Otvara se vojni bunker na Beogradskoj tvrđavi

Pon, 27/07/2015 - 12:20 -- MRS

BEOGRAD - Vojni bunker na Gornjem gradu Beogradske tvrđave uskoro će biti otvoren za posetioce i dostupan za svakodnevno razgledanje, najavljeno je danas iz tog javnog preduzeća.

Bunker je građen početkom 50-tih godina 20. veka, kada je izgrađeno više stotina topovskih, mitraljeskih i drugih bunkera.

O objektu koji je danas u nadležnosti JP "Beogradska tvrđava" za sada ne postoje podaci o njegovoj izgradnji, nameni i održavanju.

Na stepenicama koje vode u unutrašnjost objekta, uklesan je datum 10. ili 18. oktobar 1953. godine. Od kako je došlo do pada mogućnosti agresije sredinom pedesetih godina, objekat nikad nije stavljen u funkciju za koju je projektovan.

Osim upoznavanja sa unutrašnjošću objekta, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Negde između" autora naučnog savetnika Instituta za savremenemu istoriju Bojana Dimitrijevića.

Postavka je namenski rađena za taj prostor i prikazuje funkcionisanje i aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata i u periodu hladnog rata.

Posebnu atrakciju predstavljaće interaktivna instalacija, koja je sastavni deo izložbe i koja prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, kada je sam objekat i nastao.

Instalacija se sastoji od fotografija koje su, uz pomoć posebnog projektora, prikazane na karakterističnom zidu lučnog oblika i audio naracije koja se emituje sa skrivenih zvučnika.

Instalacija će biti postavljena u jednoj od bočnih prostorija bunkera, a ono što je čini atraktivnom jeste način njenog pokretanja i pregledanja fotografija: uz pomoć skrivenog senzora i posebnog dizajna i programiranja, posetioci će pokretom ruke koji oponaša listanje knjige aktivirati i prelistavati fotografije na zidu koji se nalazi pred njima.

Vojni bunker je šesti objekat koji se otvara na Beogradskoj tvrđavi, a posetiocima će biti dostupan za razgledanje svakog dana od 11 do 19 časova.

Cena ulaznice biće 100 dinara, a za povlašćene kategorije (studenti, đaci, penzineri) 50 dinara. (Tanjug)