Η Ίδρυση

Η Ίδρυση*




Άποψη της προκυμαίας της πολυπολιτισμικής Σμύρνης, μήκους 3325 μέτρων, την οποία διέσχιζε ιππήλατο τραμ.




Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Μέσα στον κύκλο διακρίνεται η συνοικία του Αγίου Τρύφωνα,
όπου βρισκόταν το γήπεδο του Απόλλωνα.

   Γύρω στο 1860, στη συνοικία Μασγανά της τουρκοκρατούμενης Σμύρνης, δημιουργήθηκε ένας μικρός φιλαρμονικός και φιλολογικός σύλλογος, ο πρόγονος του σημερινού Απόλλωνα. Τριάντα περίπου χρόνια αργότερα, το 1888, ιδρύθηκε το σωματείο “Ορφεύς”, από το οποίο αποσχίστηκαν το 1891 τα μισά περίπου μέλη του, που συνενώθηκαν με το ανεπίσημο σωματείο του Μασγανά και δημιούργησαν τον ιστορικό Γυμναστικό Σύλλογο “Απόλλων”. Μεταξύ των ιδρυτών του Απόλλωνα ξεχώριζαν δύο εξέχουσες μορφές, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και ο Εμμανουήλ Σάμιος.


   Τότε, την πρώτη περίοδο, εμφανίσθη ως φιλαρμονικός σύλλογος, γι΄αυτό έλαβε και το όνομα του θεού της μουσικής Απόλλωνα.

    Συχνά οργάνωνε συναυλίες και φιλολογικές συγκεντρώσεις. Η τρίτη επέτειος από την ίδρυσή του εορτάσθη πανηγυρικά. Ο πρόεδρός του, Ν. Κουλμάσης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ο δε λόγιος Στίλπων Πιττακής μίλησε για το μαντείο των Δελφών και για τον ύμνο προς τον Απόλλωνα.

    Επάνω σε ειδικό βάθρο είχε στηθεί βωμός, προς τιμή του θεού της Μουσικής. Οκτώ Σμυρναίοι νεανίες, στεφανωμένοι και περιβεβλημένοι με χλαμύδες, έψαλλαν τον Πινδαρικό προς τον Απόλλωνα ύμνο, που ήρθε στο φώς από τους αρχαιολόγους το 1955 στους Δελφούς.





“Κέκλυθ΄Ελικώνα βαθύδενδρον αι λάχετε Διός εριβρόμου θύγατρες ευώλενοι, μόλετε, συνόμαιμον ίνα Φοίβον ωδαίσι μέλψητε χρυσοκόμαν, ός ανά δικόρυνθα Παρνασσίδος ταάσδε πέτερας έδρανα μετά κλυταίοις Δελφίσιν, Κασταλίδος ευύδρου νάματ΄επινίσσεται Δελφόν ανά πρωώνα μαντείον εφέπων πάγον”

Ο ύμνος αυτός ερμηνεύεται ως εξής:

"Ακούστε με, εσείς που κατέχετε τον βαθύδασο Ελικώνα, αρματωμένες κόρες του μεγαλοπρεπούς Διός! Πετάξτε να ξεγελάσετε με τα λόγια σας τον αδερφό σας τον χρυσόμαλλο Φοίβο, που στις δίδυμες κορυφές του βράχου του Παρνασσού, με τη συνοδεία λαμπρών Δελφικών παρθένων ξεκινά για τα κρυστάλλινα ρεύματα της Κασταλίας, διασχίζοντας στο Δελφικό ακρωτήρι την προφητική κορυφή."-





    Ως χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν αυτά της ελληνικής σημαίας, για να καταδειχθεί ο αποκλειστικά ελληνικός χαρακτήρας της ομάδας μέσα στην τουρκοκρατούμενη πόλη.
Πρώτο τμήμα του νέου συλλόγου ήταν το Φιλαρμονικό, ενώ δύο χρόνια αργότερα προστέθηκαν το Αθλητικό και το Πεζοπορικό. Γρήγορα ο Απόλλων απέκτησε ιδιόκτητο γήπεδο, όπου προπονούνταν οι αθλητές του και διοργανώνονταν αγώνες. Έγινε έτσι πόλος έλξης για τους χιλιάδες Έλληνες της Σμύρνης.








   










Ο 




















 

 Ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, του οποίου την υπογραφή φέρει το Καταστατικό ίδρυσης του Απόλλωνα του 1891 Ανασυσταθέντος το 1905. Το 1922 κατακρεουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο, κατά την καταστροφή της Σμύρνης. Ετάφη αρχικά σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, σε χώρο του γηπέδου του Απόλλωνα στην Σμύρνη.
  
 Το 1894 το συμβούλιο του γυμναστικού συλλόγου του Απόλλωνα απαρτίζεται από τον πρόεδρο Ματθαίο Προβατόπουλο και τους Θ. Βατίδη, Ιάκωβο Κουλαμπίδη, Γρηγ. Σοφιανόπουλο, Γ. Οικονομίδη, Α. Κουλαμπίδη και Θ. Παπαδημητρίου. Αυτή την εποχή αποκτά και ιδιόκτητο γήπεδο. Αρχικά αγωνίζονταν σε αυτό μόνο τα μέλη του. Αργότερα όμως διοργάνωνε αγώνες στους οποίους μπορούσαν να λάβουν μέρος και άλλοι σύλλογοι.
Το 1880, ο Ιωάννης Δαμβέργης μαζί με τους Απόστολο Ψαλτώφ, Στέφανο Παπαμιχάλη και Ι. Μακρουλίδη, όλοι τότε μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, δημιούργησαν ένα πρόχειρο γυμναστήριο σε κάποιον ανοικτό χώρο, γνωστό με το όνομα «του έρωτα τ΄αλάνι». Αφού άνοιξαν χαντάκια, το περιέφραξαν χρησιμοποιώντας λόγω ελλείψεως χρημάτων σκοινί απλώστρας! Κατόπιν, με σκληρές οικονομίες αγόρασαν και όργανα γυμναστικής. Στο γήπεδο αυτό γυμνάζονταν νέοι απ’ όλη τη Σμύρνη πληρώνοντας μία πεντάρα. Ως ταμίας είχε ορισθεί ο Μακρουλίδης. Το πρωτόγονο αυτό γυμναστήριο αποτέλεσε τον πρόδρομο του γυμναστηρίου του Απόλλωνα, αλλά και την κυψέλη για τους μετέπειτα μεγάλους αθλητές του συλλόγου. Γι’ αυτό και τον δημιουργό αυτού του γυμναστηρίου, τον Ι. Ψαλτώφ, τον αποκαλούσαν «παππού» του Απόλλωνα. Αργότερα ο γυμναστικός σύλλογος «Απόλλωνας Σμύρνης» μετακόμισε σε κάποιον χώρο απέναντι στο ελληνικό Ορφανοτροφείο, ενώ στην συνέχεια κατασκεύασε μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο στην συνοικία του αγίου Τρύφωνα, κοντά στο φημισμένο θέατρο «ΤΕΡΨΙΘΕΑ».


    Το 1901 ο Απόλλων διοργανώνει τις πρώτες λεμβοδρομίες, ενώ από το 1904 επί της προεδρίας Ν. Σταυρίδη, διοργανώνει τα "Απολλώνια", τα οποία ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της πόλης μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή. Συνολικά έγιναν δέκα διοργανώσεις, στις οποίες συμμετείχαν ομάδες από όλες τις εθνοτικές ομάδες της Σμύρνης πλην της τουρκικής. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη, που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του Τούρκου νομάρχη. Τα Α΄ Απολλώνια ήταν αγώνες αθλητικοί, γυμναστικοί και ποδηλατικοί και διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 1904 στο προάστειο Μπουρνόβας με τη συνεργασία και του εκεί αθλητικού ομίλου. Τους παρακολούθησαν περίπου 2.000 θεατές που μετέβησαν από τη Σμύρνη με ειδικά δρομολόγια του τρένου. Οι δύο ημέρες του προγράμματος περιλάμβαναν πλήρες πρόγραμμα με αγωνίσματα στίβου (δρόμοι, άλματα, ρίψεις), αγώνα ανωμάλου δρόμου 10.000 μ., ποδηλασία 17 χλμ, και χιουμοριστικά αγωνίσματα (τσουβαλοδρομίες κλπ). Το ίδιο έτος αθλητές του πήραν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου και πέτυχαν δύο πρωτιές: ο Θεολόγος Αναστάσογλου ο  και ο Ματθαίος Δεσποτόπουλος.
    Από εκείνη την εποχή ξεκινά και η αντιπαλότητα των φίλων του Απόλλωνα με αυτούς του συμπολίτη  Πανιωνίου,  για το ποια ομάδα έχει τα αθλητικά πρωτεία στην Σμύρνη.  Η διαμάχη όμως είχε και κοινωνικές προεκτάσεις, αφού ο Απόλλων υποστηριζόταν κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, εν αντιθέσει με τον Πανιώνιο που ήταν η αγαπημένη ομάδα των μεγαλοαστών. Παρά την αντιπαλότητα, οι αθλητές του συμμετείχαν συχνά στους Πανιώνιους Αγώνες, κατακτώντας αρκετές πρωτιές.
    Καθ' όλη αυτήν την περίοδο, πέρα από τα τοπικά πρωταθλήματα, ο Απόλλων συμμετείχε με αποστολές και στους Πανελληνίους Αγώνες που διεξάγονταν στην Αθήνα. Επίσης, ανέδειξε τους ολυμπιονίκες του Πεντάθλου Θεολόγο Αναστασόγλου  και Ματθαίο Δεσποτόπουλο στη Μεσολυμπιάδα του 1906.

------------

*Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο της ιστορίας του Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1891 - 2011, που διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ, όπως επίσης και στη γραμματεία του Συλλόγου.
Εκτύπωση Άρθρου : Print Friendly and PDF Κοινωνικά :
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης 1891 - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template