Aidan Rambage

Rambo menehtyi 19. helmikuuta 2016 vanhuuden vaivojen vuoksi.
Virallinen nimi Aidan Rambage Lempinimi Rambo
Rotu, skpConnemara, ori Syntymäaika13.04.2014 Suomi
Väri Ruunikonkimo Säkäkorkeus 144 cm
Omistaja felissa, VRL-04000 Kotitalli Delicate
Rekisterinumero VH14-035-0071 Painotus, taso Koulupainotus, Vaativa B
Kasvattaja Aida Connemaras Meriitit Ch, KTK-II

Palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa helmikuussa 2016 pistein 7,5 + 40 + 10 + 20 + 15 = 92,5 p. KRJ-II

Historiaa ja luonne

Entisessä kodissa ponia alettiin kutsua heti Ramboksi, sillä kun on tapana aina tehdä kaikki vaikeimman kautta. Milloin ori yrittää tunkea tiensä raollaan olevasta ovesta ulos, seuraavaksi se onnistuu remuamisellaan saamaan riimunnarun jalkojensa väliin ja villiintyy lisää. Perusolemukseltaan Rambo ei ole mikään heikkopäinen, mutta hermostuessaan ori osaa olla varsinainen sählä. Etenkään kengittäjästä Rambo ei jostain syystä piittaa lainkaan, ori lähinnä pakittaa nurkkaan silmävalkuaiset vilkkuen. Muissa hoitotoimenpiteissä Rambo on varsin mutkaton, mikäli ei onnistu harjaamaan liian kovaa tai stressaamaan itse aivan turhia. Orista heijastuu todella kovasti hoitajan ja ratsastajan tunnetilat, joten kannattaa yrittää olla aivan rauhallinen ja itsevarma Ramboa käsitellessä. Jos vähänkin pelottaa tai tuntuu, ettei hallitse oria, kannattaa jättää sen käsittely muille. Epävarman ihmisen kanssa orista tulee oikea hirviö, jonka kanssa ei todellakaan ole mukavaa.

Niskojaan nakkeleva ja hermostuneesti pärskähtelevä Rambo ei vaikuta erityisen vakaalta ratsulta, etenkin kun poni väistää selkäänsä nousevaa ratsastajaa. Takapuolen koskettaessa satulaa ori sentään rauhoittuu jonkin verran, vaikka harmonisuus tuntuu olevan kaukainen käsite. Kärsivällisellä ratsastuksella Rambosta kuoriutuu aitojen sisällä lennokas poni, joka suorittaa täsmällisesti kouluratsastusliikkeet. Kilpailupaikalle kannattaakin mennä ajoissa, jotta ehtii verrytellä orista pahimman sählävaiheen pois ja saada esille Kouluratsun isolla Koolla ennen radalle astumista. Itsevarman ja rennon ratsastajan kanssa Rambo suorittaa todella kiitettävästi Vaativan B:n asiat. Esteillä ori hermostuu melko helposti, jolloin ratsastajalta vaaditaan jo todella paljon. Vähänkin kovempi tuntuma tai huono hyppypaikka saattaa aiheuttaa pahimmillaan Rambon teatraalisen tanssimisen takajaloilla. Paljoa orin kanssa ei olekaan hypätty kouluratsastuksen ollessa sille selvästi jos ei nyt miellyttävää niin vähemmän epämiellyttävää.

Traileriin Rambo menee reippaasti kaverin kanssa, mutta yksin sitä ei saa sinne kyllä millään tempuilla. Muiden hevosten kanssa ori tulee kohtalaisesti juttuun, kunhan ne kunnioittavat ja kumartavat sitä. Rambo laittaa mielellään nuorempia oreja ruotuun laitumella ainakin jos ne taipuvat orin tahtoon.

Sukutaulu

i. Rondonia KTK-II
CONN, rnvkkkm 143 cm
ii. Rafckake - evm
ie. GG Rosam - evm
e. Stonewoods Linnea KTK-III
CONN, km 140 cm
ei. Imperator Melody - evm
ee. Caisa - evm

Jälkeläiset

rotu, skp varsa syntymäaika emä omistaja
Conn, tamma Revengelina 19.04.2014 Breezy Evangelina Wilhood
Conn, tamma Sokerikuun Sparkle 03.03.2015 Granstad Hvetebrødsdager lumina
RP, tamma Delicate Valleria 01.06.2015 Savage 51 turjake
Conn, ori Noirs Ravageur 10.06.2015 Aurora Krust Lea H.
Conn, ori Arthur v.d. Zelos 10.09.2015 Ariela SE Loci
Conn, tamma Clovercutt Ebony 01.10.2015 Clovercutt Ivory felissa
Conn, tamma Trio Dundun 03.10.2015 Hollabar Indie Verde

Näyttelymenestys ja ominaisuuspisteet

31.08.2014 - NJ - BIS1 MVA-SERT
25.08.2014 - NJ - irtoSERT
17.11.2014 - NJ - irtoSERT
31.01.2015 - NJ - irtoSERT
27.07.2014 - VSN - RCH
16.07.2015 - VSN - CH
Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 1025.57
Tahti ja irtonaisuus 1458.97
Tarkkuus ja ketteryys 0.00

Kantakirjattu 27.02.2015 II-palkinnolla (79p.)
Champion myönnetty 17.5.2015

Kouluratsastuksessa 2484.54 op. (tasolla 6)


Päiväkirja ja valmennukset

Päiväkirjamerkintä 10.01.2016, kirjoittanut felissa

Olimme tänään Rambon kanssa lähimaastossa kevyellä kävelylenkillä. Pakkasesta johtuen loimitin orin hyvin ja tarkoituksena oli vain rauhassa kävellä, ettei vanha hevonen turhaa hikoa pakkasessa. Alkulenkki sujui ihan mukavasti lumen narinaa kuunnellen, mutta kotiinpäin tullessa Rambo pelästyi tietä auraavaa traktoria niin pahasti, että loppumatka kotiin tultiin täydessä laukassa. Hyvin riittää virtaa Rambossa vielä vanhoillakin päivillä, vaikken tällaista maastoreissua ihan suunnitellut. Tästä rauhoittavasti aamulenkistä oli rentous kaukana viiman kirvellessä kasvojani. Tallinpihalle päästyämme Rambo näytti todella viattomalta ja ihmetteli vain miksi olin niin kärttyinen. Taluttelin oria kentällä jotta sen hengitys vähän tasaantuisi. Lopulta Rambo sai jäädä sisälle kuivumaan heinäkasan ääreen, se sillä kai oli tavoitteenakin, ovela ori jos ei muuta.

Päiväkirjamerkintä 03.10.2015, kirjoittanut felissa

Tänään sain seitsemättä kertaa kuulla ilouutisia, kun Rambolla tammansa astuttanut kasvattaja soitti ja kertoi onnistuneesta varsomisesta ja reippaasta varsasta! Kyllä orin omistajan mieltä lämmittää kun kasvattajat ovat orivalintaan ja varsoihinsa tyytyväisiä. Rambolla on todellakin jo seitsemän varsaa, eikä enempää tammoja sille enää oteta. Nyt vain odotellaan että varsat kasvavat ja lähtevät kisakentille keräämään sijoituksia, jotta Rambon kanssa saadaan mahdollisimman hyvät pisteet kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusta. Rambo itse on viettänyt viime ajat mukavia eläkepäiviä maastoillen ja tarhassa nuorempia oreja komentaen. Ori tuntuukin ottaneen oikean kuninkaan paikan tallissa ja kauhulla odotan, kuinka suuret saappaat jääkään täytettäväksi kun Rambosta aika jättää. Toistaiseksi se on kuitenkin pysynyt terveenä ja reippaana, joten ei anneta ikäville ajatuksille tilaa vaikka ikää jo numeroina onkin kertynyt.

Show Days 01.-02.07.2015 @Springhill Racing Center, kirjoittanut felissa

Olimme Rambon kanssa tänään Springhill Racing Centerin järjestämässä suuressa kaksipäiväisessä näyttelytapahtumassa. Luokkia löytyi niin hevosille kuin poneillekin ja tuomarina toimi Springhillin omistajan Miimun lisäksi Werry ja June. Rambon käytös oli näyttelypaikalla perinteisen hermostunutta ja levotonta, mutta pikkuhiljaa sen käytös rahoittui ihan siedettäväksi. Kehässä se esiintyi ylväästi ja keräsi paljon ihailevia katseita.

Tuomarit kommentoivat oria näin: "Aidan Rambage ylsi oman luokkansa voittoon, vaikka orilla ei sitä pisintä luonnekuvausta ollutkaan. Tämän kimon connemaran hurmaavia kuvia emme yksinkertaisesti voineet olla sivuuttamatta! Orilla oli pieni hermostuneisuus päällä näyttelyssä, mutta näistä huolimatta se kantoi itsensä ryhdikkäästi loppuun asti." Palkinnoksi luokkavoitosta Rambo sai upean kullanvärisen hevospokaalin ja 500 virtuaalieuroa.

Kouluvalmennus 14.06.2015, valmentaja Naxu

Rambo ravasi hiljaa kuolaintaan pureskellen felissan alla. Ratsukon kanssa oli tänään luvassa kouluvalmennus, jossa harjoittelisimme erityisesti laukannostoja, vaihtoja ja kokoamista. Felissa teki verkan rauhassa loppuun, kun seurailin orin sujuvaa askellusta maneesin pehmeässä hiekassa. Felissa hioi ponin kanssa väistöjä, jotka sujuivat aivan upeasti. Pian aloittelimme kuitenkin ensimmäisen tehtävämme. F-kirjaimeen tuli pysähdys ravista, sitten pari askelta peruutusta ja laukannosto. Alkuun siirtymisessä tuli pari askelta ravia, mutta pikkuhiljaa tehtävä alkoi sujua. Lisäsin toiselle pitkälle sivulle laukan kokoamista, joka osoittautui Rambolle helpoksi tehtäväksi. Parin kierroksen jälkeen pidimme lyhyet välikäynnit, joiden aikana selitin laukanvaihtotehtävän. F-kulmasta tultaisiin lävistäjälle, tehtäisiin laukanvaihto ja jatkettaisiin uuteen suuntaan. Pitkä sivu reippaassa ravissa ja sitten K-kulmasta uusi lävistäjä lävistäjä. Ravi onnistui ratsukolla ihan hyvin kuten myös laukannostot, mutta vaihtoja ei meinattu saada aikaan. Hetki niitä sitten hiottiin ja ne alkoivatkin tulla jo aika automaattisesti tunnin loppupuolella. Lopulta lopettelimme onnistuneeseen kertaan ja päästin ratsukon loppuverkkailemaan kentälle.

Champion! 17.05.2015

Rambolle myönnettiin tänään Champion -arvonimi tunnustuksena menestyksekkäästä näyttelyurasta.

Päiväkirjamerkintä 09.05.2015, kirjoittanut omistaja

Katselin ajankulukseni Moon Sugarin myytäviä hevosia ja Rambo osui silmiini ihan sattumalta. Connemara ehti olla haaveissani melko kauan ennen kuin se oikea poni osui kohdalle, eikä Rambon kohdalla tarvinnut kauaa miettiä tarjotako vai ei. Luonteeltaan Rambo ei kuulostanut kaikkein fiksuimmalta hankinnalta, mutta kilpailutulokset puhuvat puolestaan. Ja onhan se komea, vaikka lempeä katse saattaakin johtaa harhaan. Koeratsastuksessa ori nakkeli niskojaan ja steppaili keskellä kenttää kun piti mennä uralla, mutta joku ihme siinä vain sai minut vakuuttumaan siitä, että tällaisen ponin minä tarvitsen ja haluan. Ja niin tämä hienon kouluratsastusuran tehnyt kantakirjattu ori muutti meille Delicateen. Tavoitteenamme on nyt keskittyä lähinnä jalostuskäyttöön sekä näyttelyiden kiertämiseen.