tiistai 22. maaliskuuta 2016

Nollaamisen ja uuden alun voi oppia


Ole joustava - opi, miten nouset uudelleen ylös

Tämä seitsemäs kohta on minusta erilainen kuin kaikki muut onnellisuuteen vaikuttavat tekijät (YK:n kv Onnellisuuspäivänä julkaistu tutkimustulos). Tämä voi olla myös yksi kaikkein tärkeimmistä. Se, miten noustaan kuopasta. Ainakin minusta tuntuu, että joillain ihmisillä on ihan mielettömän positiivinen suhtautuminen elämään ja kyky nauttia pienistäkin asioista ja sitten kun heidän historiaansa tutustuu, sieltä löytyykin tosi rankkoja kokemuksia. Juuri silloin taitaa olla tästä kyse.

Samoin menestyksekkäimmät tyypit työelämässä ovat kokeneet usein tosi isoja kolhuja tai huipulla pitkän uran tekevät urheilijat vaikeita kausia. Heillä on poikkeuksellinen kyky katsoa eteenpäin, jättää taakse ne ongelmat, joihin ei voi vaikuttaa ja aloittaa alusta puhtaalta pöydältä. Tämä kyvyn on todettu olevan osaksi periytyvää, mutta onneksi myös harjoiteltavissa ja opittavissa.

Me kaikki koemme välillä stressiä, menetyksiä ja erilaisia kriisejä. Näihin tilanteisiin suhtautumisella on suuri merkitys hyvinvointiimme. Emme voi aina valita, mitä meille tapahtuu, mutta voimme valita suhtautumisemme tapahtumaan. Käytännössä rakentava suhtautuminen ja kriisistä nouseminen ei ole helppoa, mutta yksi onnellisuustutkimuksen merkittävimpiä löydöksiä on, että joustavuutta ja selviytymiskeinoja voi tosiaan harhoitella ja niissä voi kehittyä.Tämä on minusta erityisen kiinnostava ja tärkeä kohta. Meillä juniorit ovat aina harrastaneet joukkueurheilua ja jossain tilaisuudessa muistan kuulleeni viisaat sanat, että voittamisen ja varman pelaamisen tekee mahdolliseksi vasta häviämään oppimisen taito. Toisinpäin ajateltuna, häviämisen pelko estää usein voittamisen ja sama kaava toteutuu usein muussakin elämässä. Häviämiset kuuluvat osaksi peliä ja menetykset osaksi elämää. Niistä voi oppia nousemaan ja etenemään kohti parempaa jatkoa.

Toisaalta olen huomannut itse kriisitilanteissa joskus kaikkein pahimpina hetkinä toimivani täysin irrationaalisesti ja vaistonvaraisesti ja alkanut tehdä jotain aivan päätöntä, tilanteeseen mitenkään liittymätöntä, ja hauskaakin, mikä on saanut minut itsenikin epäilemään omaa mielen tasapainoani, mutta joka todennäköisesti onkin vain ollut luonnollinen selviytymiskeino. Tai olen joskus huomannut katkaisseeni intohimoisen riitatilanteen alkamalla nauramaan ja saanut samalla laukaistua turhan tilanteen. Olen oppinut, etten halua milloinkaan jäädä vatvomaan masentavaa asiaa, vaan pyrin siitä erilaisin keinoin pois ja tämän tutkimuksen perusteella näin on ihan hyvä toimiakin. Masennus ei koskaan vähene siihen vajoamalla, päinvastoin. Ilon ja uuden alun löytäminen ei ole tilanteen vähättelemistä, vaan stressin korvaamista joustavammalla asenteella. Elämä on jatkuvaa liikettä ja jokainen aamu tarjoaa uuden mahdollisuuden. "Everything can be taken from a man but one thing: the last of the human freedoms: to choose ones attitude in any given set of circumstances."
- Victor Frankl

Tutkimustuloksen vinkit: Kysy apua pulmaasi jo tänään. Uskoudu ystävälle tai kollegalle, puhu asiantuntijalle, pyydä naapurilta apua. Kun jokin asia vaivaa sinua, teekin jotain, josta todella nautit. Muuta mielialaasi ja tuo uusi perspektiivi ongelmaan.Tietoisempana ja uteliaampana onnellisemmaksi

Lisää onnellisuustutkimuksen tuloksia tuottoisamman terveemmän ja onnellisemman yhteiskunnan luomiseksi. 

