Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle© Jenny K


© Heidi N / kiitos!

Virallinen nimi » Kuusimetsän Jali
Tuttavien kesken » "Jali"
Rekisterinumero » VH11-018-0170
Rotu » suomenpienhevonen
Sukupuoli » ori
Syntymäaika » 02.09.2010 *
Säkäkorkeus » 148cm
Väri » rautias
Koulutustaso » ko VaB, re 120cm
Painotus» yleispainotteinen
Kasvattaja » M-K Kuusimetsä / Cery
Edellinen omistaja » Katvusto
Omistaja » Virtuaalitalli Lakea / VRL-03401
     (3-vuotias 24.01.2011)

     Ch arvonimi myönnetty 31.10.2011Yleisesti Jali on hyvin kiltti ja ystävällinen, mutta poika omaa myös ne orin vinkeet. Helppoa yhteiselo ei aina ole, kun molemmilla osapuolilla on oma näkemys tilanteesta, ja siitä, miten siinä toimitaan. Jali ei kuitenkaan ole ilkeä, ehei, päinvastoin hyvin seurallinen ja utelias herrasmies.

Hoitotilanteessa Jali on yleensä maltillinen, mutta kiireisinä päivinä paikallaan ei malttaisi olla ollenkaan. Käytävässä ollessaan Jalin on kuitenkin hankalampi liikkua edestakaisin, joten se osoittaa kiireisen aikataulunsa kuopimalla. Silloin tulee komentaa, sehän kuuluu huonoihin tallitapoihin! Tavallisina päivinä Jali on säyseä ja rento, siis helppo hoidokki. Ori antaa harjata joka paikasta, jalatkin nousevat kuin automaatilla. Jalin takaakin voi kulkea pelkäämättä, että kohta on kavio otsassa. Orin päivittäinen kokeilu on kuitenkin ongelma, johon jokainen hoitaja törmää touhutessaan Jalin kanssa. Jali nimittäin kokeilee, että saako vain olla ja rönöttää miten mielii, vai pitääkö sitä hoitajaa oikeasti väistää. Päättäväinen hevosihminen saa kuitenkin Jalin lopulta taipumaan tahtoonsa ja oikeasti väistämään ihan pienestäkin painalluksesta kyljessä.

Varustaessa Jali tahtoisi aina auttaa höpläämällä satulaa, jos se siihen yltää, tai toisessa tapauksessa hoitajaansa. Kuitenkin pitää vähän uhitella, sillä aina kun satulan asettaa selkään, Jali luimistaa korvat muka tosi äkäisenä, vaikka se ei sitten tosiasiassa muuta teekään. Toisinaan, jos hoitaja on pienikokoinen tai muuten osoittaa pientä jännitystä isoa hevosta kohtaa, myös häntä saattaa viuhahtaa terävästi ja pää nousta ylös pomotuksen merkkinä. Tästä kuitenkin välittämättä kannattaa jatkaa, sillä jos siinä vaiheessa erehtyy oriille antamaan huomiota kieltämällä, Jali luulee päässeensä niskan päälle ja koittaa muka alkaa taas kävelemään edestakaisin ja luulee pääsevänsä nyt siitä tilanteesta lähtemään. Satulavyön saakin sitten muitta mutkitta kiinni, kun ori on saatu taas normaaliksi, lössykäksi. Kun ensin pyytää oria hieman laskemaan päätään painamalla pikkuisen niskasta, Jali laskee pään tarpeeksi alas, ettei tarvitse kurotella. Kuolaimet pujahtaa suuhun hetkessä, ilman ongelmaa. Varustettuna Jalin OIKEA kiire alkaa, jolloin talutus on suht haastavaa, kun ori ryykää kentälle pää viidentenä jalkana. Selkäännousu kuitenkin onnistuu, sillä siinä Jali malttaa hetken aikaa, mutta jos kapuaminen kestää kovin kauaa, ori hermostuu ja alkaa pyöriä, Mikä siellä oikein maksaa?.

