M. Lazanski: Srbija da nađe strateški interes za Radio Jugoslaviju

Uto, 23/06/2015 - 15:40 -- MRS
l

Država bi trebalo da nađe svoj strateški interes da podrži Radio Jugoslaviju, bez obzira pod kojim će imenom ili formom ubuduće funkcionisati, istakao je vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski za naš radio.

Nameru države da gasi Međunarodni radio Srbija ( službeno još uvek „Radio Jugoslaviju“), poznati vojno-politički anlitičar smatra veoma nerazumnom i štetnom. Radio Jugoslavija osam decenija uspešno obavlja odgovornu misiju obaveštavanja srpske dijaspore i ljudi sa eks jugoslovenskih prostora na srpskom jeziku, kao i njihovih potomaka, druge ili treće generacije, koji najbolje ne vladaju srpskim, na jeziku zemlje u kojoj žive, ističe Lazanski. On dodaje da bi zbog toga „bio nerazuman potez i velika šteta da se država liši jedne radio stanice prepoznatljive frekvencije, koja ima svoju publiku, klijentelu, svoju ciljnu grupu“.

Zbog svega, Radio Jugoslavija je veoma slušana u inostranstvu i predstavlja referentni kanal za vesti, pa je tako i od velike koristi i domaćim novinarima, tokom obaljanja zadataka u inostranstvu, navodi on. „Kada sam u inostrastvu obavezno slušam BBC i Radio Jugoslaviju, upoređujem ih, i tako se brzo i kvalitetno, bez obzira na vremenske uslove, ili nepristupačnost terena na kom se nalazim, informišem u svim relevantnim svetskim dešavanjima“. Zbog svega Miroslav Lazanski ne vidi ni jedan razlog za gašenje jednog takvog značajnog medija.

„Mislim da bi država trebalo da podrži Radio Jugoslaviju (MRS)“, naglašava ovaj priznati vojni stručnjak i novinar, koji je obišao dobar deo sveta i veoma dobro zna koliko je za pojedinu zemlju značajno da i u ratnim, i drugim složenim i specifičnim uslovima, obezbedi pravovremeno i kvalitetno informisanje.

Lazanski kaže da ne veruje u priču da Evropa to traži od Srbije u procesu normativnog usklađivanja srpskog sa evropskim pravnim sistemom.On ističe da prema raznim zahtevima i nalozima koji stižu iz Evrope Srbija treba da bude obazriva i selektivna i prvenstveno vodi računa, ne o evropskim, već o svojim državnim interesima i interesima građana.

Razgovarao Mladen Bijelić

Kategorija: