Galleriassa nyt

Ruokahävikki
22.2. – 28.5.2017

Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaalin teemana on ruoka. Festivaalin kuvissa käsitellään ruoantuotantoa ja sen vaikutuksia elinympäristöihin, maisemaan ja ympäristön tilaan. Virka-gallerian näyttely raottaa ruokahävikkiin liittyvää salailua ja ristiriitoja.

Arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin. Ruokahävikkiä syntyy tuotannon jokaisessa vaiheessa. Suomessa suurin ruokahävikin tuottaja on kotitaloudet, joiden ruokahävikki on vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa. Nelihenkinen perhe heittää Suomessa ruokaa roskiin noin 100 kiloa vuodessa.

Filippo Zambon (s. 1981, Italia) on Into the Bin -sarjassaan dokumentoinut omaa dyykkaustaan eli jätteeksi heitetyn syömäkelpoisen ruoan keräämistä. Taskulampun valossa kuvattu ruoka näyttäytyy kauniina ja herkullisena, kuin maalaustaiteesta tunnettuina asetelmina. Sekä ruoan pois heittäminen että dyykkaaminen tapahtuvat usein piilossa. Zambon toivoo, että vaietun ruokahävikki-ilmiön kuvaaminen voisi nostaa sen avoimeen keskusteluun.

to kosie (s. 1986, Puola) työskenteli taideopintojensa ohella hotellien ravintoloissa, joissa hänen työtehtäviinsä kuului kaataa syömättä jätetty ruoka roskiin. to kosie järkyttyi pois heitetyn ruoan määrästä, joten hän alkoi kuvata työpäiviään paidan kauluksen alle piilotetulla videokameralla. Tämän materiaalin hän nostaa videoitujen dyykkauskeikkojensa rinnalle. trash-videoteos on kuvattu salaa, mutta ruokahävikki ei to kosien mukaan ole mikään salaisuus: “Se on vain hyvin piilotettu yhteiskunnassamme. Kukaan ei halua tietää siitä ja kukaan ei halua katsoa sitä.”

Näyttelyssä on esillä myös Helsingin kuvataidelukion oppilaiden julisteita ruokahävikistä.

Näyttelyyn liittyvä oheisohjelma: http://www.hel.fi/www/kanslia/virka-fi/tapahtumat/

Näyttelyyn liittyvä materiaali yläkouluille ja lukioille: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/images/stories/2017/2017_pvf_ruoka_oppimateriaali.pdf

Katso esittelyvideo: http://www.helsinkikanava.fi/www/kanava/fi/videot/video?id=3315

 

Myllypuro - Sakari Röyskön valokuvia
21.4.-28.5.2017

Myllypuro on 11 600 helsinkiläisen kotiseutu, modernistinen esikaupunki ja metron varren lähiöutopian mallikappale. Sen asutus alkaa Herttoniemen kartanon myllärin torpasta ja kasvaa rintamamiestalojen kautta 1960-luvun asuntosäästäjien kerrostaloihin, jotka ovat samassa koordinaatistossa Helsingin ydieskustan kanssa. Myllypurossa on koskematonta erämaaluontoa, ensimmäisen maailmansodan linnoituksia, uusinta kaupunkimaista puutalorakentamista sekä runsaasti julkisia taideteoksia niin kuin eläviäkin taiteilijoita ateljeetaloyhdyskunnassaan.

Helsingin suuntautuessa nykyisen kaupunkialueen kehittämiseen myös Myllypuron ilme, väkiluku ja ulkoinen maine muuttuvat. Myllypuro-seura tilasi 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi uuden Myllypuro-kuvasarjan Sakari Röysköltä, joka on myllypurolainen monipuolinen valokuvaaja. Hänen kuvissaan pääosissa ovat ihminen ja paikka.

Röyskö on kävellyt kotikaupunginosassaan, flaneeranut sen katuja päivällä ja yöllä, eri vuodenaikoina. Sana “lähiö” aikaansaa tunteita ja mielipiteitä. “En koe tätä minään rappiopaikkana. Haluan tuoda esiin, mitä näen”, Röyskö sanoo. Myllypuro-sarja on syntynyt noin vuoden aikana, satunnaisten ja sovittujen kohtaamisten tuloksena.JAA
20.04.2017 11:09