Geplaatst op 22 oktober 2013 door: Adri van Beelen | 0 reacties |

Minister Blok wil advies Gezondheidsraad over gevaar isolatiemateriaal

Minister Blok wil advies Gezondheidsraad over gevaar isolatiemateriaal

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst wil dat de Gezondheidsraad de gezondheidsrisico’s van isolatiematerialen gaat onderzoeken. Hij heeft dit aangekondigd na een reportage van het onderzoeksjournalistieke platform 'Altijd Wat Monitor' van de NCRV en een brandbrief van gezondheidsexperts. Blok heeft dit toegezegd in een gesprek met een aantal deskundigen, onder wie longarts en hoogleraar Marjolein Drent.

Tijdens het congres van de European Respiratory Society (ERS), begin september in Barcelona wezen wetenschappers ook op het gevaar van polyurethaan (PUR), dat veel als isolatiemateriaal in de bouw wordt gebruikt. Professor Benoit Nemery uit Leuven, een expert op het gebied van beroeps- en omgevingsgerelateerde aandoeningen, besprak een casus van een man die vanwege ernstige longafwijkingen moest worden opgenomen op de IC en uiteindelijk zelfs op de transplantatielijst werd geplaatst. De patiënt had uitgebreide diffuse longaandoeningen met een sterk verlaagde diffusiecapaciteit. Bij een speurtocht naar de mogelijke oorzaak bleek dat de man 3 weken voor een uitzendbureau had gewerkt met het aanbrengen van PUR.

Huizenisolatie

Tijdens deze presentatie werd ook naar Nederland verwezen, waar de PUR-kwestie volop in het nieuws staat. Zo werd de publicatie in Medisch Contact van internist Louis Verschoor en chemicus Atie Verschoor chemicus besproken. Daarin worden 11 bewoners van huizen besproken die gezondheidsproblemen ontwikkelden nadat hun huizen geïsoleerd waren met PUR.

Minister Blok wil behalve een onderzoek door de Gezondheidsraad ook praten met de isolatiebranche over de mogelijke gezondheidsrisico’s en de voorlichting daarover. Longartsen, toxicologen, dermatologen en oogheelkundigen vinden het positief dat de minister nu werk maakt van onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van isolatiemateriaal als glas- en steenwol en PUR. Marjolein Drent: “Ik ben blij dat er nu goed onderzoek wordt gedaan naar de werkelijke gezondheidseffecten.” De Gezondheidsraad adviseerde in 1995 voor het laatst over onder meer de gezondheidsrisico’s glas- en steenwol.

Directe aanleiding voor de ongerustheid van de gezondheidsexperts is het Energieakkoord  (februari 2013) waarbij meer dan ooit wordt ingezet op het belang van isoleren. De experts vrezen dat er alleen naar de positieve kanten van isoleren wordt gekeken en niet naar de gezondheidsrisico’s.


Reacties (0)
(Advertentie)