Amaya II   "Maija"

  
Kuvien © Cee

Rotu, skp

Hannoverinhevostamma

Kasvattaja

Evm, tuontimaa: Saksa

Väri, säkä

Mustanruunikko, 164 cm

Omistaja

Cee, VRL-01288

Ikä, syntynyt

11-vuotias, 23.04.2009

Rekisterinumero

VH12-011-0155

Kotitalli

Domenica Estate

Painotus

Esteratsastus

Arki

Lue päiväkirjaa

Kilpailumenestys

Katso kalenteri

ERJ-II - palkittu maaliskuun 2014 tilaisuudessa (3 + 50 + 25 + 15 + 10 = 103 p.)
YLA2 - palkittu maaliskuun 2014 tilaisuudessa (28 (14+14) + 32 (21+11) + 19 + 12 + 2 = 93p.)

Taustoja sekä luonnekuvaus

Maija on oma Saksan tuontini, Domenican ensimmäisiä (ja edelleen rakkaimpia) asukkeja. Tyttösestä on tullut jalostuksen saralla tallimme tärkeä kantatamma, ja kilpailumenestystä on hankittu niin esteradoilta, kenttäratsastuksesta kuin kouluaitojen sisäpuoleltakin. Luonteeltaan Maija on vahvasti tammamainen ja sillä on selkeästi sekä hyviä että huonoja päiviä. Enimmäkseen Maija käyttäytyy kuitenkin hyvin ja se on mukava hoidettava. Harjauksen suhteen tamma on hieman herkkähipiäinen, joten turhan kovat otteet kannattaa jättää pois heti alkuunsa. Huonoina päivinään tamma luimii ja on kovin kiukkuisen oloinen - se ei kuitenkaan näyki, mutta kokemattomampia tamman lohikäärmeasenne saattaa pelottaa. Maijan kanssa täytyy silloin vain olla topakka, eikä turhaan pelätä, niin käytös jää kyllä pelkäksi uhitteluksi. Ja tietenkin tällaisina (onneksi aika harvoina) päivinä Maija kannattaa sitoa kiinni hoidon ajaksi, jolloin homma helpottuu huomattavasti. Maija on yleisestikin ottaen tallimme hevosten keskuudessa selkeä pomo! Tarhassakaan kukaan ei uskalla tätä mahtimammaa uhmata.

Ratsastaessa Maija on aivan mahtava, varmasti yksi tallimme monipuolisimpia ja taitavimpia ratsuja. Maija on reipas, mutta järkevä, eikä säiky turhia. Tamma on myös erittäin kevyt edestä, ja sitä myöten helppo ratsastaa oikeaan muotoon. Vaikka Maijalla onkin hoitaessa huonompia päiviään, niin ratsastaessa se on tasaisen hyvä. Kiukuttelupäivät näkyvät ainoastaan suhtautumisena toisiin hevosiin. Muiden ratsukoiden ei kannatakaan tulla turhan lähelle, sillä Maija ei epäröi potkia kosketusetäisyydelle uskaltaneita ratsuja. Tämä on kuitenkin koko talliporukan tiedossa, ja jokainen osaa kiertää Maijan takapuolen riittävän kaukaa. Kilpailuissa neitokainen saa luonnollisestikin kantaa suloista punaista rusettia hännässään. Kilpailutilanteissa tamma hieman stressaantuu, mikä näkyy lisääntyneenä energisyytenä. Maija on kuitenkin fiksu ja mukava käsitellä, joten noussut vireystaso on vain hyödyksi. Suoritukset ovatkin usein parempia kilpailupaikalla kuin kotona, oli lajina sitten esteet tai koulu. Lastaaminen on Maijalle arkipäivää, tottunut tamma ei tunnu siitä juurikaan välittävän.

