Jaaroverzicht pollendruk 2012

11 januari 2013
Naam:
Plaatsingsdatum:
Duur van de opname:
Jaaroverzicht Pollendruk 2012
11-01-2013
02:21"

BESCHRIJVING

Net als in 2009, kende 2011 een warme periode aan het einde van het jaar. Vorst kwam er pas aan het eind van januari 2012. Daardoor bloeiden rond Kerstmis 2011 in Maastricht en het zuidoosten van het land al de eerste Hazelaars gevolgd in januari door bloeiende Elzen. Dat zijn dan vooral de uitheemse Elzen en kruisingen, zoals de Kaukasische els en de Spaethii els, die erg veel als straatboom zijn aangeplant in de stedelijke omgeving. Daardoor had een aantal mensen dat gevoelig is voor pollen uit de Berkenfamilie, waartoe Hazelaar en Els behoren, al vanaf Kerst 2011 last van soms ernstige hooikoortsachtige klachten.

 

De hele maand januari 2012 was zacht waardoor Hazelaars en Elzen steeds meer pollen in de lucht brachten; in Zwolle en Leeuwarden bloeiden in de eerste week van januari al Hazelaars op beschutte plekken en vanaf het tweede weekend in januari konden bloeiende Hazelaars in het hele land gezien worden. Midden januari bloeide de helft van alle Hazelaars en in de laatste week van de kwakkelende Januarimaand waren er ook al wat inheemse Zwarte elzen in bloei.

 

Vorst van enige betekenis kwam pas aan het eind van januari, begin februari 2012, maar in de tweede helft van februari stegen de temperaturen al weer en ging de pollenafgifte weer door; immers het aantal bevroren katjes was beperkt en er waren voldoende weinig ontwikkelde katjes van voor de tamelijk korte vorstperiode beschikbaar aan de bomen en struiken. Zwarte els was volop in bloei in de tweede helft van februari 2012 en van een eerste pollenpiek was sprake in het eerste weekend van maart 2012.

 

Vooral Elzenpollen en Boomhazelaars bepaalden deze piek, die goed was waar te nemen door de toename van meldingen via de Pollennieuws-App. en z'n sporen in het zuiden duidelijk achterliet na de geringe regen die daar gevallen was in de vorm van pollenafzetting op straat en andere vlakken. In de loop van maart 2012 gingen Taxus, Wilgen en Populieren ook van start met hun pollenafgifte. Het midden van maart kende een behoorlijke pollendruk van de Zwarte els, maar de bloeitijd van deze soort uit de Berkenfamilie eindigde aan het eind van de maand.

 

De eerste bloeiende Berk die pollen afgaf werd op 24 maart in Maastricht waargenomen, maar het einde van de maand kenmerkte zich door een geringe pollendruk door pollen uit de Berkenfamilie, maar wel was er behoorlijk veel pollen van de "rookboom" Taxus, Wilgen en Populieren in de lucht. Ook de eerste Essen gingen in bloei. Eind maart 2012 bloeien steeds meer berken en Essen in het zuidoosten van het land mede door het warmere lenteweer.

 

April 2012 was een maand met behoorlijk wat wisselvallig weer. Berken en Essen zijn de bomen die tijdens hun bloei in die periode voor de meeste overlast zorgen. Vanaf 11 april worden de eerste bloeiende Grote vossenstaarten in het zuiden en oosten van het land gemeld en staat het grasseizoen voor de deur. Maar ook de eerste kruiden als Zuringen en Smalle weegbree brengen hun pollen in de lucht. Deze bloeien het hele jaar door. In de tweede helft van april wordt de grootste pollendruk nog veroorzaakt door Essen en Berken, maar ook Haagbeuken, Wilgen, Populieren en Eiken brengen pollen in de lucht, maar een situatie zoals met Pasen 23 april 2011 toen er sprake was van een enorme pollendeken over het land is in 2012 niet gebeurd. Het wisselvallige weer beperkte de pollenoverlast in de maand april 2012.

