Annonsera på Avpixlat

Rapport från danska Tryckfrihetssällskapets konferens

TFS Ordf Katrine Winkel Holm till vä, Mikael Jalving till hö

Danska TFS i sammanträde. På bilden syns bl.a. ordförande Katrine Winkel Holm längst till vänster och författaren och debattören Mikael Jalving längst till höger. Foto: Jan Sjunnesson.

DANMARK / TRYCKFRIHETSSÄLLSKAPET När det danska Tryckfrihetssällskapet samlades på det ståtliga riksdagshuset Christiansborg i helgen 14 mars var svensken Lars Vilks givetvis i centrum. Som Avpixlat berättat fick han 2014 års Sapphopris för sitt försvar för tryck- och yttrandefriheten, men kanske mest för hans försvar för den konstnärliga friheten.

Vilks berättade att han vid uppståndelsen runt hans famösa teckning av Mohammed 2007 inte alls såg sig som en förkämpe för några andra friheter än just den konstnärliga rätt artister, författare och konstnärer tar sig när de visar upp sina verk för sin publik. I hans fall var teckningen av Mohammed som rondellhund en liten detalj som han aldrig trodde skulle få så stora konsekvenser som den nu fått, med dödshot och ständig flykt. Samtidigt har teckningen inneburit att hans idé om det öppna konstverket där betraktare ingår i verket nu har nått ut till så många fler än de som följt hans tidigare konstnärliga utveckling.

Lars Vilks själv verkade upprymd över all uppståndelse vid prisutdelningen och tog sig tid att förklara idéerna bakom sina många märkliga verk. Som den konstprofessor han också är fick den hundrahövdade publiken höra lite om hans ovilja att tolka sina verk. Att rondellhunden skulle vara hädisk mot islam var alldeles för enkelt, men vad är den då för något? Varken han själv eller Naser Khader som presenterade priset till Vilks, kunde ge något svar på den teckning som nu drivit honom från sitt hus i Skåne och med nöd och näppe utsatte honom för ett attentat för exakt en månad sedan, också i Köpenhamn.

Lars Vilks tackar för Sapphopriset 2014

Lars Vilks tackade TFS för att ha fått Sapphopriset 2014. Foto: Jan Sjunnesson.

Den andra begivenheten vid årsmöte var utgivningen av boken Først med det værste på det egna förlaget Trykkefrihedsselskabets Bibliotek. Tio års krönikor, intervjuer och essäer har sammanställts av historikern och skribenten Mikael Jalving, som också presenterade boken. Boken har fyra avdelningar: 1. Yttrandefriheten och dess fiender, 2. Europas inre spänningar, 3. Det största hotet mot väst och 4. Det kristna arvet och sekulariseringen.

Förutom frihetsivrande danskar medverkar även Ayaan Hirsi Ali, Ibn Warraq, Daniel Pipes, Mark Steyn, Roger Scruton med flera kända debattörer. Kritik av islamism, feminism och kommunism förekommer liksom frågan om grannlandet Sverige är på väg mot ett demokratiskt sammanbrott (Uwe Max Jensen). Boken kommer recenseras här i sinom tid.

Jan Sjunnesson, Hans Rustad

Artikelförfattaren i samspråk med norske journalisten Hans Rustad, mest känd som redaktör för Document.no. Foto: Snaphanen.

Helgen i Köpenhamn var en uppvisning i danskt frimod och försvar för friheten som vi svenskar bör ta efter. DN Kulturs Lena Sundströms intervjuer med några kända danska kulturpersonligheter som kallas ”anständiga” publicerades samma helg som de modiga tryckfrihetsförsvararna samlades.

Sundström, DN och de självgoda danskarna har helt missat vilka som egentligen är anständiga: Lars Hedegaard, Katrine Winkel Holm, Jesper Langballe, Helle Merete Brix och alla andra i det andra danska Trykkefrihedsselskabet. Det första startades 1835 mot det kungliga enväldet. En anständig dansk tradition.

Jan Sjunnesson

Relaterat

Lars Vilks hyllad med pris i Danmark

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat

Insamlingstips

Hjälp människor som tigger
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Martina Aronsson
Joakim Mårtensson
Jan Sjunnesson
Rolf Malm
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson