Melkein oikeissa töissä

22.1.2016 14:41

Väärin parannetut

Kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut paljon keskustelussa viime vuosina, on puhuttu jopa kilpirauhassodasta – näistä asioista on kiistelty hallinto-oikeuksissa, hovioikeuksissa ja nyt myös Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Keskustelua siitä on riittänyt paljon siksi, että vaikka sitä sairastaa Suomessa aika lailla yhtä moni kuin diabetestä, jostain syystä diabetes on kansansairaus – ja kilpirauhasen vajaatoiminta onkin vain muotisairaus. Sitä itsellään epäileviä syytellään suurin piirtein luulotautisiksi.

Ongelmaa on aiheuttanut omalta osaltaan kiistely siitä, kuka on virallisesti sairas ja kuka ei. Virallisesti ja perinteisesti kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikassa käytettyjen verikokeiden viitearvoista on käyty runsaasti keskustelua ihan perinteisen koululääketieteenkin piirissä. On kiistelty siitä, ovatko viitearvoasteikot kehitelty virheellisin menetelmin ja mikä olisi terveen ihmisen viitearvojen vaihteluväli. Suomessahan lääkityksen vajaatoimintaan saattaa saada eri puolilla maata todella erilaisilla veriarvoilla, joillakin alueilla P-TSH:n yläraja lääkityksen aloittamiseksi on 4,2 ja toisaalla lääkäri ei suostu aloittamaan lääkitystä ennen kuin TSH on yli 10. Jossakin päin maata saat siis olla jo todella vakavasti sairauden kuluttama, että saat lääkityksen. Kuntoutumisen kannalta olisi näin potilaan näkökulmasta valtavan paljon helpompaa, jos ei tarvitsisi kärsiä vuosikymmentä elämästään odotellen aivolisäkehormonin nousemista jonkin tietyn numeroarvon yläpuolelle, kun reaalitodellisuudessa se taitaa minun vaatimattoman käsitykseni mukaan kaiken lisäksi olla vielä niinkin, että jos ihmisellä on vakavasti vajaatoiminnan oireita, se ei todellakaan kaikilla edes näy veriarvoista. Joillakin oma, henkilökohtainen vaihteluväli noissa arvoissa voi yksinkertaisesti olla niin pieni, että on järjetöntä verrata niissä omissa veriarvoissa tapahtuvaa pienenpientä liikahtelua jonkun toisen, saati jonkin kasvottoman ihmismassan viitearvoissa nähtäviin vaihteluväleihin.

Mutta jos Suomessa lääkitset muotisairasta oireiden perusteella, edes kokeeksi, hoidat väärin. Eikä siinä auta sekään, vaikka potilaan vointi paranisi.

Väärin parannettu!

Ja väärinhän meitä on parannettu runsain määrin. Meitä on parannettu väärin sekä niiden toimesta, jotka ovat oikeasti meitä yrittäneet auttaa, että niiden toimesta, jotka ovat meitä jättäneet hoitamatta. Se, mikä milloinkin on väärin parantamista, riippuu täysin siitä, kenen näkökulmasta asiaa kulloinkin katsotaan.

Korkein hallinto-oikeus on nyt päättänyt, että lääkäri A on parantanut väärin erinäisiä potilaita, jotka omasta näkökulmastaan ovat kertoneet vointinsa todella parantuneen. Kukaan heistä ei ole kuollut hoitojen seurauksena, ei edes ollut vaarassa. He ovat vain voineet paremmin. Kyllähän se varmasti on väärin.

Kun katsoo potilaan näkökulmasta, kyllä väärä hoitotapa on eittämättä se heitteillejättö, mitä on virallisen koululääketieteen edustajien suunnalta ollut hoidoksi tarjolla, niin monelle, niin pitkään. Kyllä heitteillejättöä on se, että potilasta ei kuunnella, hänen oireitaan ei oteta vakavasti, häntä ei haluta yrittää hoitaa – jos hoidetaan, tyypillisesti hoidetaan alilääkitsemällä eikä ainakaan turhan usein oteta kontrollilaboratoriokokeita.

Mutta missä näiden potilaiden ääni kuuluisi? Kuka sitä välittäisi kuunnella? Ihmetyttää, eikö kenenkään intresseissä ole pitää ihmisiä mahdollisimman toiminta- ja työkykyisinä ja hyödyllisinä yhteiskunnan jäseninä? Puhumattakaan siitä, millainen henkilökohtainen tragedia kilpirauhasen vajaatoiminta voi ihmiselle olla.

Kuva: Sami Norrbacka

Haluan ilmaista myötätuntoni lääkäri A:lle Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen johdosta ja kiittää siitä työstä, mitä olet vilpittömin sydämin pyrkinyt tekemään potilaidesi hyväksi. Ei ole sinun syysi, että olet parantanut väärin. Kiitos, että olet parantanut.

 

 

Kommentit

  • Minna

   Onneksi joku keskittyy potilaiden näkökulmaankin! Tämä oli surullinen päivä…

 • Tuula

  Surullista todellisuutta nykysuomessa, että hyvin potilaitansa hoitaneilta lääkäreiltä viedään oikeudet ja potilaat jätetään heitteille ! Missään muussa maassa ei tällaista tapahdu ja muissa sivistysvaltioissa vastaavat hoidot ovat normaalia arkipäivää, joita ei kriminalisoida kuten täällä. Luulisi Valviran keskittyvän käyttämään kansalaisten verorahoja johonkin fiksumpaan asiaan kuin hyvää hoitoa antavien lääkärien suoranaiseen ajojahtiin !

  • Minna

   Niinpä! Etelä-Euroopassa ei tarvita edes reseptejä näihin lääkkeisiin.

 • mari

  Mistäköhän johtuu, että kilpirauhaspotilaita ei hoideta yhtä hyvin kuin esim. diabetes-potilaita? No siitähän se, että kilpirauhasen sairaudet ovat enemmänkin naisten, keski-ikäisten naisten, juttu! Johan alkaisi hyvää hoitoa tulla, jos miehet olisivat enemmistönä tässä viheliäisessä vaivassa. Näin se vaan on, uskokaa tai älkää.

 • Vera

  Minun näkemykseni mukaan kilpparihoito ei ole tuottavaa. Thyroxinin hinta on minimaalinen. Sivuoireiden hoito on paljon tuottoisampaa. Ja kun ei diagnostisoida kilpparia niin voi hoitaa lukemattomia oireita.

  Myös eläinperäisten lääkkeiden hinta pidetään tarkoituksella korkeana ja ostomahdollisuus vaikeana, että siihen ei moni lääkäri saati potilas lähde.

  • Minna

   Masennuslääkkeitähän monelle vajaatoimintaa sairastavalle on tarjottu.

 • ulrike

  Uusi masennuslaake! Laman ajanhoitoa..Thyroxin/kilpparihoito ei ole leikin asia! Olen seurannut lahelta. Tsh matala…;yliaktiivinen”..’uupuu..koska kroppa ei tule mukana.Endokrinlogit kehiin ja pian…ei yl.laakarit sotkeen….kaikki tutkittava..erotus nasennukaseen ja muihin esim.piileva DM..jne!

 • Suklaahiiri

  Erinomainen näkökulma asiaan: Tässä näkee juuri sen, että Suomi on byrokratian luvattu maa. Kun ihmiset saa parannettua, keinot on väärät. Kun ihmiset voi huonosti, niin kyse ei olekaan kilpparivajauksesta. Eikä ole edes silloinkaan, kun ”väärällä” kilpparihormonilla pääsee pois sängyn pohjalta ja tuottavaksi kansalaiseksi.

  Suomessa on nyt paha virus liikkeellä, koska lääkärit eivät enää ymmärrä kuin ainoastaan T4-hormonin puolesta puhuvia tutkimuksia. Jopa lääkärilehdessä kirjoitetaan täysin väärää tietoa kilpparihormooneista, tuhannet ihmiset Suomessakin tietävät, että T3 on se vaikuttava hormoni.

 • Eeva

  Tsemppiä kyseiselle lääkärille ja kiitos teille kaikille lääkäreille, jotka olette oman uranne vaarantaneet hoitaaksenne hyvin meitä potilaita <3

 • eljii

  Thyroxin-liiton KILPI-lehti 2-2015 on nyt netissä kaikkien luettavana ja siinä Matti Välimäki puhuu viisaammin kuin aikoihin: Endoyhdistyksen perversseistä hoitosuosituksista. Oireiden kuuntelusta. Koelääkityksistä. Eri lääkkeistä (T4-mono, T4+T3, eläinperäinen)

  Täysi lääkityskirjo olikin jo Vesalla http://bit.ly/1mKHqvP

  Potilaan kuuntelun tärkeyttä korostaa alaston totuus verikokeiden huonoudesta: http://bit.ly/1RUrPGD

 • ASR

  Tämä hyväveli-verkoston jyräämä lääkäri A on tietääkseni muuhun erikoistunut mutta KIINNOSTUNUT kilpirauhassairauksisista ja oireiden poistamisesta. Toisin kuin ”endokrinologit”.

 • Anna

  Kiitos sinulle kirjoituksestasi! Me potilaat voimme nostaa joukkokanteen Valviraa vastaan!! Olisiko kaikkien aika puolustaa oikeutta ihmisarvoiseen elämään, minä ainakin aion taistella, sillä en halua lääkkeiden loputtua taas olla ”elävä kuollut”. Toivottavasti lähdette muutkin mukaan puolustamaan oikeuksianne, mekin ansaitsemme ihmisarvoisen elämän. Minna voi varmasti välittää minulle halukkaiden yhteystiedot ja otan yhteyttä, vai onnistuuko sellainen? Kiitos!

  • Minna

   Tuskin kannattaa tämän blogin kautta yrittää sellaista sentään järjestää. Jokin muu kanava varmasti palvelee sellaisessa paremmin. :)

 • Laureline

  Kannustava tervehdys lääkäri A: lle ja muille potilasta oikeasti auttaville lääkäreille. On todella masentavaa, että Suomessa täysin laillinen, toimiva lääke pyritään diskriminoimaan Valviran, ja ison joukon endoja, toimesta. Siihen ei pitäisi olla valtuuksia kummallakaan. Suomi on kilpirauhashoidoissa täysin takapajuinen.

 • Jaska

  Löytyisiköhän tuo mainittu Korkeimman Hallonto-oikeuden päätös jostain netistä, niin voisi lukea, että mistä siinä tarkalleen ottaen on kyse?

  • Minna

   Kyllä se aukeaa tuosta postaukseni alussa olevasta linkistä (”ja nyt myös korkeimmassa hallinto-oikeudessa”).

   Lääkäri A on haastettu muistaakseni kolmesti Helsingin hallinto-oikeuteen ja kahdesti hän on voittanut, muistaakseni kolmas haaste on vielä kesken. Vasta tuo ensimmäinen noista kahdesta voitetusta oli nyt Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Tämä prosessi tulee jatkumaan vielä pitkään.

   Villakoiran ytimenä on se, millä keinoilla saa ihmisiä parantaa ja se, että ihmisten kokemuksia parantumisesta ei haluta kuulla eikä ottaa todesta, koska endokrinologian näkökulmasta he ovat parantuneet väärin.

 • akm

  Meillä on suku, jossa on yli- ja aliarvoja kilpirauhasmittauksissa. Tietoni mukaan kukaan ei ole joutunut huonoon hoitoon. Kunhan vaan ovat kertoneet sen… Ja uskovat, kun kerron- mme huonosta voinnista. Asumme ympäri maata. Neuvoni on: Kertokaa, kysykää suvultanne asiaa, jota ilmeisesti hävetään, ettei leimaannu ns luulosairaaksi. Kiitos lääkäreillemme, etteivät pidä koko sukua höperönä, vaikka joskus” riehumme” ja ” hyydymme” sängyn pohjalle.
  Nyt saa hakea apua ympäri Suomea k

  • Minna

   Hieno juttu, että apua on löytynyt. Olen saanut vuorokauden sisään valtavan määrän yhteydenottoja, joissa ei ikävä kyllä ole yhtä onnekas tilanne.

 • akm

  Voi julkaista

 • eljii

  T3:a sisältävillä lääkkeillä paranee potilaita päivästä ja vuodesta toiseen käytännön hoitotyössä. Mutta myös lukuisissa tutkimuksissa, joihin linkkejä tässä: http://bit.ly/1WgbqPE Valtaosa ”endokrinologeista” eivät myönnä T3-MYÖNTEISIÄ tutkimustuloksia oikeiksi sellaisinaan tai ”metatutkimuksissa”.

  Parantumiset arjessa ja tutkimuksissa pitäisi olla syy käyttää JO odotellessa tietoa syistä miksi tutkimuksissa ei aina ole saatu (haluttukaan saada?) yhdistelmälääkitysmyönteisiä tuloksia

  • Minna

   Ja jos saisi edes T4-lääkityksiä… Erikoista on se, miten paljon käytetään synteettistä estrogeenia, kortisonia ja insuliinia – mutta tyroksiinia saa moni raskaana olevakin vaatia suorastaan verissäpäin, vaikka P-T4V:kin olisi mitatusti jäätävän alhainen. Mutta kun ei se TSH ole noussut! Järkyttäviä tapauksia. Niihin verrattuna joku satunnainen salmiakin syönti raskausaikana on ihan naurettavaa kieltää.

   Miksikähän muualla päin maailmaa yhdistelmälääkityksiäkin käytetään tavanomaisemmin kuin Pohjoismaissa?

   • Maija Haavisto

    Myös kortisolin ja estrogeenin puutokseen, kuten jotakuinkin kaikkiin hormonipuutoksiin, on lähes mahdoton saada hoitoa. (Puhumattakaan sitten vaikkapa kasvuhormoni- tai naisen testosteronipuutoksesta.) Suomessa lääkärit pelkäävät hormoneita. Onneksi itse asun Keski-Euroopassa ja olen saanut hyvää hoitoa kaikkiin näihin viiteen puutokseen. Suomen hoidolla olisin jo kuollut.

    • Minna

     Näin todella on ja se tuntuu hyvin omituiselta kun ottaa huomioon sen, miten herkästi eri sairauksiin tai kiputiloihin määrätään kortisonia ja miten helposti saa yhdistelmäehkäisypillerit tai hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireisiin. Mutta jos hormonitasot ovat muuten vaan alakanttiin tai epäsuotuisissa suhteissa keskenään, sitä ei todellakaan noteerata!

 • ASR

  > Ja jos edes saisi edes T4-lääkityksiä

  Totta, mutta nyt on pohdittavana Tiina-lääkärin antama epätyypillisten vajisten hoito.
  Mm. muunnosongelmien tai rT3:n takia usein tarvitaan T3-lääkitystä. Julkisuudessa Suomen molemmat osaavat endokrinologit (Ilvesmäki ja Välimäki) tämän ovat toistuvasti kertoneet, mutta endokrinologiyhdistys neliraajajarruttaa.

  Asian suuntaviivoja on linkin vähän jo vanhentuneessa tekstissä:

  https://www.dropbox.com/s/cf44172a62k81bz/vajis_linkit.rtf?dl=0

  • Minna

   Toki näin. Jännä, että Suomessa ollaan niin kielteisiä yhdistelmälääkkeitä kohtaan. Hillary Clintonkin käyttää eläinperäistä ja Kennedyähän muistaakseni lääkittiin aikoinaan hyvinkin Suomen endojen lausunnon mukaan ”puoskarointia” edustavin keinoin…

 • ASR

  > … pohdittavana Tiina-lääkärin antama epätyypillisten vajisten hoito

  Kiitos Minnalle hyvästä täydennyksestä. JA … onhan todettava että terveydenhuolto säästäisi hurjan määrän euroja, jos potilas saisi itse valita toimivan lääkityksen. Varsinkin epätyypillisiä sairastavat tarvitsevat kymmeniä (yleensä turhaksi osoittautuvia) vastaanottokäyntejä. Joista jokainen maksaa.

