Herdenken

2014

15 april Huis van de vrijheid in de burgerzaal van het stadhuis.

Kom luisteren naar de verhalen van mensen die in hun vrijheid werden en worden beperkt. Met René Peeters, Mostapha El Madkouri, Klaas Wilting. Culturele bijdrage door Ongeremd, muziek El Mishito en Ben Harpenau. Grafitti kunstenaar Dolf Strijbosch. Er komen 5 sprekers aan het woord die allemaal een eigen ervaring delen. Aan bod komt de droom van een vrij Nederland na de 2e Wereldoorlog, Homohaat, waarom ontvluchten mensen hun land anno 2014, wat ligt er ten grondslag aan de brandhaarden in de wereld terwijl wij zo waakzaam zijn? en ervaringen van een veteraan.

 Wat betekent het om je vrijheid kwijt te raken? Gevangen zitten zonder dat je een strafbaar feit hebt gepleegd. ‘Gewoon’ omdat je uit een andere cultuur komt, in een andere God gelooft of een huidskleur hebt die anderen niet aanstaat. Dit g…ebeurt in oorlogen, zomaar op straat, het gebeurt overal ter wereld en het gebeurt steeds weer. Sinds de Tweede Wereldoorlog zeggen we dat we waakzaam moeten zijn, niet mogen vergeten, het mag nooit meer gebeuren! Maar wat zien we sinds de Tweede Wereldoorlog in de wereld? Denk aan Bosnië, Afghanistan, Irak, de Golfoorlog, zelfs nu weer in Oekraïne. We zijn waakzaam en toch begint het steeds opnieuw. Iedere keer anders, er wordt met andere wapens gevochten of mensen worden opzettelijk ziek gemaakt en altijd om dezelfde redenen. Haat, discriminatie, jaloezie, afgunst, landjepik.
Kom op 15 april naar het Huis van de Vrijheid en luister naar de verhalen van mensen die het zelf hebben meegemaakt en we praten met elkaar over mogelijke oplossingen. Heeft u misschien een verhaal wat als voorbeeld kan dienen? Via www.4en5meialmere.nl kunt u contact met het Comité 4/5 mei Almere opnemen.

Het Huis van de Vrijheid: op 15 april in de Burgerzaal van het Stadhuis. Aanvang: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur

***

Het jaarthema 2014 is weer “Vrijheid geef je door”. In Nederland herhalen we dit thema om het kracht bij te zetten.

Wie uitgesloten wordt, is niet vrij

Vrijheid is meer dan bewegingsvrijheid. Wie opgesloten wordt, verliest zijn vrijheid; daarom zijn we solidair met mensen die door een repressief regime zonder reden worden opgesloten. Ook als mensen worden uitgesloten, tast dit hun vrijheid aan. Als je wordt uitgesloten omdat je “anders” bent, schendt dat de vrijheid om jezelf te zijn, met jouw eigenschappen en overtuigingen.

Jezelf kunnen zijn: dat is vrijheid. Ongemerkt kan die vrijheid onder druk worden gezet. Vaak wordt van mensen geëist dat ze zich aanpassen aan een meerderheid. Als ze zich niet aanpassen, worden ze uitgesloten. Ze komen niet aan werk, mogen niet laten zien wie ze zijn, wat ze geloven of voor anderen voelen. De vrije samenleving gaat aan hen voorbij.

***

Op 4 mei na de Dodenherdenking in Almere, treedt het wereldkoor El Mishito op samen met Ben Harpenau (www.ikbendieikben.nl).

___________________________________________________________________________________________________________________

2013

Ontvangst in kerkgebouw de Goede Rede : 18.30 uur

Vertrek stille tocht vanaf het kerkgebouw : 19.05 uur

Muziek : Nick Teunissen en Alwin Kluit met het lied ‘de Koffer’, Sint Hubertus en the Multiple Voices

Toespraak : burgemeester Annemarie Jorritsma

Gedichten : Robin en Marja Overhaart en Aeladdine Touhami

Avondprogramma na de plechtigheid : de film ‘het Dagboek van Anne Frank’ in de Roestbak

VRIJHEID SPREEK JE AF!

Het jaarthema. Daar kun je hier alles over lezen

**

Tentoonstelling “Anne Frank – Een geschiedenis voor vandaag”

Op 3 april a.s. om 17.00 wordt de tentoonstelling feestelijk geopend door wethouder René Peeters. U bent hiervoor van harte uitgenodigd in de Burgerzaal van het Gemeentehuis Almere.

De tentoonstelling is te bezichtigen in de Burgerzaal van het Stadhuis van 4 april tot 26 april. Het is een educatieve en interactieve tentoonstelling die is mogelijk gemaakt door de Anne Frank Stichting. http://www.annefrank.org

***

Na de Dodenherdnking op 4 mei wordt in de Roestbak in Almere Haven de film “Het dagboek van Anne Frank” gedraaid.

***

Amnesty International: De weg voor de mensenrechten.

Het Comité 4/5 mei Almere heeft een bordje geadopteerd dat wordt geplaatst aan de Weg voor de Mensenrechten. De tekst van het bordje luidt:

Artikel 3: Je hebt recht op leven, op vrijheid en op veiligheid

___________________________________________________________________________________________________________________________

1977: De eerste herdenking in de nieuwe stad Almere
 
Op 4 mei 1977 vond de eerste herdenking plaats in Almere. Het weer was zoals het hoort op 4 mei: niet te koud en met een vleugje wind dat de lente aandraagt en gevoel van hoop geeft. Zo moeten de mensen het op 4 mei 1946 hebben ervaren. Hoop dat het na de verschrikkingen van de oorlog beter zou worden en dat de offers van hen die stierven niet vergeefs zouden zijn.

Ongeveer 300 personen woonden deze eerste plechtigheid bij. Dat waren toen bijna alle inwoners van Almere.

Bekende Almeerders vormden een groepje dat eigenlijk de voorloper is van het Comité 4/5 mei. Finnie Deijs, Frits Huis, Willem Duif en Sietske van Oogen organiseerden de herdenkingen. Zij waren van mening dat de herdenkingen sober moesten zijn en hadden maar één wens: een monument. Dit werd een steen met opschrift die werd geplaatst op de Markt in Almere haven. Twintig stappen van de schoenmaker en tien stappen van bakker Van Duin.

In 1995 is de steen vervangen door het huidige monument: de tafel met de dolfijn. Kunstenaar Marcel Smink ontwierp het monument. Door de karakteristieken van de dolfijn en het opschrift symboliseert het de hoop. De dagen van 40>45 staan in goud op de randen van de tafel en markeren de persoonlijke droefenis en herdenking van hen die ons na stonden. De steen is later geplaatst bij de toegang van het ‘Bos der onverzettelijken’ als startpunt en tevens eindpunt van de Weg 1940-1945. Zo is de cirkel gesloten en de boodschap die met het opschrift tot ons komt, verankerd:

Voor hen die vielen in de strijd tegen de Duitse bezetting, 1940-1945″

Bron: Jan van Wierst

Naar archief herdenken: 2010 2011 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *