Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tryfaina


© kasvattaja

perustiedot 

nimi Tryfaina
kutsumanimi Fanni
rotu suomalainen puoliverinen fwb
sukupuoli tamma
väri, säkäkorkeus ruunikko (Ee/Aa), 164cm
syntymäaika 06.12.2016
ikä, ikääntyminen 8 v. 1 vv = 30pv
rekisterinumero VH16-031-0992#PKK1948
kasvattaja Viiru VRL-06066
omistaja Veera Ruusula VRL-14299
painotuslaji esteratsu
koulutustaso ko.VaB / re.130cm / CIC2

oma hevonen 09.12.2016 - 03.07.2017

saavutukset

KEV-? maaliskuun 2017 tilaisuus 4-vuotiaat (rakenne - suku - askellajit - irtohypytys - lisäpisteet = -p.)

KTK-III PKK:n 69. kantakirjatilaisuus 31.03.2017 ~ pisteillä 17 + 15 + 15 = 62,7%

YLA3 kesäkuun 2017 tilaisuus (tekstit (6+11) - jalostus (21+6) - kilpailut 17 - rakenne 13 - lisäpisteet 5 = 79p.)

luonne

Tein tästä neitokaisesta kaupat ennenkuin se edes oli syntynyt. Sain olla keksimässä herttaiselle tamma-varsalle nimeä ja ristinkin sen nimellä Tryfaina, josta loogisesti myös lempinimi Fanni vääntyi. Fanni on mitä ihastuttavin ja mukava luontoisin tamma, vanhempiensa tapaan, jonka kanssa on ilo työskennellä niin maastakäsin kuin ratsain.

Fannin kanssa on aina mukava lähteä työn touhuun, oli se sitten maastakäsin harjoittelemaan, köpöttely maastoon tai kunnon kouluratsastus vääntöön. Tamma on helppo, mutta siltä löytyy kumminkin sitä haastavuuttakin sopivalla tavalla. Tämän tamman kanssa ei tarvitse murehtia niistä ns. huonoista tamma päivistä, vaan Fanni lähtee aina mielellään töihin. Ratsuna Fannilla on mitä ihastuttavimmat ja tasaiset liikkeet, joita on helppo työstää eteenpäin. Estepainotteisena esteet ovatkin se tamman juttu, vaikka kouluratsastuskin vääntyy mukavasti. Hypyt ovat laadukkaita ja tasaisia, mutta paras ominaisuus on se, että tamma antaa esteradoilla varmasti kaikkensa. 

sukutaulu

1-polvinen

i. Stalag Luft
trn 166cm zweibrücker
Fn, KTK-III, YLA3
ii. Wahrer Freund
trn 165cm zw
iii. Glücklich Kämpfer
rn 165cm zw
iie. Achtzehnte Kuss
rn 163cm zw
ie. Wunderbar Hoffnung
m 164cm zw
iei. Regenbogenlicht Hay
m 163cm zw
iee. How Harmony GER
trn 164cm zw
e. Tuff E Nuff Zippo
lkk 162cm suomalainen puoliverinen
Fn, KTK-II
ei. Ziploose N Fancy Free
prn 160cm dwb
eii. Freehand
prn 161cm dwb
eie. Neoline Nancy
rtkm 158cm hann
ee. Nubia's Princess
lkk 164cm swb
eei. King Azaleon
lkk 166cm swb
eee. Cay Love Nubia
rt 160cm swb

sisarukset
♦ 31.10.2013 fwb-t. Lost In Autumn Zei (i. Charm Illusion)
♦ 05.11.2013 fwb-o. Terminal Zei (i. Mango Madness)
♦ 03.06.2014 fwb-t. Jenga Zei (i. Poltergeist)
♦ 02.10.2016 fwb-t. Flat Enough (i. Denzel)
♦ 01.01.2017 fwb-o. Ziploose II (i. Stalag Luft)

jälkeläiset

♦ 10.05.2017 fwb-t.
 
