Vakcinációk

A sclerosis multiplexet immunközvetített betegségnek gondoljuk. Ezért a vakcínációt és egyéb immun-manipulációkat (beavatkozásokat) lehetségesen károsnak kell tekintenünk. Epidemiológiai tanulmányok nem mutatták, hogy vakcínációk megismételhetően képesek előidézni rosszabbodást SM-ben, de általában azt gondolják, hogy a vakcínációk elméleti belekeveredése elég ahhoz, hogy óvatosságot ajánljunk.

Az influenza-vakcinációval az 1970-es években végzett két tanulmány azt mutatta, hogy a vakcina valószínűleg viszonylagos biztonsággal alkalmazható. A valószínű biztonságát ennek a vakcinának megerősítették egy újabb tanulmány révén, amelyikben MRI-képeket készítettek 3 héttel a vakcináció előtt, a vakcináció napján és három héttel ezután, mutatván, hogy semmi káros hatás nem volt ezekben a betegekben.

Az egyes betegre vonatkozóan az ajánlások kövessék a helyi orvosi tanácsokat. Valószínűleg jobb elkerülni a vakcinációkat, hacsak nincs egy sajátos ok, hogy ne így tegyünk. A tifusz-vakcina például fokozza az általános lakosság ellenállásának szintjét tifusz-fertőzéssel szemben, de a haszon az egyénre nézve sokkal kevesebb, mint a népességre nézve. Olyan vakcinákat, mint a tifusz tehát legjobb ha elkerülünk, hacsak az illető nem utazik egy olyan zónába, amelyiknek a kockázata erre a betegségre vonatkozóan magas. Influenza- és tüdőgyulladás-vakcina valószínűleg meglehetősen hatékonyak csökkentvén ezen betegségek eshetőségét rokkant betegekben és fontolóra kell venni, ha az orvos úgy érzi, hogy ezeknek a betegségeknek a kockázata magas.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.