Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Extremsajternas pengar kopplas till ryska och ukrainska affärsmän

00:45. Sex av Sveriges populistiska och högerextrema sajter har en sak gemensamt. Följ vägen till Berlin.

Sex av Sveriges populistiska och högerextrema sajter har en sak gemensamt: fasta annonser för bildelar på nätet.

Nätbutikerna har olika namn – men spåren leder till en och samma adress i Berlin.

Bakom fasaden hittar DN affärsmän från Ryssland och Ukraina. En av dem har legat bakom ett företag som pekats ut för omfattande IT-bedrägerier.

DN publicerade i går en kartläggning av de mest kända populistiska och högerextrema sajterna i Sverige. Aktörerna bakom saknar ofta inkomster och betalar sällan skatt. Några företrädare söks av kronofogden, en har utvandrat från Sverige och en har just kommit ut ur fängelset.

Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront är en nazistisk portal som hyllar Hitler, förnekar Förintelsen och hetsar mot muslimer, judar och flyktingar. Det finns bara två företag som har valt att annonsera på sajten. Det ena är förlaget Midgård som säljer vit makt-musik. Det andra är ”Autodelar24 – bildelar till oslagbara priser”. Annonsen ligger mittemellan insamlingar till fängslade nazister och artiklar om Nordiska motståndsrörelsens aktioner.

Läs mer: Brottsdömda, nolltaxerare och sökta av kronofogden

Annonser för bildelar är ett mönster som återkommer på sex svenska högerextrema och populistiska sajter, men i olika skepnader och alltid fast placerade på sajten. De ingår alltså inte i något annonsnätverk.

På Fria Tider heter sajten Reservdelar24, på Avpixlat är namnet BildelarStore. Nya Tider och Nya Dagbladets annonsör kallas Bildelar-Online. Vaken, en sajt fylld av konspirationsteorier, har två annonser: en från Bildelar-Online och en från Reservdelarbutik.

Mats Dagerlind, chefredaktör på Avpixlat, säger till DN att reservdelsannonsören varit kund hos sajten under åtminstone två år.

– Som jag minns det var det de som kontaktade oss. Vi kollade upp dem och de framstod som ett seriöst företag, säger han.

DN:s granskning visar att nätbutikerna ägs av tre olika företag registrerade på samma adress i östra Berlin. Det tyska bolagsverkets handlingar visar att bolagen ägs och styrs av en grupp personer med rötter i Ukraina och Ryssland. Huvudbolaget heter Autodoc.

Foto: Eva Tedesjö

Foto: Eva Tedesjö

Fyra personer finns bakom bolagen, varav tre har bytt till tyskklingande efternamn de senaste åren:

Alex Wolf, firmatecknare, hette tidigare Alexej Balagurov och enligt dokument DN tagit del av kommer han från staden Uljanovsk i Ryssland.

Vitalij Lantuhov, delägare, heter numera Vitalij Kungel.

Alexej Erdle, ägare och registrerad som direktör för ett av bolagen.

Max Wegner, ägare till ett av bolagen, var tidigare känd under namnet Maksim Samsov. Han bor i Berlin och i Odessa i Ukraina.

Den sistnämnde, Max Wegner, ägde mellan 2005 och 2008 ett bolag vid namn Klik Media som var inblandat i en rad suspekta webbtjänster. Företaget spred, enligt DN:s uppgifter, skadlig kod som bland annat tog kontroll över datorer och lurade sedan användare att köpa falska program som uppgavs skydda mot virus.

Men 2008 avslöjades verksamheten av tidningen Washington Post. Klik Media beskrevs som ett ”cybergäng” som med aggressiva metoder spred falska antivirusprogram.

Även i dag finns flera frågetecken kring Max Wegners verksamheter.

Den holländske säkerhetsanalytikern Feike Hacquebord på företaget Trend Micro har under många år granskat nätbedragares metoder och bland annat bidragit med information till FBI:s ”Operation Ghost Click” som sprängde en baltisk bedrägerihärva med en rysk huvudman. Han har på DN:s uppdrag tittat närmare på de ryska och ukrainska affärsmännens företagsupplägg. Företagen bakom bildelsannonserna på svenska populist- och extremistsajter har en omfattande IT-infrastruktur som väcker flera frågor.

– För att vara ett företag som sysslar med att sälja bildelar så är det inte klart varför de behöver den här omfattande internetinfrastrukturen med mer än 500 ip-adresser. Det är klart att det gör mer än att bara sälja bildelar, säger han.

Autodoc har inget företag i Sverige. Däremot har bolaget registrerat sig för momsbetalningar hos Skatteverket. Sedan juni 2014 har företaget betalat in drygt 65 miljoner kronor i moms. Av skattekontot framgår att omsättningen ökar stadigt. Den senaste inbetalningen var på nästan 12 miljoner kronor, vilket motsvarar en årlig omsättning på 240 miljoner.

Läs mer: Nu ska Skatteverket inleda granskning

DN har ställt ett antal skriftliga frågor till de fyra affärsmännen bakom bolagen. Advokaten Juri Schleicher i Berlin skriver i ett mejl till DN att han fått i uppdrag av Autodoc att svara på frågorna.

Han framhåller att Autodoc har affärsverksamheter i 25 länder och att marknadsföring sker på en rad olika plattformar för att nå så många kunder som möjligt.

Schleicher skriver att företaget nu ska dra in annonsen på Nordfront och att de uttryckligen tar avstånd från alla nationalistiska och andra radikala åskådningar.

”Autodoc beklagar att det oavsiktligt kom att samarbeta med Nordfront. Samarbetet avbröts omedelbart efter att vi insåg vilket innehåll webbportalen hade”, skriver Schleicher.

”Lämpliga åtgärder har vidtagits för att undvika liknande misstag i framtiden”.

Frågorna kring Max Wegners tidigare bolag Klik Media och dess inblandning i it-bedrägerier får DN inget svar på.

”Vi kan inte svara på några frågor om privatpersoner som arbetar för eller med Autodoc”.

Max Wegner, eller Maksim Samov som han tidigare hette, är dock inte vilken anställd som helst. Bolagshandlingarna visar att han är ägare och delägare till de tre bolagen bakom reservdelsförsäljningen.

För att skicka tips till reportrarna mejla till josefin.skold@dn.se eller mattias.carlsson@dn.se

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.