Delila
 
i. Deimos v.d. Zelos
 
mrn
 

 

päiväkirja & valmennukset

maanantai 10.04.2017 ♦ kouluratsastusta lainaratsastajalla ♦ kirjoittanut Jannica

 Pääsiäiskiireiden lähetessä Veera oli pyytänyt minut jälleen liikutusavuksi yksityistallilleen, eikä se tosiaan minua haitannut, kun pääsi taas ratsastelemaan tasokkailla hevosilla. Päivän ensimmäiseksi ratsuksi osui arpaonnella 4-vuotias Fanni, tamma, jolle sopi kaikenlainen touhuaminen ja se oli kiva joka tilanteessa. Mukava aloitus päivään siis.. Ajattelin tehdä itsenäistä koulutreeniä, maastoon en viitsinyt uuden ratsun kanssa suinpäin sännätä. Hoitaessa tamma oli tosi kiltti, joten siihen ei paljoa aikaa tuhraantunut. Tamma vaikutti vähän jäykältä, joten ajattelin, että voisi olla hyväksi tehdä paljon tänään asettelua ja taivuttelua. Saatuani varusteet päälle suuntasimme kentälle. Vettä tuli hiljalleen, mutta se ei meitä haitannut, olihan lämpöasteita sentään yhä keväiset kymmenen! Tamma tuntui innokkaalta, vaikka jäykkyyden huomasi kyllä selästäkin käsin selkeästi. Saatuani alkukäynnit tehtyä kiristin vyötä ja aloin sitten tehdä käynnissä voltteja, taivuttelua ja asettelua. Sen jälkeen nostin ravin ja keventelin ympyröitä pääasiassa. Kaverin poistuminen kentältä sai hetkeksi tamman mielipahan valtaan, mutta nopeasti iso neiti siitä selviytyi ja jatkoimme taas hetken kuluttua hommia, kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan.

Ravissa tamma tuntui jo paremmalta, mutta ensimmäiset laukannostotkin olivat melkoisen jäykkää menoa. Teimme vielä ennen varsinaisia laukkatehtäviä paljon ravailua ja aivotyötä vaativaa tehtävää, kuten väistöjä, avotaivutuksia, sulkutaivutusta ja vähän lisää väistöjä myös käynnissä, että tamma sai hetken hengähtää. Tamma alkoi selvästi reipastua ja painoi hieman jo kädelle, josta sain huomauttaa. Kukin kantaa itse itsensä.. Laukkatehtävät sujuivat ihan hyvin, eikä sattunut mitään ylilyöntejä, vaikka mopoautokin körötteli kovalla ryminällä kentän ohi kohti talleja. Joku hoitaja siinä varmasti tuli juuri hoitsuaan katsomaan, ajattelin tarjoten Fannille pitkää ohjaa hetkeksi laukkaamisen jälkeen. Tein tauon jälkeen paljon siirtymisiä ravista laukkaan ja myös suunnanvaihtoja käynnin kautta. Nostot menivät kivasti ja kaikista askellajeista myös siirtymiset laukkaan olivat onnistuneita tänään. Laukasta raville tosin siirtymiset olivat aavistuksen töksähteleviä, mutta näin nuori hevonen ei varmastikaan vielä parempaan pystynyt, kun kehonhallinta muutenkin kasvavilla oli vähän mitä sattuu. Siihen nähden Fanni kyllä pani parastaan tänään ja olin tyytyväinen sen suoritukseen.

tiistai 28.02.2017 ♦ laskiaistiistain maastoretki ♦ kirjoittanut omistaja

Tiistai iltapäivä oli juuri ja juuri pakkasen puolella. Olimme ahkeroineet aamupäivällä ystävieni Saanan ja Kukka-Maarian kanssa kouluvalmennuksen merkeissä, ja nyt olimme lähdössä viettämään rattoisaa iltapäivää maastoilun merkeissä. Ratsuiksemme olimme valinneet nuoret Fanni ja Taika tammat, eikä Huldakaan vielä mikään mahdottoman iäkäs ollut, vasta 7-vanha.

Taika kuopi levottoman oloisesti lumen alta jäätä, kun Kukka-Maaria kipusi sen selkään. Hulda oli myös allani hieman levottoman oloinen, kun taas Fanni seistä nökötti rauhallisena pääriipuksissa Saanan kivutessa sen selkään. Alun perin olin suunnitellut, että lähtisin Huldan kanssa vetämään maastoretkeämme, mutta tamma päättikin olla eri mieltä mihin suuntaan sitä sitten lähdettäisiin. Lopulta Kukka-Maaria sai ohjata Taian ensimmäiseksi. Tässä vaiheessa, myös päätänsä rajusti heilutteleva Hulda suostui menemään sinne minne sen halusin menevän. Peränpitäjäksi jääneet Saana ja Fanni eivät pitäneet minkäänlaista kiirettä, vaan kaksikko tulla jolkotteli monien metrien päästä kärkiratsukoista. Etenimme tässä hieman hullunkurisessa järjestyksessä alkumatkan. Minulla oli Huldassa pitelemistä, ja ohjat lensivät monta kertaa käsistäni, kun tamma päätti heilauttaa päätänsä rajummin. Taika asteli etummaisena hieman varoen, mutta reippaasti ja Fanni taisi muutamia kertoja jäädä ihastelemaan maisemia.

”Voitaisiin ottaa ravia, ja sen suuren kiven kohdalta laukkaa. Tää tamma ei meinaa nimittäin rauhoittua millään.”, huikkasin ystävilleni, jotka tiesivät mitä kiveä tarkoitin.
Hulda aisti, että jee kohta päästää viipottamaan, ja se alkoi hieman tanssahtelemaan. Ihan tamman tapaista. Sain pidätettyä sen ja pysyimme ravilla. Saanalla ja Kukka-Maarialla ei sen sijaan olleet mitään ongelmia nuorempien tammojensa kanssa, vaikka ei niitäkään kahta kertaa tarvinnut laukalle käskeä. Tuuli hulmusi hiuksissa ja hevosten pitkissä harjoissa. Lumi narskui mukavasti kavioiden alla ja tunnelma alkoi muuttumaan oikein rennoksi. Laukkapyrähdys selvästi auttoi Huldan kanssa, ja se lopetti päänsä viskomisen. Fannikin oli laukan jälkeen saanut enemmän virtaa askeliinsa, ja nyt se pysytteli kavereittensa lähellä. Loppumaastomme koostui vielä muutamista laukkapätkistä ja tallille palasimme  kevyesti ravaten.

lauantai 16.11.2016 ♦ agilityharjoituksia ja maastakäsittelyä ♦ kirjoittanut Jannica

Iltapäivällä oli vuorossa pientä agilityharjoittelua ja maastakäsittelyä nuorten kanssa. Minulle annettiin Fanni-tamman naru, joka oli kiltti ja rauhallinen maitovarsa. Emästään iso neiti oli kuitenkin jo vieroitettu hyvän aikaa sitten, joten se osasi toimia hyvin jo narunpäässä. Teimme ensin naksutinkoulutuksen perusteita, jonka jälkeen Veera ja hoitajatytöt olivat koonneet kentälle agilityradan. Aloitimme Fannin kanssa harjoittelemaan asia kerrallaan, ennen kuin pitäisimme leikkimielisen kilpailun. Rata alkoi pujottelulla, jota teimme käynnissä ja ravissa kartioiden kanssa. Sitten mentiin laudan päälle seisomaan, jossa piti pysyä vähintään viisi sekuntia kaikki jalat sen päällä. Fanni ensin arasteli kiiltävää lautaa, jolla jalat lipsuivat, mutta uskaltautui vähitellen kävelemään sen yli kiireisesti ja seisomaan lopulta paikallaankin. Sitten alitettiin matonkuteista tehty hapsukaari, joka sujui yllättävän hyvin Alman kanssa.

Kokeilimme myös vaihtaa pressun kaaren päälle, eikä sekään tuntunut tammaa haittaavan niin kauan kuin se sai tulla taluttajan perässä. Sitten jos sen piti odotella toisella puolen ja tulla yksin, alkoi tammaa jännittämään ja pressua sai hieman nostaa ylemmäs, jotta se näki toiselle puolelle. Tästä järkytyksestä selvittyään oli vuorossa pieni ristikko, jonka yli Fanni taiteili mielenkiintoisella hyppytyylillään. Radan loppuun oli laitettu vielä maasta ylitettävä pressu sekä puomitehtävä, jossa piti etujalat jäädä puomin toiselle puolelle ja takajalat toiselle, se oli Fannille todella helppo nakki! Fanni, joka tavallisesti on tyyni ja rauhallinen neiti, innostuikin toden teolla agilitystä ja sitä sai jopa esteellä jo vähän toppuutella. Rata sujui hyvin, mutta Fanni oli innostuksissaankin sen verran hidas, että tulimme maaliin vasta viidenneksi parhaalla ajalla.

