Heijastuksia: Ravinto, terveys, tulevaisuus

Kiitos, että annoit huomiosi – nyt jo kaukana sanojeni polulla tanssiville silmillesi. Aistielimille, jotka edelleen seuraavat näytöllesi muotoiltujen symboleiden merkityksellistä joukkoa.

Ja tiedän.

Tiedän varsin hyvin, että mielesi ehti jo nostamaan pintaan pienen huolen – pienen varoituksen tunteesta, joka liittyy ajankäyttöösi. Tiedän, että pelkäät minun hukkaavan arvokasta aikaasi sanojeni salsa-askeleilla, vaikka voisit juuri nyt olla lukemassa tai katsomassa jotain viihteellisempää tai kauniimpaa – pistävämmin dopamiinireseptoreitasi täyttävää informaation ilotulitusta.

Saatan saada pidettyä huomiosi ja luottamuksesi hyppysissäni, jos valikoin jokaisen sanani tarkkaan. Tarjoan sinulle jotain arvokasta, kiinnostavaa. Jotain, joka flirttailee merkityksellisyyden, huumorin ja eskapismin välimaastossa. Hauraan punaisen langan päästä lähtee kutoutumaan kuin huomaamatta alitajuinen villapaita mukavasta ihmisestä, joka pyrkii välittämään ymmärrystä arvojasi ja prioriteettejasi kohtaan. Luomaan yhteyttä.

Ehkä.


Pohjustus

On ollut kiinnostava seurata viime päivien aikana ravitsemuksen tiimoilta (jälleen) herännyttä keskustelua. Aihe on viime vuodet nostanut omissa silmissäni entistä vahvemmin ja selkeämmin pinnalle laajempia sosiaalisia ilmiöitä, rakenteellisia murrospisteitä sekä maailmankuvien tasoa, joka näkyy dualismin korostumisena asioissa, jotka eivät juuri millään tasolla ole mustavalkoisia.

En ole koskaan aikaisemmin, enkä koe nytkään kiinnostavana ottaa kantaa itse ravitsemussuosituksiin / niiden sisältöön. Suositusten sisältö edustaa tämän hetken parasta tieteellistä tutkimusta ja olisi naurettavaa olla tieteen valossa eri mieltä mistään sisältöön liittyvästä. Tämä ei ole, eikä koskaan tule olemaan keskusteluissa pyörivien haasteiden kannalta olennainen keskustelun aihe.

Olennainen haaste linkittyy paljon vahvemmin siihen, miksi 70 % artikkelia tähän asti lukeneista henkilöistä ei jaksa keskittyä koko tämän romaanin loppuun lukemiseen, vaikka tukottaisin jokaisen kappaleen väliin tissikuvia ja kissoja. Kokeilen tällä kertaa ilman näitä apuvälineitä.

//

Kun meillä on mahdollisuus yleistää ja olla laiskoja, teemme sen.
Kun meillä on mahdollisuus ymmärtää syvemmin ja zoomata lähemmäs kuin koskaan, teemme sen.

 

”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way – in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only.” – Charles Dickens, A Tale of Two Cities (1859)

 

Pyrin hakemaan keskusteluun pari kulmaa – hieman tavallista kauempaa. Pyörittelemään ajattelutapoja ja asenteita yksityiskohtien sijaan. Käsittelemään mielen ja tunteiden välisiä suhteita sekä puhaltelemaan vapaampia ajatuspilviä aiheiden ympärille.  

Disclaimer: Teksti on kirjoitettu pääasiassa alan vaikuttajia / eri "leirejä" ajatellen. Tämän vuoksi moni teema tuntuu "ulkopuolisen" silmin varmasti melko irralliselta. Provosoin ja polarisoin tietoisesti, käytän fingelskaa ja sivistyssanoja vittuillakseni, kirosanoja tarpeellisten etikettivirheiden vuoksi. Lisäksi yleistän näennäisen kiireeni vuoksi ja käytän kryptistä tekstiä salatakseni sanojeni metafyysiset ulottuvuudet lääketeollisuuden palkkamurhaajilta. 

Pahoittelut tästä (kirjoitettuna, ei tarkoitettuna).

Alla oleva ajatuksenvirtaus-artikkeli oli alunperin osa päivittäistä free flow -rustailuani, jota ryhdyin naputtelemaan vastauksena erääseen Armanin Facebook-viestiin, kirkastaakseni omia ajatuksiani. Pienessä hellehuumassa poukkoileva teksti ei varmasti ole monilta osin erityisen loogista seurattavaa. Turhan pitkiä lauseita on paljon ja käytän sanastossa erityisen värikkäitä ilmaisuja ja suussa paremmalta maistuvia sanoja viihdyttääkseni omaa mieltäni. Jos olisin alun perin kirjoittanut Sinulle, kieliasu ja rakenne olisi erilainen (pyrin siivoamaan sopivassa välissä helpompaan muotoon). Toisaalta joku ehkä innostuu "avoimemmasta" kurkistuksesta pellin alle – siitä miten mieleni syö ja sulattaa tietoa ilman entsyymivalmisteita. 

Jos tulit näihin kotibileisiin poikkeuksellisen positiivisen ilomyönteisellä asenteella, jonkun väittely-keskustelu-ketjun jatkoilta, niin pyri jo tässä vaiheessa varmistumaan, että stimuloit riittävän vahvasti sitä mielesi osaa, joka pyrkii spesifisti löytämään epäkohtia ja kritisoitavaa tästä(kin)... Se on hedelmällinen Tunne kaikkeen vuorovaikutukseen ja oppimiseen. Aiheen harjoittelu liittyy ehkä jopa etäisesti artikkelin teemoihin.

Tekstin päähenkilöinä seikkailevat pienellä hymyllä asiaa tarkasteleva kokonaiskuvan fiilistelijä sekä vahvasti sarkastisen ja kiukkuinen, hieman epäkohtelias kaveri. Start with Why?

Kaikki tää(kin) näennäisen ristiriidan taso liittyy pohjimmiltaan kovin vahvasti siihen, että kenelle me kukin puhutaan. Ketä me mielistellään – keneltä me kaivataan arvostusta ja Rakkautta. Yhteisön hyväksyntää, jota geenit on kantaneet mukanaan tuhansia vuosia. 

Mielen ja tunteen välisiä kommunikaatiohaasteita, Yhteyden ja Ymmärryksen puutetta.

//

"People want to be something, more than recognizing what they are." 

Kun Fogelholm tai Erkki Vartiainen puhuu, intentiosta välittyy vahva status quo, tarve ylläpitää vallitsevaa tilaa ja vahvistaa hillitysti sitä viestiä, jota tieteellinen metodiikka edustaa. Ei väriä, tunnetta tai tarinaa – objektiivisuutta, kontrollia. Tieto itsessään on olennaisuuden ydin, kaikki muu koristelu on pääsääntöisesti turhaa, usein yhteisön silmissä jopa hieman noloa. Ja aina kun joku puhuu hillityn objektiivisesta paikasta käsin, jokainen vastaavan maailmankuvan omaava ihminen taputtaa mielessään raikuvat aplodit. Kyllä, juuri näin! Mentaalisen irrallinen Suhde asioihin on hyveellistä. Mitä paremmin opit kontrolloimaan tätä kerrosta itsessäsi, sitä paremmin ymmärrät ja Hallitset ympäröivää maailmaa. 

//

Emotionaalinen erektiohäiriö.

Terveys ei tietenkään ole tunne. Terveydellä ei ole linkkiä iloon, nauruun, yhteyteen, merkitykseen tai nautintoon. Ei liitetä näitä asioita toisiinsa. Terveys on harmaata statistiikkaa, jonka desinfioinnin voimalla voimme erkaannuttaa Elävän ilmiön hierarkkiseen 2D-koneistoon. Jos suurelle osalla viestin vastaanottajista välittyy alitajuisesti vastaava viesti, on järjettömän vaikea käsittää miten aiheelle lähtee automaattisesti syntymään vastailmiö? (terveys on tunne, värikäs, elämää, naurua...).

Yleistettynä: Tieteilijät pyrkivät ratkomaan ongelmia lisäämällä faktoja, argumentoimaan tietoa paremmin jne.
Koska ovat treenanneet ja saaneet merkitystä sen kautta koko ikänsä. 

Yleistettynä: Kokijat / ”tunteilijat” pyrkivät ratkomaan ongelmia kertomalla parempia anekdootteja, jakamalla vahvemmin autenttisempia tunteita, kertomaan hauraita ja asiavirheillä kyllästettyjä oikopolkuja mekaniikasta jne. 
Koska ovat treenanneet ja saaneet merkitystä sen kautta koko ikänsä.