 

In de loop van mei 2012 was viel het op dat het noorden meer last van polen had dan het zuiden van het land, door het verschil in weertype: het zuiden kende een meer wisselvallig patroon terwijl het noorden van veel neerslag verstoken bleef. Berken waren in het zuiden begin mei al vrijwel uitgebloeid, maar Essen, Eiken, Beuken en Dennen produceren behoorlijk wat pollen. Het wisselvallige weer zorgde voor nogal wat schommelingen in de hoeveelheden graspollen in de lucht. Dat heeft een afwisselend hooikoortspatroon veroorzaakt, maar heel ernstig is het dit jaar niet geweest. Ook juni was vaak kil en wisselvallig, waardoor de pollenbelasting in de lucht van grassen deze zomermaand beperkt bleef. Maar tussen buien kan de belasting snel oplopen zeker bij felle opklaringen. Zo werd in de tweede helft van juni toch regelmatig een score van gemiddeld 6 en meer bereikt op de hooikoortsbarometer die pollennieuws samenstelt uit de meldingen van de pollennieuws-app.

 

Ook Lindes kunnen in de zomer voor overlast zorgen, zowel door hun pollen als door de geur. En vanaf begin juli bloeien Tamme kastanjes waarvan pollen voor enige overlast kan zorgen. Uit de grassenfamilie speelt dan Timotee de belangrijkste rol vanwege het zeer sterk allergeen pollen. Kruiden als Grote brandnetel en Melganzenvoet zijn ook echte zomerbloeiers. In de loop van juli gaat ook de Bijvoet pollen afgeven. Een aantal mensen is daar gevoelig voor. Maar het aanhoudende wisselvallig weer zorgde ervoor dat er geen langdurige pieksituaties konden ontstaan. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse was er nauwelijks melding van hooikoorts. Aan het eind van de maand juli was er sprake van de tweede bloei van grassen en ook Maïs begon hier en daar te bloeien. Een periode met aanhoudende hogedruk zorgde niet alleen voor mooi zomerweer maar ook voor een pollentoename in de lucht. Sporen van schimmels gaan dan ook meespelen en veroorzaken tot ver in de herfst bij een aantal mensen hooikoortsachtige klachten.

 

Er is ook weer aandacht geweest voor de exoot Alsemambrosia, maar er zijn bijna geen pollen geteld; wellicht werpt de actie om deze exoot op te sporen en in toom te houden zijn vruchten af. Ook augustus kende periodes van wisselvallige weer, dat bleek uit het vroeg optreden van paddestoelen. Maar in de tweede helft is het enige tijd zeer warm geweest, met behoorlijk hoeveelheden pollen van kruiden als Bijvoet, Grote brandnetel en daarnaast nog grassen en Maïs.

 

De herfst wordt naast pollen van kruiden gekenmerkt door schimmelsporen in de lucht. ook deze kunnen allergische reacties geven bij daarvoor gevoelige mensen.

Aan het eind van de het pollenseizoen tenslotte komen er pollen van Ceders in de lucht. de maanden oktober en november zijn dan de periode waarin relatief weinig pollen in de lucht komen, omdat dan het bloeiseizoen ten einde loopt.

 

Het pollenseizoen van 2012 is te kenschetsen als een lang seizoen dat vroeg begonnen is namelijk in december 2011 en tot ver in de herfst, namelijk tot in oktober is doorgelopen. Maar dat met name door het wisselvallige weer toch eigenlijk een tamelijk beperkt pollenseizoen is geweest.

 

Opmerkelijk zijn de volgende zaken. De eerste pollen van Hazelaar en Elzen waren rond Kerst 2011 al in de lucht als gevolg van de warme herfst in november, december en januari 2012. Pas tijdens de koude inval van eind januari tot in midden februari stopte de pollenafgifte, maar daarna werd het weer warm met een piek van vooral Zwarte elzen pollen in het eerste weekend van maart.

De eerste Berkenpollen werden rond 24 maart aan de lucht afgegeven, maar een boompollenpiek zoals met Pasen 2011 is er in 2012 niet geweest. Alleen tijdens de week van en na Pinksteren, eind mei is er een behoorlijk piekbelasting met graspollen geweest.

De natte, wisselvallige zomer en aansluitende herfst tot in oktober 2012 werd ook gekenschetst door relatief beperkte aantallen pollen, maar dan meestaltijdens felle opklaringen tussen buien door.

 

MM_130109

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders