Nyanserat.nu

På manifestation med Sverigedemokraterna, ett bildreportage

Idag, den 17 Oktober, hade jag möjligheten att besöka vad som måste ses som mitt första SD-arrangemang – någonsin. För snart 3 veckor sedan (30 September) kunde man läsa i Lokaltidningen Trelleborg att en medborgare på lokal nivå tagit initiativ till vad som var tänkt som en demonstration mot flyktingmottagandet i staden. [1] För många som följt flyktinginvasionen i Skåne den senaste tiden kommer det nog inte som en chock, färjorna som går mellan Trelleborg-Travemünde och Trelleborg-Rostock har spelat en viktig roll för flyktingarnas väg in i Sverige. Inte lika stor roll som Öresundsbron nästan precis bredvid, men för lilla Trelleborg i förhållande till stora Malmö kan man nog argumentera att flyktinginvasionens påverkan i staden varit desto värre.

Flyktingar, trelleborg
Flyktingar vid trelleborgs färjeläge. Foto: SVT.se

Så vad som började som ett medborgarinitiativ kom senare att, i samförstånd mellan lokala sverigedemokrater och arrangörerna, tas över av Sverigedemokraterna. Det skriver lokaltidningen om en knapp vecka senare, den 6 Oktober. [2] Det är väl egentligen här jag själv kommer in i bilden. Jag hade inte hört talas om demonstrationen innan detta, men även efter att demonstrationen skrivits om – efter SD:s övertagande – förblev informationen otroligt knapphändig och så har det väl egentligen fortsatt fram tills dess att demonstrationen idag genomfördes. Detta är i sig kanske inte jätteviktig fakta, men samtidigt blir det väldigt intressant i efterhand när man utvärderar besökarsiffrorna. På plats hade man uppskattat till att där var mellan 5- och 600 deltagare närvarande, media skriver istället att där var 300 personer närvarande.[3] Efter att ha besökt ett antal demonstrationer genom åren har man kommit att förstå att sanningen brukar ligga någonstans mitt emellan vad media och arrangörerna rapporterar om, så vi kan nog uppskatta att där var omkring 4-500 besökare under talen. Detta talar ju faktiskt väldigt mycket för SD:s potential när det kommer till att ganska snabbt nå ut med information till en bred massa, eller åtminstone talar det för SD:s trovärdighet och väljarnas lojalitet gentemot partiet. Hade man arbetat med informationsspridningen på bredare front, inte minst i sociala medier hade man kanske kunnat föreställa sig i bästa fall en dubblering av deltagarantalet? Det är en intressant tanke, om inte annat.

God uppslutning
Uppslutningen var god, den regniga dagen till trots.

Dagen började förhållandevis ordinärt, förutom att man till skillnad från andra demonstrationer norr om Skåne hade förmånen att stiga upp närmre 10-11-slaget än 04 som i fallet av alla de där förbenade demonstrationerna i Stockholmsregionen man besökt. Sen började saker hända, som var allt annat än ordinära. Det började redan när vårt följe körde in i Trelleborg: Polisen lös med sin frånvaro. I all hast under morgondagen så hade jag glömt av att ladda kameraväskan med ett par SD-kort från senast när jag luftade kamerahusen, så det var i princip bara att försöka jaga rätt i en butik som sålde SD-kort en lördag. In på Clas Ohlson på gallerian i Trelleborg, handla ett kort och sen ut till bilen igen. Eller vänta här nu, är detta rådhustorget? Men… Var är alla poliser, var är allt vänsterfolk? Smått chockad av vad jag såg blev det att ringa upp sällskapet i bilen, informera om att de kan börja leta en parkering för jag har snubblat över SD:s demonstration i jakt på lagringsmedia till kameran.

Vänstern och journalisterna
Vänstern och journalisterna, under samma duggregn – de få som hade hittat till Trelleborg.

Och så fortsatte det hela dagen, vänstern lös med sin frånvaro och polisen hade en liten, formell representation på plats. Vad anledningen är till avvikelsen kan man bara sia om, men tänk om samma möjligheter alltid fanns tillgängliga. Tänk så långt den nationalistiska oppositionen hade kommit om varenda offentligt möte inte närmast liknade en krigszon, tänk så mycket kortare avståndet mellan uttalade oppositionella och genomsnittssvensken hade varit om inte politiskt sanktionerat våld i form av flaskkastande vänsterfolk fick fritt spelrum. Nåväl, jag antar att där finns ett syfte med att politiskt sanktionera sådant agerande.

Så när vi skulle komma till dagens första talare fick vi istället reda på att Kent Ekeroth blivit lite sen, ungefär 45 minuter sen. Luttrad som man ändå får säga att man är vid det här laget så kom det inte som en chock, förseningar har en tendens att följa demonstrationer som illaluktande doft följer Malmös kåkstäder och kåkstädernas invånare.

Jag var där

Köp den idag, på Logik.se

En kort stund senare tar istället Sverigedemokraternas Helmuth Petersen till tal. Jag måste ärligt säga att även om Helmuth som person verkar vara intressant med en intressant historia så lämnade ändå talet lite att önska. Ljudet var förhållandevis bullrigt från högtalarna som tagits med dagen till ära och ämnet något knastrande torrt, men i korta drag talade Helmuth mycket om sin egen upplevelse av dagens Trelleborg. Han talar om pensionären som inte får tillräckligt på äldreboendet, han talar om sin far och han kopplar en del till flyktingkrisen vi idag ser. Dessvärre ligger den där tydliga återhållsamheten som så ofta återfinns hos SD som en tung våt filt över Helmuth och hans tal. Han tar inte till några kraftuttryck och han uttrycker inte riktigt vad man bara kan anta är hans egna mest intima och personliga tankar kring vår massinvandring. Fenomenet ”Vi säger vad du tänker”, som på något sätt historiskt kunnat tillskrivas SD har tydligt – åtminstone i Helmuths fall – degenererats till motsatsen; ”Vi tänker vad du säger”.

Helmuth Petersen
Helmuth Petersen håller tal

Ytterligare en stund efter att Helmuth avslutats sitt framförande träder äntligen Kent Ekeroth in i inhägnaden. Jag kanske skall säga ‘äntligen’, för personligen har jag alltid haft vissa problem med Kent, inte minst att han många gånger obönhörligen har satt sionismen och den egna judiska identiteten framför svenskarna. Som nationalist och medveten om hur förödande sionismen och judarnas etnocentrism har varit för Sverige blir det svårt att med helt öppet hjärta ställa sig och lyssna till Kent, men jag hade faktiskt sagt till mig själv att när jag ändå är på plats; varför inte lyssna och bedöma dagen efter vad som presenteras?

Kent gjorde ett starkt intryck, ett mycket starkt intryck. Det är alldeles uppenbart att Kent, till skillnad från många andra svenskar inom SD, inte alls har den här tunga våta filten av politisk korrekthet hängande över sig. Frågan är ju såklart varför, om det är att han är väldigt nära toppen och därmed innehar någon form av politisk immunitet, att han är en för stark personlighet att göra av med i någon ‘noll tolerans’-uteslutning eller om det helt enkelt bara är så att han i egenskap av jude i partiet innehar en särställning delvis fri från internkritik och uteslutning. Hursomhelst gjorde han ett otroligt gott intryck idag och även om man kan argumentera Kents egna politiska intentioner, baserat på tidigare ställningstagande, kan man ändå säga att det Kent gjorde idag var att legitimera alla närvarande svenskars kamp om tillvaron.

Kent Ekeroth
Kent Ekeroth håller tal mot massinvandringen.

Man såg det i ögonen på de närvarande: ‘är det verkligen okej att han står här och säger detta?’, en och annan deltagare tittar sig om efter medhåll från andra deltagare. Applåderna briserar. Replik efter replik, detta är en retorik som Sverigedemokrater inte är vana vid, det märktes i ansiktena på de närvarande och det uppskattades. När Kent mitt i talet proklamerar att ”Vi är Sveriges motståndsrörelse […]” höll jag på att trilla av stolen jag inte satt på, men att inte applådera skulle vara en förolämpning – så jag applåderade, både en och fyra gånger, eller när jag nu tappade räkningen.

Applåderna briserade
Applåderna briserade under Kent Ekeroths mycket uppskattade tal

Vi kan bara innerligt hoppas att det här kan vara någon form av startskott. Inte så mycket på Sverigedemokraternas nya kampanj [4], utan på svenskarnas vilja att öppet stå för sitt förakt mot massinvandringen.
 
[1] Lokaltidningen, Trelleborg: Trelleborgare demonstrerar mot flyktingar (Läst: 2015-10-07)
[2] Lokaltidningen, Trelleborg: SD tar över demonstration – Kent Ekeroth håller tal (Läst: 2015-10-07)
[3] Skånska dagbladet: 300 slöt upp till SD-demonstration (Läst: 2015-10-17)
[4] Dagens media: SD gör kampanj i utländska medier (Läst: 2015-10-16)

Rasmus Björnberg
Har ett mångårigt engagemang inom den nationalistiska sfären, inte minst i bakgrunden som ryggrad för flera IT-satsningar. Brinner extra mycket för ekonomiska och sociala frågor som påverkar vårt folk på ett kollektivt plan.