ŠTETA što se nešto ovakvo gasi! Ne mogu da opišem kakav je osećaj kad ste u inostranstvu duže vreme bez interneta i onda na kratkotalasnom radiju čujete vesti iz otadžbine, sa žaljenjem je prokomentarisao Andreja Kostić iz Hamburga najavljeno gašenje Međunarodnog radija Srbija (Radio Jugoslavija).

On je samo jedan od mnogih članova naše dijaspore, koji su potpisali peticiju "Srbiji treba međunarodni radio" koju je pokrenula srpska dijaspora u Švajcarskoj, protiv ukidanja našeg jedinog glasila za informisanje svetske javnosti i srpskog rasejanja. Takva podrška stiže i iz Amerike, Velike Britanije, Rusije, Nemačke, Španije, Alžira, Turske, Grčke, Indije, Gvineje, Danske, Bugarske...

Reagovala je internacionalna grupa "Ljubitelja kratkotalasnog emitovanja" i svih 4.182 člana zalažu se za opstanak srpskog radija, čiji se program na 12 jezika već 80 godina čuje na svim kontinentima.

PODACI SAKRIVENI OD PREMIJERA Novinari MRS sada polažu sve nade u premijera Vučića koji je najavio da će razgovarati s ministrom kulture Tasovcem o pitanju opstanka ove radio stanice. Međutim, ni on nije bio obavešten o skraćenju roka finansiranja do 31. jula. - Ne znam, nisam za to znao, mislio sam da je svima produženo četiri meseca, ali ću se dodatno pozabaviti time. Zahvaljujem se na informaciji. Ja se izvinjavam, ali ne mogu da znam sve što se dešava u našoj državi - odgovorio je premijer na konferciji za novinare na pitanje zašto je MRS izuzetak među medijima.

- Tišina je uvek greška. Očuvajte globalno radio emitovanje Srbije - poručio je Tim Luis iz Ist Hemptona u SAD.

Iz Kurska u Rusiji slično upozorenje poslao je Konstantin Asejev:

- Gašenje Međunarodnog radija Srbija je greška. Posle će biti prekasno da se obnovi. Uništiti je lako, a stvoriti je teško.

Za opstanak srpskog radija svoj glas je dao i univerzitetski profesor Filip Hiskok iz Sent Džona u Kanadi:

- Ja sam kanadski slušalac Radio Srbije. Troškovi održavanja radio stanice u etru su mali u odnosu na kratkoročne, a posebno dugoročne koristi od tog servisa. Auditorijum koji sluša kratkotalasni program je obrazovan i uticajan u državama u kojima živi. Nadam se da će Radio Srbiji - Radio Jugoslaviji biti ne samo dopušteno da nastavi da radi, već da će dobiti i veću pokrivenost u etru.

Den Goldfarb iz Brentvuda u Velikoj Britaniji šalje poruku podrške:

- Ja sam redovni slušalac i volim vašu zemlju. Srbi koje sam upoznao su inspirativni ljudi. Vama treba glas da kažete svetu koliko je dobra vaša zemlja. Radio Srbija radi taj posao briljantno!

PODRŠKA POZNATIH Protiv gašenja Međunarodnog radija Srbija glas su podigle mnoge javne ličnosti Srbije - intelektualaci, sportisti, umetnici, novinari, poslanici... Među njima su olimpijska šampionka Milica Mandić, reditelj Srđan Dragojević, analitičari Đorđe Vukadinović, Aleksandar Fatić, Jovo Bakić, književnici Gojko Božović, Nikola Bugarčić, muzičari Srđan Gojković Gile iz "Električnog orgazma", Zoran Kostić Cane iz "Partibrejkersa", članovi bendova "Goblini" i "Ajsbrn", brojni glumci, slikari, novinari...

Njemu se pridružio i Pablo Lopez iz Gvadalahare:

- Ne zatvarajte Radio Srbiju koji je glas Srbije u svetu. Najbolje želje iz Meksika!

Rusi Anatolij Klepov iz Moskve, i Sergej iz Podolska imaju istu poruku kao Anatolij Degtijar iz Harkova u Ukrajini:

"Održite Radio Srbiju!" Iz Langenhagena u Nemačkoj J. Šumaher piše:

- Molimo vas da ne dozvolite da umre Međunarodni radio Srbija i njegov program na nemačkom.

Nastavite da emitujete, napisao je Milton Prajdmor iz Leksingtona u SAD:

"U dobu internet napada Radio će jedini preneti poruku".

Svern Kuper iz Liverpula apeluje:

- Molim vas održite živim srpski glas u svetu!

Iz Abotsforda u Kanadi podršku je poslao Kanvar Sandu: "Radio Srbija, najstarija kratkotalasna stanica, treba da opstane."