A prosztaglandin pályákra ható szerek

Aszpirin és nátrium szalicilát

Leírás: Az Aszpirin jól ismert mint fájdalomcsillapító és recept nélkül kapható.
Magyarázat: Mind az Aszpirinnak, mind a nátriumszalicilátnak mérsékelt gyulladásellenes hatása van, és a reumatoid arthritiszben használják. Fő hatásuk, hogy gátolják azokat az enzimeket, amelyek a prosztaglandinok szintézisébe a gyulladás alatti lipid hormonok felszabadulásába kapcsolódnak be, amelyek közül egyesek fokozzák a gyulladásos feleletet. Bár a prosztaglandin E2-nek gyulladásellenes tulajdonságai vannak.

Értékelés: A nátriumszalicilátot a SM kezelésére 1926-ban írták le. Két beszámoló volt ennek az SM-ben való használatáról. Egy kontrollált kísérletben oldékony aszpirin nagy dózisával 14 hónapon keresztül a kezelt csoport sem jobban, sem rosszabbul nem volt, mint a kontrollok.

Kockázat/Költségek: Ezek a szerek nem költségesek, de hajlamuk van arra, hogy peptikus fekélyesedést és gyomor-bél vérzést hozzanak létre, mint mellékhatás; ez a hatás kifejezettebb, ha ezeket olyan betegeknek adjuk, akik ACTH-t, vagy szintetikus mellékvese-kortikoszteroidokat is kapnak, ez egy olyan gyakorlat, amit legjobb, ha elkerülünk.

Következtetés: Aszpirin, úgy tűnik nem segíti és nem rontja a SM-et. Fájdalomcsillapításra lehet használni. Az Acetaminofént erre a célra részesítsük előnyben, mivel ez nem prosztaglandin gátló és nem okoz gyomorizgalmat, irritációt. A Bizottság véleménye szerint ezt a kezelést megfelelően próbálták ki és kimutatták róla, hogy nincs értéke. Relatíve mentes komoly mellékhatásoktól rövid ideig tartó használatakor.

A prosztaglandin pályákra ható szerek

Nonszteroid gyulladásellenes szerek: Indometacin (Indocin), fenilbutazon (Butazolidin), naproxen (Naprosyn), szulindac (Clinoril), ibuprofen (Advil, moprin), fenoprofen (Nalfon), tolmetin (Tolectin), ketoprofen (Orudis) és mások.

Leírás: A NSAID-ok olyan szintetikus kémiai szerek, amelyek a prostaglandinszintézist gátolják. Egyesek bizonyos prosztaglandinokat inkább gátolnak, mint másokat. Egyes prosztaglandinok hozzájárulnak a gyulladáshoz, azonban mások, mint pl. prosztaglandin E gátolhatják a gyulladást és immunoszupresszív sajátságaik is vannak.
Magyarázat: Ezeket a szereket széles körben használják, hogy csökkentsék a gyulladást, különösen arthritiszben. Némelyek különböző mértékben hatásosak a kísérleti allergiás encephalomyelitis (EAE) állati modelljében (l.Az Immunrendszer és a Sclerosis Multiplex), de az indametacinról azt közölték, hogy az EAE-t rontja.

Értékelés: A gyógyszerek ezen osztályának szabályszerű értékelése nem történt meg. Egy tanulmány azonban azt sugallja, hogy az indometacin rontja az SM-et. Vannak elméleti okok, hogy ez miért történhet, de lehetetlen megjósolni, előre megmondani, hogy mi lehet a hatása az SM-re az ebbe a sorozatba tartozó sok szer bármelyikének. Ibuprofent használták és jelenleg is használják, a béta interferonnal végzett kontrollált kisérletekben, hogy csökkentse a korai influenzaszerű mellékhatását az interferonnak és úgy tűnik, hogy teljesen biztonságos, bár szabályszerű tanulmányokat nem végeztek úgy, hogy egyedül ibuprofent használtak.

Következtetés: Az indometacint valószínűen a legjobb, ha elkerüljük SM-es betegekben, egy közleményt alapulvéve. Az Aszpirin és az ibuprofen úgy tűnik, hogy biztonságos a fájdalom, vagy a kellemetlen érzés csökkentésére, de valószínüen nincs hatása magára az SM-es folyamatra. Nagyon kevés információ van arra vonatkozóan, hogy a többi NSAID hatását az SM-ben megítéljük.

A Bizottság véleménye szerint nincs általánosan elfogadott tudományos alap ennek a kezelésnek a használatára. Szabályszerű kontrollált kísérletben sohasem ellenőrizték.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.