Artisti >

Andreea Banica

Andreea Banica (21 iunie 1978  – Eforie, jud Constanta) si a debutat in muzica, dupa ce s-a facut remarcata la Festivalul Mamaia din 1998. Alaturi de Claudia Pătrășcanu si Iulia Chelaru a pornit prima trupa de fete – Exotic. Prima lor piesa a fost „Sexy” si a avut un succes urias. In cei doi ani de activitate Exotic a lansat 3 single-uri (“Uită-mă”, “Sexy” și “Un sărut”), toate însoțite de videoclip, și a înregistrat 2 albume: Sexxy și Pasional.

Andreea Bănică și-a urmat propriul drum, după destrămarea trupei Exotic, la fel ca cele două foste colege. În anul 2001 împreună cu Cristina Rus pornește proiectul „Blondy”. Cele două au lansat 3 albume (“Atât de aproape”, “O parte din tine”, “Dulce și amar”) și o reeditare. Trupa Blondy a lansat 6 videoclipuri și a obținut premiul pentru cea mai bună trupă dance oferit de Radio România Actualități în 2003. Cristina Rus părăsește în anul 2005 formația, dedicându-se carierei solo.

Andreea Bănică a decis să continue sub aceeași titulatură. Primul succes l-a avut cu melodia „Dansez, dansez”, compusă de Laurențiu Duță care i-a compus și primul album solo. Acest pas a fost unul inspirat, astfel că albumul a obținut Discul de aur pentru vânzări, oferit de casa de discuri Cat Music. Albumul a mai avut două single-uri: “Îndrăgostiți” și “Dulce și amar”.

Și-a consolidat poziția în topul celor mai bine vândute artiste din România, cu single-ul „Fiesta”, Andreea Bănică ajungând pe primul loc în toate clasamentele muzicale românești. Andreea este nominalizată în cadrul premiilor MTV European Music Awards, la categoria Best Romanian Act. In cadrul galei de la Munchen, Andreea este desemnată câștigătoarea EMA 2007 – Best Romanian Act, cel mai important și mai dorit premiu muzical, venit ca o recunoaștere a succesului.

Văzând că a câștigat foarte multă notorietate, Andreea decide să renunțe la numele „Blondy” și urca pe scena cu propriul său nume – „Andreea Bănică”. Această schimbare s-a datorat și viitoarelor modificări de formulă, pe care avea să le facă în toamna lui 2007.

Al doilea album din cariera sa solo s-a intitulat “Rendez-vous“, album de pe care a fost extras și single-ul „Fiesta”. Cel de-al doilea extras de single a fost cel care dă și titlul albumului, “Rendez-vous“.

Mereu a oferit piese de mare succes și asta se datorează faptului că s-a implicat activ la crearea lor și a muncit cot la cot cu Laurențiu Duță, Marius Moga și Sandy Deac. Printre colaborările cu staruri avute până în 2007 se numără trupa Simplu, Laurențiu Duță și Taraful din Clejani.

Andreea Bănică lansează la începutul anului 2008 un nou videoclip, realizat la piesa „Încredere”, care a fost regizat de Dragoș Buliga și demarează lucrările pentru un nou album. În primăvara aceluiași an intră pe piață un nou single „Hooky Song” feat Smiley. Melodia a fost compusă de producători care au mai lucrat cu artiști ca Leona Lewis și One Republic. Piesa are și un videoclip, regizat de Iulian Moga.

Cariera sa muzicala trece pe locul doi în 2009, deoarece așteaptă venirea pe lume a fiicei sale. Deși nimeni nu se aștepta să lanseze ceva înainte să nască, artista lansează la jumătatea lunii martie un videoclip la piesa „Le Ri Ra”.

În august 2009 lansează la Callatis un nou single: „Samba”, în colaborare cu Dony.

În 2010, la RMA, Andreea câștigă “Best video” pentru clipul Samba. Tot în 2010 are o serie de concerte în Bulgaria, în cadrul unui turneu care o propulsează în rândul celor mai cunoscuți și apreciați artiști de la sud de Dunăre. Drept urmare, Samba devine cea mai difuzată piesa a anului 2010 în Bulgaria.

La începutul lui 2011 Andreea lansează albumul Best Of – un mix al celor mai importante piese din carieră și un nou single – Sexy. În cadrul premiilor RRA 2011, piesa “Love in Brasil” este desemnat cel mai bun cântec latino-dance.

Best Female – Romanian Music Awards 2007, 2008, 2009, Romanian Act -MTV EMA – Munich, 2007, Best Video – Romanian Music Awards 2010, Best Show – Romanian Music Awards 2011, Best Song – Romanian Music Awards 2011, Best Song – Romanian Music Awards 2012, Best Dance – Media Music Awards 2012, Best Pop – Romanian Music Awards 2013, Best Video – Romanian Music Awards 2013, Golden Disc for selling Official Sony Music Label 2010 si Golden Digital for selling Official Sony Music Label 2013 sunt doar cateva dintre recomandarile care o claseaza pe Andreea in topul celor mai apreciati si iubiti artisti romani.

“Caldura mare, mon cher!” Se lasa cu “fire” pe ritmurile energizante ale single-ului “Rupem boxele”, lansat de catre Andreea, in colaborare cu Shift, in februarie 2014. In videoclip, sexy-diva atrage toate privirile cu un look sexy si miscari provocatoare.

In septembrie 2014, Andreea Banica lanseaza “Acelasi iubit”, o poveste cinematografica de 3 minute in care artista joaca rolul principal al unei istorii amoroase, perpetue si extraordinare, povestea unei “aventuri pentru o viata”. Construita in jurul unor repere de cultura pop,  povestea vizuala a celui mai recent videoclip al frumoasei artiste, “Acelasi iubit”, dezvaluie o noua atitudine a divei topurilor muzicale romanesti, pune in valoare sensibilitatea si senzualitatea uneia dintre cele mai sexy artiste.

In mai 2015, Andreea Banica lanseaza “Doi”, feat Kaira, o poezie vizuala despre una dintre cele mai importante valori ale existentei: prietenia. In pragul verii, anotimpul marilor intalniri, al aventurii si povestilor in Doi, single-ul Andreei spune, intr-o maniera filmica, povestea unei prietenii de-o viata, plina de momente definitorii, de incercari, de confruntari, pentru ca in final sa triumfe, mereu, dragostea.

Tot in 2015, sexy-diva Andreea Banica a colaborat cu artistul brazilian Aggro Santos pentru single-ul “Red Lips” si au filmat un videoclip in Miami, alaturi de unul dintre cei mai de succes regizori internationali. 2015 mai inseamna inca 2 featuri pentru Andreea: piesa “Ale” (alaturi de Narcotic Sound and Christian D) si piesa “Una palabra” (in colaborare cu Sunrise Inc).

In septembrie 2015, lanseaza single-ul si videoclipul “Supererou”, o extravaganta plina de emotie pura si nemarginita despre iubirea vesnica, despre povestile ce se nasc pentru totdeauna. Astfel, diva Andreea Banica continua linia pieselor “Acelasi iubit” si “Doi”, despre dragoste si suflete pereche.

Piese din portofoliu

Supererou

Doi, feat Kaira

Acelasi iubit

In lipsa ta, feat What’s Up

Samba, feat Dony

Love in Brasil

Could U

Sexy

Rupem boxele, feat Shift

Electrified