Rogue Jay

Kuvagalleria

© PS.

Rotu Shetlanninponi Sukupuoli ori
Syntymäaika 07.07.2009 3/6-vuotias 28.11.2009 / 21.04.2010
Säkäkorkeus 101cm RekisterinumeroVH06-017-5522
Koulutustaso Ko: HeB, Re: 60cm, Noviisi valjakko Kasvattaja Jenni - Blue Jay Trotters
Painotus yleispainotus Omistaja Mari H (VRL-05704)
Ennätykset 2.17,9ly, 2.20,2aly Voittosumma 2490ve

Roope on reipas oripoika. Tämän kanssa saa olla aina vähän varpaillaan, sillä vilkkaana ponina se keksii kyllä keinot lähtä käsistä jos tilaisuus tulee. Yleensä on kuitenkin kiltti, ja varsinkin hoitaessa lupsakka tapaus. Roope antaa harjailla ja puunailla itseään ongelmitta, eikä varusteidenkaan kanssa ole ikinä ilmennyt ongelmia.

Ajaessa ja ratsastaessa Roope saattaa joskus olla vähän vahva suustaan. Sen saa kuitenkin pehmenemään, jos muistaa itse pitää kädet rentona, eikä lähde vetämään kilpaa; siinä häviää aina. Ajaessa Roopella saattaa joskus hirttää kaasu kiinni, varsinkin ravissa, johtuen raviponi taustasta. Kun aloitimme orin kanssa valjakkoajon, sai koko ajan olla ohjat tiukasti kädessä ja valmiina, että milloin Roope ottaa ja lähtee. Nykyään se on jo paljon rauhallisempi, eikä pidä enää kaikkia ympärillään kilpailijoina.
Ratsastaessa Roopen kanssa saa verrytellä huolellisesti, että sen saa ensin rentoutumaan kättä vasten ja vasta sitten voi aloittaa kunnolla työskentelyn. Monitoimiponina orilta sujuu niin koulu kuin esteet ja maastoilukin on tuttua puuhaa. Kouluratsastuksessa Roope on taitava, kunhan sen saa kuulolle. Askeleet ovat ravia lukuunottamatta aika vaatimattomia; ravissa orilta löytyy pitkä ja lennokas askel. Esteillä Roope on vauhdikas ja hyppää aina suurella innolla.

Lastaus ja kuljetus sujuvat kokeneelta kisakonkarilta vaivattomasti. Roopen kanssa ei oikeastaan ole ikinä ollut ongelmia näiden asioiden kanssa. Kisapaikalla ori mielellään pyörisi joka paikassa, joten käsittelijä saa olla tarkkana ettei päästä Roope tunkemaan joka paikkaan. Suoritukseensa ori keskittyy täysillä, jos ratsastaja tai kuskikin keskittyy.

Saavutukset

Ruotsin Exteriörbedömning
Ras- & könstyp 9/10 p.
HHB (huvud, hals, bål) 9/10 p.
Extremiteter 8/10 p.
Rörelsemekanik, skritt 7/10 p.
Rörelsemekanik, trav 7/10 p.

Klass I ~ 40/50 p.
Domare: Pomsie, SISF's Bedömningsstation
KRJ:n laatuarvostelutilaisuus
Rakenne: 21 (7+7+7)
Kilpailumenestys: 40
Vanhempien kisatulokset: 22
Jälkeläisten kisatulokset: 12
Lisäpisteet: 8

KRJ-I 103p.
SHLA:n laatuarvostelutilaisuus
Luonne: 20 (17+23)
Kuvat: 21
Suku: 30
Kilpailumenestys: 20
Jälkeläiset: 14
Lisäpisteet: 10

SHLA-I 115p.

Sukuselvitys

i. Ruiskukan Lumimies
she, 102cm, VIR MVA Ch, YLA1,
VVJ-I, KTK-II, KRJ-II, 2.09,9aly
Kisatulokset
ii. Cornflower's Dino Jr.
she, 101cm, VIR MVA Ch,
VVJ-II, YLA2, 2.30,2ly
iii. Cornflower's Snow-Dinosaur
she, VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
iie. Ch MH Charmé
she, 103cm, KTK-III
ie. CW Nefernefernefer
she, 97cm, VVJ-I, YLA2
iei. CW Downthe Island
she, 88cm, VVJ-I
iee. CW Uptown Gold
she, 96cm, VVJ-I
e. Emily HGN
she, 91cm, 2.10,2aly
ei. Alvin Tii
she, sivut kadonneet
eii. Tiit's Not Yet a Murray
she, 97cm
eie. Tiit's Amazing April
she, 102cm, KTK-II
ee. VIR MVA Ch Wennie N'Joy
she, 102cm, KTK-III
eei. Deling Quezacotl
she, 106cm
eee. PLA Wenn
she, sivut kadonneet

Jälkeläiset

10.06.2013 she-t Eloise I.F. (e. Flash's Ethelinda)
24.02.2013 she-t Winifred of Mystic (e. Moons Winona)
12.02.2013 she-t Jambu Fruit DV (e. Jadene Road)
26.03.2012 she-o Rivakan Rokkari (SHLA-III) (e. Härdellin Eden)
20.05.2011 she-o Kiiran Onni (SHLA-I, KRJ-II, YLA2) (e. Osalia NAS)
07.08.2010 she-o Some Like It Hot REC (SHLA-III) (e. Aubrey O Dei) (jos oikeat sivut eivät toimi, katso täältä)

Kisakalenteri

Ravit (44: 7-4-7-6)

Kouluratsastus (52sij.)

Esteratsastus (26sij.)

Valjakkoajo (42sij.)

Muut lajit (9sij.)

Päiväkirja & Valmennukset

03.02.2014 - Päiväkirjamerkintä
Nyt ollaan sitten vihdoin siinä tilanteessa, että Roopea ollaan ilmoittamassa ensimmäiseen laatuarvostelutilaisuuteen! Päätin asian viikonloppuna, kun näin ht.netin topiikin SHLAn uudesta tilaisuudesta. Nopea katsasus pisteytykseen ja päätös oli tehty. Roope saa kunnian olla ensimmäinen tämän tallin poni, joka lähtee tavoittelemaan palkintoa shetlanninponilaatuarvostelusta. Roopea ei ole hirveän säännöllisesti enää liikutettu, mutta pitää nyt ottaa pikakertaus kaikista asioista, että ori osaa sitten käyttäytyä paikan päällä. Onneksi se sentään ei ole onnistunut kasvattamaan hirveän kokoista mahaa! Karva on kyllä aika tuuhea, mutta eiköhän se ole sallittua tähän aikaan vuodesta. Nyt pitäisi vain muistaa postittaa osallistuminen ja sitten alkaakin jännittäminen!

10.10.2013 - Päiväkirjamerkintä
Nyt meillä on taas yksi eläkeläinen enemmän tallissa. Roope jättää nyt lopullisesti kaikki kisaradat, ja keskittyy tästä eteenpäin viettämään rauhallisia eläkepäiviä mukavassa seurassa. Astutuspuuhat jatkuvat edelleen, jos kiinnostuneita tamman omistajia on. Eikä sitä nyt ihan täysin jäädä makoilemaan pahnoille, pitäähän sitä mennä laatuarvosteluihin näin hienon kisauran jälkeen! Edessä on siis ainakin SHLAn ja KRJ:n laatuarvostelut, sekä mahdollisesti myös VVJ:n jos orin jälkeläiset keräävät tarpeeksi sijoituksia. Nyt siis pitää vain pitää Roopen komeaa ulkomuotoa yllä, eikä antaa heinämahan kasvaa.

23.04.2013 - Päiväkirjamerkintä
Kevät tulee ja tiet ovat suoraan sanottuna hirveässä kunnossa. Eipä ole juuri päässyt hevosilla ajamaan tai ratsastamaan ulkona, joten tänään päätin, että irtohypytän muutamia poneja maneesissa. Pääseväthän purkamaan kunnolla energiaansa! Ensimmäisenä vuorossa oli Roope, joka oli erittäin innokkaana lähdössä liikkumaan. Maneesissa oli jo esteet valmiina, mutta kuja oli vielä toistaiseksi suljettuna ja päästin orin vain irti. Poni lähti heti vauhdilla ympäri maneesia heitellen samalla innokkaana pukkeja. Ei selvätikkään pelkkä tarhailu ihan riitä. Irtohypytys on Roopelle tuttua puuhaa, joten kun se oli rauhoittunut, päästin sen kujaan ilman tutusteluja. Pienet ristikot menivät nappärästi, eivätkä pystytkään tuottaneet ongelmia. Roopen vauhtikin alkoi vähän hiipua ja hypyt muuttuivat paljon sulavammiksi, kun ori ei vaan rynninyt vauhdilla kujasta läpi. Kun Roope oli saanut purkaa energiaansa jonkin aikaa, otin sen kiinni ja taluttelin maneesissa muutaman kierroksen. Sen jälkeen suuntasimme takaisin talliin ja Roope pääsi rouskuttamaan päiväheiniään.

05.07.2012 - Päiväkirjamerkintä
Tänään Roope pääsi verestämään pitkän tauon jälkeen raviponitaitojaan. Lupauduin eräälle tuttavalleni, että minä ja Roope tulisimme hänelle ja hanen ponilleen hiittiseuraksi, joten ei muuta kuin poni koppiin, kärryt perään ja tien päälle. Roope oli vähän ihmeissään kun otin sen ulos ja nurmen, ratsastuskentän ja muun hälinän sijaan se näki varikon ja hiekkaradan. Vähän epäilin, olisiko ori vieläkin ihan kyllästynyt ravitouhuun. Oltiinhan me tietenkin valjakkoa treenattu, mutta sehän on ihan erilaista touhua. Roope vaikutti kuitenkin pirteältä ja radallakin se liikkyi reippaasti. Ehkä välillä turhankin reippaasti, kaverin poni kun oli vielä aika aloitteleva, eikä alle 3 minuutin vauhteja olisi tarvinnut mennä. Oli hienoa pitkästä aikaa istua shettiksen rattailla raviradalla ja Roopekin meni niin hienosti. Tässähän pitää alkaa hankkimaan uusi raviponi!

02.07.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Possiikeri
Pieni ja terhakka shetlanninponi saapui valmennukseen iloisesti matkan varrella pukittaen ja minulle kävikin heti aluksi selväksi, ettei tästä tulisi aivan helppoa. Ratsastajan kavuttua ponin selkään aloitettiin aivan yksinkertaisilla harjoituksilla: ponia tuli ratsastaa käynnissä volteilla ja suorilla linjoilla aina kentän päädystä toiseen päätyyn. Taipumisessa ei ollut mitään ongelmaa, mutta poni yritti toisinaan ryöstää ja lähteä säntäämään eteenpäin - oli päivänselvää, että se koki käyntityöskentelyn tylsäksi. Suoralla ponin etuosa tuppasi kiemurtelemaan (mutta tämä saattoi johtua myös ratsastajasta, jolle suorat linjat tuottivat myös vaikeuksia). Runsaasti harjoittelua ja tämäkin onnistuu varmasti! Käyntiharjoitusten lisäksi ratsukon kanssa harjoiteltiin ravissa hiukan pohkeenväistöä ja laukassa etenkin sen hallintaan liittyviä asioita (tempon muuttaminen yms.). Roopella oli taipumusta pyrkiä säntäämään heti laukkapohkeet saatuaan, joten ratsukko työsti asiaa tekemällä paljon siirtymisiä heti laukkaan lähdön jälkeen takaisin raviin ja käyntiin. Suoriutuminen parani valmennuksen loppupäätä kohti huomattavasti.

29.06.2011 - Estevalmennus, valmentajana Tatti
Saavuin pari minuuttia etuajassa valmentamaan Maria ja Roopea. Koska sää oli epävakaa, päätin pitää valmennuksen maneesissa. Talliin päästyäni huomasin että Mari oli juuri irrottamassa Roopea käytävältä. Nopeutin askellustani, että saisin Marin kiinni. Kävelimme yhtä matkaa maneesiin ja annoin Marille vapaat kädet lämmittelyyn. Itse kasasin samalla 40cm esteradan.
Kun rata oli valmis ja Mari oli saanut lämmiteltyä Roopen, päästin heidät hyppäämään. Ensimmäisellä kerralla Roope tiputti paripuomia ja ohjeistinkin Marin ratsastamaan näillä esteillä vähän eteenpäin. Toisella kerralla homma sujui jo paremmin, mutta halusin siltikin hypyttää Marin ja Roopen vielä pari kertaa. Viimmeisellä kerralla hyppääminen oli puhtainta ja korotin esteet 60cm.
Tällä korkeudella, ei Roopella ollut mitään ongelmia joten parin kerran jälkeen kokeilin nostaa esteet 65cm. Roope tiputti parilla esteellä puomin, mutta pienellä harjoittelulla saatiin hyppääminen puhtaaksi ja puomit pysyivät kannattimillaan. Lopetimme valmennuksen näihin hyppyihin.

26.06.2011 - Estevalmennus, valmentajana Jenni K
Roope oli alkuverryttelyssä hyvin innokas, eikä olisi meinannut jaksaa odottaa hyppäämään pääsyä. Verryttelyesteenä toiminut pieni ristikko pompattiin kevyesti ja varmasti yli. Valmennuksen ensimmäinen varsinainen este oli 60cm pysty, jonka Roope hyppäsi hienosti. Parin hypyn jälkeen siirryimme pienehköön rataan, johon kuului 3 estettä. Ensimmäisen pystyn ori selvitti mainiosti, eikä toisena hyppyvuorossa ollut okserikaan tuottanut ongelmia. Viimeisenä ollut pieni trippeli sai Roopen kieltäytymään, mutta ori kuitenkin hyppäsi esteen heti uudella yrityksellä. Seuraavaksi rata tultiin toisesta suunnasta ja nyt Roope pudotti trippelillä. Loput kaksi estettä se suoritti taas hienosti ja hyppäsi trippelinkin puhtaasti uudella yrityksellä. Viimeiseksi pääsitte yrittämään 70cm pystyn ylitystä ja ylittyihän sekin komeasti parin yrityksen jälkeen! Loppuverryttelyssä Roope ei ollut enää yhtä vauhdikas, mutta olisi huomattavasti vielä jaksanut ja halunnut hypätä enemmän.

24.06.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Jenni K
Roope tuntui nyt matelevan hyvin hyvin hitaasti, mutta heräsi kuitenkin kun huomautit sitä. Alkuverryttelyssä ori kulki pää pilvissä, mutta valmennuksen edetessä myös peräänanto alkoi löytyä. Harjoittelimme ensin ihan vain pysähdyksiä ja peruutuksia, jotta saisimme Roopen kuulolle. Myös temponvaihtelut kuuluivat ensimmäisiin harjoituksiin. Roope kuunteli sinua hyvin ja totteli parhaansa mukaan, joten ensimmäiset harjoitukset sujuivat hyvin. Seuraavaksi harjoittelimme pohkeenväistöjä käynnissä, jolloin orin etupää johti liikaa liikettä. Jo heti seuraavalla yrityksellä pohkeenväistö sujui oikeaoppisesti ja pääsimme vaihtamaan suuntaa etuosakäännöksellä. Tämä sujui hienosti ja jatkoimme pohkeenväistöjen harjoittelemista toiseen suuntaan käynnissä. Nyt Roope tajusi heti, mitä siltä haluttiin ja harjoitus onnistui hienosti. Siirryimme harjoittelemaan keskilaukkaa, jonka kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Loppuverryttely sujui rauhallisissa merkeissä.

16.12.2010 - Päiväkirjamerkintä
Roopen uran viimeinen startti oli tänään Pirunmarjassa. Ori on pari viine starttia tuntunut aika ponnettomalta ja vähän siltä ettei kiinnosta. Pari rahasijaa ja yksi kolmonen on tullut puhtaalla rutiinilla, eikä orissa ole enää samaa paloa juoksemiseen kuin ennen. Taitaa ikä jo sen verran painaa, ettei juokseminen enää kiinnosta, joten parempi lopettaa nyt, eikä sitten kun ori on täysin kyllästynyt. Hienon uran Roope ehti kuitenkin tehdä, ja nyt on hyvä jatkaa ja katsoa miten ratsun ura aukeaa.

Ulkoasu © NM. | Tämä on virtuaalihevonen/a sim-game horse!