Ole tietoisempi - kiinnitä enemän huomiota tähän hetkeen

Live life mindfully. Ajatteletko välillä, että elämällä täytyy olla enemmänkin tarjottavaa? Sillä on - ja se on tarjolla aivan nenämme edessä. Meidän täytyy vain pysähtyä, nostaa silmät kännykästä ja huomata! Läsnäolon ja tämän hetken täysillä elämisen ja huomioimisen oppiminen tekee ihmeitä hyvinvoinnillemme, olemme sitten töissä tai kadulla kävelyllä, syömässä tai ystävien kanssa.

Se auttaa meidät pysymään oikealla taajuudella tunteidemme kanssa ja estää meitä huolehtimalla tapahtuneista tai stressaamalla tulevia asioita, jolloin saamme enemmän irti jokaisesta päivästä ja hetkestä. Elämän loisto syntyy tässä hetkessä:

"Learning how to be still, to really be still, and let life happen - that stillness becomes a radiance."
- Morgan Freeman

Anna mielellesi hieman omaa aikaa. Pysähdy joka päivä viideksi minuutiksi, hengitä ja vain viivy siinä hetkessä. Huomaa ja arvosta pieniä ja suuria asioita ympärilläsi joka päivä; puita, lintujen laulua, ruoan tuoksua, naurun remahduksia.Kokeile ja opi uusia asioita 

Opi hukkaamaan itsesi asioihin, joihin rakastut. Oppiminen vaikuttaa voimakkaasti hyvinvointimme lisäämiseen. Uudet asiat ja ideat auttavat meitä pysymään uteliaina ja mukana menossa. Oppiminen antaa meille myös hyödyllisiä suorittamisen tunteita ja kehittää itsetuntoamme, keskittymiskykyämme ja henkistä kestävyyttämme.

Voimme oppia monin tavoin uusia juttuja elämässämme, emme pelkästään virallisilla suorituksilla. Voimme myös jakaa taitoja ystävien kanssa,  opetella laulamaan tai soittamaan uuden laulun, urheilemaan tai tanssimaan, neulomaan jne.

"As long as you live, keep learning how to live."
- Seneca

Kokeile tänään jotain ensimmäistä kertaa. Tee itse sushia, valitse uusi reitti, lue eri uutiset tai käy paikallisessa nähtävyydessä, jota et tunne.

Suunta - pidä tavoitteita, joihin tähtäät

On tärkeää onnellisuudellemme, että tulevaisuus tuntuu hyvältä. Tarvitsemme motivoituaksemme tavoitteita, jotka ovat kiinnostvia ja tarpeeksi haastavia, mutta myös saavutettavissa. Merkitykselliset ja realistset tavoitteet antavat elämällemme suunnan ja niiden tavoittaminen tuo meile tyydytystä ja iloa.

"A wise person know which goals are ultimately fulfilling and which offer only the illusion of fulfillment."
- Robert Emmons

Tärkeintä on aloitus. Mieti kiinnostava tavoite ja ota ensimmäinen askel. Soita puhelu, täytä hakemus ja kerro siitä muille. Jaa unelmasi. Kerro kolmelle ihmiselle omasta tärkeästä inspiraatiostasi ja kuuntele  heidän omansa.

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Liikunta tekee meidät onnellisemmiksikin

Liiku - huolehdi kunnostasi

Body - mind - connection. Fyysinen aktiivisuus tekee meidät sekä fyysisesti terveemmiksi että onnellisemmiksi. 

Liikunta nostaa nopeasti mielialaamme ja voi torjua tehokkaasti masennusta. Olen sitä mieltä, että jokainen löytää oman onnellisuutta ja terveyttä edistävän liikuntalajinsa. Jollekulle se on juoksu, salibandy tai paini, minulle sitä on jooga, uinti ja luonnossa liikkuminen. Joskus innostun juoksusta kuukausiksi tai vuosiksi ja sitten se taas (yleensä talvella) jää. Juuri mikään ei kuitenkaan ole parempaa terapiaa mielelle kuin pitkä lenkki. 

