Najbolji mladi hemičari doputovali u Srbiju

Sre, 29/07/2015 - 23:58 -- MRS

BEOGRAD - Mladi srpski hemičari, koji su na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Azerbejdžanu osvojili četiri medalje, doputovali su u Beograd, ističući veliko zadovoljstvo zbog postignutih rezultata.

Zlatnu medalju osvojio je učenik Srednje škole Svilajnac Aleksa Milosavljević koji je rekao da se na olimpijadi takmičilo oko 300 mladih hemičara iz 75 zemalja sveta.

"Ova nagrada mi puno znači, jer još od sedmog razreda idem na takmičenja iz hemije", rekao je Milosavljević Tanjugu.

On je istakao da se za takmičenje pripremao sam, uz pomoć profesora u školi, a da mu je nateži bio praktičan deo.

"Najteži mi je bio praktični deo jer mi imamo jako malo iskustva u laboratoriji u odnosu na druge zemlje u kojima đaci praktično na svakom času hemije imaju rad sa laboratorijskom opremom, i profesorima koji imaju mnogo više iskustva nego naši srednjoškolski profesori", rekao je Milosavljević.

Srebrne medalje osvojili su Miloš Selaković iz Užičke gimnazije i Miloš Grubor iz Matematičke gimnazije u Beogradu, dok je gimnazijalac iz Leskovca Stefan Stojanović osvojio bronzanu medalju.

Odlazak srpskog tima na 47. Međunarodnu hemijsku olimpijadu u Bakuu, omogućen je zahvaljujućji podršci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Naftne industrije Srbije (NIS).

Ekipa Srbije je odabrana nakon niza takmičenja u organizcaiji Srpskog hemijskog društva, a završna faza nadmetanja bila je Srpska hemijska olimpijada, koja je treću godinu organizovana uz podršku kompanije NIS.(Tanjug)