Maija on estepainotteinen, ja tamma hyppääkin erinomaisen hyvin - puhtaalla tekniikalla sekä osaten itse katsoa ponnistuspaikkansa. Lohikäärmeneidon vauhti kasvaa kuitenkin innostuessa aivan liikaa, mutta avuksi on koettu hieman kovemman kuolaimen vaihtaminen esteitä hypätessä. Jos jarrut eivät siltikään tunnu löytyvän, niin apuun voidaan ottaa myös (mieluiten kiinteä) martingaali. Se on viimeistään auttanut hallitumman ratsastuksen tavoittelussa. Suuri etu esteradoilla on myös Maijan hieno kouluosaaminen. Maija on notkea ja taipuu erittäin hyvin, kokoamisaste on loistava. Tyttönen onkin koulutettu vaativa A-tasolle asti, ja on tallimme parhaita kouluhevosia - vaikka esteratsu varsinaisesti onkin. Maastossa Maija on jälleen todella reipas, mutta kuuntelee kyllä (yleensä) pidätteitä. Aloittelijat eivät kuitenkaan tammalla maastoile tai hyppää, kun taas kokeneemmat ratsastajat saavat vauhdista lähinnä viihdettä. Maija kun ei koskaan (tai no, eipäs manata) - Maija ei yleensä pukita tai hypi pystyyn. Näin rento ratsastaja voi vain nauttia vauhdin hurmasta, vaikka pidätteet eivät aina tepsisikään! Kyllä se neito jossakin vaiheessa himmailee ihan itsestään. Yleisesti ottaen Maija onkin varma ja osaava tamma, ja näillä meriiteillään musta kaunistus onkin ratsuna varsinainen opetusmestari ja todellinen löytö hevosporukkaamme.

     

Sukutaulu, selvitys ja jälkeläiset

isä: Laproigh, EVM
   hann, m, 167 cm
ii. Lasaretto II
   hann, mrn, 171 cm
iii. Landset
   hann, m, 169 cm
iie. Mimina
   hann, km, 162 cm
ie. Kassidy
   hann, rn, 168 cm
iei. Komett
   hann, rt, 169 cm
iee. Gigi
   hann, prn, 167 cm
emä: Isolde, EVM
   hann, mrn, 156 cm
ei. T-Rex
   hann, mrn, 172 cm
eii. Hamlet
   hann, trn, 168 cm
eie. Susette
   hann, prt, 165 cm
ee. Nasty
   hann, rn, 160 cm
eei. Kasper
   hann, rn, 166 cm
eee. Nomina
   hann, m, 168 cm


Maijan isä Laproigh on upea, musta esteori. Ori on juuri lopettanut kilpauransa ja siirtynyt pelkästään jalostuskäyttöön. Aiemmin Laproigh kilpaili kansainvälisen tason esteradoilla useasti sijoittuen. Rataesteiden lisäksi ori on aikanaan näyttänyt taitojaan myös maastoesteillä ja kenttäratsastuskilpailuissa. Saksassa Laproigh'lla on jo useita jälkeläisiä, ja Saksan lisäksi ori on saanut hiljattain astutusluvat myös Alankomaihin ja Belgiaan. Orilla on jo näyttöä jälkeläistensä laadusta: monet ovat menestyneet estekentillä (hypäten parhaimmillaan 160 cm kansainvälisiä luokkia), ja lisäksi kaksi Laproighin orijälkeläistä on hyväksytty kantakirjaan.

Maijan isänisä Lasaretto II oli komea, mustanruunikko ori. Lasaretto II tulee hienosta suvusta (e. Mimina on kantakirjattu I-palkinnolla Saksassa ja i. Landset palkittu mm. AB-palkinnolla) ja jo varsana oriissa nähtiin huomattavaa potentiaalia. Lasaretto II:lla onkin oikein hieno ja ihanteellinen rakenne, ja ori palkittiin I-palkinnolla jo 3-vuotiaana, jolloin se sai myös väliaikaisen astutusluvan. Maijan isä Laproigh onkin saanut alkunsa Lasaretto II:n ensimmäisellä astutuskaudella ja lukeutuu oriin ensimmäisiin varsoihin. Kilpakentillä ori ei ole kynsiään koskaan näyttänyt, pelkkä hieno suku ja rakenne ovat tehneet siitä menestyksekkään jalostusoriin useine jälkeläisineen.

Lasaretton isä, Maijan isänisänisä Landset oli hienorakenteinen, musta hannover. Ori oli näyttävä - leveä läsi ja korkeat sukat vain lisäsivät herran viehätysvoimaa. Landset on pojastaan poiketen todistanut myös suorituskykynsä. Ori kilpaili pitkään Saksan kansallisella tasolla, kunnes otettiin pelkkään jalostuskäyttöön. Luonteeltaan hieman tulinen Landset menestyikin jonkin verran, sillä on mm. yksi Saksan mestaruus esteratsastuksesta. Lisäksi ori on siittänyt niin hienoja jälkeläisiä, että se palkittiin aikanaan AB-palkinnolla.

Lasaretton emä, Maijan isänisänemä Mimina oli suloinen, erittäin hyväluonteinen tamma. Mimina oli kaunis kimo, jolla oli ratsuhevoselle täydellisen ihanteellinen rakenne. Mimina kiersi omistajansa kanssa jo varsana näyttelyitä, ja viisivuotiaana tamma kantakirjattiin I-palkinnolle. Kaunokainen ei kovinkaan paljoa kilpailuissa kierrellyt, ja totta puhuen sen hyppykyky olikin vain keskinkertainen. Liikkeet olivat kuitenkin kauniit, ja tamma vaikutti siitostammana sekä omistajansa lellittynä harrasteratsuna.

Maijan isänemä Kassidy oli kaunis, jo edesmennyt estetamma. Kassidy teki 13-vuotiaaksi asti kansainvälistä kilpauraa luotettavana estetammana ja siirtyi sen jälkeen puhtaasti jalostuskäyttöön. Saksalainen siittola osti Kassidyn, joka oli osoittanut kilpailunäytöillään arvokkuutensa. Tamman suku on vaatimaton ja hieman harvinaisempi, mutta rakenteeltaan Kassidy oli siro ja kaunis. Kantakirjassa se sai II-palkinnon. Maijan isä Laproigh on Kassidyn neljäs ja viimeinen varsa.

Kassidyn isä, Maijan isänemänisä Komett on englantilaista alkuperää. Komett oli nuoren ja intohimoisen ratsastajapojan ensihevonen, ja yhdessä ratsukko menestyikin. Komett oli melkoisen siro ja sen orileima oli heikko, mutta hyppykykyä siltä löytyi. Ori kilpaili 150 cm -tasolla asti, ja se oli radalla nopea ja ketterä. Komett eli koko elämänsä orina ja herra astuikin muutaman tamman, mutta sitä ei koskaan hyväksytty kantakirjaan. Kahteen kertaan oritesteissä kokeilemassa käynyt ori onkin siis harvinainen näky suvuissa - orilla kun on vaatimattomat kolme jälkeläistä. Niistäkin kolmesta yksi on risteytysponi!

Kassidyn emä, Maijan isänemänemä Gigi oli keskinkertaisen lahjakas, harrasteratsuna toiminut tamma. Gigi hyppäsi aluetason kilpailuissa 130 cm esteitä – oikeastaan lainkaan menestymättä. Tamma oli hieman haastava ratsastaa ja se muuttui kilpailupaikoilla entistäkin heikkohermoisemmaksi. Kotona se kyllä osasi hypätä ja hoitaminenkin onnistui huoletta. Varsoja Gigillä teetettiin kolme.

Maijan emä Isolde on pienikokoinen, kaunis mustanruunikko tamma. Toisin kuin Maijan estepainotteinen isänpuoleinen suku, emä Isolde onkin taitava koulutamma. Isolde on kilpaillut kouluratsastuksessa Intermediaire II-tasolla asti, menestyen kohtalaisesti. Isolden liikkeet ovat erityisen hyvät: lennokkaat, matkaavoittavat ja täydellisen helpot ja mukavat istua. Maija onkin perinyt emänsä liikkeet sekä voimakastahtoisen luonteen. Maija on Isolden ainoa varsa, missään varsinaisessa jalostuskäytössä tamma ei ole ollut.

Maijan emänisä T-Rex oli mustanruunikko, komea ori. Ori kilpaili pääasiallisesti kenttäratsastuksessa, mutta vanhoilla päivillään enenevässä määrin pelkässä kouluratsastuksessa. Ori oli varsinainen teräspappa ja kierteli kilpakenttiä 20-vuotiaaksi asti. T-Rex on kantakirjattu II-palkinnolla 10-vuotiaana, jolloin se vasta otettiin jalostuskäyttöön. Ori on astunut pääasiassa harrastetammoja ja ollut siitoskäytössä suhteellisen pienimuotoisesti.

T-Rexin isä, Maijan emänisänisä Hamlet oli tummanruunikko, raamikas kouluori. Hamlet kilpaili paljon ja laajasti - Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa. Orilla onkin jälkeläisiä vähän joka puolella! Komistuksen jalostuskäyttöä ei rajoitettu, joten varsoja on useita satoja (n. 600). Hamlet oli luonteeltaan rauhallinen ja mukava käsitellä, liikkeet olivat hienot ja rakennekin kohdallaan. Ei ihmekään, että tammanomistajat ovat tahtoneet Hamletista varsan!

T-Rexin emä, Maijan emänisänemä Susette oli kauniin punarautias kenttätamma. Tamma oli mukana myös Saksan maajoukkueessa muutamissa MM-kilpailuissa. Ruusukkeita se haali huomattavan määrän, jälkeläisiä saatiin aikaiseksi vain kaksi. Susettea ei nuorempana varsotettu, ja vanhempana se alkoikin olla vaikeaa. Tamma astutettiin kyllä useita kertoja kilpauran päättymisen jälkeen, mutta useimmiten ei tärpännyt. Onkin hienoa, että Maijalla on suvussaan Suseten kaltainen menestynyt "harvinaisuus".

Maijan emänemä Nasty oli siro, ruunikko tamma. Nasty toimi harrastehevosena kilpaillen vähän joka lajissa, painottuen kuitenkin kouluratsastukseen. Suloinen tamma oli luonteeltaan hieman arka ja ratsastettaessa haastava. Liikkeet olivat erinomaiset, ja hyppykapasiteettiakin olisi riittänyt enemmän kuin tammalla oli rohkeutta. Varsoja Nastylla on teetetty kolme ja yhdessä elämänvaiheessaan se toimi jopa ratsastuskoulun opetushevosena. Nastyn luonne ei kuitenkaan siihen täysin sopinut, joten se myytiin edelleen harrastekäyttöön.

Nastyn isä, Maijan emänemänisä Kasper oli monipuolinen ori. Kasperilla kilpailtiin pienimuotoisesti niin kouluratsastuksessa kuin esteradoillakin, menestys oli kohtalaista. Ori oli väritykseltään ruunikko, täysin ilman merkkejä. Herraa käytettiin jalostuksessa kahdeksan varsan verran ennen ruunausta. Kasperilla on suvussaan muutamia hannoverjalostuksen kannalta merkittäviä kantahevosia, ja suku olikin ratkaisevassa asemassa jalostuskäyttöä mietittäessä. Muussa tapauksessa melkoisen tavanomainen Kasper olisi varmaankin ruunattu jo aiemmin.

Nastyn emä, Maijan emänemänemä Nomina oli yksi erään saksalaisen siittolan tammoista. Sirohko ja kaunis musta Nomina varsoi eläessään yksitoista kertaa. Tamma astutettiin jos jonkinlaisilla oreilla - esimerkiksi astutus Kasperilla oli siittolan omistajan "hullu kokeilu". Kovin kummoista varsasta (Nastysta) ei tullut, mutta ainakin Maijasta on tullut hieno! Emälinjan vaikutus näkyy sitä paitsi hyvin Maijassa asti - Nomina oli nimittäin kuuluisa kiukuttelevasta, vaikeasta ja arvovaltaisesta luonteestaan.

     

Jälkeläiset (5) - mahdollisesti tarjolla jalostukseen yhden tai kahden varsan verran

       s. 02.10.2012 hann-t. Ce's Aelinya   ERJ-I i. Wotan Raw Om. Cee
       s. 15.02.2013 hann-t. Ce's Nectarine i. Norragon Om. Cannabia
       s. 05.07.2013 hann-t. Ce's Londonbirdie i. Londonrubin Om. Larissa
       s. 30.08.2013 hann-o. Ce's Apache i. Pick Up The Bones Om. Cee
       s. 15.11.2013 hann-t. Ce's Southmaya i. Southchief Om. Ellsa


COPYRIGHT:    Taustan © All Free Backgrounds, kaiken muun © Cee. Do not copy!

virtuaalihevonen | a sim-game horse