SINOS - Otvoreno pismo zaposlenih u Radio Jugoslaviji premijeru Vučiću

 

 

Sindikat novinara Srbije objavio je otvoreno pismo zaposlenih u Radio Jugoslaviji ( Međunarodnom radiju Srbija) predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, povodom najava da će ova medijska kuća, posle 79 godina, biti ugašena

 

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Premijer Aleksandar Vučić                                 

 

Poštovani  predsedniče Vlade,

 Zaposleni u SJU Radio Jugoslavija (Međunarodni radio Srbija) obavešteni su o gašenju svetskog servisa države Srbije, samo dve nedelje do zakonom predviđenog roka za izlazak države iz medija. Zbog toga Vam se ponovo obraćamo, jer smo prinuđeni da Vas otvoreno pitamo:

Da li država ima javni interes da informiše svetsku javnost i Srbe u dijaspori?

Ako ima, a u medijskim zakonima piše da ima, zašto ne preduzima konkretne mere za rešenje statusa RJ, kao jedine kratkotalasne stanice (KT) koja već 80 godina upravo to i radi. Danas, svetsku javnost  informišemo na 11 stranih jezika i srpskom, preko KT i interneta  i pokrivamo svih pet kontinenata.

Poštovani gospodine Vučiću, kao ministru informisanja u vreme NATO bombardovanja, poznato Vam je da je naš radio bio vojna meta, zbog čega smo često menjali poziciju. Naš KT predajnik u Stublinama je bombardovan i srušen do temelja. Verovatno zato što „nije bio strateški važan“. Uvereni smo da, kao nekadašnji ministar odbrane, znate kakav je značaj kratkog talasa i u ovom domenu.

Možda vaši medijski savetnici nisu dovoljno informisani o tome ili Vam, u šta ne želimo da verujemo, nisu predočili sve probleme u kojima se našla SJU Radio Jugoslavija. Šta god da je u pitanju, uvereni smo da ćete kao čovek koji zalazi u suštinu problema, naći vremena da nas primite i saslušate naše argumente, zašto je RJ medij od strateškog interesa za državu Srbiju.

S poštovanjem,

Zaposleni SJU Radio Jugoslavija (Međunarodni radio Srbija)

17. jun 2015.godine

U Beogradu