CrossFit and Respecting All Movements

Mun mielestä tämä Carl Paolin video on aivan mahtava. Carl Paoliin oon tutustunut monien voimisteluliikkeiden kautta, koska häneltä löytyy ihan mielettömän hyviä vinkkejä mm. käsilläkävelyyn, muscle uppien harjoittamiseen ja moniin muihin taitoa vaativiin liikkeisiin.

Näin myös tässä vähän aikaa sitten tämän jutun CrossFitin leuanvedoista: http://www.stara.fi/2014/05/31/crossfit-tahden-leuanvedolle-nauretaan/. Nykyään on oppinut sen, että ei oikein jaksa enää millään tavalla reagoida ihmisten negatiivisiin kommentteihin Crossfitistä. Oon vaan huomannut sen, että ihan turha tuhlata aikaa ja keskustella sellaisen ihmisen kanssa, jolla ei oikeasti ole mitään todellista käsitystä siitä mitä crossfit on. Oon vaan ne ennakkoluulot, jotka on mediasta ja tutun tutun suusta kuultu. Ite ei tietenkään olla koko lajia kokeiltu. Niin tai on korkeintaan katottu jotain hulluja pätkiä youtubesta.

No kuitenkin takaisin tuohon videoon, jonka alunperin linkkasin.

Mulla jäi siitä käteen tälläisiä asioita:

Me liikutaan koko ajan. Liike vaikuttaa kaikkeen meidän ympärillä. Jos me ei liikuta niin me maataan sohvalla, ollaan koomassa tai kuolleita.

Kun ihmiset miettii Crossfittiä niillä herää ajatuksia. Miksi ne kippaa? Miksi ne tekee noin? Miksi aikaa vastaan? Tuo on vaarallista.

Kuka voi sanoa, mikä on vaarallista ja mikä ei? Miten se määritellään?

Jos teet jotain liikettä ensimmäistä kertaa ikinä niin tottakai se näyttää hankalta ja vaikealta, mutte eihän se tarkoita, että se on vaarallista, se ei tarkoita etteikö sitä kannata tehdä.

Mikä on hyvää ja mikä pahaa? Miten se määritellään? Mikä on voimaa, mikä taitoa?

Keho on tarkoitettu liikkumaan ja harjoittelu on hyvästä. Painavien asioiden nostaminen on hyvästä, meidät on tarkoitettu nostamaan asioita. Meidät on tehty tekemään asioita nopeasti, hitaasti ja kärsimään hieman, jotta saamme itsestämme enemmän irti.

Crossfitissä asioita voi tehdä monella tavalla, kyykkyjä voi tehdä isommalla painolla, enemmän toistoja, nopeampaa, jne. ja jokaisella tavalla on oma paikkansa ja aikansa, ja syynsä miksi niin tehdään milloinkin.

”People only see one slice on the pie”

Ihmiset ovat kärkkäitä arvostelemaan, kun he näkevät jotain mitä eivät ole ennen tehneet tai kuinka he eivät itse tee asioita.

Kaikille liikkeille ja liiketyypeille on CrossFitissä on tarkoituksensa ja jos ihmiset vaivautuisivat kaivamaan syvemmältä, he ymmärtäisivät, miksi tehdään niinkuin tehdään.

Toi perhosleukavideo levisi sosiaalisessa mediassa ja siitä tuli just hirveä haloo, kuinka mikään noista ei olisi ollut hyväksytty toisto. Perhosleuat ja kippileuat on yksi tapa tehdä Crossfitissä leukoja, mutta ihan yhtälailla me tehdään tiukkoja leukoja ja vedetään leukoja lisäpainolla. Niillä kaikella on oma aikansa ja paikkansa. Tiukat leuat toimii voimaharjotitelussa, mutta taas kippileuat ja perhosleuat toimii, kun tehdään aikaa vastaan ja pitää jaksaa tehdä paljon ja nopeasti toistoja. Nuo perhosleuat ovat myös sellaisia, että ei niitä ihan niin vaan vedellä. Haluaisin nähdä näiden arvostelijoiden perhosleuat, ei taitaisi kovin montaa mennä.

Kuten myös Carl Paoli tossa videolla puhui niin ihan sama mikä huippu-urheilija otetaan niin eivät nekään harjoittele koko ajan vain sitä omaa erikoisalaansa, kuten pikajuoksija pelkkää pikajuoksua tai jääkiekkoilijat pelaa vaan jääkiekkoa. Se harjoittelu sisältää niin paljon kaikkea muuta ja jokaiselle omalla osa-alueelleensa on oma aikansa ja paikkansa ja syynsä miksi niin tehdään.

Kuitenkin Crossfitin ollessa kyseessä arvostelijat eivät missään nimessä halua nähdä merkitystä niiden liikkeiden takana. Onhan se helpompi vain arvostella.

Tänään tuli ihan mahtava fiilis, kun saatiin salilla yhdeltä voimisteluvalmentajalta kehut. Vedettiin Hannan kanssa voimistelun kilparyhmän pojille leikkimieliset crossfit -kisat. Tuon jälkeen se valmentaja tuli sanomaan, että hänellä on ennen ollut todella epäluuloinen ja huono käsitystä crossfitistä, mutta meidän tekemistä ja valmentamista katsoessaan hänen käsityksensä muuttui. Ja mä oon aika varma, että näin kävisi monelle muullekin arvostelijalle, kunhan vain suostuisi katsomaan asioita pintaa syvemmälle.

Tässä taas ehkä pointtina se, että ei kaikkien tartte olla crossfittaajia, mutta se ei tee crossfitistä vaarallista vaikka sitä ei joku itse harrastaisikaan. Olkaa avoimia ja kaivakaa vähän syvemmältä niin saatattekin ymmärtää, miksi asioita tehdään niinkuin tehdään. Ja kuten otsikko sanoo, kunnioitetaan kaikkia liikkeitä.

Avainsanat:

Jenni Puoliväli

Jenni Puoliväli

Jenni on 25-vuotias CrossFit-kilpailija ja lääketieteen kandi Oulusta.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *