Fifth Bridge Ponies
ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Pompom     KRJ-I, YLA1, RPL-I     VH13-029-0310


 

15.11.2013: KRJ-II

25.04.2014: KRJ-I
22 (8+7+7) - 40 - 23 - 10 - 8 = 103 p.

20.05.2014: YLA1
32 (17+15) - 30 (21+9) - 17 - 17 - 4 = 100 p.
Tilaisuuden 2. paras hevonen!


28.02.2015: RPL-I
8 (4+4) + 11 + 15 + 15 + 4 + 7 + 5 = 65 p.
Tilaisuuden paras tamma!

     

     

Pompom, "Pirkko"
syntynyt 01.10.2012 Saksassa
15-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (62.5%)
tamma, ruunikko, 144 cm
koulupainotus, ko: Helppo A
46 KRJ-sijoitusta
kasv. Melinda Schenberg (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

Luonne

Tutustuin Pirkkoon ensimmäisen kerran, kun se oli vasta viikon ikäinen. Se on serkkuni kasvatti, ja olenkin saanut seurata sen kehittymistä kaikkien näiden vuosien ajan. Varsana se oli reipas ilopilleri, ja iän myötä reippaus muuttui rohkeudeksi ja yltiömäinen ilo kuuliaisuudeksi. Jo ratsukoulutuksessa Pirkko oli superfiksu ja helppo, eikä sen kanssa koskaan tarvinnut vääntää mistään isoista asioista. Pystyynkuollut se ei kuitenkaan koskaan ole ollut, eli on silläkin omat pienet tempauksensa.

Pirkko ottaa kaikki vastaan avoimin mielin, niin ihmiset, hevoset kuin uudetkin asiat. Kengittäjät ja eläinlääkärit ovat kivoja kavereita, ja uudet tarhakaverit voivat vapaasti tulla Pirkon heinille, kyllähän niitä riittää. Hoitotoimenpiteissä Pirkko on vähän sähläävä tapaus. Se ei malta seistä paikallaan, vaan touhaa aina omiaan; kuopii maata, kuikuilee ympäriinsä, järsii narua, pökkii hoitajaansa tai myllää harjapakin läpikotaisin. Pirkko on kiltti tyttö, mutta ei jaksaisi kauaa möllötellä tallin käytävällä, kun se tietää että töihin ollaan menossa. Taluttaessa Pirkko on helppo, mutta saattaa joskus jäädä haahuilemaan omiaan.

Ratsastaessa Pirkko näyttää kykynsä. Se on varmajalkainen ja rohkea, ja yrittää aina parhaansa kenen tahansa kanssa. Pirkolle käy kaikki, niin koulu, esteet kuin maastoilukin. Se kuljettaa ratsastajan kuin ratsastajan aina turvallisesti, missä lajissa tahansa, niin kotona kuin kisakentilläkin. Mutta kisakentillä sen ehdoton valtti on kouluratsastus. Sillä on kauniit, elastiset liikkeet, ja se jaksaa vääntää koulukiemuroita vaikka koko päivän. Esteistäkin Pirkko tykkää kovasti, mutta on aika kova hosumaan, eikä aina ehdi nostella kinttujaan tarpeeksi. Maastossa tamma löntystelee kaikessa rauhassa, sillä ei ole kiire mihinkään eikä se varmaan piittaisi vaikka pommi räjähtäisi vieressä.

Kisapaikalla Pirkko on tomerana. Se kuikuilee ympärilleen taukoamatta ja steppailee ja hyppelee omiaan. Narun päässä pitää olla tarkkana, ettei poni poistu paikalta nähdessään jotain kiinnostavampaa, mutta selästä käsin se kyllä pysyy hanskassa. Verryttelyssä Pirkko on vielä hieman normaalia säpäkämpänä, mutta mitään typerää se ei tee, se ei vain koko aikaa ehdi kuunnella ratsastajan käskyjä. Yleensä viimeistään radalle päästessä se on jo rauhoittunut ja jaksaa keskittyä asiaan.

