Home

Welkom

Welkom op de website van de Stichting Sobibor. De Stichting Sobibor werd in 1999 opgericht door Jules Schelvis, de enige overlevende van het 14e transport naar het vernietigingskamp Sobibor.

In Sobibor werden van april 1942 tot en met oktober 1943 minstens 170.000 Joden door vergassing om het leven gebracht. Vanuit het Nederlandse kamp Westerbork werden 34.313 Joden, verdeeld over 19 transporten, naar het in Polen gelegen Sobibor gestuurd. Van hen keerden na de oorlog slechts 18 personen terug.

Na de succesvolle opstand werd het vernietigingskamp in oktober 1943 gesloten. Door de Nazi’s werd alles in het werk gesteld om de sporen van het kamp uit te wissen.

Het doel van de Stichting Sobibor is ervoor te ijveren dat de herinnering aan dit vernietigingskamp blijft voortbestaan. Ons motto luidt dan ook ‘herinneren door informatie en educatie’. Dit uit zich op velerlei manieren. Zo staan we ieder jaar stil bij de unieke opstand van 14 oktober 1943, organiseren we reizen naar Polen, hebben we de Rachel Borzykowskipenning in het leven geroepen, herdenken we jaarlijks in Vught de Kindertransporten en ontwikkelen we divers educatief materiaal. Zie onze agenda voor een overzicht van al onze activiteiten.

Het werk van de Stichting Sobibor wordt uitgevoerd door vrijwilligers en is alleen mogelijk met behulp van giften. Uw donatie is daarom van harte welkom