  Yhdistelmä- ja eläineräinen lääkitys sopisivat MYÖS perusvajiksiin, tehoaisivat niissä nopeammin. Lääkärin ohjeeksi vaikka tämä: http://bit.ly/1mKHqvP

  Sopii tietysti John Kennedyn tai Paul Robinsonin tyylinen T3-monoterapiakin neljänä vuorokausiannoksena lääkiten, pulssi- ja kuumemittarit päivittäin apuna.

  • Minna

   Tällä hetkellähän säästöä taidetaan hakea siten, että se on joko T4-monoterapia ja/tai kärsi keskenäsi…

 • ASR

  LOISTAVA kirjoitus Apu Terveys -lahdessä tammikuun 2016 lopulla. Kannattaa käydä ostamassa ja lukea tarkkaan. Asiantuntijana Vesa Ilvesmäki. Rehellisesti mm myönnetään että usein tarvitaan muutakin kuin tyroksiinia, ehkä eläinperäistä.

  Sivun 14 lopussa: ”Jos potilas ei voi riittävän hyvin synteettisellä T4+T3-lääkityksellä, voidaan kokeilla eläinperäistä, sian kilpirauhasesta uuttamalla saatua lääkettä. Kansainvälisissä hoitosuosituksissa ei suoranaisesti oteta kantaa, missä järjestyksessä lääkkeitä tulisi kokeilla.”

 • ASR

  Ylläainitussa T3-monoterapiaakin on pohdittu rehellisesti, mm. näin.
  ”- Tunnen potilaita, jotka ovat voineet huonosti T4+T3-lääkityksellä ja jättäneet oma-aloitteisesti T4-hormonin pois. Tämän seurauksena heidän vointinsa on merkittävästi kohentunut. Tällöin on olennaisen tärkeää, että käytetään riittävän pieniä T3-annoksia. Hoitoa on myös huolellisesti seurattava sekä kliinisesti että laboratoriokokein, Ilvesmäki sanoo.
  – – clip – –
  T3-monoterapia ei sinänsä ole uusi asia kilpirauhassairauksia hoitaville lääkäreille. T3-hormoni keksittiin 1950-luvulla ja 1960-1990-luvulla sitä käytettiin valnisteltaessa kilpirauhassyöpäpotilaita radiojodihoitoa varten. Lääkettä on kuitenkin vaikea annostella, sillä se imeytyy erittäin nopeasti ja sen vaikutusaika on vain 6-8 tuntia.
  – Olen vakuuttunut siitä että on ihmisiä jotka voivat paremmin T3-monoterapialla kuin yhdistelmähoidolla, mutta se on hyvin pieni porukka. On epäilty että näillä potilailla tablettina käytetty tyroksiini saattaisi muuttua etupäässä rT3:ksi ja aiheuttaa haittavaikutuksi tällä mekanismilla. … ”

  • Minna

   Joo minäkin luin kyseisen artikkelin. Positiivista kaikin puolin. Apu on muutenkin suhtautunut ihailtavan objektiivisesti näihin asioihin siihen nähden, mitä heidän oma maalaislääkärinsä on välillä aiheesta kyseisessä julkaisussa päästellyt… 😀

 • eljii

  ”…suhtautunut ihailtavan objektiivisesti näihin asioihin siihen nähden, mitä heidän oma maalaislääkärinsä on välillä aiheesta kyseisessä julkaisussa päästellyt…”

  Jep. Ristiriitaa kuten iltalehdelläkin, joka kyllä antoi potkut suorasanaiselle Christer Sundqvistille (nykyisin http://turpaduunari.fi/ ) mutta Tuula Malin sittemmin kirjoitteli ihan rohkeasti. Ainakin yksi IL-nettilehden video on YouTubessa:
  https://www.youtube.com/watch?v=Aa3OATvGApk

 • ASR

  > … Tuula Malin sittemmin kirjoitteli ihan rohkeasti.
  Malin jostain syystä sittemmin otti Saara Metson höpöttämään hassuja.
  Myös Kiminkisen tapaisten hössöjen sijaan lehdet pitäisi houkutella haastattelemaan Vesa Ilvesmäkeä. Varmaan auttaisi kilpirauhassodan uhreiksi jääneitä potilaita

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.