ENERGIE VERGELIJKEN & OVERSTAPPEN MEEVALLER BINNEN HANDBEREIK

Leuk dat je meer wilt weten over energieleveranciers vergelijken. Wie wil nu niet wat extra financiële ruimte? Omdat je een dure maand hebt gehad of gewoon voor de leuke dingen in het leven. Zelf energie vergelijken en overstappen is de snelste stap naar lagere vaste lasten. Profiteer van de concurrentie op de energiemarkt. Energieleveranciers halen alles voor je uit de kast. Wat levert energietarieven vergelijken concreet op? Veel energieleveranciers geven nieuwe klanten een prettige, eenmalige welkomstpremie. Of ze bieden actietarieven aan waardoor je maandbedrag daalt. Probeer het uit! Energieprijzen vergelijken is onze expertise.



Meten is weten. Door online energie vergelijken krijg je inzicht in je huidige energiekosten. Misschien zit je al redelijk goed bij je huidige energiemaatschappij. Of ben je nu juist vrij duur uit? De ervaring leert dat je door energieprijzen vergelijken en overstappen altijd wel kunt besparen. Hoe gaat zelf energie vergelijken in zijn werk?

uwsituatieicon STAP 1: vul gegevens in over je situatie

Energieleveranciers vergelijken begint met je laatste energierekening of jaarafrekening erbij pakken. Deze kun je meestal ook digitaal bekijken op de website van je energiemaatschappij. Noteer je jaarlijkse verbruik aan gas en elektriciteit. Ga nu naar de energievergelijker en vul je verbruik, postcode, huisnummer en huidige energieaanbieder in. Geen verbruik bij de hand, maar wel energie vergelijken? Geef dan aan uit hoeveel personen je huishouden bestaat.

vergelijkicon STAP 2: bekijk de energie-aanbiedingen

De vergelijker geeft je nu een ranglijst van de scherpste energie-aanbiedingen aansluitend bij je verbruik. Staat er bij de aanbieding ‘exclusieve deal’? Dan kun je deze deal alleen in de energievergelijking afsluiten en niet bij de leverancier zelf. Hoe dit komt? Leveranciers geven via ons vaak extra hoge kortingen voor een hoge plaats in de energievergelijking.

overstappenicon STAP 3: de beste energiedeal kiezen

Nu is het aan jou om de aanbieding te kiezen waar je flink mee bespaart, maar die ook bij je past. Met de filterfunctie geef je eventuele voorkeuren aan voor looptijd van het energiecontract, duurzaamheid en vaste of variabele energietarieven.

Je kunt ook de energieleveranciers vergelijken op detail. We geven per aanbieding uitgebreide informatie. Je ziet bijvoorbeeld hoe de energiekosten van de aanbieding zijn opgebouwd, de kosten van de klantenservice en hoe klanten de leverancier beoordelen.

In het volgende tabblad lees je meer over het aanvragen van de deal en de overstapservice.

Overstappen met een energievergelijker

Overstappen van energie een rompslomp? Ok, het kost wat tijd en moeite. Gelukkig nemen wij met de energievergelijker het grootste werk voor je uit handen. Daarnaast maakt de overstapservice de drempel tot energieprijzen vergelijken en switchen laag. Met de overstapservice zegt je nieuwe energieleverancier je huidige energie-aanbieder voor je op. De meeste energieleveranciers bieden deze service aan. In de energievergelijker kun je per aanbieding zien of er een overstapservice is.

14 kalenderdagen bedenktijd

Heb je een fijne energiedeal voor ogen? En heb je de actievoorwaarden gelezen en begrijp je deze? Vul dan het aanvraagformulier in en verstuur het. Je nieuwe energieleverancier neemt je bestelling in behandeling. Nadat je een bevestiging hebt gekregen van de nieuwe leverancier, heb je 14 kalenderdagen bedenktijd. Binnen deze termijn kun je de bestelling kosteloos annuleren. Na afloop van de bedenktermijn verzorgt de nieuwe leverancier de overstap.

Meterstanden doorgeven

Je krijgt van de nieuwe leverancier bericht wanneer je de standen op je energiemeter door kunt geven. Tot slot krijg je van je oude leverancier een eindafrekening, waarop staat of je geld terugkrijgt of nog geld moet betalen. Goed om te weten: je komt tijdens een overstap nooit zonder gas en elektriciteit te zitten. Overstappen van energie is een administratief proces.

Tot slot:

Geniet van je besparing! De beloning van je inspanning. Vergelijk energie en stap over: het is voor iedereen haalbaar en voordelig.

Wanneer overstappen?

Weet je wat je nu voor energiecontract hebt? Het is belangrijk om dit te weten als je begint met energie vergelijken. Dan weet je of je direct kunt overstappen of beter nog even kunt wachten.

Je hebt een contract zonder einddatum

Ben je nog niet eerder overgestapt? En heb je nog nooit je contract verlengd bij je huidige aanbieder? Dan heb je waarschijnlijk een energiecontract zonder einddatum. Oftewel een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt dan meteen starten met energie vergelijke en overstappen. Je nieuwe leverancier houdt er overigens rekening mee dat je bij je huidige leverancier 1 maand opzegtermijn hebt.

Je hebt een energiecontract met einddatum

Heb je een energiecontract met een einddatum? In dat geval is het uiteraard niet handig om te vroeg over te stappen, omdat je dan contractbreuk pleegt. Je riskeert dan een opzegboete en/of loopt een eventuele welkomstkorting bij het energiecontract mis. Je kunt nu 2 dingen doen:

  • Je wacht tot je contract is afgelopen. Als je vervolgens niks doet en niks verlengd, wordt het energiecontract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven (let op: dure slaperstarieven!). Vanaf dan kun je elk moment overstappen.
  • Wil je voor de einddatum je overstap (per einddatum) al regelen? Dat kan. Lees dan in de leveranciersinformatie bij de energie-aanbieding vanaf wanneer je veilig kunt overstappen. Bijvoorbeeld pas als je huidige energiecontract binnen 2 maanden afloopt. ‘Veilig overstappen’ wil zeggen: de nieuwe leverancier respecteert je einddatum en zorgt dat je pas overstapt per de einddatum van je huidige contract. Zo voorkom je een opzegvergoeding of het mislopen van een welkomstpremie.

Wist je dat je door energietarieven vergelijken en overstappen de energiemarkt stimuleert? De overheid heeft in 2004 de energiemarkt vrijgegeven: het begin van zelf energie vergelijken. Consumenten en bedrijven konden voortaan zelf hun energieleverancier kiezen. Daarvoor waren zij aangewezen op de energiemaatschappij in hun regio. De komst van prijsvechters bracht de energiemarkt in beweging. Consumenten begonnen met energieprijzen vergelijken en stapten over van energieleverancier. En dat is goed!

Concurrentie is goed: help mee

Concurrentie tussen bedrijven zorgt ervoor dat de prijzen, bedrijven hun dienstverlening verbeteren of zich gaan onderscheiden met innovatieve producten. Als energie-aanbieders zien dat zij klanten verliezen aan concurrenten, zullen zij hun beste beentje voor zetten om dit te voorkomen. Ondanks de toenemende populariteit van online energie vergelijken, blijkt de energiemarkt in Nederland vrij geconcentreerd te zijn. Hoewel dit langzaam afneemt.

Grote spelers op de energiemarkt

In juli 2015 hadden de 3 grootste energie-aanbieders de markt voor elektriciteit voor 79% in handen en voor 77% voor gas. Wat verandering daarin kan geen kwaad toch? Door over te stappen draag je een steentje bij aan een dynamische energiemarkt. En niet te vergeten: door energietarieven vergelijken kun je je energiekosten terugdringen.

Flinke prijsverschillen

Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste energie in de vergelijker kan oplopen tot meer dan € 400. Als je nog nooit eerder bent overgestapt en al jaren bij dezelfde leverancier zit, levert wisselen van energieleverancier je een flinke besparing op. Begin nu met energie vergelijken en je ziet snel welke energie-aanbiedingen op dit moment lopen.

Energie vergelijken geliefd

Onafhankelijk energie vergelijken en overstappen wordt steeds populairder. Het aantal huishoudens en bedrijven dat overstapt neemt elk jaar toe. Dit blijkt uit de trendrapportages van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Mensen krijgen door hoe gemakkelijk switchen is. In 2015 was 89% van de overstappende consumenten tevreden over het wisselen van energieleverancier.

Zelf energie vergelijken in onze gratis energievergelijker is een goede stap naar lagere energiekosten. Energie is een grote kostenpost. Een gemiddeld huishouden is jaarlijks zo’n € 1700 kwijt voor gas en elektriciteit. Dus fijn als deze kosten omlaag kunnen. Na een overstap blijft de kwaliteit van de geleverde energie hetzelfde. Je lampen en kachel blijven gewoon branden. Al is het natuurlijk wel zo dat de ene energiemaatschappij groene stroom aanbiedt en de ander grijze stroom.

Waaruit bestaan je energiekosten?

Helaas, als consument kun je maar voor een deel invloed uitoefenen op de hoogte van je energierekening. 45% van de energierekening bestaat uit leveringskosten: de daadwerkelijke verbruikskosten van stroom en gas. 36% is belasting (btw en energiebelasting) en de rest bestaat uit de netwerkkosten die de netbeheerder in je regio via je energiemaatschappij in rekening brengt.

Ja, lage leveringskosten graag

Je kunt invloed uitoefenen op je leveringskosten door kritisch energietarieven te vergelijken. Je kunt zelf energie vergelijken, maar laat het liever over aan onze energievergelijker. Zelf energieprijzen opzoeken op websites en ranglijstjes van acties met goedkope stroom en gas bijhouden is niet meer nodig. Bovendien: alleen de tarieven van gas en stroom vergelijken is niet verstandig. De goedkoopste energieleverancier is gek genoeg niet degene met het laagste leveringstarief! Ook de hoogte van het vastrecht en de overstapkortingen spelen mee.

Grote verschillen in vastrecht

Vastrecht is een vast bedrag aan abonnementskosten voor gas en voor stroom, dat een energiemaatschappij bij elk huishouden in rekening brengt. De hoogte van het vastrecht verschilt sterk per leverancier:

  • Is je energieverbruik laag? Dan is over het algemeen een leverancier met een laag vastrecht en wat hogere tarieven gunstig voor je (overstapkortingen daargelaten).
  • Is je energieverbruik hoog? Dan valt over het algemeen een leverancier met een hoog vastrecht en wat lagere tarieven voordelig voor je uit.

Dit verklaart ook waarom we je energieverbruik nodig hebben om te kunnen zien wie voor jou de goedkoopste energiemaatschappij is.

Verlaag je energieverbruik en bespaar

Een andere logische manier om op energie te besparen is zuiniger omspringen met gas en elektriciteit. Er zijn tegenwoordig handige apps en energiemonitors die je energieverbruik berekenen. Zo houd je grip op je verbruik. Je energiekosten gaan uiteraard omlaag omdat je minder verbruikt. Daarnaast hoef je minder energiebelasting te betalen. Hoe hoger je verbruik, hoe meer energiebelasting en opslag duurzame energie je betaalt. Een schrale troost is overigens de heffingskorting waarmee de te betalen energiebelasting in mindering wordt gebracht.

Op zelfenergievergelijken.nl kun je onafhankelijk energie vergelijken.

Onafhankelijk energie vergelijken?

Voor elke overstap via onze website ontvangen we van de energieleveranciers een vergoeding. Deze is voor elke leverancier even hoog. Het maakt ons dus niet uit welke energieleverancier je kiest na het energie vergelijken. Wij verdienen er niet meer of minder om. Verder is Zelfenergievergelijken.nl een zelfstandige onderneming. Wij zijn niet verbonden aan een energieleverancier dus nergens afhankelijk van. Er is geen enkel energiebedrijf dat we willen voortrekken.