Fyysistä kuntoa ja onnellisuutta lisäävät liikunnan lisäksi riittävä uni, ulkoilu ja terveellinen ravinto.

Nyky-yhteiskunnassa voisimme hyvin itseltämme? Kuinka kauan aikaa vietämme screenien edessä joka päivä? Entä kuinka kauan liikumme joka päivä? Tai kumpi lisää hyvänolon tunnettamme enemmän? 

Iso plussa on se, että suomalaisten lasten ja nuorten liikunta on lisääntynyt viime vuosina ja suomalaiset johtavat Euroopan kouluikäisten päivittäistä liikunta-aikaa. "Try to limit your working and sleeping to just 23 hours a day."
- Dr Mike Evans

Action of Happiness -organisaation listaamat käytännön keinot (liittyen YK:n kansainväliseen Onnellsuuden päivään): Ole tänään aktiivisempi. Kävele kauppaan, kävele rappuset. Sulje telkkari ja lähde lenkille. Syö terveellisemmin, juo enemmän vettä, nuku pois univelat. Huomioi, mitkä terveysteot saavat sinut paremmalle tuulelle ja tee enemmän niitä.Kuvissa tytär Thaimaan Krabillla hikisen rantajoogamme jälkeen, jolloin olo tosiaankin oli autuaan onnellinen ; ).

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Yhteisöllisyys lisää onnellisuutta
YK:n International Day of Happiness - päivän kunniaksi postaan vielä toisen kirjoituksen samasta aiheesta. Tässä tutkimustulosten toiseksi merkityksellisin asia onnellisuuden kehittämiselle:

Yhdessä olo ja yhteisöllisyys 

Suhteemme muihin ihmisiin ovat kaikkein oleellisin tekijä omalle onnellisuudellemme. Ihmiset, joilla on vahvoja ihmissuhteita, ovat onnellisempia, terveempiä ja elävät vanhemmiksi. Läheiset suhteet perheeseen ja ystäviin antavat elämäämme rakkautta, tarkoituksen ja edistävät omanarvontunnettamme. 

Laajemmat sosiaaliset verkostot lisäävät tarkoituksenmukaisuutta ja merkityksellisyyttä elämäämme. On siis ensiarvoisen tärkeää, että huolehdimme aktiivisesti ihmissuhteistamme ja olemme avoimia tutustumaan uusiin ihmisiin.

Tämä on minusta erityisen tärkeää kotikaupungissani Helsingissä, jossa yli puolet ihmisistä asuu yksin, eikä moni edes tunne naapureitaan. Saattaa mennä kokonainen päivä, ja paljon pidempikin aika, ettei ihminen kertaakaan keskustele toisen kanssa. 

Pienetkin teot merkitsevät. Hymy vastaantulijalle tai soitto tai kävelyapu yksinäiselle vanhukselle. Jokainen tietää, että pieni murhe voi saada laajat mittakaavat omassa päässä pyöriessä, mutta sulaa kokonaan pois, kun siitä puhuu ystävälle. 
"People will forget what you said. People will forget what you did, but people will never forget how you made them feel."
- Maya Angelou

Action of Happiness -organisaation vinkkaamat keinot yhteisöllisyyden edistämiselle: Järjestä enemmän aikaa läheisimmillesi. Keskustele rakkaasi tai ystäväsi kanssa pidempään. Soita vanhemmillesi. Leiki lapsesi kanssa. Rakenna kolme erilaista aloitetta tänään: Pysähdy kaupassa keskustelemaan kenelle tahansa. Tervehdi naapuiasi. Opi uuden ihmisen nimi. 

Onnellisuuden perusteet YK:n Onnellisuuden päivänä


"I will try to create more happiness and less unhappiness in the world around me"

Hyvää Kansainvälistä Onnellisuuden päivää! Tosiaankin, tänään on YK:n International Day of Happiness, jota vietetään  kolmatta kertaa. Blogin lukijat ainakin tietävät, että onnellisuus on niin korkealle priorisoituna täällä, että päiväähän ei voi olla noteeraamatta ; )  Blogin Thinking -osastolla pohdin usein näitä asioita ja mm. Tunne enmmän suunnittele vähemmän (ja lopeta stressaaminen) -postauksessa noteerasin laajaa tutkimusta, jossa elämänsä lopussa vanhat ihmiset kokivat taakse päin katsoessaan tärkeimmäksi asiaksi vain onnelliseen ja iloa tuottavaan elämään pyrkimisen ja turhaksi huolehtimisen ja stressaamisen.

