POSLE pisanja "Novosti" o naprasnom gašenju Međunarodnog radija Srbije (Radio Jugoslavija) bez ikakvih papira, Ministarstvo kulture je ekspresno poslalo redakciji rešenje o pokretanju procesa privatizacije. Zaposlenima je ostalo samo da se izjasne koju vrstu otpremnine žele da uzmu, pre nego što odu "na ulicu". Tako im je iz Ministarstva poručeno da se radio-stanica i sajt, koji na 12 svetskih jezika informiše svetsku javnost o Srbiji - gasi!

Reditelj Bratislav Petković, bivši ministar kulture, tvrdi da nije tačno da EU traži gašenje Radio Jugoslavije:

- Ovaj saziv Ministarstva kulture Radio Jugoslavija ne zanima! Samo se vade na Evropu - kaže Petković. - Verujte da smo za vreme mog mandata pokušali da spasemo ovaj radio. čak smo oformili radnu grupu se time bavila. Nažalost, naš mandat je kratko trajao i nismo imali vremena da završimo posao.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović kaže da mu nije jasno kome može da smeta radio-stanica koja brani nacionalne interese i to baš u trenutku kad je počela nova kampanja dezinformacijama i pritiscima protiv naše države:

- Ukidanje ove kuće bila bi neoprostiva greška, koja se ne može ničim opravdati. Ova radio-stanica koja svet informiše na stranim jezicima je naše poslednje preostalo sredstvo javne diplomatije. Međunarodni radio Srbija ne sme da se gasi, već moraju da se jačaju njegovi predajni kapaciteti i usavršava uređivačka politka - smatra Živadin Jovanović.

VUČIĆ: SEŠĆU S TASOVCEM Upitan zašto se Srbija odriče Radija Jugoslavija, premijer Aleksandar Vučić je rekao da se zalaže za privatizaciju medija, da je rok za nju produžen za četiri meseca, kao i da je spreman da sedne s ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem i zaposlenima u tom radiju da razgovaraju i vide šta može da se uradi po tom pitanju.

Sagovornik "Novosti" kaže da se tokom četrdesetogodišnje diplomatske karijere mnogo puta uverio u strateški značaj srpske kratkotalasne stanice.

- U kriznim situacijama, kad zvanične informacije nekim drugim sistemima nisu stizale ili su kasnile, oslanjali smo se na informacije Radio Jugoslavije. Zahvaljujući njima mogli smo da normalno obavljamo diplomatske funkcije. Ta stanica je bila strateški značajan oslonac u naporima za širenje istine o svemu što je značajno za srpski narod. Takva institucija predstavlja obeležje moderne države. To pokazuju sve ozbiljne zemlje koje imaju daleko moćnije medije za informisanje inostrane javnosti.

Novinar Dragan Kojadinović, nekadašnji direktor Studija B, kaže da je u vreme dok je bio ministar kulture upozoravao da će zakon o privatizaciji medija biti cunami za njih.

- Sve sam učinio, što je bilo u mojoj moći, da se donese valjan zakon, koji će voditi računa o poreklu i vidljivosti kapitala kojim se novine i televizije privatizuju - objašnjava Kojadinović. - Nije, međutim, postojala volja u društvu da se stvar dovede do najboljeg rešenja. Ovo su samo posledice nečinjenja u vreme kada je moglo nešto da se postigne. EU insistira da se zakon primeni. Ogromna šteta će biti ako se ugasi Radio Jugoslavija. Taj radio je uvek imao svoju funkciju. Naročito se to videlo u vreme NATO bombardovanja. Kratki talas je strateški važan i nijedna država ga se olako ne odriče. Mislim da bi bilo najbolje da se priključi nekom sistemu, kao što je "Pošta Srbije".

Reditelj Nebojša Bradić, takođe bivši ministar kulture, smatra da je mnogo važnije da li ima spremnosti da se spase Radio Jugoslavija, a ne vremena.

- Trebalo bi razmotriti koliko je ovaj radio značajan za status i međunarodni položaj Srbije - kaže Bradić. - Transformacija medija je prirodna stvar, a zakon dozvoljava da imamo jedan medij za informisanje inostrane javnosti i naše dijaspore. Ideja svetskog servisa je dobra, ali menadžment bi trebalo da je realizuje. Mnogo je bolja varijanta transformacija od gašenja. Najlakše je ugasiti nešto, ali pitanje je - šta posle toga?!

PROTEST IZ DIJASPORE

Srbi iz Švajcarske su pokrenuli internet-peticiju pod imenom "Srbiji treba međunarodni radio!", u kojoj zahtevaju od premijera Aleksandra Vučića da poništi odluku Ministarstva kulture.

- Zahtevamo da se gašenje ovog medija zaustavi i da Srbija napokon počne da razmišlja o svom prisustvu u svetskim medijima i značaju kratkog talasa i svih ostalih medija koje Međunarodni radio Srbija pokriva - navodi se u peticiji. - Brojni slušaoci širom sveta, ali i ambasade Srbije u svetu i strane ambasade u Beogradu, Međunarodni radio Srbija ocenjuju kao relevantan i pouzdan izvor informacija o Srbiji. Za pripadnike dijaspore je nezamenljiva veza sa maticom.