Jos pelkkä hyvä tieto riittäisi ihmisten toiminnan muuttamiseen, nää kaikki jutut ois kunnossa jo aika saakelin laajalta osin.

Ja kumpikaan taho ei tunnu näkevän miksi / miten näiden puolten kiihtyvä jakamien hitsaa tiettyä isompaa ilmiötä kasaan. Ja miten / mitä kumpikin taho voisi matkan varrella oppia. 


Murros & Disruptio

Se murroskohdan muuttuja jota kuitenkin oikeasti pyrin (äskeistä näennäisen tärkeän riffin sijaan) puristamaan kipeän finnin lailla pintaan...

...liikkuu aavemaisen äänettömästi pitkin valokuituikaapeleiden viitoittamia katuja.

Internet. Sosiaalinen media. Snäp-vitun-tsät-tsät.

Tässä ajassa ei yksinkertaisesti käy päinsä, että ympäröivä maailmamme alkaa "kontrolloimattomista syistä" johtuen yhtäkkiä morffautua yhä vahvemmin tylsistä kirjaimista emojeiksi, kuviksi, meemeiksi ja giffeiksi. Vanhat rakenteet alkavat heilua ei-toivottujen voimien vaikutuksista ja pienimmätkin kommunikaation yksiköt konvertoituvat kantamaan mukanaan enemmän dataa, enemmän tunnetta. Tästäkin sektorista muotoutuu kiihtyvällä tahdilla ylikierretty pultti. Perkele. Nuorten vika.

Ei se vaan toimi niin, että sä Arman oot "ansainnut" sen, että sun ajatusten tavoittavuus ja vaikuttavuus on suurempi kuin maan suuren mediatalojen omilla, koulutetuilla kirjekyyhkyillä. Ei tunnu oikeutetulta. Väärin pelattu. Ja nyt sä vielä väärinkäytät sitä pseudotieteellisen paskan jakamiseen. Huono ihminen. 

Nämä "vastakohdat" eivät voi olla keskenään naapureita, jotka lainaavat hymy kasvoilla sokeria toisiltaan. Haaste on liian perustavanlaatuinen. Historian valossa kaikki murroskaudet tapahtuvat yleensä kevyesti, ilman yksilöiden sisäisten ristiriitojen heijastepisteitä. Rasvasodilla ja laajoilla ravitsemuskeskusteluilla ei tietenkään ole isossa mittakaavassa mitään linkkiä tähän ikävään ja mystiseen muutosaaltoon, jossa olet toki parhaasi mukaan sisässä. Sulla on kissavideot, Kardashianit, Twitter-tili ja kaikkea. Tunnet, että jotain tapahtuu, muttet kuitenkaan oikein Ymmärrä että mitä. Ajan henki on Väärässä.

Jos aiheen pureskelu kiinnostaa laajemmin, suosittelen tsekkaamaan esimerkiksi Peter Diamandiksen napakan luennon aiheesta "Exponential thinking" (klikkaa kuvaa).

Jos aiheen pureskelu kiinnostaa laajemmin, suosittelen tsekkaamaan esimerkiksi Peter Diamandiksen napakan luennon aiheesta "Exponential thinking" (klikkaa kuvaa).

//

Aika huokuu murroksen tuulia. Kaikilla tasoilla. Ihmiset ovat kyllästyneet valehteluun, vääristeltyihin lupauksiin ja salailuun. Olen melko varma, että olimme viimeinen sukupolvi joka kykeni valehtelemaan. Teknologia kiihdyttää läpinäkyvyyden lisääntymiseen liittyviä ilmiöitä nopeudella, jota Jokainen meistä ylenkatsoo. Myös sinä Rainman. Vaikka näpräät juuri vasemmalla kädelläsi kahdeksan kunigattaren algoritmidilemmaa, aliarvioit silti tulevaisuuden Käsittämättömyyttä.

On jollain tavalla surkuhupaisaa, että suuri osa korkeasti koulutetuista ihmisistä elää edelleen ”minun isäni oli taksikuski ja meillä on täällä Suomessa vahvat taksiliitot” -kuplan keskellä, eikä sivuun nopeasti painettava Uber-keskustelu heilauta pätkääkään sitä isompaa herätyskelloa, joka jokaisen pään päällä pitäisi soida. Jos emme huomaa ympärillämme Joka Päivä tapahtuvien esimerkkien kautta Tulevaisuuden rytmejä, on volyymiä pakko vääntää kovemmalle. Yritämme syödä lusikalla spaghettia keskellä supersaturoidun informaation koskea, jonka virta pakottaa ajattelumme filosofisten kysymysten äärelle. Millä arvopohjalla koodaamme itseohjautuvan auton väistöliikkeet ykkösiksi ja nolliksi? Pyöriiko homma jo oikeasti hyvin inhimillisten moraalikysymysten äärellä?

Ja tääkin oli varmasti filosofian tutkijoiden puolella tosi selkeesti nähtävissä oleva ja toivottu ilmiö vielä pari vuotta sitten...

Kaikki Hyvä tulee nousemaan pinnalle avaruushissin viitoittamien vektoreiden varjoilla, vaikka konservatiivinen ankkuri yrittää pitää jalkamme tukevasti virtsalla tahrituissa Viktoriaanisen ajan mokkasiineissa. 

Mulle tää aika ja kaikki vastaavat keskustelut on pohjimmiltaan kiinnostavia, koska on käsittämättömän selkeetä nähdä miten erilaiset maailmankuvat lähtee hitsaantumaan teknologian ”hellän” efektin johdosta väkisinkin yhteen. Koko ilmapiiri huokuu ”sun mielipiteistä riippumattomien” entiteettien kehitystä. Koko tieteellinen(kin) infra tulee muuttumaan "yllättävän nopeasti" ja naurettavan radikaalisti sensoreiden kehityksen, IoT:n, geeniteknologian, nanoarkkitehtuurin, 1000_muuta_esimerkkiä… johdosta. Ja kuinka lamaannuttavan uhkaavalta Minusta tuntuukaan, että allekirjoittaneen marjojen polyfenoleiden tiimoille vuosien varrella riimitetyt huonot vitsit käyvät vähemmän tarpeellisiksi. Tarvitsen ympärilleni ehdottomasti lisää regulaatiota, liittoja ja turvaverkkoja. Paha muuttuva maailma.

Kaiken tämän valossa tuntuu siltä, että ”käytännössä kukaan” näennäisesti vahvemmin digitalisoitunut terveysalan toimija ei ymmärrä sitä perustavanlaatuisen muutoksen luonnetta ja suuntaa, jonka keskiössä jo seisomme. Tietenkin kaikki subjektiiviseen kokemukseen vaikuttavat muuttujan juoksevat (jo nyt) Väistämättä kohti yksilöllisempää, reaaliaikaisempaa ja verkottuneempaa järjestelmää. Ja tietenkin tiede ja teknologia ovat juuri ne vipuvarret jotka suurilta osin mahdollistavat tämän. Ja tietenkin voi halutessaan jäädä kirjastoon piirtämään sitä mannerkarttaa väestödatan mediaanista, kun joku muu printtaa viereisessä huoneessa 3D-printterillä 3D-printterin, joka piirtää sulle sun virtuaalitodellisuudessa omaa maastokarttaa auki reaaliajassa… 

Tän valossa tuntuu kohtalaisen huvittavalta väitellä ja pyrkiä ideologisesti linjaamaan omaa toimintaansa kivikautisen rajallaisen big datan keskiarvojen pohjalta. Mulle tietynlainen kollektiivinen rekyyli koko ravitsemussuositusten roolia kohtaan näkyy tässä aallossa kohtalaisen selkeästi, vaikkei kukaan tunnu tunnistavan tai pukevan ilmiötä sanoiksi.

Se tapahtui älypuhelimille. Se tapahtui Facebookille, se tapahtuu kaikelle. Pyytämättä, lupia kyselemättä. Pari hassua vuotta takaperin: "Älypuhelimet ovat vain teknokraattisten early adoptereiden hommaa". "Facebook on vain yliopisto-insidereiden juttu". 

Nyt (iso)äitisi käyttää kumpaakin. 

Vaikka vastakohdat (subjektiivisuus // objektiivisuus – läheltä // kaukaa – sisältä // ulkoa) ovat nyt hetkellisen näennäisesti navat vastakkain, johtuu se ainoastaan siitä murroksesta, jossa ne ovat kasvukipujen johdosta vihdoin yhtymässä toisiinsa. Innovaatiota ja teknologiaa ei yksinkertaisesti kiinnosta perinteet tai sinun mielipiteesi. Innovaatiota kiinnostaa näkymättömän muuntaminen näkyväksi, ajan säästäminen, mekaanisuuden automatisointi ja se kuinka prosesseista tehdään elegantimpia, taiteellisempia, yksityiskohtaisempia ja kauniimpia. Mulle jokainen ”intellektuelli”, jolla on edelleen selkeä tarve kritisoida näissä keskusteluissa pointteja, jotka oli toki ihan valideja 10 vuotta sitten – ei yksinkertaisesti näe niitä (hiljaisia) singaaleja, jotka piirtää selkeetä suuntaa siitä mihin maailma on menossa. Nää aiheet ei oo pinnalla menneisyyden, vaan tulevaisuuden vuoksi. Keskustelemme yksilöinä yhä reaaliaikaisemmin koko maailman kollektiivisen näkemyksen kanssa.

Tää distuprio nostaa pintaan eri tahojen aidommat tarkoitusperät, monelle ikävän kirpaisevalla tavalla. Oliko se fokus aidosti ihmisten auttamisessa ja lisäarvon luomisessa vai oman egon pönkittämisessä pienen piirin status quo -optimointien äärellä...

Sitten taas esim. mainitsemasi DeGrasse Tysonin ”henkilökohtainen matka” on myös muilla sektoreilla sen verran pitkällä, että noi merkityksen tarpeet täyttyy selkeesti yli äyräiden muilla(kin) elämän sektorilla, jolloin tiedepuolen juttujen kautta merkityksellisyyden generoinnin rooli on ollut jo pitkään kaikkea muuta kuin "riippuvuussuhde". Suurelle osalle "tylsistä akateemikoista" ”kaikki” arvostus ja merkityksellisyys on taas tullut käytännössä työn ja uran kautta, jolloin oma tunnemaailma on erittäin riippuvainen siitä, että merkityksellisyyttä ja arvostusta tippuu jatkossakin näitä uomia pitkin. Poikkeuksia tietysti löytyy loputtomasti, mutta voisi yleistää, että ne henkilöt, jotka ovat ylenkatsoneet tiettyjä emotionaalisempia sektoreita elämässään, ovat pääsääntöisesti päätyneet pyörittämään iltapuhteina hieman enemmän epidemiologisia katsausartikkeleita kuin ne, kenen merkityksen tarve on täyttynyt vahvemmin intiimien illallisten ja tunnetason jakamisen äärellä.

Ja sitten on jostain mystisestä syystä kummallista, miksi siihen korkokengillään digitaalista jalanjälkeä vauhdikkaammin tamppaavaan perheenäitiin (joka pohjimmiltaan usein päättää perheen ruokailusta) puree vähän sun omien vahvuusalueiden ulkopuolella oleva viestintä / vaikuttaminen.

Mutta median luoman tasapainoharhan vika. Koska oman ymmärryksen nostaminen vastaavien ilmiöiden äärellä vaatis lisää opiskelua, tutkimista ja sosiaalisten ilmiöiden arvostamista / observointia.

//

Alla pieni off-topic -ajatusleikki toiminnan motiivien kerroksista (oli auki toisessa rustailu-tiedostossa juuri)... 

1. No passion >> Runnot ulkoa ohjautuvasti eteenpäin jotain polkua, jota et aidosti halua kulkea, mutta uskomusjärjestelmäsi on niin vahvasti yhteiskunnan ja kasvatuksen infektoima, että pusket silti kiukulla polkua eteenpäin. Näin Täytyy ja Pitää tehdä, koska xyz. Nöyryysvääristymä. Ollaan riittävän fiksuja tekemään työmme, muttemme kyseenalaistamaan miksi teemme sitä

2. Follow your passion >> Abstrakti idealismin taso. Ilmentää itseään tyypillisesti kulttuurisidonnaisilla palapelin palasten masterointina – statuksiin ja näennäisen staattisiin paikkoihin kiinnittyneenä "vapautena”. Ohjautuu pohjimmiltaan vielä kovin vahvoista Tarpeista käsin.

3. Never follow your passion – always bring it with you >> Kuokka kädessä visioinnin taso ja aktiivisen_haastavan_harjoittava_askel laajemmasta ja adaptotuvammasta paikasta toimimiseen. Tekemisen kohdetta kohtaan luotu riippuvuussuhde alkaa haihtua ja olennaisempi kerros nousee pintaan. Paikka haastaa käytännössä aina emotionaalisen älykkyyden nopeaan verkkopeliin ja siirtää merkityksellisyyden aiempaa korkeammalle metatasolle. Jos jälkimmäistä kulmaa laajentaa itseä isompaan perspektiiviin, tulee mukaan pieni etuliite.

4. ComPassion >> Ymmärrys laajenee oman toiminnan ulkopuolelle ja muiden toiminnan havainnoinnista alkaa hävitä tuomitseva dualismi. Fokus ohjatun oivaltamisen optimoinnissa. Opettamisen, vaikuttamisen ja jakamisen ”tehokkain” taso.

Paremmin muotoiltuna samaa ajatusta tulee mieleen esim. Nietzschen Zarathustran esittämästä elämän  "Kolmesta muodonmuutoksesta": 

1. vaihe: Kameli, polvistuu omistajansa eteen ja rakastaa juhtana oloa, tekee siitä olemassaolonsa oikeutuksen, nauttii taakasta, kilpailee jaksamisessa.

2. vaihe: Leijona karistaa taakan, kysyy ja tietää mitä itse tahtoo, mutta usein kantaa vielä kameliajan painavaa ajatusta; mitä "sopii tahtoa".

3. vaihe: Lapsi, osaa iloita vaatimuksitta ja miettimättä mitä hyötyä kaikesta on, ihmetellä ja nauttia syyllistymättä, aidosti.

//

Ajattelun / toiminnan heijastepisteitä

Pitää, täytyy – Saat, voit valita

Ulkoa ohjautuvuus, ehdollistuminen – Sisältä ohjautuvuus, oman havainnoinnin ja merkitysten modulointi

Hetkellinen mielihyvä, Id, hedonismi – Pysyvyys, onnellisuus, syvyys

Hetkelliset voitot, hyväksikäyttö, lyhytnäköisyys, yksittäiset transaktiot – Arvolähtöisyys, suhteet, pitkäikäisyys, maine, luottamus

Kulttuurin luomat ominaisuudet / vääristymät – Aidot ytimet, kirkas itsetietoisuus

Ajattelun laiskuus, pinnallisuus – ”Kova työ”, syventyminen, ei enemmän vaan paremmin

Salailu, status quo, regulaatio – Läpinäkyys, kuuntelu, interaktiivisuus

Suojatyöpaikat, merkityksettömyys – Adaptoitumiskyky, lisäarvon luominen, luovuus


Palasten yhdistäminen & Tulevaisuus

Vähän eri poppoolle kirjoitettuna.

Voisko kuitenkin olla mahdollista, että vaikka et hihkuisi innosta sen idean tiimoilla, että pääset viikoksi Lappiin kalaan "mielestäsi tylsän akateemikon" kanssa, huomaisit, että sama pätee kuitenkin myös sataan muuhun tyyppiin, jotka soutaa venettä samaan suuntaan myös enemmän omaa maailmankuvaasi miellyttävällä rytmillä. Kykenen ainakin itse aidosti arvostamaan erittäin paljon sitä duunia, mitä vaikkapa Fogelholm tekee ja on tehnyt. Tiedän myös, että kyseisellä sektorilla / positiossa – Fogelholm on arvostuksensa taatusti ansainnut. Mutta tietenkään kenelläkään kymmeniä vuosia vastaavaa duunia tehneellä aidolla alansa "ylikellottajalla" ei voi olla minulle mitään opetettavaa. Koska näennäisen ryhmäpaineen aikaansaama olkinukke. Oma kyvyttömyys. 

Blaah...

Oon tavannut kasvotusten pitkälti kaikki Suomen terveysalan vaikuttajat (professoreista foliohatuissa käytetyn folion valmistajiin), enkä koe, että kenenkään kanssa olisi mitään ongelmaa fiilistellä juttuja rakentavasti, jakaa ja oppia. Tiedostan, että allekirjoittanut on kiertänyt aurinkoa kohtalaisen vähän aikaa ja melkein kaikilla on nuorelle Padawanille paljon annettavaa jos oma nöyryys sallii puhumisen sijaan kuuntelun. Tottakai olen eri mieltä "muutamista" tyylillisistä ja vaikuttamiseen (= toiminnan arvoperusteisiin / prioriteetteihin) liittyvistä tekijöistä huomattavan monen alan toimijan kanssa, mutta yksityiskohtiin ja faktoihin zoomatessa homma menee käytännössä aina näkemysten neutraaliin jakamiseen ja rakentavaan keskusteluun.

Tän ei pitäisi olla kovin vaikea ja selkeä yhteinen missio pohjimmiltaan "kohtuu yläaaltoisen" aihealueen tiimoilla. Terveys on jakamista ja yhteyttä. Hauskaa ja coolia!

Jos mulla ois tärkeäksi kokemieni asioiden edistämisen jälkeen aikaa ja kiinnostusta kiukutella jollekin taholle, niin THL:n virkamiehet, terveysalan ammattilaiset ja byrokratiakoneiston palaset ois aika loppupäässä sillä listalla minne huomioni suuntaisin. Jos joku haluaa ideoita delfiiniviipapeilla pyörivien ylikansallisten yritysten toiminnan ravisteluun niin mulla on pari valmiiks kirjotettus sketsiä hihassa... tai ottakaa vaikka Leinosen Janista mallia. 

Tätä arvostuksen / ymmärryksen välittämistä saisi nähdä enemmän jokaisen vitun-viralliset-suositukset -huutelijan toiminnassa. Jos aidosti kritisoit virallisia suosituksia ja -linjauksia, et todennäköisesti ymmärrä suositusten roolia ja sisällön merkitystä. Saati virallisen tahon edustajien ymmärryksen vahvuusalueita ja kehityksen kohteita. Koko rakenteen ja lähestymistapojen kritisointi on tässä ajassa paljon kiinnostavampi ja validimpi kulma, kuin se, että data olisi jotenkin ristiriidassa ”todellisten tutkimusten” kanssa. Tietenkin viralliset suositukset edustavat parasta yhteenvetoa siitä datamassasta, minkä pohjalta ne on laadittu. Olennaisempi kysymys voisi esimerkiksi olla, mikä rooli vastaavilla ohjenuorilla on pohjimmiltaan sun elämässä ja kuinka tarkkoja / yksilöllisiä työkaluja täynnä sun koko ympäristö oikeasti on – vuonna 2016... Nämä kysymykset menee sekaisin eri osapuolilta lähes poikkeuksetta kaikissa aiheen tiimoilta käydyissä keskusteluissa. Ja koska koko ympäröivä maailma heiluttaa tätä lautasta parin Richterin voimalla, on siinä sekä leipäpalat että kasvikset helisemässä.

Ja vaikka siitä suojatyöpaikkaan muuratusta harmaasta akateemikosta välittyisi taas jotain muuta kuin eniten sydäntä kutitteleva fiilis, on hyvä muistaa, että nää on niitä tyyppejä, jotka mahdollistaa sen 30-sivusen artikkelin olemassaolon. Sen jälkeen voin toki syvägooglettaa parissa minuutissa vastauksen kuinka pääsen hakkerisivuston avulla käsiksi kyseiseen PubMedin koko artikkeliin, joka muuten olisi miljardeja tahkovien instituutioiden sananvapautta ja kehitystä rajoittavien lukkojen takana. Tää on mulle ajan koko henkeä eniten tiivistävä kirsikka. Meillä on enemmän työkaluja ja vapautta kuin ikinä milloinkaan koskaan. Arvosta sitä ja niitä sisältöä luovia tahoja! Maailmassa riittää tällä hetkellä aivan liikaa otsikkojen lueskelijoita.

Tuntuu, että eniten kritiikkiä herää niissä vanhan liiton akateemikoissa, joille tieto on itsessään edelleen arvokasta (riippumatta kuinka tylsästi, tunteettomasti ja efektiivittömästi se välitetään eteenpäin). Ympäröivä maailma taas kertoo enenevissä määrin tarinaa, jonka mukaan koskaan maailman historiassa ei ole ollut yhtä Vähän arvokasta olla kirjaviisas ja nähdä tiedonsiirto jonkinlaisena mekaanisena transaktiona. Jokainen sektori nostaa pintaan elementtiä, jossa paras DJ päätyy pyörittämään bileitä (lue: kyky yhdistellä olemassa olevia palasia ja säädellä ihmisten tunteita näitä elementtejä taiteellisesti hyödyntäen >> influence). Vaikka sä et ymmärtäis tätä logiikkaa niin sillä ei oo merkitystä. Tää ei oo mikään mielipidekysymys, koska murrosta ohjaa teknologia.

Pelkän tiedon arvo "laskee", suhteessa siihen miten paljon tiedon jäsentelyn, visualisoinnin ja vaikuttavuuden merkitys kasvaa. Onnea ja menestystä pelkkien faktojen kanssa matkan tekemiseen. Kuulemma saanut osakseen paljon huomioita viime vuosina. Ja ympäristön ja median vika. Näitä ohjaa magia.

Tottakai mulla meinaa tulla aina merkityksettömyys-oksennus, kun nään jonkun Mielestään Elävän akateemikon pitämässä kalvosulkeisia pedagokisesti samalla tasolla kuin mun 7-vuotias kummipoika, joka kertoo sopertaen uudesta supersankari-lelustaan. Tosin jaksan yleensä seurata jälkimmäistä pidempään. Tuntuis kuitenkin kovin hassulta keskittää huomio tän kritisointiin. Veikkaan, että jokainen akateemikko ymmärtää lähes poikkeuksetta itsekin nämä kehityksen paikat...

Eri tyylejä ja merkityksen generoinnin tapoja voi arvostaa ilman, että koko kylpyhuonetta täytyy paskoa lekalla, jotta lapsi ja pesuvesi valuisivat viemäriin… 

Pohjimmiltaan näissä kaikissa ison skaalan debateissa haasteena on se, että ne tieteen popularisoijat, joilla ois kyky kommunikoida asioita riittävän kokonaisvaltaisella tasolla (kiinnostavuus, oma persoona, tunne…) on vaan helvetin vähissä, koska suurin osa siitä poppoosta jolla on jotain älykästä sanottavaa on myös kevyellä Asperger-vivahteella varustettuja introverttejä, joiden olemattomat vuorovaikutustaidot saa pohjimmiltaan aikaan sen, että ihmisille kehittyy vääristyneen allergisoiva käsitys terveydestä harmaana, tylsänä ja vakavana asiana. Tähän noidankehään taas syntyy luonnollisesti aina vastailmiö, joka alkaa korjata itse itseään. Tämä on kuitenkin vielä huomattavasti hitaampaa ja kontrolloimattomampaa kuin tiedemaailmassa, jossa vastaavaan feedbäkkiin on syntynyt selkeämpi rakenne, jossa yhteisö valvoo yhteisen viestin ja toimintamallien linjaamista erittäin vahvasti.

Toisaalta en näe, että edes paremmin toteutettuna tänkään sektorin parempi toteutus ois vastaus todellisen syyn ratkaisemiseksi.

Ja kyllä. Mua on vuosien varrella yhtä lailla (lue: paljon enemmän) vituttanut loputtoman monta kertaa mun ystävien / terveysalan toimijoiden / alan vaikuttajien perseily, sinisilmäisyys ja virheellisen tiedon levittäminen. Mulla on erittäin vähän romantiikkaa olennaisten muuttujien ylenkatsomista kohtaan, joiden avulla nään hyvien juttujen aidossa, laaja-alaisemmassa muutoksessa potentiaalia. Haasteena on se, että meillä on kulttuurillisesti melko vääristynyt kuva demokratiasta ja suvaitsevaisuudesta. On muka ihan ok fiilistellä luonnollisempia lähestymisiä eri asioihin, mutta olla moderoimatta kaveria tai omaa yhteisöä siinä vaiheessa kun detox-laastarilla kasvaa kuulemma helposti amputoitu jalka takaisin. Koska kaikki mielipiteethän Pitää sallia. Fuck that. Mua harmittaa usein se, miten laiska, ympäristöä syyttävä ja vähän ihmisten aitoon auttamiseen / palvelemiseen keskittynyttä ”terveysalalla toimivien” tahojen meininki on. 

“The real tension is not between matter and spirit, or time and space, the real tension is between information and nonsense.” – Terence McKenna

Mulla ei oo mitään huolta tieteen kyvystä korjata itseään. Se on osoittanut jo riittävän pitkään kyvykkyyttä siihen. Järjestelmä on "itseohjautuva", vaikka nään luonnollisesti systeemissä tuhottoman monta asiaa joiden toivoisin jo toteutuvan paremmin, avoimemmin ja moniulotteisemmin. Idealismia ja realismia nitoo kuitenkin yleensä yhteen vahvimmin Juuri Sinun Aika ja Tekeminen, ei vision puute.

//

Nään loputtomasti herkullisia kulmia, joilla virallisen tahon edustajat voisivat tässä ajassa popularisoida ja kommunikoida kiinnostavammin tieteellisen metodiikan haasteita, toimintamalleja ja kehitystapoja. Toisaalta teknologia tulee tekemään mielipiteet tarpeettomiksi ja muuttamaan koko rakenteen täysin päälaelleen. Siinä missä teollistuminen teki lihastyön tarpeettomaksi korvaamalla ja automatisoimalla prosesseja koneiden avulla... elämme nyt keskellä murroskautta, joka tulee tuomaan Älyn noiden koneiden toimintaan. 

Jotain sellaista pientä... ja kohtuu vähän näihin keskusteluihin vaikuttavaa... Mut sehän on vasta joskus sitten kaukaisessa tulevaisuudessa... ;)

Tämä murrosvaihe vaatii kuitenkin kokemuspohjalta huutelijoilta arvostusta niitä tahoja kohtaan, jotka (vielä) luovat olennaista tietoa. Ja toisaalta se vaatii instituutioilta ja virallisten tahojen edustajilta vahvempaa arvostusta muuttuvaa maailmaa ja toimintaympäristöä kohtaan.

Itse asiassa uskon, että juuri suurempien rakenteiden ja instituutioiden näkökulmasta nyt on historian paras aika kuunnella ja palvella. Tehdä teknologiasta ja muutosvoimista renki, isännän sijaan. Lopettaa ympäröivän maailman syyttäminen ja kääntää rakenteiden aiempaa suurempi potentiaali voitoksi. 

Kattokaa nyt edes vähän sivusilmällä mikä kansanterveydellinen momentti syntyy, kun se nuoren IG-pehmopornokuvista motivoituneen fitness-intolijan tiedonjano suppiloituu sen itse itseään valvovan yhteistön kautta Hulmin faktojen ja huumorin äärelle. Eikä se kredibiliteetti / Yhteys synny (pelkästään) julkaistujen lappujen pohjalta, vaan sen näkymättömän arvostuksen kautta, joita ihmiset toisilleen "myyvät" joka päivä. Kyseisestä aiheesta mulla on parikin esimerkkiä, jossa oon sivukorvalla kahvilassa kuunnellut salaa kun pari nuorta treenaavaa ihmistä usuttaa sen tiedonjanoisen kaverinsa tsekkaamaan Lihastohtorin parhaan artikkelin aiheesta. Ohjattu oivaltaminen ja sisältä tuleva (ansaittu) luottamus saattaa kuulemma toimia usein paremmin tekemistä ylläpitävien tunteiden ohjurina...

Voisi puhua jopa kansainvälisessä mittakaavassa aika siististä esimerkistä, miten Yhteys tutkijoiden ja innokkaiden maallikkojen välillä voi toimia. Ja ei kovin montaa minuuttia tarvitse uhrata siihen, miten hedelmällinen maaperä noiden kymmenien tuhansien ihmisten hyödyntämisessä on tutkimusten suuntaan, kun luottamussuhde ja Yhteys vaan vahvistuu päivä päivältä... 


Kritiikki & Persoonat

Ja jaksaako sua nyt ihan oikeasti edelleen vituttaa se miksi Heikkilä saa edelleen palstatilaa / medianäkyvyyttä?

Ja ne asiavirheet.

Ja tarvittaisiin tietenkin lisää tietoa, jotta tilanne muuttuu! Kaikki olisi Suomessa hyvin ilman Anttia.

Maailma liikkuu kaikilla sektoreilla vahvemmin kohti laajempaa tunnetta ja arvoja. Tätä liikettä ei kontrolloida mielen tasolta, lisäämällä tietoa ja lukuja. Eikä tää liike lopu, olit henkilökohtaisella tasolla mitä mieltä tahansa.

Helpottuisiko oma elämä, jos oman ajattelun ja ymmärryksen pyrkis tässä(kin) nostamaan pykälän korkeemmalle? Heikkilä tuo soppaan mukanaan selkeesti tietyn arkkityyppisen tunteen ja tarinan, jota kukaan muu vastaavassa positiossa toimiva ei kanna. Jos tarkempi stoori ei oo tuttu, niin Antin elämänkertaan perehtyminen saattaa tuoda vähän empaattisempaa kulmaa siihen, mistä viha lääkäreitä / allopaattista lähestymistä kohtaan henkilökohtaisella tasolla kumpuaa. Ja mitä tästä seuraa? Vihaa ja rakkautta tietenkin. Vastavoimien välistä tanssia. Heikkilä on puhunut vuosia kohtuu ”kiukulla” paikasta, joka "jostain mystisestä syystä" resonoi tuhansien tunteeseen samaistuvien suomalaisten kanssa. Jos et kykene näkemään tunnetason yhteyttä näiden asioiden välillä, voi olla kohtalaisen turhauttavaa yrittää ymmärtää mitään laajempaa sosiaalista ilmiötä. Miksi ne asiavirheet ei vastaavissa tapauksissa paljoa paina – vaan vallitseva / välittyvä / siirtyvä tunne ohjaa kaikkea toimintaa kognitiivisia toimintoja asteen korkeammalta tasolta? Tää on yksi niistä solmukohdista, joissa EQ > IQ ja jos et ymmärrä tämän yhteyden merkitystä, koko kelkan kääntäminen tapahtuu vaan hitaammin sen sun meta-analyysien turhautuneen postailun johdosta… Power vs. Influence.

Tieto lisää tuskaa, ymmärrys ei.

Miten siirrän tietoa eteenpäin vs. miten siirrän ymmärrystä eteenpäin?

Miten välitän eteenpäin enemmän tunnetta, hauskemmin, tehokkaammin ja paremmin?


Tulee vastaavilla pyrkimyksillä kikkailusta mieleen tollanen omakustanteinen puuhastelukirja, jonka tiimoilla käytännössä kaikki on tehty väärin. Esinnäkään kirjailijat eivät ole saaneet puhuttua edes kunnon virallista kustantajaa. Koska homma on vain pinnallisen markkinoinnin varassa, yritetään rahaa väkisin kerätä poloisilta Kuluttajilta huijaamalla (= joukkorahoitus). Lähdeviitteitä ei ole riittävästi, eikä kirjaa ole suunnattu riittävän suuria massoja ajatellen, jonka vuoksi sen markkinointi ja jakaminen on puskarointia ja noituutta. Kirjassa on jostain syystä täynnä ihan käsittämättömän hienoja kuvia ja illustrointeja joiden funktio näyttäisi jollain lailla olevan ihan oikeasti tekstisisällön tukeminen. Sit joku idiootti on kuvannu banaanikännykällä vielä trailerin KIRJALLE. Mitä paskaa.

Vastustetaan näitä uusia malleja, jatkuvan oppimisen, tarkkailun ja mallintamisen sijaan. Se toimii aina. 

//

Mulle käytännössä jokainen näiden keskustelujen teemoja sisällöllisesti vakavissaan kritisoiva ihminen edustaa ajattelu tasoa, jossa asia nimeltä Internet (/ eksponentiaalinen ajattelu) ei oikeasti ole integroitunut ymmäryykseen ympäristön vaatimalla tasolla. Laajempien massojen "kuluttaja-internet" on nyt n. 20  vuotta vanha ja suurin osa ihmisistä pitää sitä "normaalina", koska emme kykene aidosti käsittelemään sitä vapauden ja kehityksen määrää, jota kyseinen rakenne kykenee ja tulee tarjoamaan. Nää keskustelut ja murrosvaiheet rauhottuu ja tasapainottuu kyllä "ihan omalla painollaan" – näennäisen seinän työntämisen sijaan kiinnostavampana ilmiönä voisi olla uusien vipuvarsien, yhteistyömahdollisuuksien ja aidosti laajemman "terveysvallankumouksen" rakentaminen. 

Ei avaruutta laajemmin, vaan merta syvemmin.

/JH


Ravintolat & Kahvilat

Tavarat, tuotteet & palvelut

”We become what we behold. We shape our tools, and thereafter our tools shape us.” – Marshall McLuhan


Olen vuosien varrella testannut melkoisen määrän erilaisia terveyteen, työtehoon, itsensä mittaamiseen ja kehittämiseen liittyviä tavaroita, tuotteita, palveluksia, sovelluksia ja ohjelmistoja. Alla olevalta listalta löydät listan tällä hetkellä käytössäni olevista / suosittelemistani versioista.

Kotimaisten kauppojen ja verkkokauppojen lisäksi hankin melko usein tavaraa Amazon.co.uk -verkkokaupasta. Syynä on yksinkertaisesti holtittoman laaja valikoima, vahvasti personoitu ostokokemus, kilpailukykyiset hinnat ja nopea toimitus (etenkin Prime-palvelun kautta).

Välillä Amazon.co.uk ei kuitenkaan toimita haluamiani tuotteita Suomeen, jolloin tilaan tuotteen / tuotteet Yhdysvalloista. Tällöin kierrätän paketin Jenkkeihin luomani "valeosoitteen" kautta. Tähän käytän myus.com -palvelua. Amazon.com toimittaa Yhdysvaltojen sisällä paketin ilman postikuluja myus.com -palvelussa luomaani osoitteeseen, josta käännän toimitusosoitteen Suomeen ja kykenen kätevästi tilaamaan myös Euroopassa haastavammin saatavilla olevia tuotteita kotiini.

Jos edustat yritystä, joka tuottaa / jakelee tuotteita tai palveluita joista tykkään, niin minua saa lähestyä eri yhteistyökuvioiden ja ideoiden merkeissä – jeesin mielelläni hyviä juttuja entistä tehokkaammin.


Keittiövälineet

– Vitamix-tehosekoitin
– Personal Blender / Nutribullet (matkustamiseen)
– Solo Star -mehustin
– Sedona-kuivuri / Excalibur Dehydrator 9 Tray With 26HR Timer
– Aerobie AeroPress Coffee Maker
– Hario Coffee Mill Skerton (matkustamiseen)
– Wilfa kahvimylly VSCG-2
– Keraamiset veitset
– Silikomart Mon Amour Chocolate Mould
– Wusthof Classic 17cm Oriental Cooks Knife / Kyocera FK Series White Ceramic 14cm Santoku Knife
– S Filter for AeroPress – Ultra Fine Stainless Steel Coffee Filter
– Aerolatte Black Milk Frother
– Pacojet
Santha Spectra 11 Stone Melanger
Non-contact Infrared Thermometer
– Chocovision Revolation 2 (pienten suklaamäärien temperointiin)
– Salad Masters 316Ti -kattila (suosittelen hankkimaan esim. käytettynä eBaysta) / Visions 1L Saucepan
– Skeppshult valurautapannu
– Hario VDC-02W 1-Piece Ceramic V60 Coffee Dripper, White
– Hario Small Stainless Steel Buono V60 Pourover Kettle Stainless Steel, 1 Litre, Pack of 1
– Hario VCF-01-100W 1-Piece Box of Paper Filter for 01 Dripper, White
– Salter Big Button Timer
– Swees 0.1g -1kg 1000g Digital Pocket Mini Gold Weighing Scales
– SousVide Supreme Vacuum Sealer
– SousVide Supreme Demi Water Oven
– Fermentation Sauerkraut Pot 5L Germany
Salaattilinko, Fiskars
Lasinen vesiastia

Näistä itselleni ehdottomasti tärkeimpänä Vitamix, jonka läpi elimistööni on päätynyt vuosien varrella holtiton määrä ruokaa. Reissuilla on tullut vuosien varrella kannettua jonkin verran mukana myös pienempiä blendereitä (Personal Blender), mutta pitkässä juoksussa olen huomannut muiden laitteen "kannun" pienen koon rajoittavan käyttöä. Nutribullet on tällä hetkellä matkustamiseen paras vaihtoehto hintansa, tehonsa ja kokonsa puolesta.

Laadukas keittiöveitsi on tietenkin keskeisessä roolissa ruoanlaitossa ja itse tykkään pääsääntöisesti japanilaisista santoku-malleista. Keraamiset tai laadukasta terästä olevat terät rokkaavat eniten.

Keitän paljon erilaisia yrttihauteita ja suosin tähän lasista- (Pyrex) tai huippulaadukkaasta, titaanipäällysteisestä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kattiloita (Salad Masters). Heikkolaatuisista materiaaleista (etenkin teflon, alumiini) sekä myös sinällään laadukkaammista teräskattiloista jne. liukenee metalli-ioneita etenkin erityisen happamissa tai emäksisissä ympäristöissä. Koska keittiössäni porisee käytännössä joka päivä jonkinlainen haude, panostan mielelläni huippulaadukkaisiin ja elinikäisiin kattiloihin aiheen tiimoilla.

Pacojet-jäätelökone on ollut yksi huikeimmista investoinneista ikinä. Tätä toki on vaikea suositella kotikäyttöön, mutta kyseinen masiina on mahdollistanut itselleni jo useampana kesänä absurdin ”jäätelödieetin”. Laittella saa valmistettua muutamassa minuutissa kuohkeaa jäätelöä tai erilaisia sorbetteja käytännössä mistä tahansa massasta. Hyvät raaka-aineet + Vitamix + Pacojet = Total Magic. Piste.

Klassiset saksalaiset hapatusruukut ja Excalibur-kuivuri ovat mainioita välineitä varsinkin villivihannesten tehokkaaseen hyödyntämiseen / säilömiseen. Kahvin keittämisen suhteen nään AeroPressin ylivoimaisena masiinana yksittäisten kuppien keittämiseen – varsinkin reissatessa. Laadukas käsikäyttöinen grinderi mahdollistaa tuoreen kahvin myös haastavammissa tilanteissa, mutta kotona tai toimistolla elektroninen mylly on huomattavasti käytännöllisempi vaihtoehto. Omien kokemusteni mukaan kohtuuhintaisen (< 100€) ja monen sadan euron kahvimyllyjen välillä ei ole merkitysellistä eroa, jonka vuoksi jo simppeli ja kestävä kahvimylly ajaa enemmän kuin hyvin asiansa. Kotona esimerkiksi Dripperi + Chemex -kombinaatio on tyylikäs ja helppo setti useamman kahvikupillisen keittämiseen. Simppeli vaaka ja keittiökello kulkevat tietysti aidon kahvihifistelijän matkassa. 

Suosi pesuaineita jne. Jotka eivävät tuhoa luontoa ja supportta ylikansallisia yhtiöitä


Liikunta

– Bellicon-trampoliini / Jump Happy -trampoliini
– Vibram Fivefingers
– Injinji Performance 2.0 Run Lightweight Mini Crew Black L
– Vivobarefoot-kengät
– Yoga Styling yoga swing, Purple
– Low EMF infrapunasaunat
– Foam Roller / RAD roller
– Confidence Doorway Chin Up/ Pull Up Bar
– Meditation Cushion, Support Cushion – Zafu (Buckwheat) Zen Black
Luonto
Lisää suosituksia | Biohakkerin käsikirja

Jokaisen eri urheilulajin tiimoilta löytyy luonnollisesti 1000 ja 1 suositusta. Kenelle tahansa suuntautuvista välineistä nostan infrapunasaunan (toki myös tavallisen saunan), trampoliinin ja leuanvetotangon korkealle. Tämä pitkälti trampoliinin helpon ja hauskan käyttötavan, lymfajärjestelmän tukemisen sekä soluaineenvaihdunnan vuoksi. Suosittelen vahvasti vahvoilla kuminauhoilla toimivia trampoliineja metallijousilla toimivien sijaan (järjettömän paljon miellyttävämpiä ja hiljaisempia käyttää). Bellicon on selkeästi laadukkain ja kestävin vaihtoehto tällä sektorilla. Halpisversioista Jump Happy -trampoliinit kestävät laatuunsa nähden myös yllättävän hyvin käyttöä.  Fiilistelen isosti kaikenlaista saunomista, mutta pyrin hyödyntämään säännöllisesti myös IP-saunoja, niiden hieman ”syvemmän” lämmitysvaikutteen vuoksi. Leuanvetotanko on ylivoimaa jo pelkästään roikkumisen tuomien hyötyjen vuoksi kenelle tahansa.

Tämän lisäksi fanitan paljasjalkakenkiä jalkojen lihaksiston vahvistamiseen ja aktivoimiseen (toki nämä eivät mustavalkoisesti ole paras juttu kaikille) varsinkin pehmeämmillä alustoilla liikuttaessa. Suosittelen myös vahvasti käyttämään varvassukkia Five Fingersien kanssa (hajuhaittojen välttämiseksi). Foam roller on kätevä väline simppeliin henkilökohtaiseen lihashuoltoon ja kulkee näppärästi myös mukana autolla liikkuessa. Yoga swing on ehkä parasta, mitä näyttöpäätteellä päiväänsä viettävä tietotyöläinen voi rangalleen tauoilla tehdä. 


Nukkuminen

– Futon-sängyt ja patjat
– Jasmine Silk Pure Mulberry Silk Blanket Single (180 x 230cm) – IVORY
– Vastra-lakanat
– Pranamat Eco Acupressure Mat – Natural / Violet tai ruotsalainen piikkimatto
– SleepPhones® Wireless Ultra-Comfortable Bluetooth Headband Headphones – Black (Medium)
– Dream Essentials Sweet Dreams – Sleep Mask (Midnight Black)
– Beddit / Emfit
Luonto / liikunta
Suolalamput
– Philips Hue
Philips Wake-Up Light Alarm Clock
– Pimennysverhot
Hometestit
Luonnollisen rakentamisen keskus
Lisää suorituksia | Biohakkerin käsikirja

Nukkumisessa laitan ison painon ympäristölle sinällään. Homeeton, hyvin hengittävä tila, joka on lämpötilaltaan riittävän viileä ja jonka saa täysin pimeäksi. Tykkään itse kovista Futon-patjoista ja luonnonmukaisista materiaaleista. Kokemusteni mukaan laadukas silkki tukee ihon termoregulaatiota materiaalin proteiinikoostumuksen vuoksi parhaiten. Nukahtamisen kanssa minulla ei ole koskaan ollut ongelmia, mutta käytän välillä piikkimattoa kehon rentouttamiseen illalla. Toimii käsittämättömän hyvin. 

Olemme julkaisseet Biohakkerin käsikirjan tiimoilta ilmaisen e-kirjan, joka käsittelee unta. Opuksesta löydät paljon lisätietoja unta tukevista muuttujista.


Matkustaminen

– Alpine FlyFit Ear Plugs
– SleepPhones® Wireless Ultra-Comfortable Bluetooth Headband Headphones – Black (Medium)
– Dream Essentials Sweet Dreams – Sleep Mask (Midnight Black)
– Air Supply Mini-Mate Personal Ionic Air Purifier–Black
– Elektroniikkaa halvalla suoraan Kiinasta – ilman toimituskuluja (laturit, adapterit jne.)
– Piirturi
– AirBnB
– Scyscanner
– Seatguru
– ParkMan / EasyPark
– Glympse
– OY380HE, Fastest and biggest Waterproof Solar Charger
– Zipper Bag for shirts and other delicate garments
– 3M GPFMA13 Gold Privacy Filter Frameless for 13 inch Laptop/MacBook Air
– BRITA Fill&Go Water Filter Bottle Incl. 4 Filter Discs – Blue
– Digital Luggage Scale
Uribag
Exofficio Boxers
OffMaps 2
Microfiber Towel
Sormikkaat
– Travel Pillow
Uber
– Sennheiser MM 450-X Bluetooth-vastamelukuulokkeet
Wolt
iBrainwave

Korvatulpista ja unimaskista on ollut tolkuttoman monta kertaa hyötyä reissussa (esim. pitkä lento + vieressä itkevä lapsi = not the greatest thing ever). Laadukas J-niskatyyny pesee klassikkomallit mennen tullen mukavuudessaan (mikäli matkassa kevyemmällä varustuksella ja tarkoitus levätä). Kätevistä applikaatioista parkkeerausta helpottava ParkMan tai Easypark sekä matkapäiväkirjaa piirtävä Piirturi ovat jääneet vuosien varrella vakituiseen käyttöön. Glympse helpottaa välillä kohtaamisten sopimista ja turhaa odottelua. SleepPhones -nimiset korvakuulokkeet toimivat myös miellyttävästi lentokoneessa tai junassa nukkuessa – nappikuulokkeet tai korvalaput eivät pääse mukavuudessa lähellekään. Seatguru on myös hauska väline lentokoneen istumapaikkojen ”hakkerointiin” matkoja varatessa. Käytän tarpeen mukaan julkisissa kulkuvälineissä myös 3M:n yksityisyyttä tuovaa kalvoa, joka blokkaa näytön tarkkailumahdollisuuden viereisiltä istumapaikoilta.

Scyscanner, Junat 2 ja Reitti GPS ovat esimerkkejä käteviä sovelluksia julkisten kulkuyhteyksien nopeaan kartoittamiseen. Majoittumisen suhteen todettakoon, että omien kokemusteni valossa AirBnB hakkaa usein mennen tullen hotellit majoittumisvaihtoehtojen ja uniikkien aspektien puolesta.


Henkilökohtainen hygienia (suu / iho) + seksi

– Kieliharja
– Nenäkannu
– Probioottinen saippua
– 3% H202 -liuos
– Hammaslanka / Waterpik Ultra Water Flosser
Oral B Pro 6000
– Kylmäpuristettu kookosöljy (iholle, hiuksille, liukuvoiteena)
– Eteeriset öljyt (iholle, kylpyveteen, suuhygieniaan – laimennettuna)
– Neem (suuhygieniaan – laimennettuna)
– Suihkufiltteri
– Kuivaharja
– Iholle satunnaisemmin (kotimainen hunaja, turve, savi)
– Epsom-suola / Mg-kloridi (kylpyveteen)
Myhairprint
– Fleshlight
– VR-lasit

Käytän päivittäin kieliharjaa ja nenäkannua. Purskuttelen välillä ruokasoodaa, laimennettua neem-öljyä, mietoa vetyperoksidiliuosta tai kookos- / MCT-öljyä suussa, jonka lisäksi pidän painon säännöllisellä hammaslangan käytöllä ja hampaiden pesemisellä.

Iholle keskeisenä strategiana on tasapainon säilyttäminen sisältä käsin (nestetasapaino, hyvät rasvat, mineraalit, glykeeminen kontrolli, maksan, sapen ja etenkin suoliston toiminta jne.). Toisaalta pyrin suojelemaan ihon happovaippaa, välttämään vahvasti emäksisiä saippuoita jne. sekä painottamaan ulkoista ihonhoitoa lähinnä puhtaan veden, auringon ja laadukkaiden kasviöljyjen varaan. Käytän jonkin verran probioottisia saippuoita, hunajaa saunassa jne, mutta ollakseni rehellinen – teen hyvin vähän asioita iholleni ulkoisesti. Säännöllinen saunominen, avantouinti ja lämpötilan vaihtelut ylipäänsä ovat kärkipään suosituksiani ihon elastisuuden säilyttämiseen. Iho on elimistömme suurin elin – treenaa sitä. Teen satunnaisesti myös ”ihon huuhteluita” yliannostamalla tietoisesti niasiinia (B3-vitamiini) kevyen liikuntasuorituksen jälkeen. Tämä saa aikaan reaktion, joka laittaa ihon mikroverenkiertoon mukavasti vauhtia. Iholle mahdollisesti jäävät vaalemmat alueet antavat osviittaa kuivaharjauksen painopisteiden suhteen.

Seksi on tietenkin edelleen tabu, josta ei saa puhua. Kukaan ei katso nettipornoa (varsinkaan diginatiivi 20–30 v. mieshenkilö – riippumatta parisuhteen seksuaalisesta aktiivisuudesta). Jos kuitenkin kuvitellaan, että tätä sivua lukisi joku vastaavan profiilin henkilö, niin sooloseksin hakkerointiin Fleshlight + VR-lasit + PornHub -kombo voi tuoda mukavasti lisäarvoa arkeen. Partnerin kanssa rakkauden jakamisen tiimoilla suosittelen tutustumaan materiaalien eroihin (lateksi + luonnonkumi). Kookosöljy rokkaa liukkarina ja hierontaöljynä mainiosti ja tykkään itse viritellä eteeristen öljyjen kautta pohjaöljyihin hyviä tuoksuja. Eteeristen öljyjen vaporisaattori  + Philips Hue + lääpimistä hyvän pornosoulin rytmiin. 


Työteho / ergonomia / tietoturva

Laitteet ja välineet

– Salli AutoSmart -työpiste + kyynärtuet
– Salli SwingFit -satulatuoli
– Salli-housut 
– IQAir® Health Pro® 150 -ilmanpuhdistin
Bose SoundLink Mini
– Ilmaa puhdistavat kasvit / Viherseinä / NaturVention
– Mehiläisvahakynttilät
– Täyden spektrin lamput
– Luentolehtiöt, kalenterit ja päiväkirjat
– Post it -laput
Valkotaulu
– Virtuaaliassistentit: ElanceZirtualTaskseveryday, Skillified
– Grafiikka: Fiverr99designsGrowddesign
– Bedpal
– Kindle Fire HDX 7″
– iPhone 6+
Logitech Keys-To-Go
– Myo Armband
– MacBook Air 13" + Transcend JetDrive 960 GB (PCI liitäntäinen SSD asema)
Apple Thunderbold Display 27"
JuiceBoxx
Apple TimeCapsule + Samsung Pro SSD -ulkoinen kovalevy
– NEO
Lastucase
– Nailonilla päällystetyt piuhat

Ohjelmistot ja sovellukset

Ajanhallinta / organisointi

– CalenMob / Week calendar (+ automaattiset päivitykset: kuun vaiheet, vapaapäivät / Calendar Store)
– RescueTime
Alfred 2
– Freedom
– e-Tasku
– Evernote / Evernote Scannable / Clip to Evernote (Chrome extension)
– Gmail Offline
Yesware / Sidekick
– E.gg Timer
– Active Voice
– News Feed Eradicator for Facebook
– Five.sentenc.es
Momentum
– Google Calendar (Chrome extension)
– Gmail Labs Apps (Send and archive) 
– Excel (myös iOS)

Opiskelu / tietojenkäsittely

– Scrivener
Writeroom
– F.lux
– Readcube
Moom
– Pocket
– OneTab (for Chrome)
– Tubex (iOS)
Audible
Apple Podcast App / Overcast
Adobe Lightroom
Sci-hub
Slack
– Dropbox
Duolingo
– Google Mail Checker (Chrome extension)
– Google Dictionary (Chrome extension)
– Grammarly (Chrome extension)
– Notepadin asetukset nopeimmalle
– Hot corners
– "Käkikello" / ilmoitus kellonajasta tasatunnein
– Näppäimistön pikayhdistelmien käyttö / asetukset
Lisää suosituksia | Biohakkerin käsikirja

Mittaaminen

– Gmail Meter
Geckoboard / Cyfe 
TimeOut

Tietoturva

– LastPass
– Google Authenticator (iOS)
– µBlock (for Chrome) 
– Signal
Desktop Curtain
Privnote
– Tor-selain
F-Secure SAFE
– F-Secure Freedome (VPN)

Viihde / inspiraatio

– Spotify
– StumbleUpon
Wordhippo
Mindmaps
Essential Anatomy 5
Sanajahti

Teen suhteellisen paljon töitä tietokoneella ja tiedän istumisen olevan kaikkea muuta kuin kova juttu. Tämän vuoksi järkevä työergonomian suunnittelu näyttelee keskeistä roolia omassa arjessani. Salli Systemsin korkeussäädettävä työpiste, halkiolla varustettu satulatuoli ja löysät (mahdollisimman saumattomat / hengittävät) vaatteet tekevät näyttöpäätteellä puuhastelusta huomattavasti kivuttomampaa pitkässä juoksussa. Roikkuminen (parhaassa tapauksessa inversiot jooga swingin avulla) tekee gutaa välilevyjen kudosnesteille ja minitrampoliinilla pomppiminen silkkaa ylivoimaa taukojumppana (käytännöllisyys, hauskuus, efektiivisyys).

Syvähengitykset, riittävä nesteytys, sisäilman laatu ja valaistus korostuvat pitkässä juoksussa keskeisesti työtilassa. Riittävä tuulettaminen, sisäilman puhdistaminen (koneellinen ilmanpuhdistus, huonekasvit, suolalamput, mehiläsvahvasta valmistetut kynttilät, hengittävä asunto, luonnolliset rakennusmateriaalit vs. heikkolaatuiset rakennusmateriaalit, huonekalujen VOC-yhdisteet, formaldehydiä henkäilevä synteettisistä materiaaleista valmistettu karvamatto, keinonahkasohva, ilmassa leijuvat kuolleen ihon palaset ja krooninen homeongelma…). Tämä on huikean tärkeä palanen, johon aivan liian harva kiinnittää huomiota.

Tietokoneen käytön suhteen F.lux on oiva väline näytön kirkkauden säätelyyn ja yksinkertainen kello + esimerkiksi RescueTime, jaTimeOut ja antavat vipuvarsia oman työn syklittämiseen sekä mittaamiseen.

Olen vuosien varrella käyttänyt erilaisia kannettavia tietokoneita laidasta laitaan. Nykyinen pääasiallinen settini on MacBook Air 13". Airin vahvuutena on kevyt ja ketterä olomuoto, joka toimii reissatessa selkeästi painavampia / kookkaampia laitteita paremmin. Haasteena Aireissa on kuitenkin lähtökohtaisesti suhteellisen pieni talletustila, joka tulee nopeasti täyteen (tämän vuoksi lisätilaa kannattaa ostaa mukaan heti uutta laitetta hankkiessaan). Muoviset latureiden johdot kuluvat ajan kanssa rikki ja aiheuttavat tarpeetonta mielipahaa, jonka vuoksi tykkään suosia mahdollisuuksien mukaan etenkin nailonilla päällystettyjä johtoja ja simppeleitä paperiklipsejä johtojen kasassa pitämiseen (tiukalle kerälle rullaamisen sijaan). Läppärin keypadin nopeus kannattaa säätää asetuksista keskivertoa selkeästi nopeammalle – tämä voi aluksi tuntua vieraalta, mutta nopeuttaa tietokoneen käyttöä pitkässä juoksussa merkittävästi.

Ylipäätään todennäköisesti tärkein yksittäinen työtehoa tukeva välinekomboni on: luentolehtiö + kynä + post it -laput. Lukuisten eri To Do -listojen hallinnointiohjelmien ja työtöhokkuusstrategioiden testailun jälkeen tietokoneen vieressä lepäävä luentolehtiö on täyttä ylivoimaa käytännöllisyyden suhteen. Evernote toimii puhelimessani lähinnä muistiinpanojen tekemiseen ja kuittien / dokumenttien skannaamiseen. Autolla ajaessani sanelen välillä Active Voice -ohjelmaan ajatuksiani. Ohjelma konvertoi puheen tekstiksi, mikä helpoittaa merkittävästi muistiinpanojen myöhäisempää hallinnointia (ja parantaa ajoturvallisuutta).

Tietoturvan näkökulmasta käytän itse LastPass -ohjelmaa, joka on synkattu Google Authenticatorin kanssa. Näin salasanojen hallinnointi ja vahvuus toimii käytännöllisesti turvallisemmalla tasolla. VPN-palveluiden kautta anonyymi surffailu ja mahdollisuus kierrättää ip-osoite muiden maiden kautta helpottaa useiden eri palveluiden käyttöä sekä parantaa tietoturvaa. Turhat mainokset kannattaa blokata selaimesta µBlock -sovelluksella.


Terveydentilan analysointi / itsensä mittaaminen / rentoutuminen

– Floating Helsinki
Kryo | Haikon Kartano
Studio Mitoro
– MDD-terveyspalvelut
Cityterveys
– uBiome
– GutGuide.com
– Quattromed
Muse
Omegawave
– Cue
Jawbone up3
– Nanobiosym
– Tytocare
– Meal Snap
– MyFitnessPal
– See How You Eat
– Waterlogged
– Waterminder
– MyVessyl
– XRGenomics
– 23andme
– Wellbiome
– WellnesFX
DeCode
– ZRTlabs
Norcic Clinic
Nordic Laboratories
– SpectraCell
– Food Detective
– Gastropanel
– DNA Life
– SNPedia
– GeneticGenie
– Blueprint Genetics
Helsingin Uniklinikka
Genova Diagnostics
– Terveysmatkailu / ulkomaat (kantasolut, testit...)

Uniikkien rentoutusmahdollisuuksien joukosta nostan erittäin korkealle deprivaatiotankin. Näitä löytyy Suomesta vain muutamia, mutta käyn itse ”tankilla” pääasiassa Helsingin Salsakoulun yhteydessä sijaisevan Floating Helsingin tiloissa. Tämä on yksi ehdottomasti ylivoimaisimmista asioista mielen hälinän rauhoittamiseen ja syvään rentoutumiseen. Muita terveysmatkailukohteita Suomessa ei teknologian puolesta liiemmin ole. Haikon Kartanon Kryo-kammio on toki maininnan arvoinen ja omista suosikkipaikoistani relailun suhteen nostettakoon pinnalle Frantsilan Hyvän Olon Keskus, Långvik, Hirvensalmen Perinnepirtti, Saariselkä + luonnollisesti salaisemmat "piilopirtti-mökit" ympäri Suomen metsiä.

Analysointipalveluista MDD Terveyspalvelut tarjoaa Suomessa laajimman portfolion eri mahdollisuuksia. Laajat suolistoanalyysit ja verikokeet ovat monelle avaavia kokemuksia, mutta tarvittaessa mustaa valkoisella saa myös useiden hormonaalisten testien jne. tiimoilta. Esimerkiksi ihon mikrobiomin kartoittamiseen löytyy useita eri palveluita, joista itse olen hyödyntänyt eniten uBiomen palveluja. Terveysmatkailija kykenee teettämään halvalla laajoja verikokeita ja muita testejä Suomen ulkopuolella – näistä helpoiten esimerkiksi Tallinnassa sijaitsevan Quottromedin kautta.