Kun niin monille asioille on nykyään julistettu päivänsä, olen tietysti erityisen iloinen, että onnellisuus on saanut omansa ja sen ympärillä huomiota. On todettu, että kukapa ei haluaisi olla onnellinen, mutta yhteisöinä ja yhteiskuntina asiaa ei priorisoida tarpeeksi ja vuosikymmenien talouskasvusta huolimatta ihmiset eivät ole onnellisempia nyt kuin 60 vuotta sitten. Priorisoinnit tulisi ajatella uudelleen.Onneksi voimme omilla teoillamme ja valinnoillamme vaikuttaa onnellisuuteemme, johon vaikuttaa vähemmän talous ja asema ja enemmän asenteet ja ihmissuhteet <3

Näistä onnellisuuden asioista ja miten niihin konkreettisesti päästään on edelleen julkaistu uusi suuri tutkimuskokonaisuus. Action of Happiness -organisaatio haluaa kasvattaa ihmisten onnellisuutta ja toisistaan huolehtimista työ,- koulu- ja sosiaalisessa elämässä ja kylvää selkeitä keinoja ja käytännöllisiä ohjeita, jotka kasvattavat jokaisen omaa hyvinvointia sekä muiden onnelliseksi tekemistä ja jotka perustuvat viimeisiin tieteellisiin tutkimusaineistoihin (referenssejä on pitkä lista, enkä kirjoita niitä tänne erikseen, pyydä toki, jos haluat). 

Tarkoitukseni oli listata ne tähän, mutta 10 kohdasta kertyy aikamoinen tekstiähky ja toisaalta jokainen kohta on tärkeä ja kiinnostava. Siksi päätin julkaista tässä postauksessa YK:n Onnellisuuden päivän kunniaksi ensimmäisen kohdan ja palata myöhemmin pohtimaan muita kohtia.  Onnellisuuden kasvattamisen portaat

1. Tee asioita muille - do things for others


Antaminen. Sen kärjessä keikkuminen ei yllätä, vaan on ehkä vanhin tunnettu onnellisuuden tekijä. Siihen koko buddhismikin rakentaa perustansa, samoin kuin vanha joogafilosofia: Anna ja tee asioita auttaaksesi muita. Todellisen onnen löytäminen on mahdollista vain auttamalla muita ihmisiä. Toisin sanoen muista välittäminen on onnellisuuden perusta. Auttamalla ei auteta vain toista, vaan itseään. Välittäminen tekee meistä onnellisempia ja terveempiä. Antaminen myös vahvistaa yksilöiden ihmissuhteita ja rakentaa vahvemaa yhteisöä. Eikä kyse ole aina vain rahasta. Annamme aikaamme, ideoitamme ja energiaamme. Jos haluat tuntea olosi hyväksi, tee hyvää ja laita hyvä kiertämään.
"Do act of kindness, no matter how small, is never wasted."
- Aesop

Tee tänään ylimääräisiä ystävällisyyden eleitä. Tarjoudu auttamaan, anna pois vaihtorahat tai sano kohteliaisuus ja saa toinen hymyilemään. Tavoita tuttu, joka taistelee vaikeuksissa. Soita ja tarjoa apuasi. Kerro, että välität. Yhdessä kaikki sujuu paremmin.Sisäisen kuvituskuva-arvontani voitti taas kuvat yhdestä erityisen onnellisesta hetkestä, aikaisesta loma-aamusta joogan jälkeen Thaimaan Khanomissa, Aavan Beach Side Villassamme <3

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Ruokataidetta jogurttisena auringonnousuna

Arla teki Luonto+ jogurttisarjan, jossa on hedelmien ja marjojen lisäksi vihanneksia. Hyvä idea! Appelsiini on saanut kaverikseen porkkanan, vadelma punajuuren ja omena pinaatin. Tykkään! Vastaavia yhdistelmiä olen tottunut sekoittelemaan smoothieissakin eli miksipä ne eivät toimisi jogurtteinakin. 


Lisäksi peukkuni nousee lisäaineettomuudelle, sille, ettei sokeria ole lisätty ja että D-vitamiinia taas on lisätty. Osallistun Arlan ruokataidekilpailuun tällä mestariteoksellani ; ) 

Lähetti toi perjantaina kylmälaukullisen jogurtteja ja avasin yhdet maistiaisiksi nähdäkseni, mitä värejä olisi taiteiluun tarjolla.


Värit olivat heleän kauniita, mutta rehellisesti sanottuna, mitään ideaa ei syntynyt mieleeni. Juu, tykkään maalata tauluja ja tehdä ja kuvata ruokaa, mutta ruokataide on minulle ihan uusi alue. Kerran tein tyttären synttäreihin asetelman Thaimaan reissulta ideoiduista hedelmäpatsaista, mutta kokemukset jäävätkin siihen. 

Kävin katsomassa inspiraatiota norjalaisen Ida Froskin IG-tililtä. Ja sen innoittamana myös osallistuin tähän kilpailuun. Osallistujat pääsevät nimittäin ensi kuussa Idan workshopiin ; )  

Luova alitajuntani on kovin aktiivinen öisin. Se harvoin jättää minua pulaan suuremmankaan kinkkisen haastee kanssa, ja toimii näköjään myös tällaisen hauskan ideoinnin välineenä. Päätin nimittäin lopettaa tyhjää lyövän pääni kiusaamisen ruokataideidean puristelulla ja ajattelin, että kyllä se idea sieltä tulee. Melkein odotin sen olevan jotain pääsiäiseen liittyvää.

Jo tänä aamuna herätessäni oli mielessäni jogurteista ja hedelmistä rakennettu auringinlasku ; ) Perustelin idean itselleni jotenkin näin: jogurttien värit, purppura ja oranssi, sopivat auringonlaskuun täydellisesti. Samoin niiden koostumus, josta saa siveltyä pehmeät pilvet ja keinuvat aallot. Ja oikeastaan, auringonlasku on ehkä kauneinta, mitä tiedän, niin ei muuta kuin toteuttamaan.

Jogurttien koostumus on kivan paksua, minkä takia ne eivät levinneet pahemmin lautaselle, vaan säilyttivät omat paikkansa, kuten toivoin. Tosin tein myös snäpin tästä touhusta eli vähän muodot ehtivät siinä projektissa valahdella. 

Oikeastaan näkymästä syntyikin auringonnousu. Niin kuin taide yleensä, ei minulla juuri koskaan lopputulos vastaa alkuperäistä ideaa, mutta jostainhan pitää lähteä ; ) Ja koska lautanen, eli meri, oli vielä hieman autio mahtipontisen auringon rinnalla, pörähti siihen vielä värikäs kevätpörriäinenkin.

Annos on jo syötykin ja hyvältä maistui, kiitos Arla kivasta uudesta tuotesarjasta <3

*Jogurtit saatu blogiin

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Tutustuminen Yin joogaan Thaimaan retriitillä

Yin jooga-postaukseni ovat herättäneet ilahduttavan paljon huomiota ja keskustelua, joten tässä vielä vähän kiteytettynä retriitillä koettuja fiiliksiä siitä.

Tutustuminen Yin-joogaan

Aamumme alkoivat dynaamisella Yang-tyylisellä lihaksia harjoittavalla joogalla, johon kuuluvat mm. Ashtanga, Power ja Flow-joogat. Joka iltainen joogamme oli Yiniä, joka oli minulle ihan uusi kokemus. Asennoissa viivyttiin pitkään kuunnellen aaltojen liplatusta, rauhallista musiikkia ja mielikuvitusta ruokkivia tarinoita vanhoista buddhalaisista viisauksista ja faktoja joogan vaikutuksista terveyteen. Jokaisen tunnin jälkeen oli uskomattoman hyvä ja uudistunut olo.

Yin- jooga on hitaampi laji, jossa keskitytään luiden ja sidekudosten venyttämiseen. Opettajamme Gabe vertasi Yiniä hammasrautoihin. Luut joustavat pikkuhiljaa passiivisessa venytyksessä paineen alla. Yinä säännöllisesti harjoitettaessa vaikutus tervehdyttää ja vireyttää kehomme luita ja sidekudoksia, hoitaa ja ehkäisee länsimaisille ihmisille kaikkein yleisimpiä ongelmia eli selän ja lonkan rasittumia, joita liika istuminen saa aikaan. Yin myös ehkäisee ikääntymisen tuomaa jäykkyyttä, painonnousua ja ongelmia erityisesti keskikehon alueella. 