Sukutaulu

          i.  Remulus
          nf, 146 cm, tprn
 ii.  Romulus  iii.  Hercules
 iie.  Red Agata
 ie.  Purnama  iei.  Christophfer
 iee.  Mulan
          e.  GBDA Bonnie
          wpb 25%, 140 cm, tprn
 ei.  Farrah  ox  eii.  Hameed
 eie.  Fakriyyah
 ee.  Big Broos  wpb 50%  eei.  Michelin  xx
 eee.  Brannula  wC

Sukuselvitys

Isä Remulus on tummanpunaruunikko, 146 senttimetriä korkea newforestinponiori. Luonteeltaan tämä hyvärakenteinen ja komea oriherra on fiksu ja reipasmielinen kaveri, jolla ei ole koskaan huono päivä. Remuluksella on erinomaiset liikkeet ja valtavan suuri työmotivaatio. Sillä on kisattu aktiivisesti kouluratsastuksessa Helppo A- ja Vaativa B-luokissa, ja mainetta sekä kunniaa on tullut peräti kansainväliseltäkin tasolta junioriratsastajien kanssa. Kisauransa jälkeen Remulus kantakirjattiin ja nyt se on ollut tarjolla jalostukseen jo useamman kauden ajan. Tämä loistokkaan uran tehnyt näpsäkkä kouluponi onkin ollut hyvin suosittu ponijalostuksessa ja periyttänytkin hyvää liikettä sekä eritoten hyvää luonnettaan. Remuluksella on tällä hetkellä jo yli sata jälkeläistä ja se on siirtynyt täysipäiväisesti ansaitulle siitoseläkkeelle.

Isänisä Romulus oli mustanruunikko, 145 senttimetriä korkea newforestinponiori, jolla kisattiin kouluratsastuksessa Helppoa A:ta hyvällä menestyksellä. Romulus oli luonteeltaan voimakastahtoinen ja päättäväinen, mutta ystävällinen. Se oli tarjolla jalostukseen muutaman kauden ajan, mutta alhaisen suosion vuoksi se ruunattiin 13-vuotiaana. Jälkeläisiä sille kertyi kaiken kaikkiaan viisitoista kappaletta, joista suurimmalle osalle se periytti hyvää ja tasaista liikettä, mutta myös hieman haastavampaa luonnetta. Romulus lopetettiin 20-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.
Isänisänisä Hercules oli ruunikonkimo, 137 senttimetriä korkea newforestinponiori. Sillä kisattiin aktiivisesti kouluratsastuksessa Helppoa A:ta ja esteratsastuksessa 100 senttimetrin luokissa. Hercules oli aika vahvaluonteinen oriherra, ja pienen kokonsa vuoksi sille oli hankalaa löytää sopivankokoinen ratsastaja, joka myös pärjäisi sen kanssa. Niinpä Herculesin kisaura jäi aika vajavaiseksi, mutta sitä käytettiin silti jonkin verran jalostuksessa, koska potentiaalia siltä löytyi selvästi. Niinpä sille kertyikin noin kolmekymmentä jälkeläistä ja se periytti paljon hyvää kapasiteettiaan, mutta myös vahvaa luonnettaan. Hercules menehtyi kaasuähkyyn 23-vuotiaana.
Isänisänemä Red Agata oli musta, 144 senttimetriä korkea newforestinponitamma. Sillä kisattiin erinomaisella menestyksellä kouluratsastuksessa Helppoa B:tä ja myös jonkin verran A:ta. Tamma oli erinomainen nuorten ratsu hyvän ja helpon luonteensa ansiosta, ja se nappasikin useita ykköspalkintoja junioriratsastajien kanssa. Palkintokaapissa koreili muun muassa junioriratsastajien Saksan mestaruuskultapokaali kahdelta vuodelta. Red Agata kuitenkin menehtyi ensimmäisen varsansa synnytykseen 16-vuotiaana.

Isänemä Purnama oli rautiaankimo, 146 senttimetriä korkea newforestinponitamma, jolla kisattiin nuorena jonkin verran kouluratsastuksessa, mutta myöhemmin se siirtyi siitostamman hommiin. Purnama oli todella kaunis ja lempeäluonteinen tamma, jolla teetettiin kaiken kaikkiaan kymmenen varsaa. Tamma periytti paljon hyvää luonnettaan ja myös suorituskykyä. Purnama menehtyi 26-vuotiaana luonnollisesti laitumelle.
Isänemänisä Christophfer oli rautiaankimo, 146 senttimetriä korkea newforestinponiori. Tällä iloisella ja hyväsydämisellä ponilla kisattiin jonkin verran kouluratsastuksessa helpoissa luokissa, mutta todelliset kykynsä se näytti estekentillä peräti 120 senttimetrin luokissa. Christophfer kuitenkin periytti myös hyvää liikettä, ja ykköspalkinnon rakenteensa ansiosta se oli hyvin suosittu myös kouluponien jalostuksessa. Christophfer lopetettiin 21-vuotiaana munuaisten vajaatoiminnan vuoksi.
Isänemänemä Mulan oli mustankimo, 140 senttimetriä korkea newforestinponitamma. Tämä äkkipikäinen ja hyvin kiukkuinen ponineiti oli aika haka kouluratsastuskentillä. Sillä kisattiin Vaativaa B:tä hyvällä menestyksellä myös nuorten ratsastajien kanssa. Vanhemmalla iällä se muutti ratsastuskouluun kokeneempien ratsastajien tuntiponiksi, jossa sillä myös teetettiin kaksi varsaa. Molemmista varsoista kasvoi varsin potentiaalisia kouluratsuja. Mulan lopetettiin selkävaivojen ja hoidoista huolimatta uusiutuvan mahahaavan vuoksi 23-vuotiaana.

Emä GBDA Bonnie on tummanpunaruunikko, 140 senttimetriä korkea welsh part bred-tamma. Se on niittänyt paljon mainetta ja kunniaa näyttelykentiltä, mutta kisannut myös kouluratsastuksessa Helpon A:n tasolla. Luonteeltaan tämä ykköspalkinnon rakenteen omistava tamma on erittäin ystävällinen ja hyväsydäminen poni, joka ei tee pahaa kärpäsellekään. Nyt Bonnie on jo lopettanut kisauransa ja siirtynyt siitoskäyttöön. Toistaiseksi sillä on teetetty kolme jälkeläistä, joista jokaisesta on kasvamassa erinomaisia kisaponeja etenkin kouluratsastuksen saralle. Bonnie on periyttänyt eritoten hyvää luonnettaan vahvasti jokaiselle varsalleen.

Emänisä Farrah oli mustankimo, 148 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori, joka keräsi suuria pokaaleita näyttelykentiltä. Sillä oli upeat liikkeet ja kaunis rakenne, jota kukaan ei voinut vastustaa. Luonteeltaan se kuitenkin oli todella äkkipikainen ja sähäkkä, mutta siitä huolimatta sitä käytettiin todella paljon jalostuksessa. Jälkeläisiä sille kertyikin liki kaksisataa kappaletta. Haastavan luonteensa sijasta Farrah periyttikin todella vahvasti hyvää ja eleganttia rakennettaan. Tämä aikansa yksi tunnetuimmista arabioreista lopetettiin sydänvian vuoksi 23-vuotiaana.
Emänisänisä Hameed oli ruunikonkimo, 154 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori, joka tuli tunnetuksi matkaratsastuksen mestaruuskisojen voitosta. Tämä rauhallinen ja tarmokas oriherra oli hyvin aktiivisesti kisakäytössä matkaratsastuksessa ja lisäksi myös näyttelykentillä. Se oli tunnettu ilmiömäisestä kestävyydestään, mutta palkittiin myös kakkospalkinnolla hyvästä rakenteesta. Hameed oli aktiivisesti jalostuskäytössä vanhemmalla iällä, ja periyttikin aika paljon kestävää rakennettaan. Jälkeläisiä sille kertyi kaiken kaikkiaan noin kuusikymmentä kappaletta. Hameed lopetettiin 22-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.
Emänisänemä Fakriyyah oli musta, 150 senttimetriä korkea arabialainen täysiveritamma. Tämä hyvin rauhallinen ja ystävällinen tamma palkittiin hyvillä palkinnoilla näyttelyissä jo nuorena. Sittemmin se teki useita vuosia tuntiratsun hommia suuressa ratsastuskoulussa. Vanhemmalla iällä se siirtyi siitoskäyttöön ja sillä tehtiin viisi varsaa. Fakriyyah nukkui ikiuneen 26-vuotiaana.

Emänemä Big Broos oli tummanpunaruunikko, 141 senttimetriä korkea welsh part bred-tamma. Luonteeltaan se oli iloinen ja hyväsydäminen. Lisäksi se oli todella näyttävä tamma, ja pärjäsikin hyvin kouluradoilla, peräti Vaativa B-luokissa asti. Jalkarikon vuoksi se kuitenkin siirtyi siitostammaksi jo 13-vuotiaana. Sillä teetettiin neljä jälkeläistä, joista jokaisesta kasvoi osaavia kouluratsuja. Big Broos kuoli vanhuuteen 27-vuotiaana.
Emänemänisä Michelin oli musta, 155 senttimetriä korkea pienehkö englantilainen täysiveriori, joka oli luonteeltaan kovanluokan työmyyrä. Sillä kisattiin erittäin hyvällä menestyksellä kenttäratsastuksessa kahden tähden luokissa. Se oli kestävä hevonen, joka hyppäsi hyvällä ja vikkelällä tekniikalla sekä pärjäsi hyvin myös kouluradalla hyvillä, lennokkailla liikkeillään. Sitä käytettiin paljon siitoksessa etenkin ponirotujen parantamisessa ja se periytti sekä hyvää hyppyä että liikettä koulupuolelle. Michelin eli peräti 30-vuotiaaksi, kunnes se lopetettiin sydänvaivojen vuoksi.
Emänemänemä Brannula oli ruunivoikonkimo, 137 senttimetriä korkea welsh C-sektion tamma. Se palkittiin usein näyttelykentillä hyvin palkinnoin, ja lisäksi se toimi lasten aktiivisena kisaratsuna useita vuosia pienissä koulu- ja esteluokissa. Luonteeltaan se oli erittäin kiltti ja ystävällinen tamma, jonka kanssa pärjäsi ihan jokainen. Vanhemmalla iällä sillä teetettiin neljä kaunista ja hyväluonteista varsaa. Brannula nukkui ikiuneen 24-vuotiaana.

Jälkeläiset

03.10.2013, rp-t. Fifth Pompeo (68.75%), i. Damn Good
18.11.2013, rp-t. Fifth Piloqutinnguaq (59.375%), i. I Would Find My Way
10.01.2014, rp-o. Fifth Bloody Oath (68.75%), i. Damn Good
08.01.2015, rp-o. Fifth Israil Glow (62.5%), i. Ponnydalens Isac

Kilpailut

10.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/50
11.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/50
14.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/50
14.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 4/30
15.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
16.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
17.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 4/40
18.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/27
19.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/27
19.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/50
20.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/50
20.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/50
22.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/50
22.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 6/40
22.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
23.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
23.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/50
24.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/50
25.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
25.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
25.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 4/30
28.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 1/30
01.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 7/50

19.01.2015, NJ kutsu - ratsuponitammat - 3/12, irtoSERT
02.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
02.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
02.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
03.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
03.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
03.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
04.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
04.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
04.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
05.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
06.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
07.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
07.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
08.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
08.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
08.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
09.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
09.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
10.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
10.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
11.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
20.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
21.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40

Päiväkirja

11.9.2013, koulukilpailut
Tänään oltiin Pirkon kanssa Venicessä koulukisoissa. Luokkana oli Helppo A. Verryttelyssä Pirkko oli vähän säpäkällä tuulella, eikä aluksi meinannut oikein keskittyä. Se kuikuili jännittyneenä kukkapuskia ja kentälle tuotuja autoja, ja otti muutamat loikatkin säikähdyksestä. Pikkuhiljaa se kuitenkin alkoi rauhoittua ja sain sen verryteltyä hyvin ja vetreäksi. Vähän ennen radalle menoa Pirkko tuntui jo todella hyvältä, oli kuuliainen ja keskittyi täysin hommiin. Mutta kun päästiin radalle, se yhtäkkiä lässähti eikä liikkunutkaan enää niin hyvin eteenpäin. Aika paljon jouduin pyytämään siltä lisää reippautta, mutta muuten se suoriutui kohtalaisen hyvin jopa vastalaukoista, jotka tuottavat jonkin verran ongelmia edelleen. Tulospaperissa olikin maininta hienoista liikkeistä, mutta eteenpäinpyrkimättömyys rokotti jonkin verran. Siitä huolimatta, suurena yllätyksenä, meidät kutsuttiin palkintojenjakoon ja sijoituttiin viidensiksi. Mukava kisapäivä oli, taas yhtä kokemusta rikkaampana!

3.10.2013, ensimmäinen varsa
Tänään saapui ilouutinen! Olin itse hevosenostoreissulla toisella puolen Saksan maata, kun puhelin pirahti ja tallimestari ilmoitti uuden tulokkaan saapuneen. Voi sitä iloa ja riemua! Tallimestari oli huomannut Pirkon olevan hieman levoton ja hermostunut pyöriessään pihattotarhassa aamulla. Se oli kuikuillut vatsaansa, kuopinut maata ja lopulta alkanut käydä useasti makuulle. Tallimestari oli arvannut mitä tuleman pitää, ja oli osannut varautua siihen, että pian tapahtuu. Eikä aikaakaan kun parin tunnin kuluttua maailmaan syntyi terve ja reipas ruunivoikko tammavarsa. Pirkko oli ollut hyvin väsynyt synnytyksen jälkeen, joten tallimestari oli pyytänyt eläinlääkärin katsomaan sitä varmuuden vuoksi. Onneksi emällä ei kuitenkaan loppujen lopuksi ollut mitään hätää, ja eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen se jo reippaili uuden varsan kanssa tarhassa. Päästessäni illalla takaisin tallille kävin tietenkin tervehtimässä pientä perhettä ja tutustumassa uuteen pienokaiseen. Pieni tammavarsa oli aivan kuin kopio emästään pikkuvarsana, yhtä kaunis, reipas ja tomera neiti. Nimekseen tämä suloisuus sai Fifth Pompeo.

22.10.2013, kisaradat takana päin
Pirkon kisaura on nyt virallisesti takana päin. Se on saavuttanut hienon määrän sijoituksia kouluradoilta, ja pääsee nyt viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Nyt se pääsee täysipäiväisiin siitostammman hommiin. Ihan ensimmäiseksi Pirkko pääsee viikon lomalle laitumelle, ja sen jälkeen aletaan suunnitella tammalle seuraavaa oriehdokasta. Ei Pirkko kuitenkaan laakereille jää lepäämään, vaan tulevaisuudessa on vielä suunnitelmia, kuten yleis-, koulu- ja ratsuponilaatuarvostelut.

15.11.2013, laatuarvostelutilaisuus
Tänään käytiin Pirkko-ponin kanssa Kouluratsastusjaoksen marraskuun laatuarvostelutilaisuudessa. Aamusta alkaen poni oli hieman tavallista energisempi, ja kisapaikalla se ei meinannut pysyä housuissaan. Hoitajalla oli täysi työ pitää se narun päässä asiallisena. Pirkko olisi mielellään vain pomppinut tasajalkaa, huudellut uusille tuttavuuksille ja pörissyt joka suuntaan. Onneksemme tilaisuus oli hieman aikataulusta myöhässä ja saimme näin lisäaikaa rauhoitella Pirkkoa. Niinpä lopulta saatiin tamma jotenkin sopivaan kuosiin, ja päästiin näyttämään sitä tuomareille. Ensin oli ratsastuskoe, jossa Pirkko oli ihana oma itsensä. Se oli reipas, mutta hyvä ja kuuliainen. Ravissa se näytti ihanaa, lennokasta askeltaan ja laukassa se esitteli erinomaista kokoamiskykyään. Sen sijaan rakennearvostelussa se nakkeli niskojaan, koetti kaivaa herkkuja esittäjän taskuista, kuopi, huusi ja pyöri. Tässä vaiheessa häpesin jo silmä päästäni, kun olin tuonut hieman raa'ahkon oloisen tamman näytille laatikseen. Oikeasti se osasi käyttäytyä niin mallikkaasti, mutta eiväthän tuomarit voineet sitä tietää. Suureksi yllätykseksemme saimme kuitenkin peräti II-palkinnon! Papereissa oli paljon kehujakin, mutta oli kyllä sitä korjattavaakin. Joka tapauksessa tästä opitaan ja nyt on hyvä jatkaa ja kehittyä uusintatilaisuutta varten. Me nimittäin aiomme lähteä metsästämään sitä kultaista ykköspalkintoa :)

13.02.2014, monitoimiponi osa 1: tuntiponina
Pirkko pääsi tänään lainaratsun hommiin naapurissa sijaitsevalle pienelle ratsastuskoululle. Ratsastuskoulun omistaja soitti tänäaamuna hädissään, että heiltä on nyt tuntihevoset auttamattomasti lopussa, ja aamupäivän tunnit ovat täynnä oppilaita. Kolme tuntihevosta oli kisareissussa oppilaiden kanssa ja kolme muuta hevosta äkillisellä sairaslomalla. Onneksi meidän poneista on moneen lähtöön, niinpä tottakai lainattiin kilteimmät ponimme koululle. Lainaponien joukossa oli myös Pirkko, joka osallistui kahdelle Helppo A-tasoisten nuorten ratsastajien kouluratsastustunnille. Ratsastajakseen se sai 16-vuotiaan Lizin, joka pärjäsi tamman kanssa loistavasti. Tunnin aiheena oli pohkeenväistöt ravissa ja temponvaihdokset laukassa. Väistöissä Pirkko kokeili ihan vähäsen ratsastajaansa ja koetti vängätä apuja vastaan, mutta jo toisella kerralla väistöt alkoivat sujua erinomaisesti. Laukoissa Pirkko oli kovin innokas, mutta malttoi kuunnella tarkkaavaisesti ratsastajaa ja lyhensi hyvin niin ympyrällä kuin suoralla urallakin. Temponlisäyksissä se oli hieman turhankin reipas, ja välillä lisäys muuttui vain kaahotukseksi. Liz sai ponin kuitenkin toimimaan tosi kivasti kaikinpuolin ja oli erittäin tyytyväinen tämän päivän ratsuunsa. Pirkko sai paljon kehuja mallikelpoisesta suorituksesta tuntiponin hommissa!

12.03.2014, monitoimiponi osa 2: kärryajelua
Tänään monitoimiponi Pirkko pääsi kärryjen eteen. Tamma on nuorena opetettu kärryponiksi, joten päätimme hieman verestää muistoja näin eläkepäivillä. Tallityöntekijä ohjasajoi Pirkkoa eilen, että poni saisi hieman muistella vanhoja juttuja, ja poni oli toiminut todella mallikelpoisesti ja muisti heti jutun jujun. Tänään siis laitettaisiin kärryt perään. Kärryt nähdessään Pirkko hieman puuskutteli, mutta saatuaan tutustua niihin se otti asian ihan lunkisti. Laitettiin kärryt kiinni ja köpöteltiin ensin hetken aikaa tallin pihassa. Se sujui hyvin, joten käytiin noin kilometrin lenkki metsätiellä. Pirkko oli todella rennon oloinen ja selvästi nautti tällaisesta erilaisesta ja leppoisasta hommasta. Muutamia pieniä ravipätkiä otettiin, jotka nekin sujuivat ihan rauhassa. Suurimmaksi osaksi kuitenkin käveltiin, ettei poni mene jumiin, koska kärryjen veto on varsin erilaista työtä kuin ratsastus. Kokonaisuudessaan kärryttelyt sujuivat siis todella hienosti, ja varmasti kokeillaan uudelleenkin!

23.03.2014, monitoimiponi osa 3: jee, esteitä!
Tänään suunnattiin Pirkon kanssa kentälle, jolle olin pystyttänyt neljän esteen helpon radan. Pirkko tuntui heti alkuverryttelyssä varsin innokkaalta ja hoksasi selkeästi heti mitä tänään tehtäisiin. Otettiin hieman puomeja ensin ravissa ja laukassa. Innokas Pirkko hieman liioitteli hyppäämällä muutamaan otteeseen puominkin yli, mutta parin hyppykerran jälkeen viitsi ylittää puomit ihan maltillisesti. Tallintyöntekijä nosti puomit meille pieniksi ristikoiksi, ja otettiin ensin muutama harjoitushyppy yksittäisellä pystyllä, jonka korkeus oli noin 40 cm. Pirkko suorastaan ryöstäytyi esteelle ja loikkasi korkealta yli innosta puhisten. Rauhoittelin neitokaista hieman ja toisella kerralla se jo hyppäsi ihan siististi ja kuuliaisesti. Nostettiin esteitä pikku hiljaa ja hyvien verryttelyjen jälkeen otettiin tuota neljän esteen rataakin. Rata sisälsi yksittäisen pystyn, kahden pystyn sarjan neljällä laukalla ja yhden okserin. Radalla Pirkko kuunteli ja keskittyi hieman paremmin, kun enää ei voinutkaan roiskia hyppyjä miten sattuu. Lopuksi otettiin rata vielä 80 senttimetrin korkeudella ja se sujui ihan nappiin! Kokonaisuudessaan hyppelyt sujui tosi kivasti, vaikka puomit välillä lentelivätkin ja poni pomppi innosta piukeana hieman miten sattuu. Näihin treeneihin oltiin kuitenkin ihan tyytyväisiä.

25.04.2014, uusintatilaisuus
Tänään oli kauan odoteltu uusintatilaisuus. Viimekertainen laatuarvostelutilaisuus meni Pirkon kanssa aikalailla penkin alle, vaikka siitä saatiinkiin lopulta kakkospalkinto. Nyt olimme valmistautuneet kunnolla pitkän kaavan kautta tähän päivään ja lähdimme matkaan toiveikkain mielin. Kisapaikalla Pirkko oli heti alusta alkaen sopivan rauhallinen, mutta silti terävänä. Se odotteli rauhassa trailerin luona omaa vuoroaan hoitajan kanssa, eikä alkanut riehua yli-innokkaana, kuten viime kerralla. Ratsastuskokeessa Pirkko oli sopivan virkeänä, pysyi koko ajan tasaisena ja tahdikkaana, ja kuunteli todella hyvin ratsastajaa. Jälleen kerran se esitti mahtavat ravinsa ja laukkansa erinomaisen hyvin, ja kaikinpuolin toimi kokeessa mallikelpoisesti. Ratsastuskokeen jälkeen Pirkko tuntui hieman väsähtäneeltä, mutta onneksi tässä välissä oli parin tunnin tauko ja tamma pääsi traileriin lepäämään. Rakennearvosteluun mennessämme se oli jo jälleen terävä oma itsensä ja esiintyi oikein edukseen. Se oli rauhallinen ja maltillinen, vaikka ympärillä pyöri ihmisiä, jotka syynäsivät sen turpakarvoista hännänpäähän asti. Päivän päätteeksi jaettiin palkinnot ja niin vain meille napsahti se kauan kaivattu I-palkinto! Ihan mahtavaa! Pirkko sai tuomareilta valtavat määrät kehuja mallikelpoisesta käyttäytymisestä joka tilanteessa, eikä suotta. Uusintatilaisuudesta lähdettiin kotiin erittäin hyvillä mielin.

20.05.2014, yleislaatuarvostelu
Tänään käytiin YLA:n tilaisuudessa Pirkon kanssa. Tamma käyttäytyi kaikin puolin oikein mallikelpoisesti ja esiintyi edukseen. Se sai tuomareilta paljon kehuja niin luonteen, ulkonäön kuin liikkeidensäkin puolesta. Niinpä päivän päätteeksi Pirkko palkittiin upealla I-palkinnolla! Tyytyväisempiä emme olisi voineet olla. Hieno, hieno, hieno Pirkko!

Valmennukset

25.8.2013, kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään tallilla vieraili saksalainen kouluvalmentaja Michael Hanenberg, jonka silmän alle pääsimme Pirkon kanssa. Michael kehui Pirkkoa jo alkuverryttelyssä erittäin hyväliikkeiseksi poniksi, ja sitähän se onkin! Harjoittelimme laukanvaihtoja askeleessa, ravilisäyksiä ja avo- sekä sulkutaivutuksia. Avoissa ja suluissa Pirkko oli aika vastahakoinen, eikä olisi jaksanut keskittyä, vaan huiteli omin päin alta pois. Purettiin tamman energiaa sitten laukanvaihtoihin. Aluksi otettiin vaihdot vain askeleessa, mutta sitten myös joka neljännellä ja kolmannella, kun sujui niin pirun hienosti! Pirkko oli ihan elementissään, ja jaksoi jo keskittyä mahtavasti. Loppuun tehtiin sitten ravilisäyksiä, ja nyt Pirkko alkoi jo selvästi olla hieman väsyneempi, mutta kivasti jaksoi edelleen venyttää ja ennen kaikkea yrittää. Paljon hommaa riitti puoleentoista tuntiin, mutta niin me vain Pirkon kanssa selvittiin! Lopuksi saatiin Michaelilta vielä roppakaupalla kehuja ja paljon vinkkejä tulevia treenejä varten.

10.9.2013, kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Minua ja Ritvaa paljon valmentanut Otto Schlumpf otti tänään syyniinsä myös minut ja Pirkon. Pirkko oli alusta asti ihana oma itsensä, kulki nöyrästi ja reippaasti ja kuunteli jokaista apua tarkasti. Alkuverryttelyksi Otto pyysi ottamaan paljon siirtymisiä ja kaikenlaisia kiemurauria. Pirkko teki työtä käskettyä, ja välillä tuntui kuin olisin ratsastanut automaatilla. Valmennuksen ideana oli tänään vastalaukat erilaisilla teillä. Verryttelyn jälkeen Otto pyysi ensin loivia kiemurauria uralla laukassa, ja pikku hiljaa kiemuraa suurennettiin ja vastalaukkatyöskentelyä tuli enemmän. Kun harjoitus vaikeutui, Pirkko meinasi useasti pudottaa raville ja siitä tulikin tahtirikkeitä. Tahtirikkeistä Otto on hyvin tarkka, eikä harjoitusta vaikeutettukaan ollenkaan ennen kuin ne saatiin pois. Pirkkoa alkoi jo hieman kiukuttaa, kun vaikeasti tehtävästä ei päässyt luistamaan, ja meidän luottoratsu heitti jopa pari pukkia. Onneksi lopulta saatiin tehtävät sujumaan Oton huippuneuvoilla.

20.9.2013, kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Otto Schlumpf tuli jälleen koutsamaan meitä Pirkon kanssa. Tällä kertaa Otto ei halunnut tehdä liian vaikeita juttuja tamman kanssa, vaan hiottiin niitä helppoja liikkeitä. Aloitettiin pohkeenväistöillä käynnissä ja ravissa. Pohkeenväistöt sujuu Pirkolta aika hyvin, ja Oton tämänpäiväisillä neuvoilla saatiin siitä vielä kaikki loputkin irti. Käynnissä oli hieman hankalampaa, mutta lopulta väistöt sujui molemmissa askellajissa varsin mallikkaasti. Sitten harjoiteltiin lisäyksiä jokaisessa askellajissa. Käynnissä Pirkko oli vähän levoton, ja koitti nostaa raville useasti, mutta saatiin sieltä hyviäkin lisäyksiä. Ravissa Pirkko loisti taas. Se vallan liiteli eteenpäin, eikä Otolla ollut paljoakaan neuvottavaa tässä asiassa. Laukkalisäyksetkin sujui ihan kivasti. Otto painotti pitämään tamman kasassa myös laukassa, ettei se vain ala rynniä eteenpäin vaan lisäisi oikeasti. Hieman piti hakea, mutta niin vain sujui laukkalisäyksetkin. Siihen oli hyvä lopettaa, Otto kehui kovasti yritteliästä tammaa ja kärsivällistä ratsastajaa.

22.9.2013, kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Sain jälleen hankittua tallille valmentamaan Michael Hanenbergin. Michael oli oikein positiivisesti yllättynyt miten ollaan Pirkon kanssa menty huimin harppauksin eteenpäin. Hän kehui sen hyvin noussutta muotoa ja voimaa jonka se on saanut etenkin takapäähän. Tänään korjailtiin pieniä asioita vähän joka puolelta ja hiottiin helppoja juttuja. Michael oli kovin vaativalla tuulella, ja sai minut helisemään jo pelkistä tarkkojen kulmien ratsastamisesta ja käden käytöstä. Niitä asioita sitten treenattiin ja treenattiin ja saatiin lopulta tulostakin! Lisäksi harjoiteltiin siirtymisiä. Niiden tuli olla tarkkoja ja napakoita, mutta ei liian töksähtäviä vaan sulavia. Pirkko teki parhaansa, mutta Michael antoi moitteita ratsastajalle. Lukuisten yritysten, huutojen ja neuvojen jälkeen sain oikeasti pidettyä alapohkeen kiinni ja ponin kasassa. Lopputunnista se pysähtyi kuin ajatus, ja taipui kulmissa ja suoristui suoralla uralla. Michaelin valmennukset ovat aina yhtä tehokkaita, kunhan itse kestää sen, että valmentaja todella on vaativa.

14.11.2013, kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Pidin tänään kouluvalmennuksen Pirkolle ja tallityöntekijäharjoittelijallemme Olivialle. Olivia on nuori, mutta taitava ratsastaja, jonka tavoitteet ovat korkealla. Niinpä luvassa olisi tänään kovan tason treenit. Aloitettiin alkuverryttelynä taivutuksilla. Raviympyrällä taivutettiin hevosta ensin reilusti sisään ja sitten ulos. Pirkko oli mukavalla tuulella, kuten yleensä. Se oli reipas ja kuuliainen, teki mitä pyydettiin, eikä kyseenalaistanut vierasta ratsastajaa. Laukassa taivuteltiin avojen avulla. Sen jälkeen aloitettiin itse treenit ja tarkoituksena tänään oli ratsastaa poni korkeaan muotoon, jossa se kykenee hyviin ja lennokkaisiin askeliin. Olivian ei kauaakaan tarvinnut Pirkon kanssa ahertaa, kun poni jo nosti ryhtinsä taivaisiin ja kulki vallan mainioin liikkein. Tämä muoto tuli pitää, ja samalla harjoiteltiin raviväistöjä sekä vastalaukkoja. Ja mitäpä niistä kertomaan, koska ne sujuivat ihan nappiin. Valmentajana oloni oli varsin typerä, kun suurempia korjattavia asioita ei löytynyt tältä parivaljakolta. Kaikki sujui hyvin, ja sekä poni että ratsastaja olivat molemmat varsin tyytyväisiä valmennuksen loputtua.

Webdesign © Milja     Kuvien © VRL-00218     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE