Mechanische ventilatie

Warmteterugwinning

Vroeger verloren woningen in de winter veel warmte door de vele kieren en gaten. Moderne woningen worden veel beter geisoleerd en mechanisch geventileerd. Toch gaat er nog veel warmte verloren door het mechanische afzuigsysteem. Deze warmte kan bijna volledig worden teruggewonnen met een warmteterugwinunit. Deze wordt op zolder geplaatst. Deze bevat een warmtewisselaar en twee ventilatoren die ervoor zorgen dat frisse buitenlucht door de vuile afgezogen lucht wordt voorverwarmd.

Uiteraard zonder dat de twee luchtstromen vermengd worden.Dit gebeurt met een rendement van 96% waardoor bijvoorbeeld buitenlucht van 0 graden wordt voorverwarmd tot 19 graden als de binnentemperatuur 20 graden is. Deze voorverwarmde lucht veroorzaakt geen tocht en zorgt voor een goed, maar energiezuinig geventileerde en gezonde woning. In de zomer werkt het precies andersom en wordt warme buitenlucht gekoeld door de koelere binnenlucht.

Mechanische ventilatie

Sinds eind jaren 70 worden bijna alle nieuwbouwwoningen in Nederland bijna standaard voorzien van een centraal mechanisch ventilatiesysteem. Deze systemen zorgen gedurende de hele dag voor het afzuigen van badkamer, toilet en keuken. hoe werkt mechanische ventilatie?Het principe van een centraal mechanisch ventilatiesysteem is eenvoudig. Op of onder het dak wordt een, centrale ventilator geplaatst.

Op deze ventilator worden ronde metalen kanalen aangesloten naar de keuken, de douche en het toilet. Voor de luchtafzuiging worden in de te ventileren ruimten (instelbare) afzuigroosters aangebracht in de opening van het ventilatiekanaal.