De Mastmakersdochters

List Price: $16.50

Add to Cart
About the author:
Jack van Ommen emigreerde in 1957 op 19 jarige leeftijd naar de VS. In 2005 zeilde hij van de Amerikaanse Westkust via Kaapstad naar Nederland. Zijn artikelen over deze zeiltocht en over traditionele zeilschepen verschijnen geregeld in Amerikaanse en Nederlandse tijdschriften. Hij houdt een blog bij over zijn solo zeilreis op www.cometosea.us.

De Mastmakersdochters
 

Authored by Mr Jack van Ommen

Dit is de autobiografie van Rennie de Vries, geboren in Heeg in 1901. Zij schrijft met veel gevoel en vaak heel persoonlijk vanaf haar eerste herinneringen in De Lemmer, waar zij opgroeit boven de mastmakerij. Haar nicht, ook een Rennie de Vries, groeit op in Holtenau, Duitsland, waar haar vader een mastmakerij begon in 1906. De nicht komt tijdens de depressie terug naar Nederland, zij wordt lid van Hitler's NAZI partij. De Hollandse Rennie sluit zich aan bij de verzetsgroep van Henk Dienske. De verzetsgroep verschaft schuilplaatsen, valse identiteitsbewijzen en bonkaarten aan Joden en onderduikers. Dienske en Rennie wonen in de Amsterdamse Rivierenbuurt waar veel Joden toevlucht namen vanuit het Oosten in de nieuwbouw van de Rivierenbuurt. De Anne Frank familie, bijvoorbeeld, woonde in de Rivierenbuurt. Rennie's echtgenoot, Dick van Ommen, kreeg één van de eerste "Dagboek van Anne Frank" van Otto Frank, met zijn dedicatie. Bij toeval werd de Frank familie vier maanden na Dick gearresteerd door een delegatie van de SD onder de aanvoering van de twee zelfde SD-ers die Dick arresteerden op 4 april 1944. Renie's man schreef ook een dagboek. Gedeeltes er van zijn in het boek overgenomen. De schrijver, de zoon van Rennie van Ommen-de Vries, heeft de achtergronden van de verzetsgroep en de Duitse vervolgers in dit boek vastgelegd. Hij ontdekte in de archieven schokkende gegevens over het verraad en lafheid en ook de heldendaden die plaats vonden rond de arrestaties van zijn ouders. Ook ontdekte hij hoe de SD uiteindelijk aan de identiteit van Henk Dienske kwam en hem daardoor te pakken kreeg op 20 april 1944. Dit is nog nergens eerder beschreven. Rennie werd een week later gearresteerd.
Het verhaal volgt Rennie van Ommen-de Vries vanaf haar arrestatie via kamp Vught, Ravensbrück en Dachau; en de ervaringen, tot ver na de oorlog, ook van haar NAZI nicht, Rennie Arendt-de Vries, die met haar twee zonen op Dolle Dinsdag naar Duitsland vlucht.
Twee honderd Hollandse vrouwen vertrekken in oktober 1944 van kamp Ravensbrück naar een buitenkommando van Dachau. Zij worden tewerk gesteld in de AGFA fabriek. Uit de memoires van twee van haar medegevangenen en de herinneringen van Rennie, heeft de schrijver een tot nog toe onbekend uniek stuk oorlogsgeschiedenis van dit zogenaamde "AGFA Kommando" samengesteld. Moedige vrouwen van alle schakeringen die samen zingen, bidden, huilen en lachen en die door hun samenhorigheid overleven. Moeders die, net zoals Rennie, vaak waren weggesleurd van jonge kinderen, man en huis. Op 12 januari 1945 leggen de Hollandse vrouwen het slavenwerk neer. Dit is de enige gedocumenteerde staking van politieke gevangenen. Het Amerikaanse 7e Leger achterhaalt de vrouwen op hun Dodenmars. Jaren later ontmoet Rennie's zoon enkele van zijn moeders bevrijders in Amerika en wisselt foto's uit, genomen in mei 1945, die ook in het rijk geillustreerde boek voorkomen.
Dit is een verhaal over een Zuiderzeehavenstad voor dat de zee in een zoetwater meer veranderde, van zeilvaart naar stoom en dieselmotoren, over Urk, Groningen, de veenkolonies en de eerste wereldoorlog. Rennie omarmde de opkomst van de emancipatie. Zij was één van de eerste hoofdbestuursleden van de Christelijke Meisjes Vereniging op Gereformeerde Grondslag. Haar medegevangenen kozen Rennie als hun Blockälteste. Boven alles is dit boek haar getuigenis van haar rotsvast geloof een kind van God te zijn. Haar Bijbeltje werd gretig gebruikt voor de Godsdienstoefeningen die in het geheim gehouden werden in de barakken. Ook met Corrie en Betsie ten Boom. Na de oorlog schrijft Rennie dat, in al die ellende, zij toch nog vaak die speciale momenten mist waar de de liefde van God zo duidelijk aanwezig was.
De alfabetische index van namen die in het boek voorkomen bevat over 350 namen. Hierdoor is dit boek niet alleen een verhaal over bijzondere vrouwen maar ook een belangrijk naslagwerk over een bewogen periode in de Nederlandse geschiedenis.


Publication Date:
2013-03-24
ISBN/EAN13:
148390475X / 9781483904757
Page Count:
232
Binding Type:
US Trade Paper
Trim Size:
6.69" x 9.61"
Language:
Dutch; Flemish
Color:
Black and White
Related Categories:
History / Western Europe / General
Site Help Order Help Policies Contact