Dag Jan, welkom Richard

Dag Jan, wij wuiven terug. Tot ziens! Het was erg fijn je te gast te hebben.

Vanaf morgen gaat het blogstokje naar Richard Thiel. In het leven van alledag werkt hij bij een instelling voor internationaal hoger onderwijs in Breda. Maar wij zien hem in eerste instantie als drijvende kracht achter de website Kjoek en als groot kinderboekenliefhebber en -kenner. Toen de dieren nog spraken, leerden we hem kennen als tweevoudig medewinnaar van de twee IBBY-quizzen. Op 24 april kreeg hij een lintje voor onder meer zijn verdiensten voor de kinderboekenwereld en werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dus: welkom ridder Richard!

De drukte voorbij

De voorbije maand was druk. Na deze hectische en tegelijk ook boeiende maand verdwijn ik in alle stilte. Ik neem me voor om weer zoveel mogelijk bezig te zijn met dat wat ik het allerliefste doe. Tekenen en schrijven, op café, in tuinhuis, boomhut, kelder of zolder. In het huis van vrienden of tussen de bomen in het park. Wellicht het vaakst in mijn atelier. Ik plan om daar de eerste maanden niet uit te komen.

Ik heb wel een aantal richtpunten. Een volgend boek. Een reeks lezingen en workshops in het najaar en ook volgend voorjaar tijdens de jeugdboekenweek. Misschien komt er een volgende editie van Kinderboekendag.

Waar ik zeker en vast naar terugkeer, is die ene stad in Italië. Ik tel geduldig af. Nog 339 dagen.

DSC_0146

Tot slot. Het was fijn vertoeven hier. Met deze foto van op Kinderboekendag wuif ik jullie graag uit. Met Toon en Siska op weg van de ene naar de andere boekhandel, ergens in Mechelen.

Foto: Hedwig de Ceulener

Terug naar model

Elke dag begin ik mijn werkdag met tekenen naar levend model. Het model legt zich klaar en ik ga aan de slag. Als het model even weg moet, duwt hij met zijn twee voorpoten tegelijk het schuifraam en het vliegenraam open en gaat naar buiten. Een frisse neus halen. Soms loop ik hem achterna de tuin in. Als het model lang wegblijft teken ik geduldig bomen, struiken, bloemen, sokken of toevallige voorbijgangers. In die volgorde.

Soms legt het model zich aan mijn voeten. Terwijl ik hem teken, vraagt hij om een massage met mijn tenen.


Tuur005

Tuur004

Tuur003

Kinderboekendag in Mechelen

Met Siska en Toon vertellen, musiceren en tekenen tijdens Kinderboekendag. Of hoe we  met zijn drieën er in slaagden er een mooie dag van te maken. Met dank aan de gastvrije boekhandelaars en het talrijke aanwezige publiek. Enkele impressies van onze sessie in Salvator Boekhandel Mechelen.

DSC_0091

DSC_0002

DSC_0042

DSC_0045

DSC_0025

DSC_0058

DSC_0093

DSC_0094

 

DSC_0115

DSC_0140

Met dank aan Hedwig de Ceulener voor de foto’s.

Over het nut van …

kamishibai sterkste3

‘Jammer!’ De leerkracht tegenover me zucht.

Ik haal het vel papier van de tekenezel, pak mijn stapel boeken op en vouw de kamishibai dicht. Een tweede leerkracht komt erbij staan.

‘De kinderen hebben genoten,’ zegt hij. Heb je zin om volgend jaar terug te komen?’

‘Graag.’

‘Alleen jammer, dat we daar zelf geen tijd meer voor hebben.’

Ik sla mijn vertelkoffer toe en stop de boeken in de koffer. Laat het gesprek bezinken.

‘Tijd voor wat?’

‘Om voor te lezen.’

Dit hoorde ik vorig jaar tijdens een lezing. Ik was onthutst.

Het kan ook anders. Vandaag was ik in een school in Ronse. Daar hebben ze een enthousiaste leesjuf en dat voel je. Kinderen en leerkrachten krijgen er niet genoeg van verhalen en maken er ook ruim de tijd voor. Enkele weken geleden was ik te gast in een klas in Hoeleden. De workshop duurde er een uur langer omdat zowel de kinderen, de juf als ikzelf geen zin hadden om ermee op te houden. Meestal duurt zo’n workshop anderhalf uur maar deze leerkracht en de leerlingen bleven rustig verder werken. Elk kind nam wat materiaal en ging ermee aan de slag. Pikte op wat voor hem op dat moment relevant was of wat hij op dat moment het allerliefste tekende of schreef. Elk kind in zijn eigen stijl, eigen tempo, tekende en schreef zijn eigen verhaal.