Verdens helseorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Verdens helseorganisasjon
World Health Organization
Verdens helseorganisasjon
Verdens helseorganisasjons flagg
Akronym WHO
Hovedkvarter Genève, Sveits
46°13′55″N 6°08′09″Ø
Hovedkontoret i Sveits

Verdens helseorganisasjon (engelsk World Health Organization, WHO) ble etablert 7. april 1948, og er et organ under FN. Organisasjonen har hovedkvarter i Genève i Sveits, men også seks regionalkontorer med en viss selvstendighet. Det europeiske regionalkontoret er lokalisert i København i Danmark.

Verdens helseorganisasjon har 193 medlemsstater. Organisasjonens formål er å sørge for en høyest mulig levestandard for verdens befolkning.

Verdens helseorganisasjons generaldirektør er Margaret Chan. Tidligere norsk statsminister Gro Harlem Brundtland var generaldirektør 19982003.

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Verdens helseorganisasjons forfatning slår fast at organisasjonens mål er at alle mennesker skal oppnå en så god helse som mulig.[1] Som en del av denne kampen arbeider WHO blant annet med å koordinere internasjonal, medisinsk hjelp til steder som er rammet av infeksjonssykdommer som sars, malaria og aids. Ut over dette bekjemper WHO også andre sykdommer, for eksempel ved å distribuere vaksiner.

Etter at WHO hadde kjempet mot kopper i mange år kunne de i 1979 erklære at sykdommen var borte. Kopper var den første sykdommen i verdenshistorien som hadde blitt utryddet. WHO har levert vaksiner til nesten alle som er smittet av malaria og bilharzia (en sykdom som forårsakes av parasitter), og man regner med å få bekjempet sistnevnte om noen få år.

WHOs virksomhet har også som mål å hjelpe mennesker på andre måter enn å bekjempe sykdommer. Organisasjonen ønsker også å fremme god helse i videre forstand. WHO definerer helse som velbefinnende såvel fysisk og psykisk som sosialt. Et ledd i dette er WHOs kampanjer, for eksempel kampanjen for å minske folks tobakksforbruk, og forskningsvirksomhet på for eksempel påvirkning fra magnetfelter fra mobiltelefoner.

Noe av arbeidet de gjør diskuteres livlig. For eksempel ble en rapport fra 2003 om at kostholdet ikke bør inneholde mer enn ti prosent sukker som et angrep på sukkerindustrien. [2]

Struktur[rediger | rediger kilde]

Alle de 194 medlemmene i WHO sender delegasjoner til World Health Assembly, som er WHOs høyeste besluttende organ. Forsamlingen møtes hvert år i mai, blant annet for planlegge budsjettene for såvel organisasjonen som de ulike programmene den står bak (operativ virksomhet). World Health Assembly utnevner også en formann som sitter i fire-fem år og et utøvende styre, som består av medisinsk kvalifiserte representanter fra 34 medlemsland og som i en treårsperiode blant annet skal sette vedtakene fra World Health Assembly ut i livet.

Generalsekretærer
Canada Brock Chisholm 1948 – 1953 Margaret Chan er sittende generalsekretær
Brasil Marcolino Gomes Candau 1953 – 1973
Danmark Halfdan T. Mahler 1973 – 1988
Japan Hiroshi Nakajima 1988 – 1998
Norge Gro Harlem Brundtland 1998 – 2003
Sør-Korea Lee Jong-wook 2003 – 2006
Sverige Anders Nordström 2006*
Kina Margaret Chan 2006 – d.d.
* Fungerende etter Joong-wooks død 22. mai 2006 Margaret Chan er sittende
generalsekretær i WHO

Medlemskap[rediger | rediger kilde]

Per 2012 har WHO 194 medlemsland, inkludert Cookøyene og Niue.[3] Per 2009 var det i tillegg to land som kun hadde status som assosierte medlemmer, Puerto Rico og Tokelau.[4] Ikke-medlemmer av WHO inkluderer Liechtenstein og andre stater med begrenset diplomatisk anerkjennelse.[3] Flere andre enheter har fått observatørstatus. Palestina er en observatør som en «nasjonal frigjøringsbevegelse» anerkjent av den arabiske liga under FN resolusjon 3118. Den hellige stol er også til stede som observatør, det samme er Malteserordenen.[5]

Regionkontorer[rediger | rediger kilde]

Regionkontorer og inndeling:

██ Brazzaville, Kongo, (Region Afrika)

██ Washington, D.C., USA, (Region Amerika)

██ København, Danmark, (Region Europa)

██ Kairo, Egypt, (Region østre Middelhavet)

██ New Delhi, India, (Region Sørøst-Asia)

██ Manila, Filippinene, (Region vestre Stillehavet)

De regionale avdelingene av WHO ble opprettet mellom 1949 og 1952 og er basert på artikkel 44 i WHOs konstitusjon, som tillot WHA å "etablere en [enkel] regional organisasjon for å møte de spesielle behovene til [hvert definerte] område". Mange beslutninger tas på regionalt nivå, herunder vurderinger av WHOs budsjett og valg av representanter til neste forsamling, som er utpekt av regionene.[6]

Hver region har en regional komité som vanligvis møtes en gang i året, normalt i løpet av høsten. Representanter deltar fra hvert medlemsland eller assosierte medlemsland i hver region, også fra de stater som ikke er fullt anerkjent. For eksempel møter Palestina i Region østre Middelhavet. Hver region har også et regionalt kontor[6] ledet av en regiondirektør, som velges av en regional komité. Styret i WHO skal godkjenne slike avtaler, men det har aldri overstyrt valgene foretatt av en regionalkomité. Den eksakte rollen til styret i denne prosessen har vært gjenstand for debatt, men den praktiske effekten har alltid vært liten.[6] Siden 1999 har regiondirektørene tjenestegjort i en femårsperiode som kan fornyes én gang.[7]

Hver regionkomité i WHO består av alle lederne av helsedepartementene i alle regjeringene i de landene som utgjør regionen. I tillegg til valg av regiondirektør har regionkomitéen også ansvaret for å sette retningslinjer for gjennomføringen, innenfor regionen, av helsepolitikk og andre retningslinjer vedtatt av World Health Assembly. Regionkomitéen gir også framdriftsrapporter for WHOs handlinger i regionen.

Regionkontorer i WHO
Region Hovedkvarter Merknader Webside
Afrika (AFRO) Brazzaville, Republikken Kongo AFRO omfatter det meste av Afrika, med unntak av Egypt, Sudan, Sør-Sudan, Tunisia, Libya, Somalia og Marokko (som alle faller inn under EMRO) [8][9] AFRO
Europa (EURO) København, Danmark EURO omfatter det meste av Europa og Israel [9] EURO
Sørøst-Asia (SEARO) New Delhi, India Nord-Korea ligger under SEARO[10] SEARO
Østre Middelhavet (EMRO) Kairo, Egypt Omfatter landene i Afrika som ikke er inkludert i AFRO, samt landene i Midtøsten, med unntak av Israel. Pakistan ligger også under EMRO.[11] EMRO
Vestlige Stillehavet (WPRO) Manila, Filippinene WPRO dekker alle de asiatiske landene ikke dekkes av SEARO og EMRO, samt alle land i Oseania. Sør-Korea ligger under WPRO[12] WPRO
Amerika (PAHO) Washington DC, USA Dekker Nord- og Sør-Amerika[13] AMRO

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ World Health Organization (2004). «Constitution of the World Health Organization». Besøkt 25. august 2006. 
  2. ^ Guardian.co.uk (21. april 2003). «Sugar industry threatens to scupper WHO». Besøkt 25. august 2006. 
  3. ^ a b «Countries». WHO. Besøkt 4. februar 2012. 
  4. ^ «Appendix 1, Members of the World Health Organization (at 31 May 2009)». World Health Organization. Besøkt 18. november 2010. 
  5. ^ Burci, Gian Luca; Vignes, Claude-Henri (2004). World Health Organization. Kluwer Law International. ISBN 978-90-411-2273-5. 
  6. ^ a b c Burci, Vignes (2004). ss. 53–57.
  7. ^ «A year of change: Reports of the Executive Board on its 102nd and 103rd sessions» (PDF). WHO. Besøkt 11. februar 2012. 
  8. ^ «Regional Office for Africa». WHO. Besøkt 11. februar 2012. 
  9. ^ a b «Regional Office for Europe». WHO. Besøkt 11. februar 2012. 
  10. ^ «Regional Office for South-East Asia». WHO. Besøkt 11. februar 2012. 
  11. ^ «Regional Office for Eastern Mediterranean». WHO. Besøkt 11. februar 2012. 
  12. ^ «Regional Office for the Western Pacific». WHO. Besøkt 11. februar 2012. 
  13. ^ «Regional Office for the Americas». WHO. Besøkt 11. februar 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.