Mit értünk rosszabbodás, vagy shub alatt?

A betegség első tünetének jelentkezéséhez hasonlóan később is lehetnek periódusok, amikor kiváltó okkal, vagy ok nélkül újabb tünetek jelentkeznek.

Ezek kialakulhatnak napközben órák alatt vagy reggel az új tünetek meglétére ébred a beteg. Gyakran ezeknek az újabb rosszabbodásoknak a jelentkezését valamilyen külső behatással hozhatjuk összefüggésbe, megfázás, más vírusinfekció, lelki trauma, amelyeknek közös jellemvonása, hogy stresszhelyzetet jelentenek a beteg számára.

Máskor viszont magas lázas állapot és jól követhető vírusfertőzés zajlik le anélkül, hogy valamilyen újabb tünet, vagy a régiek rosszabbodása jelentkezne. Hogyan magyarázható ez? A legújabb MR sorozatvizsgálatok azt mutatták, hogy a vérpálya kilyukadása és új góc keletkezése bármikor, bárhol az idegrendszerben létrejöhet. Az új góc tünetet csak akkor fog okozni, ha olyan területen alakul ki, ahol az idegrendszernek a peripheria felé parancsot vivő pályája található. Ha nem ilyen területen van a góc, (ún. néma terület) semmilyen panaszt nem fog okozni.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.