die cover zit echt goed en voelt beschermend aan, geen overdreven luxe voor een bruut als ik…

dealextreme

links for 2011-09-04

E-boek

Ik ben sinds eind vorig jaar een zeer tevreden gebruiker van een Kindle; Amazon’s E-reader. Nu ik voor het werk regelmatig naar Australië reis ben ik in totaal toch telkens gemakkelijk twee keer 24 uur onderweg; taxi, luchthaven, vlucht,… en als ik dan boeken moet beginnen mee te sleuren om die tijd en de avonden in hotels door te komen sleur ik meer boeken mee dan wat anders. En dan is de Kindle ideaal; 240 gram voor een aantal boeken waar ik niet snel zal aan geraken.

kindle_3

Qua gebruiksgemak is het gewoon een engeltje, duidelijke navigatie tussen de boeken, een zalige integratie van de Amazon webwinkel en hun one click-buy systeem waardoor je met enkele klikken een nieuw boek koopt en downloadt, een batterij die het makkelijk enkele weken tot een maand volhoudt en een scherm dat telkerns met E-ink wordt opgebouwd (zonder achtergrondverlichting) waardoor lezen even rustgevend is voor de ogen als vanop papier.

Maar dan mijn frustratie, op Amazon zijn nagenoeg geen Nederlandstalige boeken terug te vinden, en ja, ik lees graag in het Nederlands, dus ben ik aangewezen op e-boek.org. Op zich geen heel slecht aanbod -ook al wordt het duidelijk voornamelijk door de uitgeverijen bepaald- maar toch twee dingen die me enorm storen:

 • Betalen; bestellen gebeurt via wat een van de allereerste e-shop modules van het internet lijkt, inclusief winkelwagenicoon. Maar het vreselijkste is de betaling zelf, dat kan dus enkel met kredietkaart, waarvan je dus bij elke aankoop alles moet intypen. Dat kan toch beter? Paypal, een (goed beveiligde) database met mijn gegevens…
 • DRM; in een slechte poging om het copiëren van aangekochte e-boeken te voorkomen zijn de e-boeken beschermd tegen met DRM versleuteling, waardoor de verkoper eigenlijk zelf bepaalt op welke apparaten de boeken leesbaar zijn.
  In praktijk komt het er op neer dat de boeken vanop e-boek.org enkel te downloaden en lezen zijn met Adobe Digital Editions compatibele toestellen. En dat is de Kindle niet, dus eigenlijk kan ik geen aangekochte boeken op mijn Kindle zetten en lezen. Gelukkig gaat het verwijderen van die DRM beveiliging sneller dan het intypen van mijn kredietkaartnummer. maar het blijft toch… Bleh

  Een handleiding voor het opladen van DRM beveiligde boeken op de Kindle volgt volgende week, beloofd!

Viaduc de Boirs

 

En ondertussen ziet het er aan het viaduct van Boirs van ver nog steeds hetzelfde uit als in 2008 en in 2009, maar niets is minder waar, in de zomer van 2010 is een aannemer begonnen met het viaduct richting Luik af te breken en sinds het najaar verrezen aan sneltempo de pylonen voor de nieuwe brug.

Viaduct van Boirs

Ondertussen staan alle pylonen er en wordt de horizontale laag aangelegd, eigenlijk schiet dat allemaal wel goed op, de “lui walen” zijn goed bezig!

Viaduct van Boirs

Op de E313, in de afdaling richting Boirs geldt nog steeds een snelheidsbeperking van 50km/h (het bord op de foto is ondertussen vervangen) , er wordt niet enkel verborgen geflitst, maar sinds kort staat er ook een soort van verplaatsbare flitspaal, of eerder een “flitsbak”, die regelmatig verzet wordt naar een ander stuk van de werken. Dat ding ziet er zo… euh lomp en amateuristisch uit dat ik me afvraag of er wel een echte camera inzit, en of het niet enkel een afschrikking is.
Ik wacht trouwens op de eerste durver die dat ding in een camionetje laadt en ermee wegrijdt :-)

Viaduct van Boirs

Fotograaf

Daarnet, ik stap bij de plaatselijke fotograaf binnen voor het maken van pasfoto’s, wanneer ge beseft dat uw E-ID* al een week vervallen is wordt het zo stilaan tijd om je met die futiliteiten bezig te houden.
Geen kat in de winkel dus ik ben dadelijk aan de beurt, de pro fotograaf trekt met zijn Canon enkele foto’s waaruit ik mag kiezen, haalt de geheugenkaart uit zijn toestel en stopt ze in een kaartlezer om af te printen.
Ahjuist, ik moet dringend een pasfoto doormailen voor een brochure, en die foto staat toch nog digitaal op die mens zijn pc dus kan hij ze wel even vriendelijk doormailen? Uiteindelijk een kleine meermoeite voor die 9 Euro?
”Nee, dat doe ik niet, dan moet ik dat beginnen converteren en verkleinen en doen, dat kan ik niet maken”  Baf, leve de moderne technologie.

Hij zag vermoedelijk dat ik niet al te hard onder de indruk was van zijn uitleg want hij probeerde nogeens “Ja, als ik dat voor iedereen hier moet doen loop ik heel de dag over en weer te mailen, dat is ook de bedoeling niet”. Dat ik nogal ostentatief rondkeek op zoek naar die hordes andere klanten had hij precies ook wel door, mijn wisselgeld kwam nogal brusk naar me toegeschoven.

Echt waar man, ik heb medelijden met de koppels wiens huwelijk je fotografeert, zo’n klantvriendelijkheid op uw trouwdag, het moet een genot zijn. Ik vrees dat je de strijd met de nieuwe generatie aan het verliezen bent, echt waar.

*Ik begrijp trouwens niet waarom er op het gemeentehuis aan het loket geen cam staat zoals op elk bedrijf waar badges aangemaakt worden, of zoals in Liberia 3 jaar geleden al. Lobbywerk van de beroepsvereniging der fotografen?