perjantai 09.12.2016 ♦ Fanni muutti meille ♦ kirjoittanut omistaja

Tätä päivää oltiin odotettu. Fanni oli varttunut sen verran, että se voitaisiin vieroittaa emästänsä Nuffista ja tamma voisi matkustaa uuteen kotiinsa. Varsa oli osoittautunut todella miellyttäväksi käsitellä ja sillä oli sopivaa rohkeutta. Ensimmäinen matkustus kerta trailerin kyydissä yksin meni hyvin ja olin tästä hieman yllättynytkin, vaikka olihan tuo varsa muuten erittäin rohkea ja määrätietoinen. Uudessa kodissa nuorukainen tutkaili kiinnostuneena uutta ympäristöä, vaikka selvästi siitä oli havaittavissa pientä jännittyneisyyttäkin. Uudet saman ikäiset kaverit pihatossa saivat sen kumminkin rohkenemaan ja tuota pikaa varsalauma laukkasi villisti pitkin pihattoa.

tiistai 06.12.2016 ♦ suomenpuoliveri tammavarsa syntyi ♦ kirjoittanut omistaja

Bongasin eräänä iltana netin myydään hevosia palstalta tutun kasvattajanimen. Viiru oli myymässä joulukuun alussa syntyvää suomenpuoliveri kasvattiansa mielenkiintoisista hevosvanhemmista. Erityisesti tulevan varsan isän suku ja kisakapasiteetti puhui puolestaan. Olin keväämmällä ostanut, nyt jo edesmenneen, hannovertamma Helmin Viirulta ja olin tuohon upeaan kouluratsuun tykästynyt valtavasti. Viirun hevosenkäsittelytaidot olivat puhuneet puolestaan, joten uskalsin lähteä tarjoamaan tästä varsasta.

Viiru ilahtui yhteydenotostani ja sanoi tulevan varsan lähtevän ilomielin matkaani. Helmi oli kuulemma saanut luotani erittäin hyvän kodin, joten kauppoja ei tarvitsisi kauan miettiä. Olin tästä oikein otettu. Tästä kauppapapereiden kirjoittamisesta on nyt kulunut muutama viikko ja jokapäivä olen odottanut Viirun yhteydenottoa, jokos Nuffi-tamma olisi pyöräyttänyt viidennen varsansa maailmalle. Tänään, itsenäisyyspäivänä, tuo iloinen puhelinsoitto sitten tuli. Nuffi oli varsonut yönaikana ominvoimin ruunikon tammavarsa, jolla oli merkkeinä suuri läsi ja jokaisessa jalassa korkeatsukat. Kummatkin voivat kuulemma eriomaisesti ja niitä voisi tulla tervehtimään. Nappasin autonavaimet heti käteeni ja huristelin lumisessa aamu maisemassa Viirun luokse.

Viiru oli antanut minulle luvan nimetä tulevan varsan itse, jotta siitä tulisi mieluisa. Olin oikein tyytyväinen, että varsasta oli tullut tamma, vaikka eihän orissakaan mitään vikaa olisi ollut. Itseasiassa oli vain suunnitellut tammalle nimeä, joita sitten pöyrittelin kuumeisesti mielessäni kokoautomatkan ajan. Ruunikon värinen tammavarsa osoittautui todella kauniiksi ja vahvarakenteiseksi neitokaiseksi.
"Hei Tryfaina, tervetuloa maailmaan.", lörpöttelin varsalle.

30.05.2017 ♦ estevalmennus ♦ Ponitila Adina ♦ valmentaja Jannica ♦ 150 sanaa

Aluksi sait verrytellä Kukan kanssa koulutehtäviä tehden, yrittäen saada tammaa reippaammin eteen. Alkuharjoitukset sujuivat hyvin ja Fanni oli hyvin kuolaimella kuunnellen kuuliaisesti pienimmätkin apusi. Takaosa olisi saanut työskennellä hieman paremmin, jota harjoittelimme tänään puomitehtävillä. Alkuun takaosa kompuroikin puomeihin kun tamma ei jaksanut nostella jalkojaan, mutta muutamalla raipan huomautuksella se alkoi työskennellä kokonaisvaltaisesti jo paremmin. Ravi- ja laukkapuomeilla työskentely oli tyydyttävää, joten siirryimme hyppäämään innariestettä, jolta tamma oli ensin hieman eksyksissä miten se kuului hoitaa. Nopeasti se kuitenkin pääsi juonen päästä kiinni ja pidensi vähän hyppyä osuakseen puoleen väliin. Lopuksi tein kolmen esteen sarjan pitkälle sivulle, joka osoittautui alkuun hieman hankalaksi, mutta loppua kohden tehtävä suoriutui paremmin kun vaihtelimme välillä suuntaa ja tulit suorempaan lähestymiset. Lopuksi otettiin vielä uusintatehtävä kaaren muodossa kahdella ristikolla, joka sujui paremmin kuin osasin odottaa! Suhteutetulla välillä saitte tulla vielä matalia oksereita, joiden perään koottiin yksi pystyeste. Siihen oli hyvä lopettaa, vaikka tammalla vielä olisi vauhtia ollutkin.

15.05.2017 ♦ estevalmennus ♦ kotona ♦ valmentaja  Jannica ♦ 133 sanaa

Alkuverryttelyt olivat jo hyvässä vauhdissa päästyäni paikalle valmentamaan nuorta Fanni-tammaa ja hyvää ystävääni Veeraa. Käyntiharjoitusten kautta siirryttiin ravailemaan ympyrällä ensin työskennellen ja sen jälkeen kaarevia uria mukaillen. Otimme muutamia pysähdyksiä, peruutuksia ja siirtymisiä, koska tammalla tuntui vauhtia riittävän vaikka muillekin. Sen jälkeen sait nostaa laukan ja laukata pahimmat energiat pois ennen kuin aloimme työstämään laukassa Fannia puomeilla eri variaatioissa.

Tänään laukkapuomit ympyrällä sujuivat jo paremmin tamman harjoitellessa alkukesän laukkaamista ratsastajan kanssa vain liinassa. Huimasti oli menty eteenpäin ja myös esteharjoitukset voitiin aloittaa pian täysipainoisesti. Tänään otettiin kuitenkin puomitehtävien lisäksi vain muutamia helppoja ristikkoja. Fanni oli sopivasti innostunut esteillä, muttei kuitenkaan liian vauhdikas. Lähestymiset esteille sujuivat oikein hyvin ottaen huomioon tamman iän, eikä apupuomia ponnistuksissa tarvittu enää tällä kertaa. Teiden ratsastukseen kannattaa nuoren kanssa panostaa vähän enemmän, ettei tule isommille esteille siirryttäessä turhia kieltoja.

kilpailukalenteri

Porrastetut kilpailut ~ päivitetty 21.06.2017

esteratsastus, maksimitaso 7

saavutti tason 7, ominaisuuspisteet 3550.79p

kenttäratsastus, maksimitaso 5 ~ maksimitaso saavutettu

ominaisuuspisteet 2839.75p

PKK:n alaiset näyttelyt

kantakirjaus

31.03.2017 69. kantakirjaustilaisuus ~ KTK-III
"Tammaleima erinomainen, rotuleima hyvä. Melko raskas rungosta. Suora kaula, voisi olla kuivempi. Pää kuiva, selkeä luusto. Erittäin hyväasentoiset jalat, kovat kaviot. Vaikuttaa lihaksikkaalta, mutta rungossa rasvaa. Jouhet hyvässä kunnossa. Kokonaisuudessa käyttökelpoisen oloinen ratsuhevonen, jonka olemus on rauhallinen. Selkeä siisti ja omaperäinen tekniikka. Selkeät leimat, eloisa katse. Massava runko.
​"

rakenne-luokat

14.04.2017 Järnby, puoliveritammat, EO-sert, tuom. Anne

27.04.2017 Veeran yksityistalli, puoliveriset hevoset, EO-sert, tuom. Anne

15.05.2017 Virtuaalitalli Seppele, muut hevostammat, HY, tuom. Pölhö

20.05.2017 Järnby, puoliveritammat, KTK-sert / BIS1, tuom. Anne

COPYRIGHT

tekstit & kuvat © Veera, ellei toisin mainita  taustakuva © Ristiretki  CSS © Viimakoura

Tämä on virtuaalihevonen/ virtuaalitalli

©2017 Veeran yksityistalli - suntuubi.com