Een complete vergelijking?

Bij ons kun je energie vergelijken van alle Nederlandse energieleveranciers met particuliere producten. Van de grote en traditionele energieleveranciers Eneco, Nuon en Essent tot aan nieuwkomers als vandebron, Pure Energie en Engie. We tonen je alle aanbiedingen en energieproducten van de energiebedrijven. Hierin maken we geen onderscheid.

Energieproducten aanvragen

We hebben met bijna alle leveranciers een overeenkomst. Hun producten zijn aan te vragen in de energievergelijker. De energieleveranciers bepalen zelf welke energieproducten wel en niet besteld kunnen worden. De exclusieve energiedeals zijn meestal wel aanvraagbaar. Dat is begrijpelijk, want het zijn deze aanbiedingen die ervoor zorgen dat energieleveranciers nieuwe klanten binnenhalen.

Toezicht op energiemarkt

De Autoriteit Consument & Markt controleert of energieleveranciers zich aan de regels houden en streeft een concurrerende energiemarkt na. De toezichthouder overlegt met energieleveranciers en biedt consumenteninformatie aan over energietarieven vergelijken en vergelijkingssites. Ook laat ACM elk jaar weten hoeveel huishoudens en bedrijven zijn overgestapt. Energie vergelijken is in trek. Het aantal overstapverzoeken steeg van 1,3 miljoen in 2010 naar 2,3 miljoen in 2015. Maar liefst 1 op de 7 Nederlandse huishoudens stapte in 2015 over.

Energiewijzer ConsuWijzer

ACM biedt via de website ConsuWijzer een energiewijzer aan voor consumenten. Je kunt hier geen energietarieven vergelijken. Wel kun je er energieleveranciers vergelijken op zaken als de telefoontarieven van de klantenservice, duurzaamheid, aangesloten zijn bij de gedragscode, de mogelijkheid om met acceptgiro te betalen. Verder vindt u op de pagina ‘Energiebedrijven vergelijken en overstappen‘ van ConsuWijzer praktische consumenteninformatie. Handig als je begint met energieprijzen vergelijken.


ZELFENERGIEVERGELIJKEN.NL VERGELIJKT OBJECTIEF ALLE ENERGIELEVERANCIERS



twitbird

Problem retrieving data from Twitter


JE KUNT ONS VOLGEN VIA



Verwachting energieprijzen

Energieleveranciers mogen 2 keer per jaar, in januari en juli, hun variabele energietarieven aanpassen. De energiebedrijven in Nederland lieten de afgelopen jaren hun tarieven voor energie dalen. Ook de energieprijzen 2016 gingen omlaag. We kunnen veel groene, goedkope stroom importeren en door een wereldwijd gasoverschot en lage olieprijs is ook de gasprijs laag. Is energie vergelijken dan nog wel de moeite waard? Zijn variabele tarieven niet gunstiger? Een logische gedachte, toch is het tegendeel waar.

Vaste tarieven toch voordeligst

Als je je leveringstarief vastlegt geeft dit de leverancier de zekerheid dat je een bepaalde periode klant blijft. Het is niet voor niks dat leveranciers de meeste korting geven bij energiecontracten voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld 1 tot 3 jaar). Wij raden je aan om in de vergelijker van energieleveranciers vooral de 1-jarige contracten onder de loep te nemen. Mogelijk profiteer je dan van zowel een overstapkorting als lagere energieprijzen. En loopt dit contract af, dan kun je opnieuw energietarieven vergelijken en overstappen.

Cadeau bij energie overstappen

Nederlandse energiemaatschappijen stunten niet alleen met kortingen, maar ook met welkomstcadeaus. Denk hierbij aan energie-acties met gratis tablet of een cadeaubon voor een winkel of webshop. Neem deze aanbiedingen altijd goed onder de loep. Is de deal echt zo goed? Een energiemaatschappij kan een cadeau en actietarieven aanbieden, maar als addertje onder het gras een zeer hoog vastrecht in rekening brengen. Een ander punt: bij energie overstappen acties met cadeau zit je vaak meerdere jaren aan een energiecontract vast. Grote kans dat elk jaar overstappen naar een 1-jarigcontract met vaste tarieven bij elkaar veel meer voordeel oplevert.

Welkomstkorting en/of actietarieven

Begin je met online energie vergelijken, dan komt er best veel op je af. Zoveel energie-aanbiedingen, maar hoe werken deze eigenlijk? De meeste energieleveranciers werken met een aantrekkelijke welkomstpremie. Deze korting wordt vaak uitgekeerd na afloop van het energiecontract. Misschien zie je de korting liever terug in een lager maandbedrag. Wil je dit? Kies dan een energiedeal met lage actietarieven. En dan zijn er natuurlijk nog de energiedeals met een combinatie van actietarieven en welkomstkorting.

Groene energie vergelijken

Niet iedereen wil alleen maar een goedkopere energieleverancier. Misschien wil je wel besparen, maar vind je het tegelijk fijn om groene energie af te nemen. Groene energie en goedkope energie kunnen prima samengaan. Geef in de energievergelijker aan dat je groene stroom wilt. Het vergelijkingsresultaat toont vervolgens alleen de groene energie-aanbiedingen. Groen gas wordt overigens in Nederland slechts op kleine schaal geproduceerd.

Energie vergelijken in bijzondere situaties

Tijdens het energieleveranciers vergelijken kun je altijd vragen hebben. En natuurlijk kun je je in een speciale situatie bevinden. Dan is het handig als je bij onze klantenservice advies op maat kunt krijgen. Rechtsboven de pagina vind je het telefoonnummer en onze openingstijden. Ter inspiratie enkele veel voorkomende situaties en vragen bij het energie vergelijken:

  • Heb je een meerjarig energiecontract lopen waar je eigenlijk vanaf wilt? Er zijn leveranciers die de opzegvergoeding van je huidige leverancier willen vergoeden. Maar wie?
  • Als een leverancier het energiecontract met je verbreekt vanwege betalingsproblemen, moet je als consument overstappen van energie, of je wilt of niet. Nieuwe energieleveranciers vragen dan een waarborgsom als zekerheid. Welke leverancier biedt de gunstigste voorwaarden?
  • Je bent in je nieuwe woning getrokken maar hebt er niet aan gedacht om energie te vergelijken en de goedkoopste energie-aanbieding aan te vragen. Je hebt nu een brief van de netbeheerder gekregen. Je dreigt afgesloten te worden en hebt met spoed een nieuwe leverancier nodig. Welke leverancier neemt spoedaanvragen aan?
  • Je wilt graag overstappen, maar bent nog huiverig en wilt graag al je vragen aan iemand kunnen stellen. Vraag maar raak!

Energieleveranciers vergelijken, probeer het uit

Veel mensen blijven jaren bij dezelfde energieleverancier klant. Erg prettig voor de energieleveranciers in Nederland, maar minder leuk voor de eigen portemonnee. Herkenbaar? Wij begrijpen het als je nu eens voor jezelf kiest. Maar hoe werkt energietarieven vergelijken? Probeer nu gratis de energievergelijker uit. Op zelfenergievergelijken.nl kun je onafhankelijk energie vergelijken. Wij hebben er geen baat bij als u een bepaalde leverancier kiest. De vergoeding die wij krijgen is voor elke leverancier hetzelfde. Kun je wel zoveel besparen met energieprijzen vergelijken en van energiemaatschappij wisselen? Ja, dankzij de unieke deals via onze site. Doe zelf de proef op de som. Vergelijk energie, stap over en bespaar.


Laatste update van deze website: 08.07.2017. Alle energieprijzen, energiepakketten en energieproducten worden dagelijks bijgewerkt.