Annonsera på Avpixlat

Förre kulturministern läser Avpixlat – orolig över den höga invandringen

Foto: Frankie Fouganthin.

Foto: Frankie Fouganthin.

NYA AVPIXLATLÄSARE Lena Adelsohn Liljeroth – kulturminister i den förra borgerliga alliansregeringen och gift med Ulf Adelsohn, partiledare för Moderaterna på 80-talet – läser Avpixlat. Det berättar hon i en öppenhjärtig intervju med Dagens Nyheter. Paret Adelsohn Liljeroth tillstår också att de båda är djupt oroade över invandringens omfattning. Det är också alltfler på välbeställda Östermalm i Stockholm där paret bor. Sverigedemokraterna ökar kraftigt i stadsdelen.

Jag går in lite då och då på Avpixlat“, berättar Lena Adelsohn Liljeroth för DN:s reporter. “För det är intressant att veta hur de skriver när det varit något våldsdåd. Vad jag märker nu är en rädsla som inte funnits tidigare. Framförallt hos mina kvinnliga bekanta. För obalansen. Många är väldigt oroliga och det handlar om den stora gruppen ensamkommande män.

Maken Ulf Adelsohn fyller i: “När du plötsligt har hundratusentals unga testosteronstinna herrar med relativt annorlunda kvinnosyn sedan barnsben. Vad händer med relationerna här i Sverige? Den frågan är även jag mer orolig för än någon annan.

Paret berättar också om den frostiga relationen till förre moderate partiledaren Fredrik Reinfeldt som reds av ett brinnande hat mot Sverigedemokraterna och mot dem inom det egna partiet som inte var odelat positiva till massinvandringsuppgörelsen med Miljöpartiet:

“Fredrik hade ju minst sagt beröringsskräck”, avslöjar Lena Adelsohn Liljeroth. Ulf Adelsohn lägger till: ”Inte bara beröringsskräck med dem. Med mig också!”

Lena Adelsohn Liljeroth bekräftar: “Det var verkligen så. Det var knappt att man tilläts hälsa i korridorerna. Man måste ju ändå uppträda någorlunda anständigt i riksdagen. Men det var otrolig oro och aggressivitet.

Paret Adelsohn Liljeroth vittnar om att många i deras umgänge på Östermalm redan kommit ut som Sverigedemokrater: “Det har man hört efteråt”, säger Lena Adelsohn Liljeroth. “Folk man känner bekänner att de röstade på SD redan 2006 eller 2010. Vanliga normala människor.”

Ulf Adelsohn reagerar på uttrycket ‘vanliga människor‘. Varför skulle inte Sverigedemokrater vara vanliga människor? “Inte personer som skulle gå med i något vit-makt-tåg“, fortsätter Lena Adelsohn Liljeroth. “Men de fick den stämpeln. Och sa därför aldrig något.

Många har en enda fråga de tycker är viktig“, förklarar Ulf Adelsohn. “‘Nu är det fan-i-mig nog med invandringen!’ dundrar man. Då röstar man med det partiet. Även om de själva vill gå med i Nato och ogärna ha högre marginalskatter. De är inte tillnärmelsevis fascister. Den tyske finansministern sa det väldigt klokt: Vi kan ha en stor invandring så länge det accepteras av folket. Om de centrala partierna inte tar ställning i relation till folkviljan växer sympatierna för andra partier ute i stugorna.

DN-reportrarna undrar, låtsat okunniga, vad det är som paret Adelsohn Liljeroth är rädda för – en formulering som också innehåller den förminskande attityden mot människor som röstar på SD att de gör det av rädsla och okunnighet, inte av politisk övertygelse på samma sätt som andra partiers väljare.

Det kan du ju nästan gissa dig till“, svarar Ulf Adelsohn, som genomskådar DN-reporterns spelade dumhet. “Det kan du väl föreställa dig själv“, tillägger Lena Adelsohn Liljeroth, som även hon irriterar sig på att DN:s reporter spelar dum.

“Det behöver inte bara handla om Köln… eller det som hände på konserterna i Stockholm”, fortsätter Lena Adelsohn Liljeroth. “I många av de kulturer som de ensamkommande unga männen kommer ifrån är en kvinna som går på stan ensam synonymt med en flicka som är tillgänglig för vad som helst. Vi har ju kämpat rätt länge i det här landet för att män och kvinnor ska ha någorlunda lika rättigheter. Det här blir ju ett bakslag. Det blir en begränsning av friheten.

“Det som gör människorna mer oroliga är att man vet att pressen medvetet förtiger vad som sker”, förklarar Ulf Adelsohn. Lena Adelsohn Liljeroth menar dock att man den allra senaste tiden har börjat skönja en liten förändring, att media inte längre förtiger fullt lika mycket obekväma fakta om invandringen och dess konsekvenser. Ulf Adelsohn håller dock inte med hustrun. Han tycker inte att han har märkt någon sådan kvalitetshöjning i mainstream-media.

Däremot tycker båda makarna att människor de möter på stan har förändrats i sin attityd till Sverigedemokraterna och till att vara kritisk till invandringspolitiken. Det finns en mycket större acceptans för SD idag och större öppenhet när det gäller att kritisera den förda massinvandringspolitiken.

Båda makarna svarar också tveklöst ja på frågan från DN:s reporter om huruvida media förtiger fakta om invandringen: “Det vet vi ju“, slår Ulf Adelsohn fast. “Det har man kunnat veta av olika kontakter med politiker och polis. Så är det ju. När pressen medvetet förtiger uppstår en väldigt, väldigt obehaglig stämning i folkdjupet. Och det är ju förvånande att medierna inte har förstått det.

Ja, då blir det ju andra kanaler“, förtydligar Lena Adelsohn Liljeroth. “Det blir ju Avpixlat och sådär“, exemplifierar hon och erkänner att det är en sajt som hon själv ofta besöker när hon misstänker att mainstream-media utelämnat fakta om något grovt brott, exempelvis gärningspersonens härkomst.

Inte varje vecka… men händer det något går jag in då och då“, erkänner Lena Adelsohn Liljeroth. “Avpixlat har uppenbarligen kanaler in i poliskåren“, spekulerar hon.

Lena Adelsohn Liljeroth anser också att nyhets- och opinionskanaler som Avpixlat är resultatet av att andra medier inte har gjort sitt jobb och ser inget konstigt med att de finns: “Jag menar, vi har ju en pressfrihet i Sverige. Och jag tror kanske det har blivit större och fått större tyngd än om medierna hade varit lite mer nyanserade i det här och skrivit om det som också faktiskt händer.

Återigen spelar DN-reportrarna sedan dummare än de är när de frågar makarna Adelsohn Liljeroth varför medierna skulle mörklägga. Ulf Adelsohn svarar ändå tålmodigt: “Därför att 70 procent av journalisterna har den uppfattningen”. Lena Adelsohn Liljeroth lägger till: “De är vänster eller miljöpartister. De är ju inte sverigedemokrater om man säger så.

Vi snuddar vid en fråga här“, utvecklar Ulf Adelsohn. “Om man extraherar det här lite grann är det så att medias förtigande har underlättat och ökat de sociala mediernas betydelse. Har man då en känsla av att det som står i de etablerade medierna inte riktigt stämmer så får det en väldig betydelse vad som står i de sociala kanalerna. Jag har nu inte läst Avpixlat men det är väl inte så jävla objektivt, det heller.

I texten citeras även medieforskaren Jesper Strömbäck som tycker det är ett demokratiproblem att medborgarna söker fakta på Avpixlat som man inte får från Public Service nyhetsprogram. Ivrigt förnekar han att etablerad media skulle vinkla sin nyhetsrapportering vänsterliberalt, ljuga eller förtiga obekväma fakta kring massinvandringen. Den aktuella artikeln är dock i sig ett väl så gott kvitto på att Strömbäck har fel.

DN-reportrarna Björn Af Kleen och Anette Nantell påstår till exempel att Avpixlat är en “hatsajt” och att den “delvis finansieras av SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth“. Inget av detta är sant, vilket artikelförfattarna mycket väl känner till. I texten påstår man dessutom medvetet felaktigt att Avpixlat skulle ha publicerat en video där kvinna utsätts för sexuella övergrepp.

Längre ned i den långa artikeln intervjuas också några inbitna och oförbätterliga verklighetsförnekare bosatta på fina Östermalm, bland annat Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg och den numera blott salongsradikale och stenrike författaren och journalisten Jan Guillou. Här finns också en intervju med företrädare för SD Norrmalm-Östermalm-Gamla stan som bland annat berättar att de varit på föredrag med en polis som berättat att i princip alla åldringsbrott begås av romska ligor – en uppgift som förtegs i Veckans Brott i SVT som i sitt senaste avsnitt tog upp denna ökande typ av brottslighet.

Jenny Svensson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat

Insamlingstips

Hjälp människor som tigger
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Martina Aronsson
Joakim Mårtensson
Jan Sjunnesson
Rolf Malm
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson