Opereta "Vesela udovica“ u Ušću

Uto, 28/07/2015 - 12:45 -- MRS

BEOGRAD - U okviru programa "Metropoliten na bis" sutra uveče u bioskopu Sinepleks na Ušću biće prikazana opereta Franca Lehara "Vesela udovica".

Ta živahna opereta je početkom godine emitovana u direktnom prenosu iz Metropolitena na velikom platnu beogradskog Sinepleksa i dobila sjajne ocene publike, isto kao i u nizu drugih svetskih prestonica u kojima se održava ovakav pogram.

Sada se "na bis" prikazuje snimak te predstave sa izuzetnom umetnicom Rene Fleming u naslovnoj ulozi.

Priča o bogatoj udovici čiji novac njeni zemljaci nastoje da zadrže u zemlji, pronalazeći joj bogatog muža, temelji se na pozorišnoj komediji "L''attaće d''ambašade" francuskog pisca Henrija Meilhaca iz 1861. godine.

Nakon što je premijerno izvedena u Beču 1905. opereta je doživela veliki uspeh pa se često prikazuje širom sveta.

Brodvejska rediteljka i koreograf Suzan Stroman (dobitnica Toni nagrade za mjuzikle "Crazy for you", "Contact" i "The Producers") debitovala je u Metu u raskošnom izvođenju "Vesele udovice" na engleskom jeziku u novom prevodu Džeremija Samsa.

Pevaciča Rene Fleming na dugu listu od 22 uloge u okviru Metropolitenovog repertoara dodaje lik Hane, udovice pariskog milionera.

Endru Dejvis diriguje ansamblom u kojem su Nejtan Gan, u ulozi Haninog ljubavnika Danila, Alek Šrader kao mladi plemić Kamij de Rosijon, Tomas Alen kao intrigantni Baron Zeta i brodvejski soprano Keli O''Hara sa svojim debitantskim nastupom u Metu kao Baronova koketna supruga Valensijana.

Za kraj programa "Metropoliten na bis" zaljubljenike u operu očekuje 5. avgusta izvođenje Verdijeve "Aide". (Tanjug)