Mergui

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Mergui (desambiguació)».

Mergui o Myeik (birmà ၿမိတ္) és una ciutat de Birmània, a la divisió de Tanintharyi (Tenasserim) de Myanmar, al centre de la divisió i capital del districte de Mergui o Myeik que inclou l'arxipèlag de Mergui a la mar d'Andaman, i del township de Myeik. La ciutat té uns 200.000 habitants. Compta amb la Universitat de Myeik. També disposa d'aeroport (codi IATA: MGZ; codi ICAO: VYME). El nom Mergui derivava segurament del birmà Mrit (pronunciat Beik) que els tailandesos pronunciaven com Marit. No obstant no s'ha trobat explicació a l'aparició de "gui" després de "mer".

Història[modifica | modifica el codi]

Fins al segle XVIII Mergui pertanyé al regne d'Ayuthia o Ayuthya (Siam); els europeus hi tenien factories comercials com a punt estratègic, ja que podien remuntar el riu cap a Tenasserim i creuar després les muntanyes fins a Ayuthia (Ayutthaya). El juliol de 1687 hi va haver una revolta contra els anglesos i el francès Chevalier de Beauregard fou nomenat governador de la ciutat pel rei de Siam, Narai, al lloc del anglès Samuel White.[1] Després de la revolució siamesa del 1688 els francesos van ser foragitats de Mergui i Siam.

Va passar a Birmània el 1759 i el 1826 va ser ocupada pels britànics en la primera Guerra Anglo-birmana. La regió està habitada per birmans, xinesos, karens, mons, indis, thais i salones o mokens (coneguts com a gitanos de la mar); la llengua birmana que s'hi parla té un accent peculiar. La municipalitat es va formar el 1887.

Des de 1948, amb la independència birmana, va operar a la regió un actiu grup del Partit Comunista de Birmània que el 1995 va esdevenir el Front Unit de Myeik-Dwei.

Nota[modifica | modifica el codi]

  1. John Anderson, "English intercourse with Siam in the seventeenth century", 2000, pàgina 365, a []

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Coord.: 12° 26′ N, 98° 36′ E / 12.433°N,98.600°E / 12.433; 98.600