Ratsastaessa Jali on siis pirteä ja kuuliainen poika. Kouluvääntö ei ole yhtä vahvaa kuin estehyppy, mutta kyllä sekin luonnistuu. Kentällä Jali kuuntelee pelkkänä korvana kaikki pienetkin äänikäskyt, eli ori toimii siis parhaiten äänellä. Käynnissä oria saa usein pyytää vähän reippaampaan tahtiin, sillä vauhti tuppaa hidastumaan. Jali on alkuun vähän kankea, mutta pareilla ympyröillä asia korjaantuu ja ori taipuu. Ravissa tahti on reipas mutta tasainen, ja siinä työskentely onnistuu helpoiten, sillä ravissa Jali kuuntelee herkeämättä. Muutenkin koulun pyörittely on ihan kohtuu helppoa, kun ratsastaja osaa vain pyytää oikein ja selkeästi kuten kaikilla hevosilla. Esteradalla Jalin tahti on reipas ja askel matkaavoittava. Ratsastajan tulee kuitenkin olla topakka ja hereillä siellä satulassa, sillä joskus tuntuu kuin ori lähtisi lapasesta. Mutta siltä se vain vaikuttaa, sillä tosiasiassa Jali herättelee selässä istujaa esteille. Ori hyppää isoliikkeisesti ja kunnon ponnistuksella, joten yli mennään melkein mistä vaan. Aiemmin Jali jännitti vesiestettä, mutta nykyään sekin menee kuin vettä vaan! Edelleen ääniavut toimivat parhaiten, varsinkin rauhoittavat sellaiset, jos vauhti tuntuu yltyvän liian hurjaksi. Pikkuesteet Jali hyppää kuitenkin puolet rennommalla vauhdilla, joten voimattomimmatkin ratsastajat voivat sillä hypätä. Maastossa Jali rakastaa pitkää laukkasuoraa, jolla se päästelee sen, mitä kavioista lähtee! Ratsastaja voi vain nauttia kyydistä, ja kun tulee paikka, jossa askelta aletaan hidastaa, voi auttaa Jalia muistamaan oikean vauhdin. Tavallisilla pätkillä Jali menee parhaiten ohjat löysänä, sillä silloin se rentoutuu oikein kunnolla ja venyttää kaulaa, mutta myös askelta. Ravissa Jalin askel on helppo istua, mutta kuitenkaan se ei ole vetelä tai löysä, vaan ns. pysyy kasassa. Kaikin puolin Jali on siis mukava ja osaava ratsu.

Luonne: funfunhey / kiitos!  * VARL-ikääntyminen 4-vuotiaaksi, siitä eteenpäin VAI-ikäänyminen

1 vuotta - 20.10.2010
2 vuotta - 07.12.2010
3 vuotta - 24.01.2011
4 vuotta - 13.03.2011
5 vuotta - 30.04.2011
6 vuotta - 17.06.2011
7 vuotta - 04.08.2011
8 vuotta - 21.09.2011
9 vuotta - 08.11.2011
10 vuotta - 26.12.2011
11 vuotta - 12.02.2012
12 vuotta - 31.03.2012
13 vuotta - 18.05.2012

© Jenny K
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.   i. Jalmar (evm)
  
   ii. Veli-Jali (evm)
   ie. Aino-Maaria(evm)   
   e. Jasmiina (evm)
  
   ei. Uhkan Velipoika (evm)
   ee. Veeraliina (evm)

i. Jalmar on poikansa mukaan erittäin hyväluonteinen ja komea ori. Rautias ori on kilpaillut niin koulu- että estekentilläkin, saavuttaen molemmissa lajeissa hyviä tuloksia. Jalmarin askellajit ovat pehmeät, vaikka niissä ei sitä erityistä liidokkuutta olekaan. Orin hyppäämistä on myös ilo katsella, sillä herra osaa asettaa askeleensa oikein ja sen hyppytyyli on jotain erikoisen kaunista. Jalmar on kuulemma hieman säätäjä, eikä se aina osaa varoa hoitajansa varpaita tai taluttajaansa. Ori on kerännyt 34 koulusijoitusta ja 23 estesijoitusta ja kilpailee edelleen, vaikka vetäytyykin hyvin pian eläkkeelle ja kokopäiväiseen jalostukseen. Varsoja orilla on Jalin lisäksi kolme muuta.

ii. Veli-Jali on punarautias, erittäin komea ori. Estesukuinen herra rakastaa hyppäämistä yli kaiken ja sen kyllä huomaa, jos oriin näkee estekentällä. Se hyppää liidokkaasti ja rohkeasti, mutta osaa kuitenkin arvioida tilanteen, eikä lähde yrittämään liikoja. Orilla on hyvä rakenne ja se on kantakirjattu kolmospalkinnolla, lisäksi sillä on monet näyttelypalkinnot.

iii. Jallu oli rautias suomenhevonen, joka oli parhaimmillaan esteillä. Metriä ratana hypänneellä orilla oli kuitenkin taipumus huonoina päivinä kieltää, minkä takia sen suoritukset eivät aina puolestaan puhuneetkaan. Se kuitenkin keräsi monet sijoitukset ja sen tekniikka oli hyvä. Jallu sai elämänsä aikana 17 jälkeläistä. Allu, Jalin isänisänemä oli punarautias tamma, jonka otsaa koristi kaunis, ohut piirto. Tamma hyppäsi esteitä pikkuluokissa melko hyvällä tuloksella. Hyvätapaisella neidillä oli kuitenkin ongelmia trailerin kanssa, jonka takia sen kilpaileminen oli melko vähäistä. Kotiradalla tamma usein loisti. Allu on neljän varsan emä, joista kaikki ovat pärjänneet esteradoilla.

ie. Aino-Maaria on enemmän koulupuolella nähty tamma. Rautias hevonen on melko tavallinen kouluratsu, ilman mitään erityisempiä kykyjä. Rakenteensakkaan puolesta tamma ei ollut mitä mahtavin, mutta oli silti hyvä käyttöhevonen. 154cm korkealla tammalla on vain yksi varsa, Jalmar.

iei. U.K. Teko oli ruunikko, jykevä rakenteinen suomenhevosori. Säkäkorkeutta tällä herralla oli melkein 170cm, mutta ori oli lempeä jättiläinen, jonka kanssa oli ilo työskennellä. U.K. Teko starttasi muutamat koululuokat, mutta menestyi myös kenttäradoilla paremmin kuin hyvin. Oriilla on 32 varsaa. Sandra on vähän omapäinen mutta siltikin kaunisrakenteinen rautias suomenhevostamma. Neito on alkujaan ratsastuskoulusta, mutta päätyi perhe-hevoseksi ja sai viettää melkoisen leppoista elämää.

e. Jasmiina on 145cm korkea suomenpienhevostamma. Jalmarin tavoin tamma on kilpaillut sekä esteillä että koulussa ja on kenttääkin tullut kokeiltua melko hyvillä saavutuksilla. Tamma on rakenteensa ansiosta kerännyt monet palkinnot näyttelykehistä. Luonteeltaan Jasmiina on hieman itsepäinen oman tiensä kulkija, mutta silti täysin hallitsettavissa oleva tapaus. Jasmiinalla on yhteensä 45 sijoitusta, niin esteiltä, koulusta kuin kentästäkin. Lisäksi tammalla on kaksi varsaa, Jali ja sen sisar.

ei. Uhkan Velipoika on yksi Uhkan siittolan lukuisista kasvateista. Musta estepainotteinen ori oli 150cm korkea, hieman rasavilli orin ketales, joka starttasi menestyksekkäästi kenttäluokissa ympäri Suomea. Ori oli ehdolla edustamaan Suomea kenttäratsastuksen EM-kisoihin, mutta suuret puoliveriset veivät paikan. Ori kuitenkin kahmi itsellensä yhden suomenmestaruuden.

