Ekonomia e Hungarisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Skeda:HungarianGreyCattle3.jpg
Blegtoria në Hungari

Hungaria edhe pse është vend kryesisht fushor me plot sukses ia ka arritë ta zhvilloj industrinë dhe kështu u shëndrrua në vend industrialo-agrar.

Bujqësia[redakto | redakto tekstin burimor]

Në Hungari më se 60% e sipërfaqeve është tokë e punueshme, por ka edhe mjaft kullota dhe livadhe.

Në të kaluarën para se të zhvillohej industria , në Fushën e Panonisë kryesisht mbilleshin drithërat si gruri dhe misri. Kurse tash mbillen edhe kulturat industriale- pangjarsheqeri, luledielli, kanmpi, perimet.

Në viset kodrinore dhe rrëzë maleve kultivohen pemët dhe hardhia e rrushit.

Hungaria ka të zhvilluar edhe blegtorinë intensive. Kultivohen me të madhe derrat , gjedhet dhe delet.sen sdi per to :v

                                                                                            sen sdi per to :v

Xehtaria[redakto | redakto tekstin burimor]

Hungaria ka pasuri të mëdha të qymyrit dhe siguron sasi të mjaftushme të energjisë elejktrike.

Hungaria importon qymyrgurin nga Polonia, ndërsa xehen e hekurit nga Ukraina dhe Rusia.kosova ma e fort :v

Industria[redakto | redakto tekstin burimor]

Në saje të këtij importi ka zhvilluar metalurgjinëë e zezë dhe me ngjyra., industrinë e metaleve, të makinave, elektroindustrinë, industrinë ushqimore.

Hungaria është e njohur me prodhimin e makinave bujqësore dhe transportuese.

Komunikacioni[redakto | redakto tekstin burimor]

Komunikacioni është mirë i zhvilluar, si ai automobilistik, hekurudhor dhe ai lumor.ka kerre plot :v