Kun Yin-asnennoissa oppii rentouttamaan lihakset, tulee kokemuksesta rauhoittavan meditatiivinnen. Monet saavat Yinistä apua myös syömishäiriöihin, keskittymiseen ja uneen. Jos harjoituksia vain tekee ja jatkaa säännöllisesti, saa niistä lopulta terveyshyötyjen ja vartalon vahvistumisen ja notkistumisen lisäksi uskomattoman upean henkisen kokemuksen.
Yin-joogan perustaja taistelulajiekspertti ja taolaisen joogan opettaja Paulie Zink oli harjoittanut pitkään dynaamista joogaa sekä potkuja ja muita nopeita liikkeitä sisältäviä lajeja. Hän ymmärsi koko joogan tähtäävän aina lopulta siihen, että joogi pystyy istumaan pitkiä aikoja meditointiasennossa. Kuitenkin hän, huippukuntoinen joogi ja taistelulajimestari, koki siinä suuria vaikeuksia. Hän ymmärsi tarvitsevansa lisää harjoitusta luihin ja sidekudoksiin, taipuisuutta ja myös mielen harjoitusta. Tähän tarpeeseen syntyi Yin-jooga, jota kustustaan myös Yin ja Yang-joogaksi.

Itse nautin erityisesti juuri iltaan sopivasta Yin-joogasta, koska se rentouttaa tehokkaasti koko vartalon ja rauhoittaa vaeltelevan mielen. Se hieroo sisäisesti elimistöä ja olo sen jälkeen onkin yhtä reuntoutunut kuin hieronnasta tullessa. Periaatteessa minkä tahansa sopivan jooga-asanan (asennon) voi tehdä Yin-joogana. Asanaan ei mennä liian syvälle. Venytys saa tuntua, muttei liikaa, ettei sen vaikutus menisi lihaksiin luiden sijasta. Asanassa ollaan 5-20 minuuttia ja siitä tullaan pois hitaasti. Me viivyimme asennoissa enintään viisi minuuttia ja vaikka Gabe soitti niiden aikana miellyttävää taustamusiikkia, kertoi kiinnostavia joogatarinoita ja puhui joogan hyödyistä, olivat minuutit tottumatomalle todella pitkiä.

Jo viikon edetessä koin huomattavaa kehitystä. Opin rentoutumaan asanoissa eivätkä ne tuntuneet enää yhtä haastavilta ja olo joogatunnin jälkeen oli joka kerta entistäkin parempi. Yinin voi aloittaa kuka tahansa ja oma tavoitteeni on jatkaa Yinin hyvää oloa pysyvästi tekemällä siitä osa jokapäiväisiä rutiinejani.


Elämän tasapaino

Koko kiinalainen Yin-Yang-filosofia opettaa, että elämässä kaikella on oltava vastapainonsa. Ei ole yötä ilman päivää. Ei ole helppoja kokemuksia ilman vaikeita. Kaikki vastakohdat vuorottelevat ja kaikesta tästä syntyy elämän tasapaino, jossa kaikki on yhtä. Jokainen Yin valmistaa meidät seuraavaan Yangiin, ja jokainen Yang seuraavaan Yiniin.

Yö valmistaa meidät jo päivään ja raskas suoritus rountoutukseen, helppo vaikeaan, pimeä valoisaan. Siksi dynaaminen jooga tarvitsee vastapainokseen passiiviset, pitkät Yin-harjoitukset. Länsimaiseen elämäntapaan kuuluvan liiallisen istumisen vastapainoksi Yin-jooga on meille erityisen tärkeää. Samoja alaselän ja lonkan ongelmia ei tunneta idässä. Vieraillessaan thaimaalaisen kylän kodeissa, ei näe tuoleja tai sohvia ollenkaan. Kaikki istuminen tapahtuu lattialla.

Täältä löytyy ne Gaben jokaiselle suomalaiselle sopivat 5 tärkeää joogaliikettä, jotka soveltuvat hyvin Yin-jookaksikin.