eii. Uhkan Isäntä on myöskin Uhkan siittolan kasvatti. Ori kilpaili kouluratsastuksen parissa, mutta pääosin se astui tammoja siittolassa. Uhkan Isännällä oli upea rakenne, jota se periytti jälkeläisilleen. Ori myös todella nautti huomiosta ja sen pystyi nähdä erityisestä pilkkeestä sen silmissä, juuri ennen suoritusta. Orilla oli paljon näyttelykokemusta ja 150 varsan isänä sillä on kokemusta astutuspuuhista. Aunikki oli ruunikko, 146cm korkea suomenpienhevostamma. Tamma kilpaili seuratasolla esteillä ja oli omistajansa mukaan oikein miellyttämisen haluinen. 15-vuotiaana tamma siirtyi Uhkan siittolan omistukseen, jossa sai viisi varsaa. Aunikki nukkui ikiuneen ollessaan kesälaitumella muiden hevostovereidensa seurassa.

ee. Veeraliina oli 146cm korkea tummanrautias suomenpienhevostamma. Veeraliina asusti yksityisenä Pohjois-Suomessa, eikä täten startannut juurikaan kilpailuissa. Veeraliina sai elämänsä aikana yhden varsan, josta oli tarkoitus tulla menestyksekäs kisahevonen talon tyttärelle ja niin myös kävi.

eei. Kaval oli musta ruunikko 149cm korkea suomenhevosori, joka jostain syystä oli kulkeutunut Ruotsiin. Orilla oli siis kokemusta sekä Ruotsin että Suomen kouluradoilta. Vaativaa B:tä kisanneella orilla oli 38 sijoitusta, sekä lukuisia näyttelysijoituksia. Asmina oli ruunikko, 147cm korkea suomenpienhevostamma. Se asui pohjoisessa pienellä yksityistallilla, jossa sillä ratsastettiin lähinnä maastolenkkejä. Tamma astuttiin puolivahingossa, Kavalin saapuessa tallille. Veeraliina jäikin tamman ainoaksi varsaksi, sen kuollessa vain puoli vuotta Veeraliinan syntymän jälkeen.

Sukuselvitys: Tiuhti / kiitos!s. 10.03.2011   »   o. Ristiriistäjä KAT   »   e. Norppa
s. 07.08.2011   »   t. Lakean Jatiriti   »   e. Jamuliina
s. 20.09.2011   »   o. Lakean Morris   »   e. Jamuliina

Kuusimetsän Jali on tarjolla jalostukseen. Asiasta kiinnostuneena yhteyttä voi ottaa sähköpostitse: talli.lakea @ gmail.com.Valmennukset / Päiväkirjamerkinnät

05.05.2011 / estevalmennus
Valmentaja: unni
Valmennuksen aiheena on tällä kerralla hieman erikoisemmat esteet, kuten vesimatto, talo ja kapea pysty. Alkuverryttelyiden ja lämmittelyhyppyjen jälkeen aloitimmekin suoralla, jossa oli pystyeste, vesimatto ja okseri. Ensimmäinen este ylittyi isolla loikalla, mutta seuraavalle tulikin pysähdys. Seuraavalla yrityksellä ori näytti vahvasti siltä, että se kieltäisi, mutta pienen epäröinnin jälkeen ori päättikin yrittää, jonka seurauksena ratsastaja jäi hieman jälkeen hypystä. Sait kuitenkin itsesi nopeasti kasaan ja paljon paremmin mukaan okserille. Suoritimme tämän vielä muutaman kerran kummastakin suunnasta, eikä Jali viitsinytkään enää pelleillä vesimaton takia. Talosta ori ei liiemmin jaksanut välittää ainakaan muutaman hyppykerran jälkeen, vaikka näillä se hieman pelkuroikin. Tämä harjoite meni kuitenkin varsin hyvin! Ennen valmennuksen loppua kävimme läpi vielä tätä kapeampaa estettä, mikä osoittautuikin hieman haastavammaksi Jalille. Ori meni muutaman kerran joko ohi, tai sitten kielsi. Neuvoin ratsastajaa levittämään käsiään kumpaankin suuntaan, jonka vuoksi ori ei voisi ohittaa estettä lähes millään. Tämä varsin kamalan näköinen tyyli saikin orin hyppäämään esteen yli reippaasti. Valmennus lopetettiin pieneen esterataan ja loppuverryttelyihin. Olette todella hyvännäköinen ratsukko, hienoa!

Kiitos valmentajalle!Kilpailut

13.01.2011 KeRJ Whitehall, CCI/CIC1, 2/30
14.01.2011 KeRJ kutsu, helppo, 6/50
15.01.2011 KeRJ kutsu, helppo, 3/50
17.01.2011 KeRJ kutsu, harraste, 3/29
21.01.2011 KeRJ kutsu, helppo, 2/30
30.01.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC2, 4/30
09.07.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 7/50
12.07.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 7/50
18.08.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 5/30
19.08.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 4/30
09.09.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 2/28
12.09.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 1/15
14.09.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 1/15
20.09.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 4/38
01.10.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 4/34
04.10.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 2/30
05.10.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 2/30
08.10.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 2/30
16.10.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 1/30
21.10.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 5/40
24.10.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 6/40
29.10.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 1/29
26.11.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 1/40
30.11.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 4/40
08.12.2011 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 3/16
06.01.2012 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 1/6
08.01.2012 KeRJ kutsu, CCI/CIC1, 1/6

27.01.2011 ERJ kutsu, 120cm, 5/50
29.01.2011 ERJ kutsu, 120cm, 2/50
30.01.2011 ERJ kutsu, 11cm, 7/60
05.02.2011 ERJ kutsu, 110cm, 4/30
24.02.2011 ERJ kutsu, 100cm, 3/30
01.03.2011 ERJ kutsu, 120cm, 5/30
01.03.2011 ERJ kutsu, 120cm, 2/30
03.03.2011 ERJ kutsu, 110cm, 5/60
04.03.2011 ERJ kutsu, 120cm, 4/30
03.04.2011 ERJ kutsu, 110cm, 6/50
26.07.2011 ERJ kutsu, 100cm, 6/50
07.09.2011 ERJ kutsu, 110cm, 5/50
13.09.2011 ERJ kutsu, 120cm, 2/50
14.09.2011 ERJ kutsu, 120cm, 1/50
29.09.2011 ERJ kutsu, 120cm, 2/30
01.10.2011 ERJ kutsu, 120cm, 5/30

14.02.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 4/50
11.02.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 6/50
11.02.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 1/50
13.02.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 3/50
14.02.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 3/50
14.02.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 2/50
22.02.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 4/30
23.02.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 4/50
13.04.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 2/30
11.05.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 5/30
11.05.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 2/30
13.05.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 4/30
23.07.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 2/43
24.07.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 4/40
24.07.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 3/40
27.07.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 6/40
29.07.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 3/50
31.07.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 3/50
25.09.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 6/40
09.10.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 4/40
11.10.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 2/60
12.10.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 1/30
17.10.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 1/30
21.10.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 3/50
30.10.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 6/30
09.12.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 6/40
21.12.2011 KRJ kutsu, Vaativa B, 1/40
22.12.2011 KRJ kutsu, Helppo A, 1/40
10.01.2012 KRJ kutsu, Vaativa B, 3/50
19.01.2012 KRJ kutsu, Vaativa B, 4/50

06.02.2011 VVJ kutsu, vaikea yhdistetty pari, 2/19
09.09.2011 VVJ kutsu, Vaativa yhdistetty pari, 4/30
28.09.2011 VVJ kutsu, vaativa yhdistetty yksilö, 5/25
29.10.2011 VVJ kutsu, Noviisi yhdistetty pari, 1/30
06.11.2011 VVJ kutsu, Noviisi yhdistetty yksiköille, 4/16
20.12.2011 VVJ kutsu, Vaativa yhdistetty pari, 3/30
08.01.2012 VVJ kutsu, vaativa yhdistetty ponikorkuisille, 7/50
20.01.2012 VVJ kutsu, vaativa yhdistetty yksilö, 5/50

03.02.2011 MEJ kutsu, 100cm, 19/27

21.07.2011 NJ kutsu, sph orit, LKV2, irtoSERT, JS tuomari: Shonna.
20.09.2011 NJ kutsu, sph orit, LKV1, irtoSERT, JS tuomari: Siiri K.
24.10.2011 NJ kutsu, sph orit, LKV2, irtoSERT, JS tuomari: Anette N.copyright © Virtuaalitalli Lakea
virtuaalihevonen - a virtual horse